Κίνδυνο για τους στόχους της οικονομίας από τις παροχές της κυβέρνησης βλέπει η Κομισιόν

🕔05/06/2019 - 14:08

Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας

«Καμπανάκι» σχετικά με τις παροχές της κυβέρνησης, χτυπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας υπό το πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης κοστίζουν πάνω από 1% του ΑΕΠ και εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν αναγνωρίζει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα έκανε ένα εύλογο ξεκίνημα στο μεταπρογραμματικό περιβάλλον από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και υποστηρίζει ότι «ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν διασφαλίζουν συνέπεια με τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την υπεραπόδοση στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σημειώνει ότι αυτή έρχεται «χάρη στην συνεχιζόμενη υπο-εκτέλεση των προβλέψεων του προϋπολογισμού για τις δαπάνες και ειδικά για τις δημόσιες επενδύσεις»

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πακέτο παροχών, η Κομισιόν σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτι που όπως υπογραμμίζει σημαίνει ότι δεν θα διευρυνθεί η φορολογική βάση- η οποία θα δημιουργούσε δημοσιονομικός χώρος ίσος με 1% του ΑΕΠ για φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό.

Στην έκθεση γίνεται, επίσης, εκτενής αναφορά στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπολογίζουν ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και έπειτα. Το πακέτο, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και Ταμεία, τη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, την υιοθέτηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» και ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων για ορισμένες συντάξεις. «Οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αποκαλύπτουν ότι η υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων της 15ης Μαΐου συνιστούν κίνδυνο για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η  έκταση του ρίσκου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των νέων σχημάτων για εξόφληση των οφειλών με δόσεις και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στα υφιστάμενα» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «τα μέτρα εγείρουν ανησυχίες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προϋπολογισμού». Υπό αυτές τις συνθήκες μία επενεξέταση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα λάβει χώρα το φθινόπωρο.

Ακόμη, εκφράζεται ανησυχία σχετικά με την ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, «δεδομένου ότι ο στόχος είναι να ακολουθηθεί μία πιο φιλική στην ανάπτυξη πολιτική και να κατευθυνθεί μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών σε ομάδες, που απειλούνται περισσότερο με φτώχεια», όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η διάρκεια της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι υπερβολικά μεγάλη και το σχήμα περιλαμβάνει μόνο περιορισμένες προβλέψεις για να αποτιμηθεί η δυνατότητα εξόφλησης». Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ σημειώνεται ότι «η μείωσή του για ορισμένα προϊόντα, την εστίαση, το ηλεκτρικό ρεύμα και το αέριο έρχεται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο, που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνει σε ισχύ τον πολύ υψηλό συντελεστή του 24%».

Για την «13η σύνταξη» επισημαίνεται ότι ανατρέπει εν μέρει μέτρα του 2012 και του 2016. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη οι υψηλότερες στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ» υπογραμμίζει η Κομισιόν και προσθέτει ότι η πολιτική αυτή είναι αντίθετη με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019, υποστηρίζοντας πως κατευθύνουν μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών κονδυλίων προς τους νέους και τους εργαζόμενους σε υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.

«Συνολικά τα μέτρα στοχεύουν στην κατανάλωση και θα απορροφήσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές πολιτικές όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών» τονίζεται ακόμη στην έκθεση και επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές έχουν δώσει μία μερική μόνο εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου των μέτρων, που αντιστοιχεί σε 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος για πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ καλύπτοντας το υπόλοιπο ποσό προς τους πιστωτές από το μαξιλάρι ρευστότητας, η Κομισιόν σχολιάζει: «Η όποια πρόταση τροποποιεί την συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ελλάδα με τους πιστωτές τον Ιούνιο του 2018, θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο μίας επικαιροποιημένης ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ακόμη, προειδοποιεί πως «τα δημοσιονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους από δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».

 

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ και στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων. Ωστόσο αναφέρει ότι «μένει ακόμη δουλειά να γίνει στην ολοκλήρωση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει απογοητευτική την πρόοδο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. «Παρά το γεγονός ότι το καθαρό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει μειωθεί σε σχέση με τα τέλη του προγράμματος, ο ρυθμός της μείωσης είναι αισθητά βραδύτερος και νέες οφειλές συνεχίζουν να δημιουργούνται σε ορισμένους τομείς» τονίζει η Επιτροπή.

 

Για «πρόοδο» μιλούν Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις

Μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης της δέσμης συστάσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Β. Ντομπρόβσκις και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, σημείωσαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά παράλληλα έκαναν λόγο και για κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις σημείωσε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα «υγιή» δημοσιονομικά της, έχει αυξηθεί απασχόληση καθώς και η εσωτερική ζήτηση. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στα €5 δισ. τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, λέει το υπουργείο Οικονομικών

31/10/2020 - 14:57 - Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο τέλος του έτους τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια μέσω...

Το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια λίγων αλλά η κυβερνητική ανευθυνότητα, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

31/10/2020 - 14:39 - «Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής...

Ο πρωθυπουργός και σήμερα δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής, είπε η Φ. Γεννηματά

31/10/2020 - 14:13 - «Δυστυχώς ακόμη και τώρα που η πανδημία έχει ξεφύγει ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με την πολιτική...

Ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, είπε ο ΣΥΡΙΖΑ

31/10/2020 - 13:58 - «Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σήμερα την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης εδώ και οχτώ μήνες. Αφού...

Εννέα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας

31/10/2020 - 13:04 - Σε εννέα μέτρα οικονομικής στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημια του κορωνοϊού ή...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια