Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

🕔14/06/2021 - 10:12

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία - Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την αντιπολίτευση

Ξεκίνησε από τις 09:00 σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις αλλαγές στα εργασιακά. Για τη συζήτησή του θα διατεθούν τρεις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου, καθώς οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων είχαν μεταφέρει στη Διάσκεψη των Προέδρων το αίτημα να διατεθεί ο αναγκαίος χρόνος, προκειμένου να ανέβουν στο βήμα το δυνατό περισσότεροι ομιλητές.

Όπως ανακοίνωσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων, Νικήτας Κακλαμάνης, η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των βουλευτών σε 12μελείς κύκλους. Αν και ο τελικός κατάλογος δεν έχει ακόμα διανεμηθεί στα κόμματα, κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι οι βουλευτές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ξεπερνούν τους διακόσιους.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι το κόμμα του θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι το κόμμα του καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είπαν, εκ προοιμίου, ότι η πρόταση κατατίθεται αλλά το νομοσχέδιο πρέπει κανονικά να αποσυρθεί.

Την απόσυρση των άρθρων 55 έως 125 (βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου με τις διατάξεις περί «προστασίας της εργασίας») ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, σημειώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του δέχεται διατήρηση μόνο του σκέλους του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην κύρωση των διεθνών συμβάσεων.

Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση με την επίκληση της αρχής της δεδηλωμένης. Συγκεκριμένα, τις ενστάσεις και αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και τις υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΚΕ, ο βουλευτής του κόμματος, Γ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνατε κουρελόχαρτο ακόμα και το δικό σας σύνταγμα, το αστικό σύνταγμα, για τις ανάγκες του κεφαλαίου». «Η δημοκρατία σας είναι μια ωμή, κυνική, απροκάλυπτη δικτατορία του κεφαλαίου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ που κατήγγειλε «την επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει το αντεργατικό νομοσχέδιο για να υπηρετήσει τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη παραβιάζει βάναυσα το άρθρο 22 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και το άρθρο 23 που κατοχυρώνει τη συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. «Οι νέες αντιδραστικές διατάξεις αποτελούν ενιαίο σύνολο που προσθέτουν νέα εμπόδια, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ήδη υπήρχαν και εφαρμόζονταν από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και με τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο απεργοκτόνος νόμος για την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Ο Γιάννης Γκιόκας κατήγγειλε τα «νέα εμπόδια, όπως η ποινικοποίηση της απεργίας, το ηλεκτρονικό μητρώο, οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών είτε με τη μορφή απόλυσης είτε με τη μορφή αστικής ευθύνης, η προληπτική απαγόρευση της απεργίας, το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης παρουσίας στο χώρο δουλειάς τη μέρα της απεργίας και η ατομική σύμβαση εργασίας», ως μέτρα που εξαφανίζουν την όποια διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων που είχαν μέχρι σήμερα και τη μετατρέπουν σε απλή ατομική διαφορά εργαζόμενου - εργοδότη. «Αυτό είναι το πλέον αντιδραστικό χαρακτηριστικό και πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι με όλα τα όπλα στα χέρια της εργοδοσίας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι αντιδραστικές αλλαγές, όπως τόνισε, προωθούνται με το άρθρο 83 για το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ουσιαστικά είναι ένα εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα και, μάλιστα, η εγγραφή των σωματείων σε αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να αναγνωρίζονται και να ασκούν τα κατοχυρωμένα συνταγματικά τους δικαιώματα, όπως υπογραφή συλλογικής σύμβασης ή προκήρυξη απεργίας.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, οι οποίες είναι συλλογικά όργανα που αποφασίζουν τη δράση των εργαζομένων και ουσιαστικά οι αποφάσεις τους τίθενται σε αμφισβήτηση, ακόμα και για τεχνικούς λόγους.

Κατήγγειλε ότι το άρθρο για την προστασία δικαιώματος στην απεργία ουσιαστικά προστατεύει την απεργοσπασία και καθιστά υπόλογη μία συνδικαλιστική οργάνωση για πράξεις τρίτων (π.χ. προβοκάτσιες). Οι συγκεκριμένες διατάξεις, όπως τόνισε επίσης, εισάγουν την αντικειμενική ευθύνη (όπως και στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις) με βάση την οποία οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να εξοντώνουν ηθικά και οικονομικά τους συνδικαλιστές.

Για τα άρθρα 94 και 95, ο Γιάννης Γκιόκας είπε ότι προβλέπεται η δυνατότητα της αναστολής μιας απεργίας όσο διαρκεί ο «δημόσιος διάλογος» ενώ το ελάχιστο εγγυημένο προσωπικό μετατρέπει την απεργία στους χώρους δουλειάς σε μια συμβολική πράξη, παραβιάζοντας ακόμα και τη σημερινή αρνητική διάταξη του Συντάγματος που λέει ότι οι περιορισμοί δεν μπορούν να φθάνουν μέχρι την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Επισήμανε εξάλλου ότι νομικά ζητήματα ανακύπτουν με τα άρθρα 96 και 99 που στόχο έχουν να ανασταλεί η ισχύς υπογεγραμμένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή επέρχεται κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος και στέρηση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τους όρους και το ύψος της αμοιβής τους.

Για την κυριακάτικη αργία, και τα άρθρα 59 και 63 ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους και έρχεται να προστεθεί δίπλα στον κατώτατο μισθό, που ήδη καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, προειδοποιώντας ότι θα εξαιρούνται και τα ζητήματα του ωραρίου από τις συλλογικές συμβάσεις, που τελικά δεν θα απομείνει τίποτα να καθορίζουν.

Με αφορμή τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών για το συνέδριο γονιμότητας, «ένα συνέδριο σκοταδισμού από διάφορους εμπόρους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που μάλιστα προπαγανδίστηκε και από διάφορα κυβερνητικά στελέχη», ο βουλευτής επισήμανε ότι η ασκούμενη πολιτική δεν προστατεύει ούτε τη μητρότητα, ούτε τα παιδιά, όταν χτυπά βασικά δικαιώματα της εργατικής οικογένειας, όταν καταργείται ο ελεύθερος χρόνος, η κυριακάτικη αργία, ελαστικοποιείται ακόμα και η ελαστική απασχόληση. Όλα αυτά «αποδεικνύουν την υποκρισία της δημοκρατίας σας που δεν είναι τίποτα άλλο από μία κυνική, ωμή και απροκάλυπτη δικτατορία του κεφαλαίου», είπε ο Γ. Γκιόκας.

 

Σε κλίμα έντασης η συζήτηση

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου εξελίχθηκε από την αρχή της σε κλίμα σύγκρουσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επέμεινε να χαρακτηρίζει «εργατοπατερικά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμεινε στη διαπίστωση ότι η απεργία της περασμένης Πέμπτης δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων, και επέμεινε ότι οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Εργασίας θα αποδειχθούν θετικές για τον κόσμο της εργασίας. Ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε ακραίο αναχρονισμό τις ανακοινώσεις των κομμάτων ότι θα καταργήσουν αυτό το νομοσχέδιο με την αλλαγή διακυβέρνησης. Από το βήμα της Βουλής, επικαλέστηκε τη διδακτορική διατριβή της Έφης Αχτσιόγλου για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σημειώνοντας ότι «η θέση της διατριβής της το 2014 ήταν πως σκοπίμως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν προστατεύουν τα συνδικαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα, λόγω της ανεπάρκειας της Χάρτας για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ως υπουργός, όμως, ενσωμάτωσε την Οδηγία για τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που δίνουν το δικαίωμα στον εργαζόμενο, με δική του αίτηση, να διαμορφώνει το ωράριο εργασίας του, με βάση τις ανάγκες του».

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μαραβέγιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό εκκρεμές» χωρίς σεβασμό στους Έλληνες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες που απορρίπτουν τον ξύλινο λόγο, ζητούν εφαρμογή της νομιμότητας και προστασία της εργασίας τους. Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το συλλογικό εργατικό δίκαιο, με την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων, προστατεύεται το 8ωρο, που όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά πλέον θα εφαρμόζεται ουσιαστικά με τη νέα ψηφιακή κάρτα που ζητούσε και η ΓΣΕΕ, οι υπερωρίες, όχι μόνο θα ελέγχονται καλύτερα, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά ενισχύονται στις 150 ώρες ετησίως.

 «Το κόμμα που έχει χρεωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με τη διαθεσιμότητα, είναι το τελευταίο που μπορεί να εκστομίζει όσα εκστόμισε ο εισηγητής της ΝΔ», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι η Έφη Αχτσιόγλου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τόλμησε να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, θέσπισε μια σειρά θετικές διατάξεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επέμεινε ότι «με το νομοσχέδιο-έκτρωμα. έρχεται τελειωτικό χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας». Επέμεινε ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη γιατί ο κόσμος της εργασίας, η κοινωνία απορρίπτει την πολιτική της, έχει απέναντί της τους κοινωνικούς φορείς, τους επιστημονικούς φορείς, ακόμα και την ίδια την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου αποδομεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. «Το νομοσχέδιο πλήττει τους εργαζόμενους, πλήττει τους νέους ανθρώπους, πλήττει και τους ανέργους», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη μελέτες που αναφέρουν ότι θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, εξατομικεύει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, χτυπάει τον συνδικαλισμό, στοχεύει στη χειραγώγηση των εργατικών σωματείων, χτυπάει την απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, χτυπάει ακόμα και τις πιο ευάλωτες μορφές εργασίας, τους εργαζόμενους δηλαδή μερικής απασχόλησης με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και με σπαστό ωράριο. «Είναι ένα νομοσχέδιο που θα καταργηθεί στη πράξη από το εργατικό κίνημα αλλά είναι και ένα νομοσχέδιο που όταν εμείς λάβουμε τη λαϊκή εντολή, θα το καταργήσουμε», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Είναι καταφανέστατη η αμηχανία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει περάσει η εικόνα που θα ήθελε στον κόσμο», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, και προειδοποίησε ότι με τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για να ικανοποιηθούν χρόνιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και άλλων φορέων, σαρώνονται κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Ο κ. Μουλκιώτης είπε ότι το νομοθέτημα θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την εργασία αλλά και για την ανάπτυξη, οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και οι δυνητικές απώλειες θα φτάσουν τουλάχιστον τις 38.000 θέσεις εργασίας, ανατρέπει ριζικά την έννοια του ωραρίου, ακρωτηριάζει κοινωνικά τη χώρα, με την ατομική διαπραγμάτευση ανατρέπει βασικές αρχές του εργατικού δικαίου όπως η αρχή ότι ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν έχουν ισότιμη θέση, αλλάζει τον ρόλο του κράτους στην προστασία της εργασίας με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, είναι μεροληπτικό υπέρ των εργοδοτών, καταργεί τις ασφαλιστικές δικλείδες των συλλογικών συμφωνιών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας παράγει πρότυπο εργαζόμενου λάστιχο, περιορίζεται η συλλογική αυτονομία των συνδικάτων και καθίσταται η απεργία γράμμα χωρίς παραλήπτη. Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το κόμμα του, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσει.

Για «λυσσαλέα ανερμάτιστη χρυσαυγίτικου χαρακτήρα» επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και την εργατική τάξη μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας» για τα εργατικά δικαιώματα και γι΄ αυτό «είναι για τα σκουπίδια». «Σας προειδοποιούμε. Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω. Θα ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και θα υπερασπιστούν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ο πρώτος λογαριασμός και αποπνέει το μίσος στους εργαζόμενους, χτυπάει το σταθερό ημερήσιο χρόνο, την μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο. Ο Χρήστος Κατσώτης είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει στις αρχές του 19ου αιώνα, βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, για τους οποίους ο χρόνος που θα ξεκουράζονται, θα κρίνεται από τις εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις. Οι οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ανατροπές που θα χειροτερεύσουν τη ζωή τους, με ένταση της εκμετάλλευση των εργαζομένων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι καταργείται κάθε αντικίνητρο για τις απολύσεις. «Για περάσουν δε όλα αυτά προϋπόθεση είναι ένα συνδικαλιστικό κίνημα στον γύψο και να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία. Προστατεύετε δε την απεργοσπασία και ποινικοποιείτε τους εργατικούς αγώνες», είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

«Ενώ η πανδημία και η χρηματοπιστωτική κρίση αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην εργασία, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει νομοσχέδιο με χαρακτήρα βελτιωτικό αλλά στην πραγματικότητα μας πάει πολλά βήματα πίσω», είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, και προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο δεν θα βοηθήσει ούτε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ούτε θα θεραπεύσει την οικονομική ανάταση αλλά θα πλήξει περαιτέρω την ελληνική οικογένεια και την εργασία. Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης είπε δε ότι τα μέτρα αυτά έρχονται με τη χρονική συγκυρία της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών που θα αφήσουν χωρίς στέγη πολλούς πολίτες. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, είπε, πλήττει περισσότερο τους νέους και δεν δίνει κανένα κίνητρο επαναπατρισμού στα ελληνόπουλα που ξενιτεύτηκαν. Επισήμανε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο αξιοποιεί ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, οδηγεί στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ενισχύει τις ατομικές συμβάσεις ρίχνοντας τον εργαζόμενο βορά στις διαθέσεις του εργοδότη. Η Μαρία Αθανασίου εκτίμησε ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μια ζούγκλα εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και θετικές διατάξεις, ιδίως στο μέρος που αυτές αφορούν στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

«Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο απεξάρτησης το εργαζόμενου από το μισθό του», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, με αναγωγή στην δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για εργαζόμενους εξαρτημένους από τον μισθό τους. Όπως είπε η βουλευτής, το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εργασίας «είναι το τελευταίο νομοσχέδιο των προηγούμενων μνημονίων και το πρώτο νομοσχέδιο των μνημονίων που έρχονται». Η Μαρία Απατζίδη, η οποία αναγνώρισε πως υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία, είπε πως «αυτές ήταν το καρότο στο μαστίγιο που έφερε ο Κωστής Χατζηδάκης με τις αντεργατικές διατάξεις αλλά το καρότο είναι πολύ μικρό, σε σχέση με το μαστίγιο». Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 είπε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από την λογική ότι εργαζόμενος και εργοδότης έχουν ίδια δύναμη. «Αυτό μπορεί να συμβαίνει με βουλευτές της ΝΔ που εργάζονται σε κανάλι που κατέχει ολιγάρχης αλλά δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα της αγοράς εργασίας», είπε η Μαρία Απατζίδη που χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη «σούπερμαν της τρόικας» που «έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα του κόσμου της εργασίας», όσο έχει σχέση η ίδια με την πυρηνική φυσική. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε πάντως τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ότι το εκλογικό σώμα και ιδίως οι νέοι, μπορεί να έχουν χάσει τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά δεν θα έχουν χάσει τα εκλογικά τους δικαιώματα και τους ξεπληρώσει με μόνιμο ρεπό για να μαζέψουν ελιές κα να έχουν περισσότερο με τις οικογένειες τους, όπως έχει πει και ο κ. Χατζηδάκης.

«Tο δικαίωμα στην εργασία παραμένει αναλλοίωτο, όπως και το δικαίωμα στην απεργία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Δεν θίγεται πουθενά ο πυρήνας του δικαιώματος της απεργίας. Για εμάς είναι ιερό δικαίωμα η απεργία. Απλά αλλάζουμε το πλαίσιο, ώστε να σταματήσουν μέσα από αυτό να υπάρχουν καταστρατηγήσεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Μας καταγγέλλετε ότι είναι αντισυνταγματικό το να ψηφίζουν όλοι οι εργαζόμενοι. Αλήθεια; Δεν είναι διεύρυνση στη δημοκρατία το ότι, αφού έχουμε την τεχνολογική δυνατότητα, δίνουμε το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους να αποφασίζουν για αυτό το πολύ σοβαρό, θεμελιακό ζήτημα που αφορά τον κλάδο της δουλειάς τους, αν μπορούν να κάνουν παιδιά ή αν θέλουν; Είναι κακό το να ψηφίζουν όλοι οι εργαζόμενοι ή οι λίγοι για το δικαίωμα αυτό; Συνταγματικό ή μη συνταγματικό λοιπόν; Συνταγματικότατο να ψηφίζουν οι περισσότεροι και δημοκρατικότερο».

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο ν.1876/1990 παραμένει αναλλοίωτος και σταθερός πυλώνας του εργατικού δικαίου της χώρας μας, είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη ΓΕΜΗΣΟΕ. «Είναι αντισυνταγματικό και αντεργατικό το να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι συνομιλητές του κράτους και ποιοι εκπροσωπούν εργαζόμενους και εργοδότες; Γιατί αυτό το ξεχνάτε. Διότι και οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιδρούν στη δημιουργία του ΓΕΜΗΣΟΕ. Είναι αντιδημοκρατικό, είναι αντισυνταγματικό, είναι αντεργατικό να ξέρουμε με καθαρούς κανόνες και διαφάνεια με ποιους θα έχουμε να κάνουμε ως κράτος διαχρονικά και οι εργαζόμενοι ποιοι τους εκπροσωπούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις; Αλήθεια; Συνταγματικό και φιλοεργατικό είναι, για να σταματήσουν να υπάρχουν οι σφραγίδες-σωματεία και οι σφραγίδες-συνδικαλιστικές οργανώσεις», είπε κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά και σταθερά είναι ένα λαϊκό κόμμα που στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους, που θέλει την πρόοδο, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, καλές ποιοτικές θέσεις εργασίας και καλά αμειβόμενες. Απλά εμείς τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε είναι εργαλεία τα οποία ανοίγουν τον δρόμο στο μέλλον».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποφάσισε να αναδείξει το εργασιακό νομοσχέδιο στη μάχη των μαχών εναντίον της κυβέρνησης, προκειμένου να βρει λόγο ύπαρξης». «Θα χάσετε όμως - τόνισε ο βουλευτής - κι αυτήν τη μάχη γιατί η προπαγάνδα και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα βαθιά φιλελεύθερο και λαϊκό κόμμα που αποσκοπεί στην προστασία του ελληνικού λαού και των εργαζομένων μέσα σε συνθήκες σύγχρονες, προοδευτικές που συνάδουν με την σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο του Χατζηδάκη. Κακώς στοχοποιείται ο υπουργός Εργασίας. Το νομοσχέδιο είναι της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συλλογικά και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι νομοσχέδιο όλων μας, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Γι' αυτό και όλοι μας θα το στηρίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά».

Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή ανέφερε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης πως «είτε ψηφίσετε είτε δεν ψηφίσετε, η κοινωνία γλυτώνει από το ‘νταβατζιλίκι’, όπως το λέει ο λαός, του πάσα ένα συνδικαλιστή που του στερεί τα συνταγματικά του δικαιώματα» και πρόσθεσε «είδατε στο λιμάνι του Πειραιά τους πολίτες πως τους αντιμετώπισαν, όπου ακούστηκε η ατάκα της χρονιάς του αγανακτισμένου επαγγελματία; ‘Εγώ έχω 5000 ένσημα ρε, τι θα μου πεις εσύ που έχεις 500!’. Η εποχή των ΣταμουλοΚολλάδων έριξε οριστική αυλαία!»

Ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος αντέτεινε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αυτό το σχέδιο νόμου «δεν δημιουργεί ευέλικτες σχέσεις εργασίας και δεν έχει σχέση η διευθέτηση με τις υπερωρίες οι οποίες αυξάνονται στο μέσο όρο της Ε.Ε». Όλες του οι ρυθμίσεις, είπε ο βουλευτής, «είναι λογικές και κινούνται στο πλαίσιο της κανονικότητας» και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφερε πως «τελικά, παρά τις κραυγές όσων δεν έχουν καταλάβει ότι στην Ελλάδα ‘εδώ και δεκαετίες κακιά σκουριά δεν πιάνει’ και η χώρα προχωρά...».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, από την δική του πλευρά, μεταξύ άλλων τόνισε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να βάλουν την Ελλάδα για τα καλά στον ευρωπαϊκό δρόμο. Να μετασχηματίσουν την Ελλάδα σε μια σύγχρονη χώρα, που είναι πρωταγωνίστρια και δεν ακολουθεί τις εξελίξεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση δε διστάζουν να παίρνουν αποφάσεις, να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις και πρώτα και πάνω από όλα να συγκρούονται με το παλιό και το φθαρμένο και προέβλεψε ότι «και η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία για τα εργασιακά θα δικαιωθεί με την εφαρμογή της, αλλάζοντας το τοπίο».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος καταλόγισε υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας λέγοντας πως η Οδηγία 1158 της 20ής Ιουνίου του 2019 είναι αυτή που έφερε η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Σημείωσε πως σε τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, ALPHA BANK, ΗΒΗ και ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ) ήδη η διευθέτηση ωραρίου είναι πραγματικότητα. Υπενθύμισε ότι τα υψηλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις για εργασιακά θέματα τέθηκαν επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και με υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και σήμερα πρόσθεσε πως ο Κωστής Χατζηδάκης έρχεται και βάζει ένα αντίστοιχο πρόστιμο πάρα πολύ υψηλό για όσους παραβιάζουν κανόνες που τίθενται από το νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Καββαδάς, αφού τόνισε πως η κυβέρνηση αναμορφώνει το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ αναδεικνύει πράγματι τις νέες διαχωριστικές γραμμές. Απέρριψε τις αιτιάσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προσχηματικές κα πρόσθεσε πως «κάποιοι θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, να μας γυρίσουν 40 χρόνια πίσω». Η εντολή των πολιτών, είπε ο βουλευτής, είναι «να αλλάξουμε τη χώρα. Να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια που την κρατούν στο παρελθόν και την καταδυναστεύουν. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της εντολής που έδωσαν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι πολίτες, τον Ιούλιο του 2019. Μια εντολή που εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή και εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας».

«Η κυβέρνησή σας είναι ο χειρότερος εχθρός της εργασίας με προοπτική στον τόπο μας» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου. Οι τίτλοι είπε περί «προστασίας της εργασίας» είναι παραπειστικοί και πρόσθεσε πως η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ξεκίνησε με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Συνιστά κοροϊδία, είπε, η ρητορεία της κυβέρνησης προκειμένου να κάνει το άσπρο μαύρο. Τα όποια θετικά είναι απλά ένα προπέτασμα για τις διατάξεις - λαιμητόμο. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως προφανώς οι μισθοί θα πέσουν κι άλλο και η ανεργία θα αυξηθεί ειδικά σε όσους βρίσκονταν ήδη σε μεγαλύτερη εργασιακή επισφάλεια. Η διαχρονική διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς γίνεται στα εργασιακά εμφανής: η ΝΔ στοιχίζεται με τους λίγους έχοντες φίλους της με τα μεγάλα συμφέροντα, και η Αριστερά με τους αδύναμους και τον κόσμο της εργασίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης υποστήριξε πως είναι «στη φύση της ΝΔ να πολεμά την εργασία, να πολεμά κάθε τι δημόσιο, να βάζει εμπόδια στους νέους και στα όνειρα τους, να φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες, να φοβάται την πρόοδο» και πρόσθεσε «πως να αισθανθεί ο κύριος Χατζηδάκης τι σημαίνει εργασία, όταν ο μοναδικός εργοδότης του υπήρξε η Νέα Δημοκρατία;» και του καταλόγισε πως «έρχεται να εκτελέσει άλλο ένα συμβόλαιο σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου, όπως είχε κάνει και προηγουμένως με την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και το περιβάλλον».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε πως «οι βαθιές αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ θα καταργηθούν με την πρώτη ευκαιρία από μια προοδευτική κυβέρνηση» τονίζοντας πως «οι απορρυθμίσεις που προωθεί η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά αντιλαϊκές και βαθύτατα αντεργατικές. Σημείωσε πως «δεν προξενεί καμία έκπληξη η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ένα τέτοιο αντιλαϊκό νομοσχέδιο» το οποίο «σκιαγραφεί το αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Ποιο είναι το όραμά σας; Μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και όπου δεν μας φτάνει μειώσεις εργαζομένων, απολύσεις!» και ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε πως σήμερα «στην αίθουσα πλανιέται το φάντασμα του περιβόητου απεργοσπαστικού νόμου Λάσκαρη 330/1976. Οι μνήμες στοιχειώνουν σε όλη τη χώρα. Το νομοσχέδιο είπε «φέρνει το τσάκισμα του δικαιώματος στην απεργία του κ. Μητσοτάκη, δια χειρός Χατζηδάκη» αλλά η απάντηση σας ήρθε από τη μαζική προχθεσινή κινητοποίησή του ελληνικού λαού. Και θα σας τη δίνει κάθε μέρα. Κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι «με αλαζονικό τρόπο προπαγανδίσατε το ν/σ σας που στοχεύει κατ΄ ευθείαν στην απαξίωση και διάλυση των συνδικάτων. Αυτό ήταν και είναι το προνομιακό σας πεδίο για να πετύχετε, όπως επιδιώκετε την απανθράκωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» αλλά «την απάντηση θα σας τη δίνουμε καθημερινά στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στη Βουλή, όπως την έδινε το εργατικό κίνημα μαζικά και νικηφόρα στον εμπνευστή του νόμου 330/76 υπουργό Εργασίας Λάσκαρη, ο οποίος είχε αποφασίσει, όπως έλεγε, να μην επιτρέπει την πάλη των τάξεων. Θιασώτες του γίνεστε κι εσείς σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις».

«Το όραμα της ΝΔ για τη νέα γενιά είναι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι «λάστιχο» χωρίς δικαιώματα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε, έχει κηρύξει τον πόλεμο όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Βαθαίνει την κρίση, μειώνει τα εισοδήματα, δημιουργεί επισφάλεια και ανεργία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί την κορυφαία απόδειξη της αντιλαϊκής αλλά και αντιδημοκρατικής ταυτότητας της ΝΔ. Το όραμα, είπε, της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι «για μία Ελλάδα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, χωρίς κανόνες, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και δικαιώματα. Μία αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Επιλογή, δείγμα υπανάπτυξης, που μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο».

«Έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φτάσατε στο σημείο να διαρρεύσετε πως θα προκαλέσετε ονομαστική ψηφοφορία επι άρθρων για να αποδείξετε τί; Χρησιμοποιήσατε όλα τα κόλπα της σύγχρονης επικοινωνίας για να κατακεραυνώσετε την Αριστερά και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Πάντα βέβαια μόνος σας, πάντα χωρίς αντίλογο στις συνεντεύξεις σας κύριε υπουργέ»! Νομιμοποιείτε, είπε, την παρανομία και θα γεννήσετε και νέα παρανομία. Αναρωτήθηκε γιατί δεν θεσπίζετε 6 ώρες εργασία την ημέρα για την τηλεργασία; Γιατί δεν θεσπίζεται τώρα κατώτατο μισθό 751 ευρώ; Γιατί δεν διαμορφώνεται ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο; Η κυβέρνηση της ΝΔ . υπογράμμισε, δεν επιχειρεί τίποτα λιγότερο από μια συνολική ανατροπή της ίδιας της σχέσης κεφαλαίου-εργασίας. Ο νόμος, όμως, αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, και εδώ θα είμαστε και όπως είχε πει και ο αείμνηστος Κώστας Λουλές και «θάναι ντάλα μεσημέρι».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «εργασιακό Μεσαίωνα της ΝΔ που καταργεί το 8ωρο, φέρνει απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, ιδιαίτερα για τους εποχικά εργαζόμενους». Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας τον χαρακτήρισε «Superdealer, αφού μέχρι τώρα έχει αναλάβει όλα τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη - γιατί αυτός είναι που επί της ουσίας ντιλάρει με τα μεγάλα συμφέροντα». Η ΝΔ, είπε, νομοθετεί κατά παραγγελία του ΣΕΒ και απέναντι σε όσα λέει και η ίδια η ΓΣΒΕΕ, που είναι επίσης εργοδοτικός φορέας». Προειδοποίησε τους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ότι «θα είναι υπαίτιοι για την πιο μεγάλη και αντιδραστική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, που έγινε τα τελευταία 100χρόνια».

 

Τα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν οι διαφωνίες

Υπενθυμίζεται ότι στο δημόσιο διάλογο, αλλά και στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, τις προηγούμενες ημέρες στις επιτροπές της Βουλής, στην αιχμή της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκαν:

• Οι διατάξεις για την πρόσθετη εργασία των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης (δυνατότητα υπερωριών σε διακεκομμένο ωράριο με προσαύξηση 12%) (άρθρο 57). Όπως ειδικότερα ορίζεται, «αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Η πρόσθετη εργασία μπορεί να παρασχεθεί, εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος και κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί ημερήσιας ανάπαυσης. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει. O μερικώς απασχολούμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, όταν η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσθετη αυτή εργασία δύναται να πραγματοποιηθεί κατ' ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζομένου.» Η αντιπολίτευση ζητάει την κατάργηση της διάταξης επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα, όπου η υποδηλωμένη εργασία, ιδιαίτερα σε παραγωγικούς κλάδους είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, οι συγκεκριμένες διατάξεις μπορεί να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζομένους με χαμηλούς μισθούς.

• Οι διατάξεις για την αμοιβή της υπέρβασης χρονικών ορίων εργασίας (άρθρο 58). Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριών σε 150 κατ΄έτος, από 120 ώρες κατ΄έτος για τις υπηρεσίες και 96 ώρες κατ΄έτος για τη βιομηχανία. H ανάγνωση του άρθρου από κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση δεν ταυτίζεται. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει πως «προβλέπεται ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας κατ' έτος. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εργασίας μπορεί να χορηγείται άδεια πραγματοποίησης επιπλέον των 150 υπερωριών, οι οποίες αμείβονται με προσαύξηση 60%, αντί του 40% που ισχύει για τις συνήθεις υπερωρίες. Για την πραγματοποίηση 'παράνομων' υπερωριών ο εργαζόμενος λαμβάνει αποζημίωση ίση με το ωρομίσθιό του προσαυξημένο κατά 120%». Η αντιπολίτευση που ζητάει την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, επισημαίνει, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν βοηθάει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις με το υπάρχον προσωπικό να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Αυτό θα οδηγήσει στην εξουθένωση του υφιστάμενου προσωπικού, με υπερωριακή εργασία και κινδύνους ασφάλειας και υγείας. Εξίσου ανησυχητική χαρακτηρίζει την πρόβλεψη ότι με απόφαση του ΓΓ Εργασίας θα είναι δυνατό να χορηγείται άδεια στην επιχείρηση για υπερωριακή απασχόληση των μισθωτών, επιπλέον των επιτρεπόμενων ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης (150 ώρες). Υπογραμμίζει εξάλλου ότι η αμοιβή προσαυξημένη μόνο κατά 60%, έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρόβλεψη προσαύξησης παράνομης υπερωρίας κατά 120%.

• Η συμφωνία διευθέτησης του χρόνου εργασίας (άρθρο 59). Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι η συμφωνία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να συναφθεί και με ατομική συμφωνία, μετά από αίτημα του εργαζομένου, εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη, τηρουμένων κατά τα λοιπά όλων των ρυθμίσεων που ορίζουν τις προϋποθέσεις, τη διάρκεια, τον χρόνο αναφοράς και τα λοιπά στοιχεία της διευθέτησης. Απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου, ο οποίος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μολονότι του ζητήθηκε από τον εργοδότη του. Επιπλέον, ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση κατά την οποία λυθεί η σύμβαση εργασίας χωρίς ο εργαζόμενος να λάβει το χρονικό αντιστάθμισμα που προβλέπεται για την αυξημένη απασχόληση, ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί για τις υπερβάλλουσες ώρες κατά τις διατάξεις περί υπερεργασίας και υπερωρίας, ανάλογα με τις ώρες που έχει εργασθεί καθ' υπέρβαση του ωραρίου. Η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να ανακληθεί, διότι μπορεί να υποκρύψει φαινόμενα εξαπάτησης των εργαζομένων, όπως προσαρμογή της εργασίας με βάση τις δραστηριότητες της επιχείρησης, αντισταθμική ανάπαυση και χορήγηση μειωμένης απασχόλησης σε περιόδους αναιμικής δραστηριότητας. «Η έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», υπογραμμίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

• Η άδεια άνευ αποδοχών (άρθρο 62). Με τις διατάξεις που εισάγει το υπουργείο Εργασίας, καθιερώνεται για πρώτη φορά ρητά ο θεσμός της άδειας άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για συμφωνημένη αναστολή της σύμβασης εργασίας, η οποία διαρκεί μέχρι ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης με νέα συμφωνία μεταξύ των μερών. Η αναστολή της σύμβασης είναι πλήρης, με την έννοια ότι δεν οφείλονται και ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα της άδειας άνευ αποδοχών. Μετά τη λήξη της άδειας η σύμβαση εργασίας λειτουργεί όπως ήταν πριν τη λήψη της άδειας, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις μπορεί να αποδειχθούν εκμεταλλευτικές και επιζήμιες για τον εργαζόμενο.

• Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση της Κυριακής (άρθρο 63). Στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό τις Κυριακές και τις αργίες προστίθενται οι επιχειρήσεις logistics, shared services centers, data centers, ψηφιοποίησης εγχάρτου αρχείου, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου και τεχνικής υποστήριξης πελατών, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και security.

• Η προστασία από τις απολύσεις (άρθρο 66). Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι, με τις διατάξεις που εισάγονται, απαγορεύεται και είναι άκυρη κάθε απόλυση που γίνεται ως αντίδραση για την άσκηση οποιουδήποτε νομίμου δικαιώματος του εργαζομένου. Η προστασία των εργαζομένων ενισχύεται και από την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, εάν κατ' αρχήν αποδειχθούν πραγματικά περιστατικά που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απόλυση είναι απαγορευμένη, ο εργοδότης φέρει το βάρος να ανατρέψει αυτό το τεκμήριο. Με βάση τις διατάξεις αυτές είναι πλέον πολύ δύσκολο για τον εργοδότη να απειλήσει, αμέσως ή εμμέσως, τον εργαζόμενο με απόλυση, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασκήσει νόμιμο δικαίωμά του καθώς, πλέον, όχι μόνον προβλέπεται ρητή ακυρότητα σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά και προβλέπεται ρητά η αντιστροφή του βάρους αποδείξεως υπέρ του εργαζομένου. Για απολύσεις που δεν πάσχουν από τόσο σοβαρό ελάττωμα, ακολουθείται η γαλλική ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες απολύσεις, κατά την οποία, μετά από αίτημα είτε του εργοδότη, είτε του εργαζομένου, αντί για οποιαδήποτε άλλη συνέπεια ο εργοδότης καταβάλλει αυξημένη αποζημίωση στον εργαζόμενο. Η αποζημίωση αυτή αντιστοιχεί κατ' ελάχιστον στις τακτικές αποδοχές τριών μηνών και κατά μέγιστον οδηγεί σε τριπλασιασμό της αποζημίωσης καταγγελίας. Την αποζημίωση αυτή μπορεί να ζητήσει, αντί για αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας, κάθε εργαζόμενος, ακόμη και όποιος απολύθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου. Επίσης, τίθεται η δυνατότητα για διόρθωση τυπικών ελαττωμάτων της καταγγελίας, ιδίως όταν το σφάλμα που εμφιλοχώρησε οφείλεται σε συγγνωστή πλάνη/ εύλογη αμφιβολία, ενώ διευκρινίζεται ότι δικόγραφο που, επί της ίδιας πραγματικής και νομικής βάσης, σωρεύει αίτημα για επαναπασχόληση με αίτημα για πρόσθετη αποζημίωση είναι απαράδεκτο. Η ανάγνωση της αντιπολίτευσης όμως είναι διαφορετική και επισημαίνει ότι «αν απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυσή του είναι άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση δεν έγινε για τον προβαλλόμενο λόγο». Εισάγεται δηλαδή αντιστροφή απόδειξης. Επίσης, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής μισθών υπερημερίας, που υποκαθίσταται από την πληρωμή πρόσθετης αποζημίωσης (η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ούτε μεγαλύτερη από αποδοχές 24ων μηνών). Δηλαδή, ενώ μέχρι σήμερα συνέπεια της άκυρης απόλυσης ήταν η επαναπρόσληψη του εργαζομένου, πλέον δίνεται η δυνατότητα για μη επαναπρόσληψη με μια επιπλέον αποζημίωση από τον εργοδότη. Η επιλογή επαναπρόσληψης ή της λήψης πρόσθετης αποζημίωσης οφείλει να είναι αποκλειστικό προνόμιο των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών, αναφέρει η αντιπολίτευση.

• Οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο και το πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας. Μεταξύ άλλων, με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται δυνατότητα εξ αποστάσεως παρουσίας στις γενικές συνελεύσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συμμετοχής στις ψηφοφορίες, ακόμα και όταν αυτές πρέπει να είναι μυστικές, ώστε οι αποφάσεις να έχουν την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση (άρθρο 86). Εξασφαλίζεται και στις ψηφοφορίες των αιρετών οργάνων και εκπροσώπων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η δυνατότητα της εξ αποστάσεως συμμετοχής. Όλες οι οργανώσεις οφείλουν να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στα μέλη τους με λογισμικό που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (άρθρο 87). Αναδιαμορφώνεται στην η διατύπωση των λόγων απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών (άρθρο 88). Η προηγούμενη προειδοποίηση των 24 ωρών για το έγκυρο της κήρυξης της απεργίας ισχύει για όλες τις μορφές απεργίας, ήτοι και για τις ολιγόωρες στάσεις εργασίας, ενώ η γνωστοποίηση πρέπει να γίνεται με έγγραφο που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή (άρθρο 91). Εξασφαλίζεται η δυνατότητα των εργαζομένων να παρέχουν εργασία, όταν έχει κηρυχθεί απεργία. Στην περίπτωση που διαπιστώνονται φαινόμενα παρεμπόδισης της ενάσκησης του δικαιώματος αυτού είναι δυνατό με δικαστική απόφαση να διακοπεί η κηρυχθείσα απεργία και καθιερώνεται αστική ευθύνη για τους υπαίτιους παρεμπόδισης εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους (άρθρο93). Ορίζεται η υποχρέωση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, πέραν του προσωπικού ασφαλείας που οφείλουν να διαθέτουν στις απεργίες, να εξασφαλίζεται και η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουν να ανταποκρίνονται στο 1/3 της συνήθους παρεχόμενης υπηρεσίας (άρθρο 95). Ικανότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων - νομιμοποίηση εκπροσώπων (άρθρο 96).

• Η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Συνιστάται ανεξάρτητη αρχή, χωρίς νοµική προσωπικότητα, υπό την επωνυµία «Επιθεώρηση Εργασίας», η οποία απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας και διοικητικής και οικονοµικής αυτοτέλειας, δεν υπόκειται σε έλεγχο ούτε σε εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, και καθίσταται καθολική διάδοχος του προτεινόµενου να καταργηθεί Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) και του Γενικού Επιθεωρητή.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Θλίψη: Πέθανε ο «παγκόσμιος» Έλληνας μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

anixneuseis

Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου / Φωτογραφία: NDP 19/05/2022  18:33  UPD: 19/05/2022  19:47 Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος μουσικός και συνθέτης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Δική μου αποτίμηση για την ομιλία στο Κογκρέσο

Η Δική μου αποτίμηση για την ομιλία στο Κογκρέσο Θεόδωρος Καμπέρος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Η αλήθεια είναι ότι αφορμή για μα ασχοληθώ  κάπως...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί ο απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ γράφεται ήδη με μελανά γράμματα

Ο απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ Χάρης Τσιόκας Κλείδωμα Άρθρου:  Free Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα θέματα που...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια