Κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 μέρες η ΕΕ

🕔17/03/2020 - 22:33

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στα 26 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία

Στο κλείσιμο των εξωτερικών της συνόρων για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, προχωράει η ΕΕ, μετά από σχετική απόφαση των ηγετών των χωρών μελών, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από τη σχετική εισήγηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η ΕΕ θα συντονίσει την επιστροφή των Ευρωπαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί στα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα επηρεαστούν.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκριναν ως απαραίτητο το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ δεκάδες χώρες της ΕΕ λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση θα επηρεάσει όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών από το να επισκέπτονται την Ένωση, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, τα μέλη οικογενειών υπηκόων της ΕΕ, διπλωμάτες, εργαζομένους στον τομέα της υγείας και όσους μεταφέρουν αγαθά.

«Το αντιμετωπίζουμε ως εξής: Μία σοβαρή κρίση, μία μακρά και δύσκολη κρίση. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας και να περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

Σ. Μισέλ: Προτεραιότητα ο περιορισμός της επέκτασης του ιού

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης της έρευνας για την εξεύρεση του εμβολίου παρουσιάσθηκε αισιόδοξη μάλιστα απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε «να επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο». Υπάρχουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες εργάζονται πάνω σε μία πατέντα σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την ομόφωνη υποστήριξη στις προτάσεις που είχε υιοθετήσει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποφασίσαμε να εργασθούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης και των συνεπειών της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Μισέλ και πρόσθεσε: «Στις προτεραιότητες που δόθηκαν η πρώτη είναι ο περιορισμός της επέκτασης του ιού και η μόλυνση, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν στα σύνορα για την διευκόλυνση της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού και παραγωγής και διακίνησης ιατρικών συστημάτων ενώ οι συμπολίτες μας να μπορούν να επαναπατριστούν. Για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της νόσου αποφασίσαμε στα εξωτερικά σύνορα για 30 ημέρες να μην γίνονται μη απαραίτητα ταξίδια».

Τόσο ο Σάρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ικανοποιημένοι για την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας.

Σχετικά με την έρευνα υπογράμμισε πως «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επιστήμονες ερευνητές για αντιμετώπιση του Covid 19 και την πρόοδο για την εξεύρεση εμβολίου και καλούμε την Κομισιόν να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες προς αυτό τον σκοπό».

Το τέταρτο σημείο των μέτρων αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών καλώντας το Eurogroup να εξειδικεύσει τα μέτρα με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν ώστε να αντιμετωπισθούν σοβαρές συνέπειες σε κλάδους της οικονομίας. Στο θέμα αυτό έγινε αναφορά στην ανάγκη «ευέλικτων μορφών εργασίας και προσαρμογή στην νέα κατάσταση με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Παράλληλα οι 27 τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης από κοινού των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών ώστε να δοθούν λύσεις και μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Επίσης θα δοθούν κατευθύνσεις σε διπλωματικό επίπεδο στις τρίτες χώρες ώστε να επαναπατρισθούν το γρηγορότερο και να ξεπερασθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Εκεί όπου χρειάζεται θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί της πολιτικής ευρωπαϊκής προστασίας, ενώ θα αποδεσμευθούν οι κατάλληλοι πόροι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο κ. Μισέλ ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη κορυφής πρόκειται να πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα στη θέση της προγραμματισμένης για Πέμπτη και Παρασκευή συνάντησης των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες.

Μετά από τις τρεις ώρες συνεδρίασης, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, το μήνυμα είναι ότι σφίγγουμε τη θηλιά σε μια σοβαρή και κρίσιμη κρίση πρωτόγνωρη για την Ευρώπη.

 

Το Κοινό ανακοινωθέν

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να εργασθούμε μαζί και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».

Τα μέτρα προτεραιότητας είναι:

1 Ο περιορισμός επέκτασης του ιού.

2. Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού

3. Η προώθηση της Έρευνας

4.Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών

5. Ο Επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων στις τρίτες χώρες.

 

Κ. Μητσοτάκης: Μεγαλύτερος συντονισμός και πιο τολμηρές πρωτοβουλίες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε έμφαση σε δύο σημεία: στην ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού και ανάληψης πιο τολμηρών πρωτοβουλιών από την ΕΕ για την τόνωση της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλύτερος συντονισμός όπως κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμήθεια υγειονομικού υλικού (όπως αναπνευστήρες, γάντια μάσκες κλπ), το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης, σε συνέχεια των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup πως πρέπει να αναλάβει η ΕΕ πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας και να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια