Κανείς στην ελληνική ιστορία δεν έκανε τόσα πολλά για το ΕΣΥ σε τόσο μικρό διάστημα, υποστήριξε ο Γ. Οικονόμου (video)

🕔28/12/2021 - 13:38

«Ελάχιστες οι μέρες που έχει λείψει από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός», είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για το κοινό καλό, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Και τώρα θα κάνουμε ότι χρειάζεται στο χρόνο που χρειάζεται, ακούγοντας τους επιστήμονες, και αφού σταθμίσουμε τα δεδομένα από κάθε πτυχή του βίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και εξέφρασε την ανησυχία του, εκτιμώντας ότι περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων, αν και τόνισε ότι η αύξηση της μετάλλαξης «Ο» δεν φέρνει αντίστοιχη αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους, αφού έχει μειωμένη νοσηρότητα, επισημαίνοντας πάντως ότι το σύστημα υγείας θα δεχθεί υψηλή πίεση.

«Δεν σταματάμε την προσπάθεια, απαιτείται συνέπεια από όλους μας. Η μετάλλαξη ‘Ο΄ αφορά περισσότερο τις νεότερες ηλικίες» είπε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες. «Σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας» είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι σε απόλυτη σχέση με τις επιστημονικές εισηγήσεις κατόπιν ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Ακόμη, τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή στον ενδεδειγμένο χρόνο».

Αναφέρθηκε επίσης στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη εμβολιασμών κατά τον οποίο όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας. Παράλληλα, πρόσθεσε, πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, ενώ τόνισε ότι με βάση τις έρευνες, περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν  είχαν γίνει οι εμβολιασμοί  αυτοί.

Είπε ακόμη ότι στην Επιχείρηση «Ελευθερία» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση  περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και την ΗΔΙΚΑ, στο Επιχειρησιακό Κέντρο.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα -μεταξύ άλλων- δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725 σημεία, ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες  περιοχές, και εφάρμοσε πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα. Στο ίδιο διάστημα -είπε- η χώρα μας πήρε πρωτοβουλίες που υιοθέτησαν άλλες χώρες όπως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60, ενώ και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εφαρμόστηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Κανείς στην ελληνική ιστορία δεν έκανε τόσα πολλά για το ΕΣΥ σε τόσο μικρό διάστημα» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης, αλλά έγιναν με πολύ κόπο και την συμπαράσταση του λαού, μακριά από κραυγές που επιδίδονται σε εμπόριο πόνου και μετρολογίας προτείνοντας αποσπασματικές ρυθμίσεις ανεφάρμοστες. Μακριά από απόψεις που μέσα σε συνθήκες πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα».

 

Για το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα και τις διακοπές του πρωθυπουργού

Σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «σταθμίζουμε τα δεδομένα. Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αφού ακούσουμε τις αποφάσεις των ειδικών, θα κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο». Μετά από σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αύριο θα είναι για την χρονική μετατόπιση των μέτρων νωρίτερα και όχι για τη λήψη νέων μέτρων ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ή σχεδιασμός για να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.

Καλούμενος να σχολιάσει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κάνει διακοπές ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα επιστρέψει αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 2,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, οι μέρες που έχει βρεθεί εκτός Μαξίμου είναι ελάχιστες».

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν με δεδομένο ότι φαίνεται πως η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πιο ήπια, απάντησε πως όντως πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίες και η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως περιμένουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση και δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχουμε αρκετούς συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι.

Πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος επαφής των νέων ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους ηλικιωμένους οικείους τους και να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. «Γι' αυτό τα μέτρα είναι για να περιορίσουμε τη μετάδοσης στους χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης», συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων ή επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Είμαστε σε εγρήγορση. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός για τα σχολεία είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους. Ο σχεδιασμός είναι μέσα από το αυξημένο testing και τα πρωτόκολλα που έχουμε, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο να αποφασιστεί lockdown ή περιορισμός της κυκλοφορίας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η επιτροπή είναι γνωστά και θα αποφασίσει μόνο για τη χρονική μετάθεσή τους. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε μέχρι τώρα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με πάνω από 42 δις ευρώ. «Με την πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ, να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, να δουλέψει η αγορά. Τα μέτρα που συζητούμε έχουν περιορισμένη διάσταση και είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στις εστίες που παρατηρείται υπερμετάδοση», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού όταν δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες και είναι ικανοποιητικά τα ποσοστά εξέλιξης για την αναμνηστική δόση. Αν χρειαστεί - σημείωσε - αναπροσαρμογή στην απόφαση για το επτάμηνο, εδώ είμαστε.

Τέλος ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου, δήλωσε πως «εξέφρασε προσωπική άποψη στο πλαίσιο του ιδιωτικού του βίου» και πως «η ελευθερία του λόγου είναι απολύτως κατοχυρωμένη ακόμα και όταν είναι άκομψος ή και προσβλητικός». «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει απόψεις πέρα από τον αυστηρό επιχειρησιακό ρόλο του καθενός», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, απαντώντας σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «όταν δεν πετροβολεί, είτε αναφέρεται σε πράγματα που έχουν γίνει μήνες τώρα, είτε επιδίδεται σε ένα μπαράζ μετρολογίας, με αντιφατικές, αποσπασματικές και ανεφάρμοστες, στη δεδομένη πραγματικότητα, ιδέες».

«Παρόλα αυτά, σήμερα θέλουμε να ρωτήσουμε με απόλυτη σαφήνεια: Σε ποια δήλωσή του από την περασμένη Τετάρτη πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την υπερμετάδοση της Όμικρον, κυρίως σε νέους ανθρώπους, σε χώρους όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα γήπεδα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και είναι έτοιμη όποια στιγμή κριθεί σκόπιμο να εφαρμόσει και νωρίτερα προτάσσοντας τη δημόσια υγεία.

«Καμία πρόταση, καμία θέση. Ούτε μέχρι σήμερα, ούτε και σήμερα. Δημαγωγία, υποκρισία και καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο», κατέληξε. 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δημήτρης Τσαϊλάς: Είναι οι σφαίρες επιρροής που επηρεάζουν την τουρκική συμπεριφορά

anixneuseis

του Δημήτρη Τσαϊλά* Ο επεκτατισμός της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει εισαγάγει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην περιοχή. Μια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκία στον Δρόμο του Μεταξιού και η Αρμενία (Α΄ Μέρος)

Φίλοι του Analyst

Με την επιβολή των κυρώσεων στην Ρωσία περιπλέκεται εκτός των άλλων και η μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, ο γνωστός Δρόμος του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο – Το γινάτι γέννησε νέα κρίση

anixneuseis

26.05.2022 06:35  Στον αέρα κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο – Γυρίζει την πλάτη στη διπλωματία η Τουρκία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια