Και πάλι στην αναμονή το ΠΑΣΟΚ – Νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου!

🕔28/12/2011 - 12:00

Παιχνίδι με τα νεύρα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των «μνηστήρων» για τη θέση του προέδρου στο κόμμα μοιάζει να παίζει ο Γ. Παπανδρέου. Η χθεσινή πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες (ξεκίνησε στις 16.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα). Ωστόσο, το μόνο ουσιαστικό που προέκυψε είναι ότι… θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου και πως τότε είναι που ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλλει τις προτάσεις του και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, αυτό στο οποίο κατέληξε το διευρυμένο όργανο είναι ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά αρχίζουν διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου, αλλά όχι απαραιτήτως και οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Αυτές, αν προκύψουν, θα έρθουν ως αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων διαδικασιών, οι οποίες θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου, με τη νέα σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου. 

 

Τι γίνεται από εδώ και στο εξής

Κατ' αρχήν θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει πλήρη εισήγηση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Πολιτικό Συμβούλιο με τη σειρά του, θα λάβει απόφαση για να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, κατά το οποίο η σύγκληση τακτικού Συνεδρίου, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από το ίδιο το όργανο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί ευρύς διάλογος και εκλογή νέων οργάνων σε όλες τις βαθμίδες του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και αλλαγή καταστατικού.

Σημειώνεται ότι όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν στο πλαίσιο του ισχύοντος Καταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση (μέλη και φίλους) του κινήματος, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου.

 

Αναπάντητα ερωτήματα

Όλα αυτά, αφήνουν και πάλι αναπάντητο το ερώτημα με ποιον πρόεδρο θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και αν η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, εφόσον αποφασιστεί, θα γίνει πριν τις εθνικές εκλογές ή μετά από αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, έκανε λόγο για γρήγορες διαδικασίες που να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου (για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ). Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό ο ίδιος να διαπραγματεύεται, ως υπουργός Οικονομικών το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και ταυτόχρονα να μετέχει σε εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες, ενδεχομένως, να περιλαμβάνουν και εκλογή νέας ηγεσίας.

Εκτίμησε ακόμη ότι για να ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις, θα χρειαστεί ένα τετράμηνο (ενδεχομένως και κάτι περισσότερο, κατά τον κ. Μπεγλίτη) και ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν το τέλος Απριλίου (29 Απριλίου, κατά την εκτίμηση του Πέτρου Ευθυμίου).

Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική την πρόταση για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και πρότεινε να γίνει δεκτό το δεύτερο σκέλος του διλήμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή του, στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, απέφευγε να μιλήσει για θέμα εκλογής νέου προέδρου και αναφέρθηκε μόνο σε «ενδεχόμενη εκλογή», κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν. 
Κατά τον κ. Μπεγλίτη, σε περίπτωση, πάντως, που το Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσει να κινηθούν διαδικασίες για την ηγεσία του Κινήματος, όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, «θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους υπουργούς που θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι», είπε ο κ. Μπεγλίτης. 
Πολλοί ερμηνεύουν τη φράση αυτή, ως ανοιχτό ενδεχόμενο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που θα είναι υποψήφιοι.

Ο κ. Μπεγλίτης, ανέφερε ακόμη ότι στη συνεδρίαση έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και μίλησαν όλοι οι παρόντες, οι οποίοι εξέφρασαν την κοινή τους αγωνία για την πορεία και την προοπτική της χώρας, της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και του Κινήματος. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η υποστήριξή της, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και υπολογισμό του πολιτικού κόστους είναι εθνική ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είπε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες επελέγη να κινηθούν,  στη βάση τεσσάρων προτεραιοτήτων:

α. Η χώρα, το μέλλον και η προοπτική της, η υπέρβαση της κρίσης και η έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και ευημερίας.

β. Η κυβέρνηση (Παπαδήμου) την οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο.

γ. Η παράταξη και το κόμμα. Η ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος, η διαμόρφωση ενός νέου προγραμματικού πλαισίου, ο απολογισμός και η αξιολόγηση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και η νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

δ. Η ηγεσία. Οι όποιες διαδικασίες, αν κινηθούν, θα κινηθούν εφόσον έχουν προηγηθεί οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις. 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Άδεια από το ΕΣΡ στο One Channel

17/09/2019 - 18:11 - Την οριστική άδεια στο τηλεοπτικό κανάλι One Channel της εταιρείας "Alter Ego" ιδιοκτησίας Βαγγέλη...

Κατά του Ν/Σ για τις εξορύξεις οι Οικολόγοι Πράσινοι

17/09/2019 - 18:03 - «Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»,...

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο άνθρωπος - ρεκόρ (vid)

17/09/2019 - 18:00:00 -

Η Τσουρή επιστρέφει στις πισίνες για την ΑΕΚ

17/09/2019 - 17:56:20 -

Τα best seller βιβλία της εβδομάδας

17/09/2019 - 17:56:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησηςΒάλια Αρανίτου Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της Αριστεράς μια ευρεία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ

263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ


Οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- «αγκάλιασαν» τη φετινή διοργάνωση και γιόρτασαν για μία ακόμα χρονιά με τον ιστορικό θεσμό της πόλης Πάνω από το...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Εκλογές στο Ισραήλ: Μάχη στήθος με στήθος Νετανιάχου - Γκαντς Εκλογές στο Ισραήλ: Μάχη στήθος με στήθος Νετανιάχου -...

Ο αγώνας του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πολιτική επιβίωσή του φαίνεται...

Νέα Τεχνολογίας Η OnePlus αποκαλύπτει επισήμως το design της σειράς OnePlus 7T και τον λόγο επιλογής του Η OnePlus αποκαλύπτει επισήμως το design της σειράς OnePlus...

Σήμερα, η OnePlus κάνει κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Αποκαλύπτει πρώτα στην επίσημη κοινότητα...

Κύπρος - Ειδήσεις Άρχισαν εργασίες ανάπλασης της λ. Κυριάκου Μάτση Άρχισαν εργασίες ανάπλασης της λ. Κυριάκου Μάτση

Κλειστό είναι τμήμα της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία, από τη συμβολή με την οδό Στέλιου Μαυρομάτη...

Ειδήσεις υγείας Πέτρες στη χολή: 5 σημάδια που στέλνει το σώμα (εικόνες) Πέτρες στη χολή: 5 σημάδια που στέλνει το σώμα (εικόνες)

Οι πέτρες στη χολή είναι το συχνότερο πρόβλημα της χοληδόχου κύστης.

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της

Όλο εκπλήξεις φέτος η Ωραία Ελένη

Νέα για αυτοκίνηση Η Opel στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης Η Opel στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης

Δυναμική είναι η παρουσία της Opel στο φετινό Σαλόνι της Φρανκφούρτης που θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τις...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video) Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video)

Στην Ελλάδα επέστρεψε για τη μεγάλη συναυλία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, ο Eric Burdon, θρύλος...

Εκπαιδευτικά Νέα Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2019 Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2019

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του υπουργείου παιδείας για τις εγγραφές πρωτοετών...

Τουρισμός - Ειδήσεις Οινικές προτάσεις για το τριήμερο Οινικές προτάσεις για το τριήμερο

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η περίοδος είναι ιδανική για μια...

Επιστήμη - ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας (video) Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο...

Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη...

Ξεχωριστές ειδήσεις Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross

Τέσσερις θεατές χρειάστηκε να νοσηλευτούν.