Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025

🕔01/07/2021 - 13:02

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια

Με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις μεταξύ των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».

«Το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ολική επαναφορά της εθνικής μας οικονομίας στην κανονικότητα», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, υπογραμμίζοντας πως αυτό «επιβεβαιώνει την πεποίθηση που αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα της ευημερίας και της σταθερότητας». Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «το μυστικό της επιτυχίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι το τετράπτυχο: τολμάμε, επιχειρούμε, σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε» και «δεν μας αρκεί η ισχυρή ανάπτυξη, εργαζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ταυτόχρονη αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου»

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την επόμενη τετραετία, και σε οικονομικά μεγέθη, όπως η φετινή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 7%, η ανοδική πορεία των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης και η αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025, αλλά και στις προβλέψεις της έκθεσης της ΤτΕ που εκτιμά ότι «το ΑΕΠ της χώρας μας είναι εφικτό να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 3,5% για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία και ότι το 2031 το ΑΕΠ μας θα φτάσει στα 240 δισεκατομμύρια ευρώ, κυμαινόμενο στο επίπεδο του μακρινού 2008», τεκμηρίωσε πως η οικονομία άντεξε και εξακολουθεί να αντέχει ακόμα και τους δύσκολους μήνες της υγειονομικής κρίσης.

Το Μεσοπρόθεσμο, είπε, «δεν είναι ταξικό, όπως υποστηρίζει αντιπολίτευση, αλλά ρεαλιστικό. Δεν είναι άδικο, αλλά από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει ο δρόμος να υποστηριχθούν νέες μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν είναι "για τα σκουπίδια", όπως θέλει να παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση, αλλά προβλέπει 109.175 προσλήψεις έως το 2025 δίχως να παρεκκλίνουμε από τον κανόνα του 1 προς 1».

Ο εισηγητής της ΝΔ, ανέφερε πως η κυβέρνηση «σχεδόν δυο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 κοιτάει τους συμπατριώτες μας στα μάτια, γιατί υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής μας θητείας συνέπεσε χρονικά με την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Όταν η αντιπολίτευση επένδυε στην προοπτική της καμένης γης λόγω του κορονοϊού», ανέφερε, «εμείς εργαζόμασταν και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα όρθια. Και όσο η αντιπολίτευση συμπεριφέρεται ως ταραξίας, εμείς μετατρέπουμε την πατρίδα μας σε εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων».

Ζήτησε, τέλος, τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων στο Μεσοπρόθεσμο λέγοντας πως «αυτή θα είναι μια θετική ψήφος στο μέλλον της Ελλάδα» σημειώνοντας πως «η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να τεθεί υπό ομηρία ιδεοληπτικών και "δικαιωματιστών". Η Ελλάδα αλλάζει, ανακάμπτει, προχωρά προς τα εμπρός [...] Έχει φωνή, λόγο και στιβαρή κυβέρνηση που διαθέτει όραμα. Και με την ψήφο μας αποδεικνύουμε στην πράξη ποιοι την ενθαρρύνουν να κοιτάξει με αισιοδοξία το αύριο».

 

Τι είπαν οι εισηγητές της αντιπολίτευσης

Στον αντίποδα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερινά Παπανάτσιου, ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει «κανένα όφελος για τους πολίτες», «το καταψηφίζουμε και στεκόμαστε απέναντί σας μαζί με την κοινωνία, τη νεολαία που τη λοιδορήσατε, την χτυπήσατε και τώρα προσπαθείτε να την εξαγοράσετε. Σας λέμε ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιό σας, γιατί δεν μας χωράει όλους και η ανατροπή του δεν περνάει από το χέρι σας». Αυτό, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έρεπε να συζητάμε θα ήταν για την επόμενη ημέρα και τα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Εσείς, όμως, υποβαθμίσατε τον κοινοβουλευτικό διάλογο και μαθαίνουμε για το νέο σας ασφαλιστικό που σχεδιάζετε και θα έπρεπε να ήταν μέσα στο Μεσοπρόθεσμο, εμείς τα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ. Κοιτάζετε την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία «σαν να είστε παρατηρητές», «δεν έχετε κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας». Όλα τα μέτρα για την πανδημία «τελειώνουν». «Δεν δίνετε καμία απάντηση στα ζητήματα που θέτει η αντιπολίτευση για το Μεσοπρόθεσμο, ενώ εμμένει στο ίδιο αναχρονιστικό και αποτυχημένο μοντέλο οικονομίας». Οι προβλέψεις σας, προσέθεσε, «είναι έωλες και κενού περιερχομένου. Λέτε ότι οι επενδύσεις θα τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά το έχετε δει αυτό να συμβαίνει πουθενά αλλού;. Έσοδα από φόρους, από ποιους, όμως, δεν μας λέτε τίποτα».

Προχωράτε σε ιδιωτικοποιήσεις παντού, συνέχισε η κ. Παπανάτσιου και χρησιμοποιείτε τη συγκυρία για να εφαρμόσετε το νεοφιλελεύθερο σχέδιό σας, όπως με το νέο νόμο Χατζηδάκη για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για όλα έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και «οι δικές μας προτάσεις στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανίτης ανέφερε πως φαίνεται ότι μετά από τόσα χρόνια που αντιμετωπίζουμε αυτήν την τεράστια κρίση, δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Το Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό, γιατί εξειδικεύει το που θέλουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα, αλλά δεν το συζητήσαμε ούτε το 2019 ούτε και το 2020 και κρυφτήκατε πίσω από τις εκλογές και μετά πίσω από την πανδημία. Η κυβέρνηση, υποστήριξε, «έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα αφήγημα ταχείας ανάκαμψης, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση. Με κάθε τρόπο χρησιμοποιείτε κάθε εργαλείο, για να υπηρετήσετε αυτό το σκοπό. Το σκοπό του αφηγήματος. Αυτό κάνετε και με το Μεσοπρόθεσμο, θέλοντας να δημιουργήσετε, όπως προανέφερα, μια ψευδαίσθηση κανονικότητας». Προβλέπετε, συνέχισε, την κινητοποίηση περίπου ενός ευρώ ιδιωτικής δαπάνης, για κάθε ένα ευρώ δημόσιας δαπάνης. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για το πώς θα το πετύχουμε αυτό και η πρόβλεψη, κατά την άποψή μας, είναι υπεραισιόδοξη». Είμαστε -τόνισε- «εξαιρετικά επιφυλακτικοί για όσα περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο» . Προέβλεψε δε πως «ο δρόμος προς την ανάκαμψη, θα είναι πολύ δύσκολος, από όσα προεξοφλεί το μεσοπρόθεσμο και το σχέδιο που παρουσιάσατε το Ελλάδα 2.0. Το οποίο, έτσι δυστυχώς όπως το έχετε δομήσει, θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα δυστυχώς δύο ταχυτήτων». Δηλώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κάλεσε «την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία διατύπωσε η Πρόεδρός μας στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, για μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη».

Την κάθετη αντίθεση στο Μεσοπρόθεσμο εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καθώς -όπως τόνισε- πρόκειται για ένα σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης που διασφαλίζει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και των στρατηγικών επιλογών της κερδοφορίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των κερδών των μεγάλων ομίλων και των μονοπωλίων γι΄ αυτό και πήρε τα εύσημα της ΕΕ.

Μέσα από αυτό το σχέδιο, ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, αντικειμενικά συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές ανάπτυξης με κριτήριο: ανάπτυξη για ποιον; Για το κεφάλαιο ή το λαό;» Παρατήρησε πως ακόμα και η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κινείται γύρω από το εάν τα νούμερα των εκτιμήσεων είναι αισιόδοξα ή όχι αλλά αποφεύγουν όμως να αναφερθούν στους άξονες και τον προσανατολισμό των πόρων που πάνε καθαρά στις ανάγκες για κερδοφορία των επενδυτών και όχι των λαϊκών αναγκών. Είναι υπέρ των επενδυτών και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και αυτό είναι το κύριο και το βασικό.

Αναφερόμενη στις εκτιμήσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, η βουλευτής ανέφερε πως οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν ενεργοί, για το επόμενο έτος και συνδέονται με την ικανότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προφανώς των μικρομεσαίων, να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και με ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον στήριξη. Τόνισε πως και οι αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει σκληρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, οδηγούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, δηλαδή τη στήριξη ανάκαμψης του κεφαλαίου. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα χρήματα θα προέρχονται από τους προϋπολογισμούς των κρατών ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα περιορίζεται στο 20%. Ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπεται η προώθηση των συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ σε νέα μεγάλα έργα υποδομών ακόμα και σε αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και άλλα. Όσον δε τη δημιουργία των διαφημιζόμενων από την κυβέρνηση 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυτές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ οι όροι και οι σχέσεις της εργασίας τους θα καθορίζονται από το πολυπλόκαμο νομοθετικό οπλοστάσιο που διαχρονικά έχει χτιστεί προς όφελος της διασφάλισης φθηνής εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο. Και φυσικά ο λαός στο σύνολό του θα πληρώσει τον λογαριασμό με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες- προγράμματα, όσο και με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως το γνωστό αντεργατικό έκτρωμα για την απασχόληση.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος επέκρινε το Μεσοπρόθεσμο ότι είναι «γεμάτο ασάφειες». Παρατήρησε ότι στις εκτιμήσεις και στους στόχους δεν διασφαλίζονται ποια αφορούν σε νέα έργα και ποια σε ολοκλήρωση παλαιών, στα προερχόμενα, δε, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αναμιγνύονται τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από επενδύσεις και αυτά από ...επιδοτήσεις, θολώνοντας το τοπίο. Επεσήμανε για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνει μεγάλα ποσά και από δάνεια που όμως είναι με άγνωστους όρους. Διαφώνησε με στόχους που τίθενται όπως η απολιγνητοποίηση που έχει απώλειες 20.000 θέσεων εργασίας. Η ψηφιοποίηση της χώρας, είπε, δεν φαίνεται να έδρασε θετικά στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση της σχετικής επιχειρηματικότητας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Χαρακτήρισε τραγική την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή αγαθών εντός της χώρας μας. Αναφερόμενος στις προβλέψεις για το δημόσιο χρέος είπε πως υπάρχουν υπόνοιες για μια επικοινωνιακή, μικροκομματική διαχείριση του θέματος, δίνοντας άλλη εικόνα για το θέμα του χρέους στο εξωτερικό, και άλλη στο εσωτερικό της χώρας. Προκαλεί, σημείωσε, ερωτήματα η μειωμένη προσδοκία των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας, παρά την κερδοφορία και την μεγάλη αξία των παγίων υποδομών πολλών εξ' αυτών. Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως φαιδρότητα ότι προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του νερού, ως τμήμα των δήθεν επερχόμενων επενδύσεων, παρ' όλο που έχει κριθεί καταδικαστέα από το ΣτΕ. Και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο, ως αποπροσανατολιστικό και ανεδαφικό, μη ανταποκρινόμενο στις αναπτυξιακές προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως ένα νέο Μνημόνιο καθώς φέρνει νέα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους του 3,7%.Καταλόγισε αδυναμία της κυβέρνησης στο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ σε όλους τους τομείς. Αυξάνονται, είπε κατά 10 δισ. κατά πάνω από 20% οι φόροι , πάνω από 20%, 22% αυξάνετε τους έμμεσους φόρους αυτούς δηλαδή που χτυπάνε τα μικρά, τα χαμηλά εισοδήματα και τους φόρους για τα φυσικά πρόσωπα τους αυξάνετε κατά 32%, από 959 δισεκατομμύρια σε 12,63. Συνολικά, όπως υποστήριξε, τους φόρους θα τους αυξήσετε κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, από 53,6 δισεκατομμύρια σε 63,6 δισεκατομμύρια. Με πρόσχημα το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε , προχωράτε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ παρά την απόφαση του ΣτΕ! Βάζετε στο στόχαστρο, προχωράτε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Θα αποδώσετε όλο το παράκτιο σχεδόν μέτωπο της Θεσπρωτίας σε έναν που θα έχει όλες τις υποδομές όλο τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στα χέρια του. Συνεχίζετε, συμπλήρωσε ο κ. Αρσένης, για την οικονομική μεγέθυνση με τα συνήθη ψέματα και αισιοδοξίες όπως και στον προϋπολογισμό. Αντί να σχεδιάζετε το μέλλον της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, εσείς κοιτάτε στο τι θα πουλήσετε και τι φόρους θα αυξήσετε. Φτάσαμε, παρατήρησε ο βουλευτής, το πρώτο τρίμηνο για την Ελλάδα να γίνεται μία δραματική 8,4% μείωση του ΑΕΠ πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και βέβαια για να φτάσει σε αυτό το 8,4% έπρεπε η ΕΛΣΤΑΤ να τροποποιήσει το ΑΕΠ από το 2010. Και μετά!».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, το φθινόπωρο, σε περίπτωση που κάνει επιθετικά την επανεμφάνισή της η πανδημία. Όπως είπε, εφόσον συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός των πολιτών, «δεν είναι λύση το lockdown». Όπως εξήγησε, τα προβλήματα που υπάρχουν θα λυθούν μόνο μέσω του εμβολιασμού και σημείωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα ατύχημα γιατί θα έχουμε μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις». 

Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης ενημέρωσε το Σώμα πως η διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο για το ταμείο ανάκαμψης προχωρά πολύ καλά και πως πολύ σύντομα θα υπάρξει πλήρης έγκριση του προγράμματος. «Υπάρχουν αβεβαιότητες ακόμα, η ουρά της πανδημίας που αφορά τον εμβολιασμό και οι παρενέργειες της γρήγορης ανάκαμψης που θα υπάρξει στον πληθωρισμό και τα επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά και προέβλεψε πως θα υπάρξει αύξηση μισθών. « Σας το προβλέπω ότι θα έρθει! Υπάρχει και μια αρνητική πτυχή ότι θα έχουμε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμους τομείς», είπε. 

Ο υπουργός τόνισε ακόμα πως το στοιχείο κλειδί για τη χώρα μας στο μέλλον θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες εντός ΕΕ. « Και αυτό γιατί εμείς δεν θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στους δημοσιονομικούς κανόνες! Το θέμα είναι τι θα σημαίνουν οι κανόνες για μια χώρα με μεγάλο χρέος. Έχουμε ανοιχτή διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες και όταν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο προϋπολογισμού θα αρχίσουμε να την αποτυπώνουμε», κατέληξε.

Για διπλή οικονομική πολιτική, άλλη για «έξω» και άλλη για το «εσωτερικό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς όπως είπε «αυτό προκύπτει μέσα από το Μεσοπρόθεσμο σχέδιό σας». Απευθυνόμενος σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα είναι η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και «όλοι μαζί θα πρέπει να δουλέψουμε το θέμα και να βρεθεί ένα κοινό μέτωπο, καθώς ό,τι άλλο είναι μοιρολατρία απέναντι σε μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι με επικοινωνία και τρικ μπορεί να κυβερνήσει για πάντα» και προσέθεσε: «Στο χέρι μας είναι να τους αποδείξουμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Μιλώντας για διγλωσσία της κυβέρνησης σχετικά με τους νέους φόρους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλέστηκε δημοσιεύματα του «Βήματος» και της «Καθημερινής της Κυριακής» που ανέφεραν ότι «παρά τα όσα γράφετε στο Μεσοπρόθεσμο θα υπάρξουν νέοι φόροι και μέτρα» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σχετική διαρροή έγινε από το οικονομικό επιτελείο αναρωτήθηκε γιατί «δεν τα διέψευσε με μια επιστολή σας». Έχουμε είπε ο βουλευτής, «ένα Μεσοπρόθεσμο για τους έξω προκειμένου να τους πείσουμε ότι θα έχουμε 2% πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μετά θα αυξηθεί, ενώ για “ μέσα” έχουμε ένα μήνυμα -δεν ξέρω εάν είναι γιατί έρχονται εκλογές- πως θα έχουμε φοροαπαλλαγές». «Αυτό είναι απάτη και είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως «έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να πείσει ακόμα και εμένα ότι έχει μια φυσική ροπή προς την πολιτική απάτη».

Αναφερόμενος, στην πανδημία, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την κυβέρνηση υπεύθυνα στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης. «Σας υποστηρίζουμε στους εμβολιασμούς και σας το έχουμε ξεκαθαρίσει. Σας έχουμε επαινέσει για το πολύ καλό σύστημα, πώς έχετε οργανώσει τους εμβολιασμούς, αλλά εσείς έρχεστε τώρα με την επιβράβευση των 150 ευρώ για τους εμβολιασμούς των νέων, το οποίο δείχνει το βαθύ χάσμα που υπάρχει ανάμεσά μας. Καθώς βάζετε τον παράγοντα χρήματα, το μετατρέπεται σε μια αγοραία συναλλαγή και δεν επιτρέπετε την ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου. Η πολιτική σας όλη, είναι όλα να μετατραπούν σε αγοραίες σχέσεις και αυτό φέρνει αρνητικές συνέπειες ακόμα και στον καπιταλισμό και στο δικό σας μοντέλο» ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προτάσεις, εσείς τί μας λέτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου έχουν αυξηθεί; Για τις δαπάνες, που από τα 4 δισ. ευρώ που λέγατε, τώρα μιλάτε γενικά για μεταρρυθμίσεις και τις οποίες δεν τις καθορίζεται λέγοντας ότι δεν ξέρουμε τις αποφάσεις της ΕΕ αποφάσεις για να κάνουμε επισκόπηση δαπανών. Για το θέμα χρέους- ΑΕΠ και τις παραμέτρους του στην διαπραγμάτευση που γίνεται στην Ευρώπη η κυβέρνηση θα μας πει εάν έχει άποψη; Τι προβλέπετε για την κοινωνία; Και τις ανισότητες θα μειωθούν ή όχι;» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσέθεσε: «Σας πρότεινα, προκειμένου να μοιραστεί το κόστος των συνεπειών της πανδημίας με ένα νέο φόρο επί του πλούτου και εσείς μας είπατε ότι “ εμείς δεν βάζουμε νέους φόρους”. Aλήθεια; Έχετε ακούσει σε επίπεδο ακαδημαϊκών αλλά και μεταξύ υπουργών Οικονομικών ότι λόγω του covid θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα;».

Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής για το 2022-2025 στηρίζεται σε δύο πολύ σημαντικά σημεία, σε ακριβείς οικονομικές μετρήσεις και σε αποτελεσματικές πολιτικές, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννη Βρούτσης.

Τα οικονομικά στοιχεία, υπογράμμισε, πάνω στα οποία στηρίζονται οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, είναι ιδιαίτερα συντηρητικά και αποδεικνύεται και από το επίπεδο της ανάπτυξης που προβλέπεται να φτάνει το 3,6% για το 2021, όταν όλες οι άλλες τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί το δίνουν πάνω από 4% και 4,5%. Οι αποτελεσματικές πρακτικές, ανέφερε, είναι το γνώρισμα της κυβέρνησης αυτής, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης.

Το πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής μέχρι το 2025, είπε ο Γιάννης Βρούτσης, στηρίζεται στους μειώσεις των φόρων σε επιχειρηματίες, συνταξιούχους και μισθωτούς. Σε μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ήδη έχουν μειωθεί κατά 10 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτά είναι «μη μισθολογικό κόστος» που υπονομεύει και τη νόμιμη εργασία, και το εισόδημα του εργαζόμενου και τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις. Δημιουργείται, πρόσθεσε, κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφέρθηκε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στην παιδεία, την εργασία, το ασφαλιστικό, τη μείωση των κόκκινων δανείων που πλέον κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό το 2022, την μεγάλη αύξηση καταθέσεων και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, που σήμερα είναι μικρότερα του 1% και είναι το συγκριτικό στοιχείο που κάνει την Ελλάδα αξιόπιστη και να έλκει επενδύσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επισήμανε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για να μην υπάρξει ένα τρίτο κύμα πανδημίας, λέγοντας πως γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι απεριόριστες οι δημοσιονομικές αντοχές - όχι της ελληνικής οικονομίας, αλλά καμίας οικονομίας. Και γνωρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έδωσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι από την τσέπη των υπουργών, αλλά από τον κρατικό Προϋπολογισμό με μεθοδολογία και με πρόγραμμα. Από εδώ και πέρα όμως, είναι ατομική ευθύνη του καθενός να συνειδητοποιήσει ότι το θέμα του εμβολιασμού είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον ίδιο υγειονομικά, αλλά αφορά οικονομικά και την οικογένειά του, αλλά και την ίδια του τη χώρα.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησε το στόχο για 3,6% ανάπτυξη, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως πριν από λίγο, η UniCredit ανακοίνωσε πολύ υψηλότερη πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2021 - ποσοστό 5,5%. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πιο συγκριμένη και να έκανε προτάσεις. Αντίθετα, είπε, άκουσα πολλές φορές τη λέξη «απάτη», αλλά θα συνιστούσαα στον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι πιο προσεκτικός, διότι πολύ εύκολα ανασύρονται μνήμες με τις υποσχέσεις που είχατε δώσει. Ζήτησε δε, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να εξειδικεύσει τι εννοεί με την πρότασή του για «φόρο στον πλούτο». Γιατί όπως του είπε «είναι πολύ εύκολο να πετάς λέξεις στον αέρα οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Είναι ιδίωμα της Αριστεράς να κερδίζει τις εντυπώσεις με τέτοιες φράσεις, αλλά ποιος είναι αυτός ο πλούτος; Διότι εδώ στην Ελλάδα, το μόνο που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι ξεζουμίσαμε κάθε επιχειρηματία, κάθε συνταξιούχο, κάθε εργαζόμενο μέσα και από τις αυξημένες εισφορές - τις υψηλότερες σε επίπεδο Ευρώπης, 46,6% - και να έχουμε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα φορολογίας». Το Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, δεν είναι «Καζαμίας». «Καζαμίας» ήταν οι προβλέψεις του κ. Βαρουφάκη ότι η ύφεση για το 2020 θα έφτανε το 15% και τελικά να είναι 8,2%.

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στα 2.190 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού – 37 νέοι θάνατοι και 384 διασωληνωμένοι

18/09/2021 - 17:54 - Σε 2.190 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 που ανακοίνωσε ο...

Έλεγχοι του ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών

18/09/2021 - 17:20 - Εντατικούς ελέγχους διενεργούν κλιμάκια ελεγκτών του ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις του κλάδου...

Υπουργείο Εργασίας: Αυτά είναι τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα delivery

18/09/2021 - 16:53:01 -

Φοβερές βελτιώσεις φέρνει στα Huawei Watch 3 το νέο HarmonyOS update

18/09/2021 - 16:39:04 -

Παλίες Android 6.0 συσκευές παίρνουν χαρακτηριστικό ασφαλείας του Android 11

18/09/2021 - 16:11:42 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (19-9-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Political (10-9-2021) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Political. Προβάδισμα ΝΔ με 13.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
2ο Thessaloniki Helexpo Forum - Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων μεταφορών και υποδομών στην Ελλάδα

2ο Thessaloniki Helexpo Forum - Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων μεταφορών και υποδομών στην Ελλάδα


Τα ζητήματα των έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να γίνονται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, τόνισε από το Thessaloniki Helexpo Forum, ο...


Δείτε θέμα και σχόλια