Κ. Μητσοτάκης: Με την Ελλάδα μην παίζετε

🕔25/11/2016 - 20:43

Μήνυμα προς όλες τις πλευρές απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα.

Σε ομιλία του στα Ιωάννινα, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε προς όλες τις πλευρές: «Με την Ελλάδα μην παίζετε». Παράλληλα, υπογράμμισε πως βρισκόμαστε «αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «εποχή μεγάλης διεθνούς κινητικότητας που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στα δικά μας εθνικά συμφέροντα». Αναφερόμενος δε στο Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, εκφράζοντας τη στήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα ‘η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται’», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Τουρκία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη», ενώ σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε ότι «αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή». Προειδοποίησε επίσης ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό «κρέμεται από μια κλωστή», εκτιμώντας ότι «αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι με σειρά δηλώσεων και πράξεων «ανοίγει σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν ‘Τσάμικου’. Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χιμάρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών».

«Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους ‘λευκή επιταγή’. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας», καταλογίζοντας στη σημερινή κυβέρνηση ότι είναι «κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον». Στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής «όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα, αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας Πρωθυπουργός που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα. Μονίμως επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για τις δικές του αποτυχίες. Μονίμως δηλητηριάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους του. Δεν υπήρξε πολίτης που δεν εξαπάτησε, κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε, ψέμα που δεν είπε».

Όπως είπε, όσο παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου, τονίζοντας: «Το μνημόνιο Τσίπρα τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε η Ελλάδα ή θα βγει στις αγορές ή θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το Κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική. Για να την εμπιστευθούν και πάλι οι αγορές για να τη δανείσουν. Αυτό η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει».

Διερωτήθηκε αν «έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς πιστεύει ο κ. Τσίπρας για το ΔΝΤ; Τη μία μέρα το θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στο θέμα του χρέους, την επόμενη το κατηγορεί για αναλγησία και εμμονές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ποσοτική χαλάρωση θα έπρεπε να έχει συμβεί από τις αρχές του 2015, ενώ για το χρέος ανέφερε ότι είναι δεδομένο από το 2012 ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες «θα είχαν ήδη συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατρεχάμενοί του δεν είχαν ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση. Τη θέλουμε και την υποστηρίζουμε τη ρύθμιση του χρέους. Αλλά σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, θέλω να είμαι ειλικρινής: Δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους. Χρειάζονται και αλλαγές στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Μιλώντας για τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη θλίψη του και τον προβληματισμό του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι της Ν.Δ. είναι εφικτοί, κάνοντας λόγο για πολιτική που θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

- Δραστική μείωση φόρων με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους.

- Επιτάχυνση των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων.

- Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

- Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στοχευμένα.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Η συμφωνία Αιγύπτου – Ελλάδας δεν έχει καμία αξία, είπε ο Τ. Ερντογάν

07/08/2020 - 21:39 - Την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο...

Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις

07/08/2020 - 20:46:59 -

Υπεγράφη η απόφαση για τη μείωση της προκαταβολής φόρους στις δηλώσεις του 2019

07/08/2020 - 20:46 - Υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο η απόφαση  με την οποία...

Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Οι διαδικασίες και οι δικαιούχοι

07/08/2020 - 20:01:54 -

Όταν «πεθαίνουν» οι υπεραξίες

07/08/2020 - 19:56:44 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

του Νάσου Μπράτσου Σε άλλες εποχές μας «ταξιδεύει» η απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού της Ικαρίας με τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλάζει η Ευρώπη μετά τη συμφωνία για το «Πακέτο Στήριξης»;

Eίναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιουλίου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια