Ιδεοληψία, αλαζονεία και αυταρέσκεια επέρριψε στην κυβέρνηση ο Α. Τσίπρας (BINTEO)

🕔15/01/2021 - 12:09

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως όποιος σε μια τέτοια κατάσταση πολιτεύεται με όρους πολιτικής ή οικονομικής ιδιοτέλειας είναι κατώτερος των περιστάσεων

Ιδεοληψίες, αλαζονεία της εξουσίας και άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος, παραβλέποντας τις ανθρώπινες απώλειες και τις δυσκολίες που έρχονται στο επόμενο διάστημα. Έκανε λόγο για πλεόνασμα επικοινωνίας και πλεόνασμα προπαγάνδας, επισημαίνοτας πως «το αύριο συνεχίζει να προβλέπεται δύσκολο». Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, είπε, συνομολογούν στο γεγονός ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα προετοιμαστούμε αν συνεχίζουμε τα ίδια λάθη που έγιναν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», είπε αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ευθύνες της καθώς είναι εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα αυταρέσκειας». Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μια κατάσταση που απαιτεί από όλους «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης», συνέχισε. 

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας». 

 

«Δεν θα προετοιμαστούμε αν συνεχίζουμε τα ίδια λάθη που έγιναν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο», είπε αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ευθύνες της καθώς είναι εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα αυταρέσκειας». «Οι ευθύνες είναι ακόμα πιο σοβαρές γιατί δείχνετε ότι δεν μπορείτε να τις καταλάβετε και να απομακρυνθείτε από την παγίδα της αυταρέσκειας και της αυτοικανοποίησης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας: «Δεν εννοείτε να κατανοήσετε ότι για να διορθώσετε τα πράγματα, πρέπει να παραδεχθείτε λάθη και παραλείψεις».

«Οι ίδιες παλινωδίες αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού» σχολίασε σημειώνοντας ότι όλα έχουν αφεθεί στην τύχη. «Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη σε σας και στην κυβέρνησή σας. Έχετε κουράσει πια τους πολίτες και κάθε μέρα τους κουράζετε όλο και περισσότερο» τόνισε. 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις» κι έκανε λόγο για «μακάβριες συγκρίσεις νεκρών». «Οι νεκροί δεν είναι στατιστική», τόνισε. 

Θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι θα μπροούσε να καταθέτει διαρκώς τέτοια αν, αν, αν... «Όλα αυτά τα αν τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε και με έλλειψη συναίσθησης», σχολίασε. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι αντιφατικές δηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη και την καθυστερημένη λήψη μέτρων, εκθέτουν την κυβέρνηση. «Η μία δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη, ο ένας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλο, το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την αλήθεια», είπε. 

«Ο,τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμία ευθύνη αλλά ο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές που σηκώνουν το βάρος της μάχης. Πρώτα τα υποκριτικά χειροκροτήματα, μετά τα δάκρυα του υπουργού σας και στην πράξη τους αφήνετε εντελώς μόνους με απλήρωτες υπερωρίες, ΕΔΕ στον Αγ. Σάββα επειδή νόσησαν κι εσχάτως ο κ. Κοντοζαμάνης να τους ρίχνει ευθύνη για την εκατόμβη των τελευταίων μηνών», πρόσθεσε. 

Ασκώντας επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς καθώς, όπως κατέληξε,  δεν βγαίνουν τα νούμερα και δεν φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινωδίες» που αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού». 

«Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε. 

«Παράδοξο με αυτόν τον πενιχρό αριθμό στο ρυθμό του εμβολιασμού να πανηγυρίζετε και συνιστά πρόκληση να δηλώνετε ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Κύριε Μητσοτάκη, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου», ανέφερε φέρνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ: «Μια γειτονική μας χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 3 εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 22% του πληθυσμού, ενώ 0,62% είναι το ποσοστό στην Ελλάδα με πρώτη δόση ενώ η ανοσία επιτυγχάνεται μετά τη δεύτερη. Χώρες όπως η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν εμβολιάσει διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι να εμβολιαστούμε το χρόνου τέτοιο καιρό», σημείωσε. 

 

«Την πρόταση για την πατέντα έχει διατυπώσει σε άρθρο του και ο Κ. Μητσοτάκης»

Παράλληλα, κατηγόρησε  την κυβέρνηση ότι έσπευσε να απαξιώσει την πρόταση «που έχει προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος και δημόσια υπερασπίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης» για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα εμβόλια. Όπως σχολίασε, την ίδια πρόταση την έχει διατυπώσει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός και αντέκρουσε την αιχμή του Κ. Μητσοτάκη στην πρωτολογία του ότι «πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο» λέγοντας: «Η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις». Τόνισε δε ότι η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού φανερώνει την «εμμονή» του «ενάντια σε κάθε δημόσιο αγαθό», κάτι που αποτελεί «τροχοπέδη για τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών μας να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επιπλέον παραγγελιών εμβολίων από τη Γερμανία και τη θέση που πήρε η κυβέρνηση, έκανε λόγο και πάλι για «αντιφάσεις».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόψισε ότι η «τραγωδία» στην οποία έχουμε οδηγηθεί οφείλεται κατά ένα μέρος «στις ιδεολογικές εμμονές» της κυβέρνησης και κατά ένα μέρος «στην ανικανότητα του επιτελικού κράτους», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ζητώντας από την κυβέρνηση να «αλλάξει στρατηγική».

 

«Βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή»

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων, καταλογίζοντάς του ότι «βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή». Συνεχίζοντας με σκωπτικό ύφος είπε: «Πήγατε το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ, όταν ο μισθός που παίρνουν οι εργαζόμενοι μέσα στη πανδημία είναι 534 ευρώ. Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 ευρώ ώστε να είναι το ίδιο και να μην έχετε πάρε δώσε;».

«Είσαστε αποτελεσματικοί στα μέτρα και στην τήρησή τους. Η πανδημία αντιμετωπίζεται περισσότερο από τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρά από τους υπουργούς Υγείας. Αναρωτιέμαι τι εξυπηρετεί η αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο των 534 ευρώ να πληρώσει 500 ευρώ; Η ανεμελιά της Πάρνηθας, αν πληρώνατε γι αυτή, μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό για εσάς ή και για εμάς που έχουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, όπως ανακαλύψατε πρόσφατα, είναι σημαντικό ποσό... Η αύξηση των προστίμων σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα... Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά γιατί πρέπει να στείλει sms για να πάει στο περίπτερο και κινδυνεύει να πληρώσει αν κάνει κάποιο λάθος στην ώρα, και την ίδια ώρα όμως όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα κάνει διακοπές στο Ντουμπάι και όταν γυρίσει να μείνει τρεις μέρες στο σπίτι και αν μείνει», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί αίσθημα αδικίας στη κοινωνία η διαφορετική αντιμετώπιση.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό. Είπε ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες στην συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 2.000.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου και μετά από τρεις ημέρες ήλθε στη Βουλή για να πει ότι δεν είναι βέβαιο αν θα δώσουν τα εμβόλια οι εταιρείες.  Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη δημόσια υγεία παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς» και επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας «πόσες ΜΕΘ δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από την πανδημία». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των rapid test και των μοριακών τεστ (PCR) είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεξάγετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα» και ρώτησε ξανά «γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει στα κόμματα τις συνεδριάσεις των επιστημόνων».

Αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία λέγοντας ότι «θα είναι το μεγάλο θέμα μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας». Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην πανδημία και θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν και επανέλαβε τις προτάσεις του για την οικονομία, τονίζοντας τη διαγραφή και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στο πρότυπο της ρύθμισης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Ζήτησε ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη: «Αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο γιατί θα είναι η ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που την συνέδεσε με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα και δεν φαίνεται μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας... Είδα την συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών... Η ίδια Συμφωνία για την οποία είχατε πει ότι είναι εθνική ήττα και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού». Έκανε δε αναφορά και στο tweet του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και λέγαμε ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία κληρονομιά μας λέγατε ψεύτες... Η ιστορία όμως τιμά αυτούς που την γράφουν όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».

Δείτε τη δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα:

 

 

 

 

 

 


 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Τι ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

28/09/2022 - 13:15 - Εφτά κυβερνητικές δράσεις ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την Προεδρία...

Στις Βρυξέλλες για θέματα ελευθεριών και διαφάνειας ο Α. Τσίπρας

28/09/2022 - 13:11 - Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με ατζέντα...

Ευθείες βολές Ν. Ανδρουλάκη στον Γ.Γ του ΝΑΤΟ για τη στάση του «Πόντιου Πιλάτου» στα ελληνοτουρκικά

28/09/2022 - 13:07 - Μας προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο! Πολλές φορές οι δηλώσεις σας...

Η Ελλάδα σε πολύ καλύτερη θέση, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ στην Κρήτη

28/09/2022 - 12:57 - Την προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι...

Η πλειοψηφία της Ε.Ε ζητά πλαφόν στην ανώτατη χονδρική τιμή φυσικού αερίου

28/09/2022 - 12:53 - «Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αεροσκάφη και πιλότοι του Κατάρ θα σταθμεύουν στην Τουρκία

Επιβεβαιώνεται η είδηση ότι το Κατάρ θα στείλει στην Τουρκία 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικούς, πιλότους κλπ που θα στρατοπεδεύουν σε χώρους που θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Θα οδηγήσει η Μελόνι σε αδιέξοδο την Ιταλία;

Ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μελόνι; Θα έχει ιδεολογικά ή ρεαλιστικά κριτήρια; Οι ίδιοι οι Ιταλοί βλέπουν την κατάσταση ψύχραιμα, εκτιμά...

Δείτε όλο το άρθρο
Πόσο πιθανός είναι ένας πυρηνικός πόλεμος

Οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται ως προσπάθειες εκφοβισμού, προειδοποιεί ο Βόλφγκανγκ Μουντσάου. Τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr (7-9-2022) Δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 6,4 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA (2-9-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,4 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον  για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo  που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo, την οποία διοργανώνει από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην...


Δείτε θέμα και σχόλια