Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

🕔01/06/2020 - 17:41

Τι είπε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, αλλά και οι εισηγητές των κομμάτων

Την άποψη ότι «συνθέτουμε ένα νομοθετικό έργο που «επιτρέπει στο σχολείο να γυρίσει σελίδα», εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανοίγοντας τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». «Στοχεύουμε στο να αλλάξουμε τα πράγματα από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω», είπε η κ. Κεραμέως και συνέχισε: «(Στοχεύουμε) στο να καλλιεργήσουμε δεξιότητες σύγχρονες, στο να επενδύσουμε στις δυνατότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο να βελτιώσουμε την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Σε αυτή την προσπάθεια η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη», είπε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, «αποδείξαμε ότι ακούμε, καταγράφουμε, βελτιώνουμε» και κάλεσε «όλους τους βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, να καταθέσουν προτάσεις, προτεινόμενες βελτιώσεις, για να συνθέσουμε ένα νομοθετικό έργο που θα επιτρέψει στο σχολείο να γυρίσει σελίδα».

Η υπουργός Παιδείας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, ότι στο διάλογο που προηγήθηκε τέθηκαν -πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων- και οι ρυθμίσεις που απαιτούν υπουργικές αποφάσεις, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ακούσουμε απόψεις όλης της κοινωνίας. Η διαβούλευση, τόνισε, ήταν εξαιρετικά γόνιμη, και είχε συμμετοχή-ρεκόρ.

Πριν την έναρξη της συζήτησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ρώτησε εάν έχει σταλεί εγκύκλιος για την αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, υποστηρίζοντας ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα δεν «αναστέλλονται με τηλεοπτικές εξαγγελίες». Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, είπε ότι έχουν ενημερωθεί οι περιφερειακοί διευθυντές με τηλεδιάσκεψη και ότι έχει σταλεί εγκύκλιος ότι τα σχολεία λειτουργούν με τα πρωινά τμήματα.

Στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, ο κ. Φίλης, ο οποίος είναι και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΟΖΑ, έκανε λόγω για «κεραμιδαριό» στην εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο έχει ψευδώνυμο τίτλο και στοχεύει στη διαστροφή του δημόσιου σχολείου σε σχολείο της αγοράς, είπε ο κ. Φίλης. Εκφράζοντας την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σχολείο φθηνό για το κράτος, ακριβό για την οικογένεια, τιμωρητικό για τους εκπαιδευτικούς και ανταγωνιστικό-εξοντωτικό για τους μαθητές. Όπως είπε, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σχολείο της αγοράς, βασισμένο σε ένα μοντέλο που είδαμε την εποχή της Θάτσερ, και έχει χρεοκοπήσει.

Για ατελές, αυτοσχεδιαστικό και επιδερμικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, που υπογράμμισε ότι ενώ σήμερα ανοίγουν και τα δημοτικά σχολεία, η Βουλή ακόμα υπολειτουργεί. Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, στο νομοσχέδιο είναι εμφανές το «άγχος» που διακατέχει την υπουργό, η οποία έκανε «πρόχειρα και βιαστικά» μια δουλειά, «που δεν την αγαπά και δεν την ενδιαφέρει». Απευθυνόμενη στην κ. Κεραμέως είπε: Δεν δίνετε εξετάσεις αριστείας στον πρωθυπουργό, αλλά προαγωγικές εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απαντά στις τρέχουσες προτεραιότητες του αστικού κράτους για αντιστοίχιση των γνώσεων με τις ανάγκες εργασίας, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Δεξιότητες χρειάζονται, αλλά αυτές πρέπει να θεμελιώνουν την πολύπλευρη γνώση και όχι απλές χρηστικές πληροφορίες είπε ο κ. Δελής, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην επικαιρότητα, ο κ. Δελής επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διασφαλίζει τους όρους επιστροφής όλων των παιδιών στα σχολεία, καθώς δεν προχωρά σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Το αποτέλεσμα είναι, η επαναλειτουργία των σχολείων να καθίσταται «προαιρετική» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τη διαφωνία της με την χρονική συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου εξέφρασε η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σ. Χ. Αποστολοπούλου, η οποία έκανε λόγο για έλλειψη συνεννόησης με την εκπαιδευτική κοινότητα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της διακομματικής συνεργασίας για την κατάρτιση ενός 12ετούς σχολικού προγράμματος, που θα εφαρμόζεται «χωρίς αλλαγές» από οποιοδήποτε κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Η ιδεολογική θέση για το «αναπόφευκτο των ανισοτήτων» δεν μπορεί να έχει θέση στο σχολείο τόνισε στην ομιλία της, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Βουλής, το νομοσχέδιο υπηρετεί την απομνημόνευση και όχι την κριτική σκέψη. Όπως πρόσθεσε, την ώρα που όλοι κοιτάζουν το σκανδιναβικό μοντέλο και ιδιαίτερα το πρότυπο της Φιλανδίας που δεν έχει εξετάσεις, η κυβέρνηση βάζει περισσότερες εξετάσεις, και καταδικάζει τη τη χώρα σε «χάντικαπ» εκκίνησης σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Όσο για την επαναφορά της διαγωγής, μίλησε για αναβίωση αναχρονιστικών ιδεοληψιών και για στιγματισμό μαθητών με αδιαμόρφωτη προσωπικότητα. Αυτό που χρειάζονται τα σχολεία είναι να ενισχυθούν με ψυχολόγους είπε η κ. Σακοράφα.

 

Ν. Κεραμέως: Στο 80% η προσέλευση μαθητών στα σχολεία

Κλείνοντας την πρώτη ημέρα συζήτησης στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Κεραμέως είπε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία η προσέλευση των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φτάνει το 80%. Ακόμη, σημείωσε ότι -πέραν των 1.040 διορισμών εκπαιδευτικών που υπέγραψε πρόσφατα- «θα υπογράψουμε κι άλλους το αμέσως επόμενο διάστημα», ενώ προανήγγειλε δύο νέα νομοθετήματα, το πρώτο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και το δεύτερο για την ειδική αγωγή.

Τέλος, απαντώντας στη βουλευτή του Μέρα25 Σοφία Σακοράφα, είπε ότι εγκαθίσταται το δίωρο της φυσικής αγωγής σε όλο το λύκειο ενώ δίνεται έμφαση στη φυσική αγωγή και από το νηπιαγωγείο. Εξέφρασε, δε, τη συμφωνία της για περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία σημειώνοντας ότι, προς τούτο, «αιτηθήκαμε ένα τεράστιο πακέτο 46 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο Τρίτη με ακρόαση εκπαιδευτικών φορέων και, ακολούθως, με τη συζήτηση επί των άρθρων (του νομοσχεδίου).

 

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρα πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με κεντρικό σύνθημα «να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ζητούν μεταξύ άλλων, εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων από τα σχολεία, να μην παγιωθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μετά την πανδημία, καθώς επίσης ζητούν να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου και τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, και παρά τις αντιδράσεις όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προχώρησε, με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και στήριξαν εκπαιδευτικοί σύλλογοι, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, το ΠΑΜΕ καθώς και άλλοι φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικές ενώσεις.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (20-7-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 12.8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (8-7-2021) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  για την Ανάπλαση  του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Στην ομάδα των Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Έλενας Σταυροπούλου το πρώτο βραβείο Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς...


Δείτε θέμα και σχόλια