Κάλεσμα για στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές απευθύνουν 426 εκπαιδευτικοί

🕔27/04/2012 - 12:50

Κάλεσμα για στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις προσεχείς εκλογές της 6ης Μαΐου, απευθύνουν με κείμενο που υπογράφουν, 426 εκπαιδευτικοί 47 από τους οποίους πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Συγκεκριμένα, το κείμενο υπογράφουν 163 εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια, 174 από τη δευτεροβάθμια και 89 από την ιδιωτική εκπαίδευση.

 Στο κείμενό τους, οι εκπαιδευτικοί, αναφέρουν ότι «ζούμε έναν πραγματικό κοινωνικό πόλεμο, που μας οδηγεί στα άκρα της ταπείνωσης και της υπερεκμετάλλευσης. Αυτός ο πόλεμος μετρά ήδη τα θύματα του: H UNICEF μιλά για 440.000 παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ζήτησαν από τους εργάτες να δουλεύουν μία μέρα την εβδομάδα, τέσσερις μέρες το μήνα! Ένας νέος με 4ωρη απασχόληση και δυο ώρες μετακίνηση πληρώνεται με 220 ευρώ το μήνα! Οι γονείς των μαθητών μας παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι όταν δεν είναι απολυμένοι κι οι εκπαιδευτικοί παίρνουν 660 ευρώ για να εκπαιδεύουν τους μαθητές στη μελλούμενη ανεργία τους. Σε αυτό τον πόλεμο το κράτος δε διστάζει να χρησιμοποιήσει το δηλητηριώδες παράσιτο του ολοκληρωτισμού, την αστυνομική βία και το ρατσιστικό μίσος. Γι’ αυτό τα ΜΜΕ, οι υπουργοί, η τρόικα, νομιμοποιούν τις φασιστικές ιδέες που μας καλούν να σπρώξουμε στο γκρεμό το διπλανό μας, αρκεί να σωθεί η εξουσία των χορτάτων του κόσμου τους».

Αναφέρουν επίσης ότι «η εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης. Θέλουν να πάψει να είναι κοινωνική παροχή -άλλωστε θεωρείται μια άχρηστη δαπάνη. Πάμε σε εκλογές με το πρόγραμμα όσων αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ να είναι κοινό: Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, που μαζί με την φτώχεια, θα επιβάλει στον εκπαιδευτικό το φόβο και την υποταγή (...) Σαρωτικές συγχωνεύσεις σε όλα τα επίπεδα, λιγότερο και ποιοτικά υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό έργο, δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Νέο σχολείο των διαρκών εξετάσεων και των ταξικών φραγμών, που θα ετοιμάζει μια γενιά μηδαμινών προσδοκιών».

» Ήττα του Μαύρου Μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ενισχυμένη την προοπτική για αξιοβίωτη ζωή ή βαρβαρότητα χωρίς τέλος, νομιμοποιημένη από τη λαϊκή ψήφο;

Οι εκπαιδευτικοί, σημειώνουν ακόμη ότι «σε ένα τέτοιο τοπίο γίνονται ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης. Στις εκλογές αυτές οι κρατούντες μας ζητάνε να επιλέξουμε ποιος θα επιβάλει με τον καλύτερο τρόπο τα μέτρα που θα έρθουν τον Ιούνη. Από τη μεριά μας μόνο μία επιλογή μπορεί να είναι ρεαλιστική: Να επιλέξουμε πώς θα προασπίσουμε τα συμφέροντα μας, θα ανατρέψουμε την κατάσταση και θα αποκτήσουμε ξανά ελπίδα.

» Μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι μια αριστερή επιλογή με συγκεκριμένη φυσιογνωμία, πρόγραμμα και πολιτική στοχοθεσία. Δεν μπορεί παρά να είναι μια αριστερά βαθιά αντικαπιταλιστική, που θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στους αγώνες, για να δημιουργηθεί ένα μαχητικό πολιτικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί ζητούν: «Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, έξοδο από ΕΕ και ευρωζώνη. Πρέπει να καταστρέψουμε τη χρεομηχανή που έχουν στήσει η ευρωπαϊκή και διεθνής κεφαλαιοκρατία. Μπορούμε να ζήσουμε με τη δουλειά μας, όσο και αν επιχειρούν να μας εκβιάσουν με το δίλημμα ‘ΕΕ ή χάος’. Απαντάμε ότι η ΕΕ είναι το χάος. Γιατί αυτή μαζί με το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο συντονίζει την επίθεση σε βάρος του εργαζόμενου λαού, δεσμεύει κάθε πόρο για την αποπληρωμή του χρέους, απαιτεί κι επιβάλει τη συνταγματική κατοχύρωση του Μνημονίου, μας οδηγεί σε κοινωνική καταβύθιση.

» Πέρασμα στο δημόσιο των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, αναδιανομή του πλούτου. Κέντρο μιας άλλης κοινωνικής πορείας, δεν μπορεί παρά να είναι η δημόσια ιδιοκτησία και παραγωγή, οι δημόσιες πολιτικές, με πλήρη εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Ο μοναδικός κοινωνικός εκσυγχρονισμός που μπορεί να υπάρξει, περνά μέσα από το πέρασμα του κοινωνικού πλούτου και της εξουσίας στα χέρια των παραγωγών του, δηλαδή των εργαζομένων.

» Ανατροπή του άθλιου πολιτικού συστήματος κυριαρχίας επί του λαού για να ανοίξει ο δρόμος, πέρα από τον καπιταλισμό, για την απελευθερωτική προοπτική της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, χρεοκοπία και κοινωνική καταστροφή.

Το κείμενο των εκπαιδευτικών, καταλήγει αναφέροντας: «Για τους λόγους αυτούς όλοι εμείς, εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, από τα κάτεργα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και το γολγοθά της αδιοριστίας, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ειδικά στην εκπαίδευση οι αγωνιστές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. έχουν πρωτοστατήσει στους αγώνες της τελευταίας διετίας, όχι από τη σκοπιά της υπεράσπισης του υπάρχοντος, αλλά παλεύοντας για μια ριζικά διαφορετική από την κυρίαρχη πορεία της εκπαίδευσης. Σε ρήξη με την τεχνοκρατική λογική της αξιολόγησης και της ανταποδοτικότητας, με το σχολείο της αγοράς, παλεύουμε για ενιαίο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων, με 2χρονη προσχολική αγωγή και Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με πτυχία που να κατοχυρώνουν την εργασία! Για ελεύθερη πρόσβαση της νεολαίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Για μέτρα ενάντια στη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, ώστε κανένα παιδί να μην μένει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Με κέντρο τη συνολική απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παλεύουμε για έναν άλλο δρόμο στο σχολείο και την κοινωνία, που στο κέντρο του θα βάζει τα συμφέροντα της εργασίας».

 

Τι λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη διακομματική και τις εκλογές

Εν τω μεταξύ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πήρε θέση και στα όσα έγιναν στη διακομματική. Σε ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται ότι «η τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα αιτήματα της που κατατέθηκαν με γραπτό υπόμνημα ήταν σαφή. Κατήγγειλε αποφασιστικά την αντιδημοκρατική κατρακύλα των μνημονιακών κομμάτων που κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους νόμους για την προβολή των κομμάτων. Δήλωσε την αντίθεση της στη σκανδαλώδη κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, στα χαράτσια (παράβολα κ.α.) για τους υποψηφίους και κυρίως στον μόνιμο και συνειδητό αποκλεισμό της Αριστεράς και ειδικά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς , όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και άλλων δυνάμεων σαν τη συνεργασία ΚΚΕ-ΜΛ & ΜΛ-ΚΚΕ, το ΕΕΚ, την ΟΚΔΕ κ.α.). Έθεσε μάλιστα 6 συγκεκριμένα αιτήματα για μια ύστατη προσπάθεια να τηρηθούν έστω τα προσχήματα δημοκρατικότητας των εκλογών για στοιχειωδώς ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή των κομμάτων. Αυτά ήταν:

1. Υποχρεωτική κάλυψη της προεκλογικής μας δραστηριότητας σε όλα τα δελτία ειδήσεων και στις εκλογικές εκπομπές.

2. Τηλεοπτική κάλυψη της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α..

3. Συμμετοχή εκπροσώπων μας στα πάνελ των τηλεοπτικών συζητήσεων.

4. Συνέντευξη εκπροσώπου μας διάρκειας μίας ώρας.

5. Τρία (3) δεκάλεπτα για προβολή του προγράμματός και των θέσεών μας με τη δυνατότητα ο χρόνος αυτός να χρησιμοποιηθεί και με τη μορφή τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σποτ (π.χ. ενός λεπτού που θα αναμεταδοθεί πολλές φορές).

6. Ισότιμη αναφορά του κόμματός μας το βράδυ των εκλογών στην έκδοση των αποτελεσμάτων και όχι «τσουβάλιασμα» με την απαράδεκτη τακτική των «λοιπών» κομμάτων.

Τα άκρως δικαιολογημένα αιτήματα μας υποστηρίχτηκαν και από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι του μαύρου κυβερνητικού μετώπου δεσμεύτηκαν ότι ορισμένα εξ αυτών θα υλοποιηθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, όχι ωστόσο το σύνολο τους. Τους φαίνεται υπερβολικό να διεκδικείς να ακουστεί η άποψη σου αν δεν είσαι υπάλληλος των τραπεζών και των τοκογλύφων, αν προτείνεις ένα διαφορετικό δρόμο για την κοινωνία».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το debate, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει ότι «υποστήριξε αυτό που παραδέχονται όλοι: Ότι οι ανιαρές και ανούσιες συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν προσφέρουν τίποτα, πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων και την ουσιαστική αποφυγή του διαλόγου. Αντιθέτως θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μια σειρά από θεματικές συζητήσεις γύρω από φλέγοντα ερωτήματα της περιόδου (το μνημόνιο, το θέμα της Ε.Ε., του ευρώ κ.α.) στις οποίες να συμμετέχουν κυκλικά εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα. Κάτι απολύτως λογικό που θα συνέβαλε στην κατανόηση των πολιτικών προτάσεων όλων των κομμάτων. Ωστόσο, η αλήθεια και η κατανόηση είναι αυτό που περισσότερο φοβούνται τα κόμματα που καταστρέφουν τη χώρα και για αυτό τρέμουν μπροστά σε τέτοιες συζητήσεις. Η προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να φτάσει τον μήνυμα ανατροπής, σε όλο τον εργαζόμενο κόσμο δεν θα σταματήσει εδώ. Αναμένουμε τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα διαμορφώσουν μια πραγματικότητα ισότιμης και δημοκρατικής προεκλογικής αναμέτρησης. Όσο και να προσπαθούν, είναι πιο αδύνατο να φιμωθεί η φωνή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια