Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

🕔12/12/2018 - 21:13

Δ. Βέττας: Ο προϋπολογισμός δίνει και δεν παίρνει – Χ. Σταϊκούρας: Μνημονιακός ο προϋπολογισμός

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, του πρώτου μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συζήτηση θα προχωρήσει με πέντε συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου, όταν θα λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός Προϋπολογισμός, είναι ένας Προϋπολογισμός που δίνει δεν παίρνει. Η χώρα άλλαξε σελίδα με την έξοδο από το μνημόνιο και εξαιτίας της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλάζουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής: σήμερα μπορούμε να δώσουμε και δεν θα πάρουμε» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, σημειώνοντας πως «ο Προϋπολογισμός δεν έχει ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχει περικοπές δαπανών, δεν έχει αύξηση φόρων. Αντίθετα, έχει μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στα μέτρα:

- της σταδιακής μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% (1% κατ' έτος)

- της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

- της μη καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

- της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

- της επιδότησης του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

- της επιδότησης ενοικίου για 340.000 οικογένειες

- της μείωσης φορολογίας διανεμόμενων κερδών

- της πρόσληψης 7.500 ατόμων στα κοινωνικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής

- του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι

- της κατάργησης του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Αυτά είναι μέτρα που ψηφίζονται μόνο από κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» είπε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα θετικά για την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις της παρούσας κυβέρνησης και το δρόμο που διανύθηκε ως την οριστική έξοδο από τα μνημόνια - περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ρεσιτάλ καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά την 21η Αυγούστου «με την κοινωνία όρθια». «Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το μοιράσαμε σε φίλους κολλητούς και ημετέρους. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, ήταν έξω από το κέρδος, την διανομή και το παιχνίδι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που κάνανε πλιάτσικο σε αυτόν τον τόπο, αλλά η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει, διότι η χώρα έχει ανάγκες για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές.

Με έναν «αντιαναπτυξιακό» και «κατ' ουσίαν μνημονιακό» προϋπολογισμό, η κυβέρνηση «της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας», τερματίζει τη θητεία της, ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο Προϋπολογισμός του 2019, είπε, καταρτίστηκε σε συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στο πεδίο της οικονομίας, απογοήτευσης και παραίτησης στο πεδίο της κοινωνίας, και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής, ενώ θα εκτελεστεί σε ένα ομιχλώδες και με υψηλούς κινδύνους, εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, παρότι η κυβέρνηση «ντύνεται Αϊ Βασίλης» με τις πρακτικές της, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά: Αφού προχωρά σε 17 περικοπές συντάξεων και σε 29 αυξήσεις φόρων, επιβάλλει μόνιμα μέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, φτωχοποιεί την κοινωνία και διαλύει τη μεσαία τάξη, έρχεται σήμερα, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει μειώσεις κάποιων φόρων, που η ίδια επέβαλε και η ΝΔ καταψήφισε.

«Έτσι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να 'βαπτίζει' επιτυχία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προηγουμένως, μόνη της τις αύξησε. Ούτε τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αφού προηγουμένως μόνη της, την αύξησε, και σήμερα νομοθετεί αυτή, να διαμορφωθεί το 2021 εκεί που την παρέλαβε το 2015! Και προφανώς, ούτε την μη περαιτέρω αχρείαστη περικοπή των συντάξεων, αφού προηγουμένως, μόνη της την ψήφισε, αν και δεν προβλεπόταν ούτε καν στο 3ο Πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, έστω και έτσι επιστρέφει 1 στις «τσέπες» κάποιων, και αυτό το 1 θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνεπώς, η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη» είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.  

«Απαιτείται στιβαρή πολιτική ηγεσία, βούληση, αποφασιστικότητα και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως το σχέδιο της ΝΔ» εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας. Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπει επενδυτική πανστρατιά, αποφέρει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλους τους πολίτες, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος, αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων, βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» και διασφαλίζει τη συστηματική χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, με χαμηλό κόστος δανεισμού.

«Ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ούτε χριστουγεννιάτικο δένδρο δεν μπορείτε να φέρετε και να παραγγείλετε χωρίς να ρωτήσετε την τρόικα», ανέφερε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Επικαλούμενος την πρώτη έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, η οποία αναφέρει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν δύσκολες και ότι μια σειρά μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι ενόψει εκλογών το Μαξίμου προσπαθεί σήμερα να τα δώσει όλα, κατά το παλαιό «Τσοβόλα δώστα όλα», με τη διανομή υπαρκτών και ανύπαρκτων αποθεματικών. «Ένα κανονικό γιουρούσι ξεκινά προκειμένου να πάρουν από ένα ξεροκόμματο κάποιοι χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι μπαίνουν και διορίζονται από πόρτες και παράθυρα, στην προσπάθεια η κυβέρνηση να αποτρέψει τον εκλογικό καταποντισμό της» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξαφάνισε τη μικρομεσαία τάξη και τους νοικοκυραίους. Είπε ακόμη, ότι 4.392.295 είναι οι Έλληνες που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή, 500.000 παραπάνω σε σχέση με τον Αύγουστο. «Είναι ντροπή για μια κυβέρνηση και άδικο για τους πολίτες και τη χώρα, αυτό το απέραντο αλισβερίσι με λογική Μαυρογιαλούρου και τους μισούς Έλληνες επαίτες», σημείωσε, καταγγέλλοντας πως το κοινωνικό μέρισμα έχει γίνει μέρος του εκλογικού παζαριού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «ο προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί με ψηφοθηρική λογική, αναβάλλει για πέμπτη χρονιά την ανάπτυξη, αδιαφορεί επιδεικτικά για τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, φέρνει σε κίνδυνο την κοινωνία, αφήνει την οικονομία σε μόνιμη στασιμότητα, οδηγεί σε αναιμική ανάπτυξη και μάλιστα με πολλά ερωτηματικά». Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι «απομένουν 19 ημέρες μέχρι τη λήξη ισχύος αυτών των προστατευτικών μέτρων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο τέλος της ημέρας» και ενώ το 2018 ολοκληρώθηκαν 14.454 πλειστηριασμοί εκ των οποίων 6.501, δηλαδή το 45%, ήταν γόνιμοι.

«Η κυβέρνηση μπορεί να μην κάνει μόνιμες επενδύσεις που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά μοιράζει συσσίτια σε φτωχά παιδιά, δίνει καυσόξυλα σε νοικοκυριά, μεταχειρισμένα ρούχα σε ανέργους, ασπιρίνες σε αρρώστους και αυτή είναι η κοινωνική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον προηγούμενο προϋπολογισμό, βρισκόμαστε σήμερα από θέση ισχύος να συζητούμε για τον πρώτο προϋπολογισμό της μεταμνημονιακής εποχής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε πλέον το μέλλον με αυτοπεποίθηση και όραμα έχοντας βάλει πάλι την οικονομία σε σταθερή τροχιά» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Όπως είπε, «έχουμε αυτοπεποίθηση διότι φέραμε την αποστολή μας εις πέρας, ενώ είχαμε πεπερασμένες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και ελιγμών συνεπεία των χειρισμών του παρελθόντος και των δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους δανειστές». Η κυβέρνηση αυτή, σημείωσε, υποστηρίζει ότι τα κατάφερε και έκαμψε τις αντιδράσεις των εταίρων, ενώ οι προηγούμενες ήταν αυτές οι οποίες έφεραν τα μνημόνια, δέσμευσαν τη χώρα, υποθήκευσαν το μέλλον της νέας γενιάς και σήμερα έχουν το θράσος να ασκούν κριτική.

«Τα μεγέθη που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, αποτυπώνουν με ακρίβεια τα άλματα των τελευταίων χρόνων» υπογράμμισε ο κ. Κατσίκης, που έκανε αναφορά σε συγκριτικά στοιχεία σε κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας, όπως η ανεργία, τα οποία, όπως υποστήριξε, το αποδεικνύουν. «Η κυβέρνηση απαντά με τον σχεδιασμό ενός συνολικού σχήματος μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας ασφαλιστικού συστήματος, απέναντι στο σαθρό που παρέλαβε» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ώρα που κατέθετε τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων, δήλωνε ταυτοχρόνως πως όταν έρθει στην κυβέρνηση θα εξετάσει το αν θα προβεί σε μείωση συντάξεων ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα. «Τι είναι αυτό, αν δεν είναι δημαγωγία και λαϊκισμός» ανέφερε ο κ. Κατσίκης και παρατήρησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνεται πως οι μεγάλες εθνικές προσπάθειες αποτελούν πολιτική συνοχή. «Τορπιλίζετε τον αγώνα της κυβέρνησης επιδιώκοντας να πιστωθείτε ακόμη και βραχύβια πολιτικά οφέλη. Είναι πολιτική μικρότητα να μην αναγνωρίζετε την επιτυχία της κυβέρνησης να ακυρώσει επαχθείς όρους των μνημονίων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες, την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια» είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Το να παλανάσθε είναι ανθρώπινο, το να επιμένετε στην πλάνη είναι συνειδησιακά ανέντιμο».

Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις να εκλογικεύσουν την αναγκαιότητα της πολιτικής συναίνεσης και πολιτικής συνοχής προς όφελος της χώρας και να μην παραγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ, παρέμεινε στον στόχο της και κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Την υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ «απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα» θέλησε να καταδείξει ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Καραθανασόπουλος. Το πραγματικά νέο για τον λαό, τη νεολαία δεν είναι η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι συντάξεις, το να ζει η νέα γενιά χειρότερα από την προηγούμενη, η κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που μένουν αναξιοποίητες.

Τέτοια δυνατότητα, δηλαδή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σημείωσε, δεν την έχει το καπιταλιστικό σύστημα» που σαπίζει και θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων». «Ο λαός μπορεί να δει τη λαϊκή ευημερία μόνο, όπως είπε, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με εργατικό λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας η οποία ακριβώς θα σχεδιάζει την οικονομία με βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους, στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την καπιταλιστική ζούγκλα» υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας πως είναι κενό γράμμα οι όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για «νέα εποχή» και αλλαγή πορείας. Εξάλλου, είπε, αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, ανέφερε, από τον μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2019, τον οποίο χαρακτήρισε ως «άδικο, ταξικό υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου», καθώς περιέχει 1 δισ. νέα φορολογικά μέτρα, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες ( π.χ. νοσοκομεία), μειώνει ακόμα και κοινωνικές παροχές, όπως τα σχολικά γεύματα, το επίδομα ενοικίου, τη μη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα, κονδύλια για παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά που προέκυψε από το νομοσχέδιο που πέρασε με το οποία ανέβαλε την παραπέρα περικοπή των συντάξεων. Την ίδια ώρα, σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, στον προϋπολογισμό υπάρχουν νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η μείωση της φορολογίας κατά 5 μονάδες των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων. «Η δίκαιη ανάπτυξη πατάει στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων» είπε για να προσθέσει ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το υπόβαθρο, ενώ αναφορά έκανε και στη Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτήρισε εκτελεστικό βραχίονα των επιχειρηματιών.

Κάλεσε δε το λαό να «κάνει την πραγματική διαφορά» ενισχύοντας το ΚΚΕ που είναι η εγγύηση για πιο δυνατό εργατικό κίνημα, για προώθηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, το οποίο θα προχωρήσει στη λαϊκή αντεπίθεση σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο την εξουσία του κεφαλαίου για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές.

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είπε πως «τα ψέματα τελειώνουν. Ο πολιτικός χρόνος επίσης. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος Τσίπρα-Καμμένου και ο τελευταίος της σημερινής κυβέρνησης». Ο κ. Αμυράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ενόψει εκλογών, που δεν θα επιβεβαιωθούν και σημείωσε πως «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη των συντακτών του». Όπως είπε, απουσιάζει ένα εθνικό σχέδιο διότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου παραμένουν και γιατί η ίδια η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει την ανάπτυξη. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, διαπίστωσε ότι καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα, δεν έχει προχωρήσει» ανέφερε ο κ. Αμυράς για να υπογραμμίσει ότι «στην ατζέντα της κυβέρνησης κυριαρχούν άλλα θέματα όπως οι 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο που θα αντικαταστήσουν τους ιερείς». Ο βουλευτής αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα είπε ότι στην ουσία είναι ένα μικρό κλάσμα όσων οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δώσει, μέσω της υπερφορολόγησης.

«Η κυβέρνηση βαδίζει με τη σκανδαλολογία και έχουμε προαναγγελία διώξεων. Οι πολίτες αρχίζουν να θεωρούν ότι η δικαιοσύνη είναι μια μαριονέτα της εκτελεστικής εξουσίας. Ο ρηχός ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης φαίνεται και στην απροθυμία της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις την ίδια ώρα που εξαγγέλλει προσλήψεις και παροχές» είπε ο βουλευτές προειδοποιώντας ότι με μια τέτοια πολιτική «οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότερες από την αιματηρή τρόικα».

«Εδώ στις αγορές τελειώνουν οι αυταπάτες και αρχίζουν τα δύσκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει βγει από τα μνημόνια χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές. «Αν θέλουμε επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να μας εμπιστευτούν οι αγορές, να μας εμπιστευτούν οι δανειστές. Το Δημόσιο πρέπει να μπορεί να καλύπτει αυτόνομα τις ανάγκες του. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει αναπτυξιακό πρόγραμμα πειστικό» δήλωσε ο κ. Αμυράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κύριο μέλημα της είναι πώς θα ξοδέψει το μαξιλάρι ασφαλείας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γιώργος Αμυράς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που «διαπότιζε την κοινωνία με την τοξικότητα της προδοσίας και σήμερα τη λούζεται». «Να έχετε τη γενναιότητα να αναγνωρίζετε τα σφάλματά σας» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε προδότη τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011».

Επεσήμανε ακόμη ότι στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος υπονόησε ότι ο κ. Κοτζιάς έχει μυστική συμφωνία με τον Ζ. Ζάεφ. «Αν αυτό δεν είναι προδοσία, τότε τι είναι προδοσία;» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Έχετε επιλέξει στρατόπεδο. Είστε με την Ακροδεξιά των ΑΝΕΛ! Είστε αγκαλιά και θα πάτε μαζί μέχρι τον πάτο».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται η κατάργηση του ασύλου, σύμφωνα με τη Ν. Κεραμέως

19/07/2019 - 14:04 - Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την...

Τέσσερις προτάσεις από την ΠΟΜΙΔΑ γα τη δίκαιη μείωση του ΕΝΦΙΑ

19/07/2019 - 13:38 - Τέσσερις προτάσεις για «δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ» καταθέτει η...

Αυξήθηκε στα €337,4 δισ. το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

19/07/2019 - 13:14 - Στο 181,9% του ΑΕΠ ή 337,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2019,...

Για εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος μίλησε ο Απ. Βεσυρόπουλος

19/07/2019 - 12:58 - Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας...

Τι ζητά ο Κ. Αγοραστός για τις αλλαγές στον Κλεισθένη

19/07/2019 - 12:32 - Να θεσπιστεί η αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου κατά τη ψήφιση στα περιφερειακά και δημοτικά...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πως κρίνονται οι πρώτες αντιδράσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Χρήστος Καψάλης

Μόλις 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση των Exit Poll η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να τοποθετηθούν και να δώσουν άτυπα, μέσων πηγών, το στίγμα...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ελλάδα

Νότης Μαριάς

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο της νέας ηγεσίας της ΕΕ ανέδειξαν πέραν των άλλων ως νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως πάντα, …ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα.

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο Μητσοτάκης ακολούθησε την πεπατημένη των υποψηφίων πρωθυπουργών που προεκλογικά υπόσχονται μικρά, ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα και με το...

Δείτε όλο το άρθρο
Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο

Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο Τάσος Παππάς Βρυχάται η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε λόγω της εφαρμογής των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δεν είναι παραγραφή για τον Τσουκάτο. Είναι παραγραφή για τον Σημίτη

Δεν είναι παραγραφή για τον Τσουκάτο, αλλά για τον Σημίτη Γιώργος Λακόπουλος Ας αφήσουμε τα νομοτεχνικά στην δίκη της Siemens - ή σε ό,τι απέμεινε...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια,  επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο

84η ΔΕΘ: «Νέα Ινδία», εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο


Εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία είναι το τρίπτυχο που θα πρωταγωνιστήσει στην 84η ΔΕΘ, η οποία θα έχει αέρα… Ινδίας, καθώς η ασιατική...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Παραδομένη στις φλόγες η κεντρική Πορτογαλία: 900 πυροσβέστες στη μάχη Παραδομένη στις φλόγες η κεντρική Πορτογαλία: 900...

Παραδομένη στις φλόγες η κεντρική Πορτογαλία Πάνω από 900 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην κεντρική...

Νέα Τεχνολογίας Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για πάντα Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για...

Πώς θα διαγράψετε τις φωτογραφίες σας από FaceApp μια για πάντα Τα χρονολόγιά μας έχουν κατακλυστεί από...

Κύπρος - Ειδήσεις Σύλληψη 54χρονου για πώληση laughing gas Σύλληψη 54χρονου για πώληση laughing gas

Ένας άνδρας 54 ετών συνελήφθη στην Αγία Νάπα ως ύποπτος για υπόθεση παράνομης πώλησης αερίου laughing gas....

Ειδήσεις υγείας Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατρικό προϊόν για παιδιά

Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατροτεχνολογικό προϊόν για παιδιά.Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας, 012018 (ημ....

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω - ΦΩΤΟ Εξομολόγηση-σοκ πασίγνωστου καλλιτέχνη: Σκεφτόμουν να...

Για πολλούς ήταν το κακό παιδί της μουσικής...

Νέα για αυτοκίνηση Volkswagen: Ετοιμάζει αστικό crossover με σπορ look Volkswagen: Ετοιμάζει αστικό crossover με σπορ look

Ύστερα από T-Roc και εσχάτως από το T-Cross, η Volkswagen συνεχίζει δυναμικά στο ίδ

Αγροτικά Νέα Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge” Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή...

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα  συναρπαστικό live – pitching,...

Πολιτιστικά Νέα 75 χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ: «Επιχείρηση Βαλκυρία» 75 χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του...

Η ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ Γιώργος Ρούσσος Στις 20 Ιουλίου του 1944, κατά τη...

Εκπαιδευτικά Νέα Στο ΚΥΣΠΕ η υφυπουργός Παιδείας Στο ΚΥΣΠΕ η υφυπουργός Παιδείας

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Ν. Φασφαλή Θέλω να σας ενημερώσω ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μας...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας (video) «Παλίρροιες στο Σύμπαν»: Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών...

Oι «Παλίρροιες στο Σύμπαν», οι συγκρούσεις των Γαλαξιών και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε ομιλία που...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...