Κόντρα Τσίπρα – Πέτσα για την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

🕔15/01/2020 - 15:33

«Γκάφα» Μητσοτάκη η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - «Πυρά» και από τα άλλα κόμματα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την απόφαση να ιδρυθεί υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως «γκάφα» την απόφαση του νυν πρωθυπουργού να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και για μπάχαλο που δημιουργήθηκε στο προσφυγικό. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πήρε έξι μήνες στον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει το λάθος που έκανε όταν κατάργησε το υπουργείο», δίνοντας τις αρμοδιότητες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης σε άλλα υπουργεία.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη».

 

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό και προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε. Τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας».

Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε τουλάχιστον να πείσει για την κίνησή του αυτή και τον υπουργό του κ. Χρυσοχοΐδη, που μόλις προ δύο μηνών δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αυτόνομο υπουργείο Μετανάστευσης», κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ για «ανικανότητα», η οποία δημιουργεί «χαοτική κατάσταση».

 

Τι απάντησε ο Στ. Πέτσας

Στο σχόλιο του κ. Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε ότι «γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες ‘λιάζονται’ πριν ‘εξαφανιστούν’. Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε: «Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή».

 

ΚΙΝΑΛ: «Ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας»

Σχολιάζοντας την ίδρυση του νέου υπουργείου, ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε: «Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού -μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών. Η κυβέρνηση ομολογεί το σοβαρό λάθος που διέπραξε με την κατάργηση του Υπουργείου Μετανάστευσης κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Λάθος που επιχείρησε να διορθώσει, ανεπιτυχώς όπως δείχνει η σημερινή εξέλιξη, δημιουργώντας συντονιστές επί συντονιστών.

» Όπως είχε προβλέψει από την αρχή το Κίνημα Αλλαγής, η για επικοινωνιακούς λόγους κατάργηση του Υπουργείου δημιούργησε ένα πρόσθετο διοικητικό και επιχειρησιακό χάος που θέτει πια σήμερα σε σοβαρή δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη στα νησιά αλλά και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Η κατάργηση του Υπουργείου δεν έλυσε σχεδόν κανένα από τα πολλά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

» Η κυβέρνηση οφείλει πια να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό τείνει σήμερα πια, ενώπιον και της πολυεπίπεδης τουρκικής πρόσκλησης, να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις».

 

ΚΚΕ: «Το πρόβλημα δεν είναι η επανασύσταση του υπουργείου»

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημείωσε: «Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν έχει να κάνει τόσο με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά από 6 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, όσο με το ποια πολιτική θα εφαρμόσει αυτό το υπουργείο κι αυτή δεν είναι άλλη απ’ την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, της Συνθήκης του Δουβλίνου, δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, αλλά και του πρόσφατου νόμου για το άσυλο που παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων.

» Τώρα πρέπει να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για να κλείσουν όλα τα hotspots, για να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο απ’ τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους και χτυπώντας τα κυκλώματα παράνομης διακίνησής τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες».

 

Οικολόγοι Πράσινοι: «Όχι στις κλειστές δομές»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους:

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής με το νέο όνομα «Μετανάστευσης και Ασύλου», δείχνει τα αδιέξοδα στα οποία έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση, τα οποία προέκυψαν από την κατάργησή του και την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αφήνοντας στην άκρη τους λόγους επιλογής του Υπουργού και του Αναπληρωτή του, επικροτούμε την ανασύσταση του, αλλά θέτουμε ως βασικό ερώτημα, τι πολιτική θα ασκήσει;

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, είμαστε αντίθετοι στις κλειστές δομές εν είδει φυλάκισης. Εκτιμούμε όμως ότι η πολιτική του Πρωθυπουργού θα είναι προς την κατεύθυνση μιας πιο σκληρής αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, παρά προς την ουσιαστική επίλυση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος που αντιμετωπίζουμε.

Σ' αυτό συνηγορούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο πραγματικός λόγος ανασύστασης του Υπουργείου είναι για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα» στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, εις βάρος συνανθρώπων μας που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας.

Οι πρόσφατες χλευαστικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη για λαθρομετανάστες και εθνική αλλοίωση, ενώ την ίδια ώρα πνίγονταν άνθρωποι στις θάλασσες μας, είναι άκρως ανησυχητικές και ελπίζουμε να μην εκφράζουν την αντίληψη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση.

Οι επικίνδυνες, εμπόλεμες καταστάσεις που απειλούν την ευρύτερη λεκάνη της Νοτιανατολικής Μεσογείου, οι ανισότητες λόγω της παγκοσμιοποίησης, η κλιματική κρίση και οι επερχόμενες συνέπειές της, πρέπει να αποτελέσουν βασική παράμετρο για τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν στη χώρα μας για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σ' αυτό το πλαίσιο η Συνθήκη του Δουβλίνου θα πρέπει να αλλάξει, και κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί σε αυτό το φλέγον θέμα της μετανάστευσης.

Καλούμε λοιπόν τον πρωθυπουργό και τους νέους υπουργούς να δείξουν με τις πράξεις τους ότι δεν συμμερίζονται τέτοιου είδους απόψεις, και καλό θα είναι να κινηθούν με γνώμονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα.

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!