Και σήμερα να βρεθεί το τέλειο εμβόλιο η ελληνική οικονομία θα παραμείνει μη βιώσιμη, είπε ο Γ. Βαρουφάκης

🕔15/09/2020 - 22:06

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως η μέγιστη απειλή για την κοινωνία είναι το ψέμα ότι η οικονομία ανέκαμπτε πριν από τον κορωνοϊό

Το όραμά του για την Ελλάδα του 2025 παρουσίασε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που αναφέρθηκε σε ένα «τρισδιάστατο» Αναπτυξιακό Σχέδιο που «δύναται δύναται να καταστήσει εφικτό το όραμα μιας Ελλάδας που, εντός πενταετίας, να δικαιούται να ελπίζει στην κοινή, βιώσιμη ευημερία των κατοίκων της - βασικό προαπαιτούμενο για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Ειρήνη στην περιοχή».

Μιλώντας ενώπιον περιορισμένου ακροατηρίου λόγο κορωνοϊού, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «η μέγιστη απειλή για τη ελληνική κοινωνία δεν είναι η πανδημία αυτή καθ' εαυτή. Είναι το απατηλό ψέμα: 
    - ότι το πρόβλημα είναι η πανδημία
    - ότι η οικονομία ανέκαμπτε πριν μας επισκεφθεί ο κορωνοϊός
    - ότι, όταν νικηθεί ο ιός, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη που, δήθεν, είχε αρχίσει στη βάση των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοζαν την περίοδο Αυγούστου 2015 με Μάρτιο 2020, με ελάχιστες μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, οι κυβερνήσεις των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη».
«Ακόμα και σήμερα να εφευρεθεί το τέλειο εμβόλιο και να νικήσουμε την πανδημία, κάτι που όλοι ευχόμαστε, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει μη βιώσιμη - αυτό που το ΜέΡΑ25 ονομάζει χρεοδουλοπαροικία», είπε.

Υπενθύμισε δε ότι «τον περασμένο Μάρτιο το ΜέΡΑ25 ήταν το μοναδικό κόμμα που μίλησε ευθαρσώς για ύφεση που, αν είμαστε τυχεροί, όπως είχα πει στα μέσα Μαρτίου, θα περιοριστεί στο 10% - την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών  μιλούσε για 0% με 3%, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επέμενε στο 4% και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής μου απαντούσε ότι κανείς δεν ξέρει».

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Μια κυβέρνηση που εμμένει, ψευδώς, ότι ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης πριν την πανδημία είναι καταδικασμένη να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη ύφεση που η πανδημία πολλαπλασιάζει. Και μια αξιωματική αντιπολίτευση που εμμένει, ψευδώς, ότι θα ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν είχε χάσει τις εκλογές είναι καταδικασμένη να μην μπορεί ούτε να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση ούτε και να προτείνει θεραπευτικές λύσεις».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι «επιδίδονται σε μια ατελείωτη κοκορομαχία η οποία αποκρύπτει την κοινή τους άρνηση της πραγματικότητας».

 

Το σχέδιο του ΜέΡΑ25

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η συστηματική υφεσιακή δυναμική είναι ένας συνδυασμός πολιτικών προστασίας και αναδιάρθρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που παραμένουν ζωντανές στην χώρα».

Και για να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός πολιτικών απαιτείται «Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο», που θα περιλαμβάνει: 

- Διάσταση 1η - Κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων. Τα δάνεια και οι αναβολές είναι δώρα άδωρα. Τα κουρέματα είναι το μόνο φάρμακο της χρεοκοπίας των ιδιωτών. Χωρίς αυτά, η χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών απλά θα ανακυκλώνεται αυξανόμενη

- Διάσταση 2η - Το κράτος πρέπει άμεσα να επανακτήσει εργαλεία άσκησης πολιτικής που του απέσπασαν οι δανειστές, χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει τους πολίτες του - με παράλληλη μεταφορά αποφασιστικής εξουσίας από το κράτος στους πολίτες μέσω νέων συμμετοχικών θεσμών.

- Διάσταση 3η - Βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο που θα μετατρέψει τη χώρα στο Μεσογειακό Κέντρο των Πράσινων Τεχνολογιών του 21ου αιώνα αποσοβώντας το σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε και την επόμενη βιομηχανική επανάσταση - εκείνη που ήδη βρίσκεται υπ' ατμόν.

Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε τις παρακάτω προτάσεις:
- Κατάργηση όλων των προπληρωμών για ετήσια εισοδήματα φυσικών προσώπων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων

- Κούρεμα (όχι αναβολή) οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία

- Ανώτατο ΦΠΑ στο 15% (18% μετρητά), χαμηλότερο στο 6% (9% μετρητά) - και περαιτέρω μειώσεις 30% για όλες τις παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου. 

- Φόρος επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές, 20% για τις μεσαίες, σε 29% για τις μεγάλες

- Μηδενικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές πάνω από 600 χιλιάδων ευρώ

- Κατάργηση της ΑΑΔΕ και δημιουργία Αυτόνομης Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με επιλογή ΓΓ από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού αποτελούμενη κατά 1/3 βουλευτές, κατά 1/3 από κληρωτούς δικαστές και κατά 1/3 από κληρωτούς επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς.

- Μεταφορά του Φορολογικού Λογισμικού σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού
    - Κατάργηση του «Ηρακλή» και ίδρυση στη θέση του της Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των Τραπεζών, και Προστασίας Δανειοληπτών, με την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

- Κατάργηση του «Υπερταμείου» και δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών («Αθηνά») στην οποία υπάγονται:

I. η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών, που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και

II. η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να πάψει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία πλέον θα αποτελεί την κεφαλαιακή βάση της αναπτυξιακής τράπεζας.

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της για τις πολιτικές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας σε σχέση και με διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει εδώ στην Ελλάδα, γιατί όχι στη Θεσσαλονίκη, Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Αν. Μεσογείου με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμυντική θωράκιση της χώρας ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «Μητσοτάκειο Αγορά του Αιώνα» και σημείωσε: «Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως πρόκειται για αφροσύνη ολκής η ψευδής υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να κερδηθεί μια κούρσα εξοπλισμών με την Άγκυρα. Εν ολίγοις, φουσκώνοντας το ήδη μη βιώσιμο χρέος, χωρίς καν την ελπίδα να κερδηθεί η κούρσα εξοπλισμών με την Άγκυρα ή να αποκλιμακωθούν με αυτό τον τρόπο οι εντάσεις στην περιοχή, η Μητσοτάκειος Αγορά του Αιώνα εξυπηρετεί ημέτερους κλιμακώνοντας παράλληλα την εθνική ανασφάλεια. Τα Ραφάλ, οι φρεγάτες και τα ελικόπτερα του κ. Μητσοτάκη θα μείνουν να θυμίζουν την γενική ήττα στη οποία σέρνει τον Ελληνισμό».

Προέβλεψε, παράλληλα, ένα πέμπτο μνημόνιο και υπογράμμισε: «Καθώς είναι σίγουρο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εξασφαλίσει, ούτε πρόκειται να εξασφαλίσει, ‘ανοσία’ από το 5ο Μνημόνιο, που θα έρθει νομοτελειακά μόλις το Βερολίνο ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του και, κατόπιν, απαιτήσει δημοσιονομικά μέτρα αυστηρής λιτότητας ώστε το δικό μας κρατικό έλλειμμα και χρέος να ξαναμπούν στον ζουρλομανδύα των μνημονιακών προβλέψεων, τα δισεκατομμύρια που θα στοιχίσουν οι θηριώδεις εξοπλισμοί θα φέρουν κι άλλη λιτότητα, κι άλλη ύφεση και, τελικά, νέο φευγιό κι άλλων παιδιών μας για τα ξένα».

Ο κ. Βαρουφάκης έφτασε στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" μαζί με τη σύζυγο του, φόρεσαν τις μάσκες και θερμομετρήθηκαν κατά την είσοδο τους. Το γραμματέα του ΜέΡΑ25 προσφώνησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo  Τάσος Τζήκας.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια