Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

🕔01/06/2020 - 17:41

Τι είπε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, αλλά και οι εισηγητές των κομμάτων

Την άποψη ότι «συνθέτουμε ένα νομοθετικό έργο που «επιτρέπει στο σχολείο να γυρίσει σελίδα», εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανοίγοντας τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». «Στοχεύουμε στο να αλλάξουμε τα πράγματα από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω», είπε η κ. Κεραμέως και συνέχισε: «(Στοχεύουμε) στο να καλλιεργήσουμε δεξιότητες σύγχρονες, στο να επενδύσουμε στις δυνατότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο να βελτιώσουμε την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Σε αυτή την προσπάθεια η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη», είπε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, «αποδείξαμε ότι ακούμε, καταγράφουμε, βελτιώνουμε» και κάλεσε «όλους τους βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, να καταθέσουν προτάσεις, προτεινόμενες βελτιώσεις, για να συνθέσουμε ένα νομοθετικό έργο που θα επιτρέψει στο σχολείο να γυρίσει σελίδα».

Η υπουργός Παιδείας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, ότι στο διάλογο που προηγήθηκε τέθηκαν -πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων- και οι ρυθμίσεις που απαιτούν υπουργικές αποφάσεις, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ακούσουμε απόψεις όλης της κοινωνίας. Η διαβούλευση, τόνισε, ήταν εξαιρετικά γόνιμη, και είχε συμμετοχή-ρεκόρ.

Πριν την έναρξη της συζήτησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ρώτησε εάν έχει σταλεί εγκύκλιος για την αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, υποστηρίζοντας ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα δεν «αναστέλλονται με τηλεοπτικές εξαγγελίες». Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, είπε ότι έχουν ενημερωθεί οι περιφερειακοί διευθυντές με τηλεδιάσκεψη και ότι έχει σταλεί εγκύκλιος ότι τα σχολεία λειτουργούν με τα πρωινά τμήματα.

Στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, ο κ. Φίλης, ο οποίος είναι και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΟΖΑ, έκανε λόγω για «κεραμιδαριό» στην εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο έχει ψευδώνυμο τίτλο και στοχεύει στη διαστροφή του δημόσιου σχολείου σε σχολείο της αγοράς, είπε ο κ. Φίλης. Εκφράζοντας την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σχολείο φθηνό για το κράτος, ακριβό για την οικογένεια, τιμωρητικό για τους εκπαιδευτικούς και ανταγωνιστικό-εξοντωτικό για τους μαθητές. Όπως είπε, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σχολείο της αγοράς, βασισμένο σε ένα μοντέλο που είδαμε την εποχή της Θάτσερ, και έχει χρεοκοπήσει.

Για ατελές, αυτοσχεδιαστικό και επιδερμικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, που υπογράμμισε ότι ενώ σήμερα ανοίγουν και τα δημοτικά σχολεία, η Βουλή ακόμα υπολειτουργεί. Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, στο νομοσχέδιο είναι εμφανές το «άγχος» που διακατέχει την υπουργό, η οποία έκανε «πρόχειρα και βιαστικά» μια δουλειά, «που δεν την αγαπά και δεν την ενδιαφέρει». Απευθυνόμενη στην κ. Κεραμέως είπε: Δεν δίνετε εξετάσεις αριστείας στον πρωθυπουργό, αλλά προαγωγικές εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απαντά στις τρέχουσες προτεραιότητες του αστικού κράτους για αντιστοίχιση των γνώσεων με τις ανάγκες εργασίας, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Δεξιότητες χρειάζονται, αλλά αυτές πρέπει να θεμελιώνουν την πολύπλευρη γνώση και όχι απλές χρηστικές πληροφορίες είπε ο κ. Δελής, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην επικαιρότητα, ο κ. Δελής επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διασφαλίζει τους όρους επιστροφής όλων των παιδιών στα σχολεία, καθώς δεν προχωρά σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Το αποτέλεσμα είναι, η επαναλειτουργία των σχολείων να καθίσταται «προαιρετική» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τη διαφωνία της με την χρονική συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου εξέφρασε η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σ. Χ. Αποστολοπούλου, η οποία έκανε λόγο για έλλειψη συνεννόησης με την εκπαιδευτική κοινότητα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της διακομματικής συνεργασίας για την κατάρτιση ενός 12ετούς σχολικού προγράμματος, που θα εφαρμόζεται «χωρίς αλλαγές» από οποιοδήποτε κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Η ιδεολογική θέση για το «αναπόφευκτο των ανισοτήτων» δεν μπορεί να έχει θέση στο σχολείο τόνισε στην ομιλία της, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Βουλής, το νομοσχέδιο υπηρετεί την απομνημόνευση και όχι την κριτική σκέψη. Όπως πρόσθεσε, την ώρα που όλοι κοιτάζουν το σκανδιναβικό μοντέλο και ιδιαίτερα το πρότυπο της Φιλανδίας που δεν έχει εξετάσεις, η κυβέρνηση βάζει περισσότερες εξετάσεις, και καταδικάζει τη τη χώρα σε «χάντικαπ» εκκίνησης σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Όσο για την επαναφορά της διαγωγής, μίλησε για αναβίωση αναχρονιστικών ιδεοληψιών και για στιγματισμό μαθητών με αδιαμόρφωτη προσωπικότητα. Αυτό που χρειάζονται τα σχολεία είναι να ενισχυθούν με ψυχολόγους είπε η κ. Σακοράφα.

 

Ν. Κεραμέως: Στο 80% η προσέλευση μαθητών στα σχολεία

Κλείνοντας την πρώτη ημέρα συζήτησης στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Κεραμέως είπε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία η προσέλευση των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φτάνει το 80%. Ακόμη, σημείωσε ότι -πέραν των 1.040 διορισμών εκπαιδευτικών που υπέγραψε πρόσφατα- «θα υπογράψουμε κι άλλους το αμέσως επόμενο διάστημα», ενώ προανήγγειλε δύο νέα νομοθετήματα, το πρώτο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και το δεύτερο για την ειδική αγωγή.

Τέλος, απαντώντας στη βουλευτή του Μέρα25 Σοφία Σακοράφα, είπε ότι εγκαθίσταται το δίωρο της φυσικής αγωγής σε όλο το λύκειο ενώ δίνεται έμφαση στη φυσική αγωγή και από το νηπιαγωγείο. Εξέφρασε, δε, τη συμφωνία της για περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία σημειώνοντας ότι, προς τούτο, «αιτηθήκαμε ένα τεράστιο πακέτο 46 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο Τρίτη με ακρόαση εκπαιδευτικών φορέων και, ακολούθως, με τη συζήτηση επί των άρθρων (του νομοσχεδίου).

 

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρα πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με κεντρικό σύνθημα «να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ζητούν μεταξύ άλλων, εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων από τα σχολεία, να μην παγιωθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μετά την πανδημία, καθώς επίσης ζητούν να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου και τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, και παρά τις αντιδράσεις όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προχώρησε, με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και στήριξαν εκπαιδευτικοί σύλλογοι, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, το ΠΑΜΕ καθώς και άλλοι φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικές ενώσεις.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους. Σε χώρες δημοκρατικές, όπου...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB (2/7/2020) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία πολύ μεγάλο μέρος των ερωτώμενων... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata (29/6/2020) Στις 14 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!