Κόντρα στη Βουλή για τα ψηφοδέλτια και την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

🕔13/02/2019 - 15:39

Απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αντιπαράθεση σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για τη συγκρότηση των σχετικών ψηφοδελτίων βρέθηκαν υπήρξε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Όπως αποφασίστηκε, το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, και που την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα περιλαμβάνει τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος και την προτεινόμενη κατεύθυνση της αναθεώρησής τους. Η κατεύθυνση της αναθεώρησης δεσμεύει μόνο το κόμμα που την προτείνει, αφού όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «ακριβώς επειδή παρεμβάλλεται ο λαός με τις εκλογές, από τη μια Βουλή στην άλλη, όλο το corpus και οι δεσμεύσεις των κομμάτων θα ληφθούν υπόψη, όχι μόνο τυπικά, αλλά και ως προς την αιτιολόγηση και την κατεύθυνση και τη δέσμευση που πήρε δημοσίως κάθε δύναμη».

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από αυτή την ψηφοφορία στην οποία πήρε μέρος μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μόνο με τις δικές του ψήφους αποφασίστηκε πως το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει δίπλα από το άρθρο και την πρόταση του κάθε κόμματος εάν αυτό θέλει, πρόταση που θα δίνει κατεύθυνση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη Βουλή για το πώς αυτό το άρθρο πρέπει να αναθεωρηθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, δια της εγέρσεως, κάθε κόμμα -εφόσον έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών- μπορεί να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναφέρονται ο αριθμός του άρθρου, με τις παραγράφους και τα εδάφια προς αναθεώρηση και με την κατεύθυνση, αν το επιθυμεί. Η κατεύθυνση θα δεσμεύει μόνο κάθε κόμμα που την προτείνει.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής έχουν διαφωνήσει με την αναγραφή της κατεύθυνσης και υπογραμμίζουν ότι η παρούσα Βουλή δεν δεσμεύει ούτε τα κόμματα που θα ψηφίσουν τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, δεν δεσμεύει ούτε την επόμενη Βουλή. Η ΝΔ έχει αποσαφηνίσει ότι στο ψηφοδέλτιο με την πρότασή της δεν θα περιλαμβάνει την κατεύθυνση, ενώ θεωρεί και πως η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη στην κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Τα ψηφοδέλτια για την πρόταση κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας ή ομάδας βουλευτών, που έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό, θα είναι αυτοτελή. Κάθε κόμμα συνεπώς θα συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο, όπως θεωρεί σωστότερο, με την κατεύθυνση ή όχι.

 

Κόντρα για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη

Με την έναρξη της συνεδρίασης την Τετάρτη, τα κόμματα τοποθετήθηκαν εκτενώς στο κατά πόσο η παρούσα -η προτείνουσα- Βουλή δεσμεύει την επόμενη. Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, διαφώνησαν ότι θα πρέπει στα ψηφοδέλτια να αναφέρεται και η κατεύθυνση για την αναθεώρηση κάθε άρθρου. Διαφώνησαν, επίσης, ότι η παρούσα Βουλή θα δεσμεύει την επόμενη. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρακτική αξία αυτή η συζήτηση δεδομένου ότι η επόμενη Βουλή θα ενεργήσει με βάση ποια πλειοψηφία θα έχει διαμορφωθεί.

Αναλυτικά, στη συζήτηση που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν στο θέμα ως εξής:

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι είναι άλλο πράγμα η κατεύθυνση, που πρέπει οπωσδήποτε να προσδιοριστεί από την παρούσα Βουλή για τα υπό αναθεώρηση άρθρα, και είναι άλλο πράγμα το περιεχόμενο το οποίο θα προσδώσει η επόμενη Βουλή, η Αναθεωρητική, στις συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος, που θα αναθεωρηθούν. «Κατεύθυνση είναι η διαπίστωση της ανάγκης για να αλλάξει κάποια διάταξη. Για ποιο λόγο πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση κάποιου άρθρου, και τον προσανατολισμό της ρύθμισης», είπε.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε για παράδειγμα ότι στην Αναθεώρηση του 1985, κρίσιμο θέμα ήταν η αναθεώρηση στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και η κατεύθυνση ήταν πως αυτές οι αρμοδιότητες πρέπει να μειωθούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό έγινε δεκτό σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, τουλάχιστον ως πολιτική δέσμευση», είπε και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Για το άρθρο 32 συμφωνούμε να απεμπλακεί η εκλογή από τη διάλυση της Βουλής. Δεν συμφωνούμε στο ό,τι εμείς θέλουμε ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η ΝΔ λέει να γίνει με 151 ψήφους. Αυτή είναι κρίσιμη διαφορά. Διότι αυτό που ζητάει η ΝΔ είναι αντίθετο στον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αντίθετο στη γενική προσπάθεια να αποτυπώνονται συναινέσεις. Μάλιστα, η ΝΔ ισχυρίζεται, μέσω του φιλικού της Τύπου, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ‘δεξιά παρένθεση’. Ξεχνάτε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας στο αξίωμα αυτό. Ακριβώς επειδή εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε πλειοψηφία, σας ζητάμε συναίνεση».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της δεσμευτικότητας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «όταν λέμε ότι η κατεύθυνση δεσμεύει την επόμενη Βουλή, εννοούμε ότι θα γίνει Αναθεώρηση σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή ή δεν θα γίνει Αναθεώρηση. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η πρώτη τη δεύτερη Βουλή, αν υπάρχει αντίθετη πλειοψηφία. Και αυτό είναι το νόημα του Συντάγματος. Θέλει η συναίνεση να έχει διάρκεια και να καλύπτει δύο Βουλές και να επιβεβαιώνεται από το εκλογικό Σώμα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, είπε κατά την ομιλία του πως «ας υποθέσουμε ότι αυτή η Βουλή, με ψήφους περισσότερες από 180, αποφασίζει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργού στην κατεύθυνση της ποινικής λογοδοσίας των υπουργών, η οποία σήμερα είναι ανέφικτη. Μπορεί να έρθει η επόμενη Βουλή και να αναθεωρήσει το άρθρο με τρόπο που θα γίνεται ακόμη πιο στεγανή η ευθύνη των πολιτικών απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη; Είναι παράλογο. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ούτε πολιτικά ούτε επιστημονικά».

Η ΝΔ, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κώστα Τζαβάρα, είπε ότι αυτό που αποφασίζει η παρούσα Βουλή είναι η διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης ενός άρθρου και τίποτα άλλο. «Η Αναθεώρηση γίνεται από δύο Βουλές στις οποίες έχει καταμεριστεί το αναθεωρητικό εγχείρημα με πολύ σαφή τρόπο. Η πρώτη Βουλή έχει διαπιστωτική αρμοδιότητα της ανάγκης Αναθεώρησης. Με την απόφασή της πρέπει να καθορίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις ειδικά. Δηλαδή, να αναφέρει τον αριθμό του άρθρου, την παράγραφο και το εδάφιο» και πρόσθεσε ότι η επόμενη Βουλή, η Αναθεωρητική, θα αποφασίσει τα σχετικά με την αναθεώρηση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεσμευτικότητα, ο κ. Τζαβάρας είπε: «Από καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι υπάρχει σχέση εντολής από την πρώτη στη δεύτερη Βουλή. Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση εντολής, διότι αν υπήρχε τέτοια σχέση, η εντολοδόχος Βουλή θα βρισκόταν σε υποδεέστερη θέση, από πλευράς σοβαρότητας και κύρους, από την προτείνουσα Βουλή». Καταλήγοντας, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η προτείνουσα Βουλή διατυπώνει πρόταση η οποία δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ούτε στην κατεύθυνση ούτε στον προσανατολισμό».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «αντί να παραδεχθούν ότι θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων, εφηύραν μια καινοφανή θεωρία περί δεσμευτικότητας. Θέλετε να επιβάλλετε πολιτικές εξελίξεις. Αλλά ο λαός και η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της Αναθεώρησης του Συντάγματος».

Το Κίνημα Αλλαγής, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή, η προτείνουσα, δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ως προς τα άρθρα και ειδικά ως προς τις διατάξεις που προτείνεται να αναθεωρηθούν. Η προτείνουσα Βουλή, όμως, δεν υπαγορεύει την Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, δηλαδή, δεν μπορεί να τη δεσμεύσει. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε και ένα πολιτικό ζήτημα, λέγοντας ότι «στην τελευταία αυτή Σύνοδο της παρούσας Βουλής, η πλειοψηφία που αναδείχθηκε, με τρόπο σαφή το 2014, σήμερα είναι ασθενέστερη. Συνεπώς, η δημοκρατική νομιμοποίηση από ουσιαστικής πλευράς έχει ρωγμές».

«Η δεύτερη Βουλή, η Αναθεωρητική, δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της πρώτης Βουλής, γιατί παρεμβάλλεται το εκλογικό σώμα, γιατί εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία», ανέφερε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι και στις τρεις Αναθεωρήσεις από το 1975 και μετά, δεν διατυπώθηκαν κατευθύνσεις από την προτείνουσα Βουλή, απλώς, αποφασίστηκε η ανάγκη αναθεώρησης και προσδιορίστηκαν αριθμητικά τα άρθρα, οι παράγραφοι, τα εδάφια στις αναθεωρητέες διατάξεις. «Άλλωστε όλα κρίνονται από τη δημοκρατική αρχή. Το εκλογικό σώμα παρεμβάλλεται και αποφασίζει αν υπάρχει διαφωνία για την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης ανάμεσα στα κόμματα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση για το αν δεσμεύει ή δεν δεσμεύει η κατεύθυνση των άρθρων και των διατάξεων που τίθενται για αναθεώρηση, δεν έχει καμία πρακτική αξία και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. «Είναι θέμα πολιτικού συσχετισμού. Είτε μας αρέσει είτε όχι, τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη, η Αναθεωρητική Βουλή», είπε ο Γιάννης Γκιόκας και επισήμανε ότι το ΚΚΕ δήλωνε και δηλώνει, για το λόγο αυτό, ότι δεν πρέπει σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις να συγκεντρώνονται 180 ψήφοι για να μην έχει λευκή επιταγή η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αντίθετη με τη δεσμευτικότητα δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Άδεια από το ΕΣΡ στο One Channel

17/09/2019 - 18:11 - Την οριστική άδεια στο τηλεοπτικό κανάλι One Channel της εταιρείας "Alter Ego" ιδιοκτησίας Βαγγέλη...

Κατά του Ν/Σ για τις εξορύξεις οι Οικολόγοι Πράσινοι

17/09/2019 - 18:03 - «Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»,...

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο άνθρωπος - ρεκόρ (vid)

17/09/2019 - 18:00:00 -

Η Τσουρή επιστρέφει στις πισίνες για την ΑΕΚ

17/09/2019 - 17:56:20 -

Τα best seller βιβλία της εβδομάδας

17/09/2019 - 17:56:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησηςΒάλια Αρανίτου Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της Αριστεράς μια ευρεία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ

Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ


Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές συμμετοχές της διεθνώς οργανώνει η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα «Άναψαν οι μηχανές» για την 85η ΔΕΘ που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η...

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να καθορίζει...

Νέα Τεχνολογίας Hands οn με τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro: Ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η Huawei Hands οn με τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro: Ό,τι...

Μπορεί να μην έχει πρόσβαση Google apps αλλά ήδη η Huawei επενδύει στο δικό της οικοσύστημα των Huawei Mobile...

Κύπρος - Ειδήσεις Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων

  Το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων όχι με σχέση...

Ειδήσεις υγείας Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο Markopoulo Park Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο...

Όλοι οι δρόμοι την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οδηγούν στον Ιππόδρομο Αθηνών, Markopoulo Park, όπου ο...

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες! Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες!Επιλέξαμε ορισμένες από τις φωτογραφίες...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Συνάντηση Μενδώνη με Πάιατ για σύμπραξη των Μουσείων του Ολοκαυτώματος Συνάντηση Μενδώνη με Πάιατ για σύμπραξη των Μουσείων του...

Την ιδιαίτερη σημασία των ΗΠΑ για διασύνδεση και συνεργασία του Holocaust Memorial Museum της Ουάσιγκτον και...

Εκπαιδευτικά Νέα Μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς και επιστροφή τους στις τάξεις Μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς και επιστροφή...

Σχετικά με τη στελέχωση των σχολικών μονάδων και τη μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, η Υπουργός...

Τουρισμός - Ειδήσεις Οινικές προτάσεις για το τριήμερο Οινικές προτάσεις για το τριήμερο

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η περίοδος είναι ιδανική για μια...

Επιστήμη - ειδήσεις Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης (video) Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης...

Διεθνής ομάδα αστρονόμων 6 χωρών ανακάλυψε ένα άστρο νετρονίων (pulsar) με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης "να είναι χαρούμενοι" Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης...

Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη δυτική Γαλλία υποχρεώνει επισήμως τους κατοίκους της "να είναι χαρούμενοι"...