Καταθέτουμε προτάσεις αναζητώντας συναινέσεις, είπε ο Α. Τσίπρας

🕔14/11/2018 - 16:07

Η Αναθεώρηση απαντάει στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός

«Την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ» έχει στόχο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της, και πρόσθεσε: «Ακόμη, επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα. Λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς κράτους και θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από τον λαό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το «Δίκαιο Της Πολιτικής». «Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους και να αντλήσουμε διδάγματα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Η οικονομική κρίση μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες και έφερε στο προσκήνιο, με ένταση, λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική προστασία. Το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του κράτους».

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κορυφαία διαδικασία, ανεξαρτήτως συγκυρίας. «Σήμερα όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για την κοινωνία, τη χώρα και την οικονομία», συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια πρόταση «που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό», καθώς όπως διευκρίνισε, «δεν εξαρτώνται όλα από το Σύνταγμα, το Σύνταγμα θέτει τα όρια». «Δεν επιχειρούμε να επιβάλουμε τις δικές προτάσεις, τις καταθέτουμε αναζητώντας συναινέσεις», είπε και τόνισε πως μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών εναντίον και ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και εγκαθιδρύει καθεστώς αδιαφάνειας.

«Η οργανωτική δυσμορφία του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης. Ήταν πολιτική επιλογή», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι «το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς, από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού. Ήταν ακόμη προϋπόθεση για την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή, που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα».

Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε κίνδυνο δυισμού κορυφή της Πολιτείας». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η προοπτική άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, του δίνει μια ιδιαίτερη ισχύ.

Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. «Συναίνεση θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Όχι γιατί ο λαός έχει πάντα δίκιο, αλλά γιατί είναι η πηγή κάθε εξουσίας», διευκρίνισε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, σημείωσε ότι έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών».

Περιγράφοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως είναι η ώρα και για την τροποποίηση των διατάξεων για την βουλευτική ασυλία, ώστε να αφορούν τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων. Επίσης, όπως είπε, είναι ώρα να τεθεί όριο αριθμού βουλευτικών θητειών. «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, είπε πως πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι τους. «Η Πολιτεία, η Εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες, οι πιστοί, έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, επιλύοντας ιστορικές εκκρεμότητες. Ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας πως «αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προυποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές».

«Το τελευταίο μεγάλο θέμα που αγγίζει η πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι το θέμα της κοινωνικής προστασίας της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αναγκαίας αυτής κοινωνικής παρέμβασης αμφισβητεί την κυρίαρχη θέση των νεοφιλελεύθερων, ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας και του κοινωνικού κράτους», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ακολουθώντας αυτή λογική καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις για να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «αλλοπρόσαλλες» τις προτάσεις της ΝΔ, λέγοντας απευθυνόμενος προς τον Κ. Μητσοτάκη, πως «δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με συνοχή και ειρμό».

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθεώρηση, μήπως είναι συντακτική συνέλευση;», διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προτείνει διαδικασία εκφυλισμού της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Οι διαρροές σας έλεγαν ότι δεν είναι ώριμο να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση και έρχεστε τώρα και προτείνετε να αναθεωρήσουμε πάνω από τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμά μας;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «δεν κατάλαβα την θέση σας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά που είπατε δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδεχομένως είναι θέση προέδρου του Εδεσσαϊκού».

«Εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;», ρώτησε και σημείωσε: «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;». Όπως ανέφερε, «δεν έκανα μόνος μου την συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «θέλετε και μικρό Δημόσιο και τους 10.000 ιερείς να βρίσκονται στην θέση τους» και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ν.Δ. για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Απαντώντας στα βέλη του κ. Μητσοτάκη για ζητήματα οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ζωή η ίδια διαψεύδει όλες τις προβλέψεις περί μη καθαρής εξόδου».

Για τη συμφωνία κράτους - εκκλησιας

Σε ειδική του αναφορά για τη συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας:

«Την εκκλησία δεν τη σέβεστε; Τον Αρχιεπίσκοπο δεν τον σέβεστε; Γελάτε. Μιλήσατε για συμφωνία πρόχειρη, στο πόδι. Εγώ την έκανα μόνος μου; Δεν ήταν συμφωνία με την εκκλησία; Δεν ήταν πρόταση συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο για ένα ιστορικό θέμα; Μην εξάπτεσθε.
Άρα λέτε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι πρόχειρος και κάνει συμφωνίες στο πόδι. Και φτάσατε στο σημείο -το είπε η κυρία Σπυράκη- να μιλήσετε και για προεκλογική και αβάντα του Αρχιεπισκόπου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν έχετε, λοιπόν, όπως λέει ο λαός μας, ούτε ιερό ούτε όσιο, προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την Κυβέρνηση!
 …  Με δύο λόγια, κύριε Μητσοτάκη, ενώ εσείς δεν θέλετε να υπόκεινται σε άδεια ούτε οι καναλάρχες για να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, θέλετε να πρέπει να πάρει άδεια –και μάλιστα να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα- όποιος θέλει να μεταφράσει στη δημοτική την Αγία Γραφή! Γι’ αυτό σας λέω ότι οι προτάσεις και οι θέσεις σας είναι αλλοπρόσαλλες και είναι γέννημα της πολιτικής συγκυρίας και της απίστευτης πραγματικά προσπάθειάς σας να κάνετε μικροπολιτικού χαρακτήρα αντιπολίτευση σε καθετί».
«Σε σχέση με τους ιερείς: Οι ιερείς σήμερα, κληρικοί, κύριε Μητσοτάκη είναι μόνιμοι όχι επειδή θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι ή επειδή απολαμβάνουν της δημοσιοϋπαλληλικής μονιμότητας κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δεν υπάγονται στον νόμο 103 του Συντάγματος για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Άρα θα σας πρότεινα σε μια συμφωνία που έχει έναν ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα και έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς να μη δημαγωγείτε. Και αυτό όχι επειδή δεν σας αρέσει αυτή η συμφωνία, διότι αν δεν σας άρεσε δεν θα σπεύδατε το ίδιο βράδυ να βγάλετε ανακοίνωση ότι την αποδέχεστε. Δεν ήταν ειρωνική, μην κοροϊδεύετε το ελληνικό Κοινοβούλιο, κάποιος σας τράβηξε το αυτί. Μη δημαγωγείτε, όμως, με θέματα που έχουν ένα τόσο ισχυρό θεσμικό περιεχόμενο και με θέματα που απασχολούν την Πολιτεία και την Εκκλησία πάνω από εβδομήντα χρόνια. Η πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο Κοινοβούλιο και η αντιπαράθεση των κομμάτων θα υπάρχει πάντα. Προσπαθήστε, τουλάχιστον όσο μπορείτε, για θέματα που υπερβαίνουν την τρέχουσα αντιπαράθεση να μη δημαγωγείτε ασύστολα προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως ακριβώς κάνατε και στο άλλο κρίσιμο μεγάλο θέμα, το εθνικό».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Κύριε Μητσοτάκη, προφανώς εσείς τα έχετε μπερδέψει, διότι αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν υφίσταται πουθενά. Στον ευρωπαϊκό χάρτη τουλάχιστον όχι.
Και άρα, λοιπόν, αν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση, πανεπιστήμια τα οποία θα υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις που ορίζει το ισχύον πλαίσιο του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επειδή διαμαρτύρονται εδώ και οι συνάδελφοι, θα κάνουμε μια ειδική συζήτηση για το άρθρο 16 και την εκπαίδευση».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!