Κόντρα στη Βουλή για τα ψηφοδέλτια και την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

🕔13/02/2019 - 15:39

Απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αντιπαράθεση σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για τη συγκρότηση των σχετικών ψηφοδελτίων βρέθηκαν υπήρξε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Όπως αποφασίστηκε, το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, και που την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα περιλαμβάνει τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος και την προτεινόμενη κατεύθυνση της αναθεώρησής τους. Η κατεύθυνση της αναθεώρησης δεσμεύει μόνο το κόμμα που την προτείνει, αφού όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «ακριβώς επειδή παρεμβάλλεται ο λαός με τις εκλογές, από τη μια Βουλή στην άλλη, όλο το corpus και οι δεσμεύσεις των κομμάτων θα ληφθούν υπόψη, όχι μόνο τυπικά, αλλά και ως προς την αιτιολόγηση και την κατεύθυνση και τη δέσμευση που πήρε δημοσίως κάθε δύναμη».

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από αυτή την ψηφοφορία στην οποία πήρε μέρος μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μόνο με τις δικές του ψήφους αποφασίστηκε πως το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει δίπλα από το άρθρο και την πρόταση του κάθε κόμματος εάν αυτό θέλει, πρόταση που θα δίνει κατεύθυνση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη Βουλή για το πώς αυτό το άρθρο πρέπει να αναθεωρηθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, δια της εγέρσεως, κάθε κόμμα -εφόσον έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών- μπορεί να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναφέρονται ο αριθμός του άρθρου, με τις παραγράφους και τα εδάφια προς αναθεώρηση και με την κατεύθυνση, αν το επιθυμεί. Η κατεύθυνση θα δεσμεύει μόνο κάθε κόμμα που την προτείνει.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής έχουν διαφωνήσει με την αναγραφή της κατεύθυνσης και υπογραμμίζουν ότι η παρούσα Βουλή δεν δεσμεύει ούτε τα κόμματα που θα ψηφίσουν τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, δεν δεσμεύει ούτε την επόμενη Βουλή. Η ΝΔ έχει αποσαφηνίσει ότι στο ψηφοδέλτιο με την πρότασή της δεν θα περιλαμβάνει την κατεύθυνση, ενώ θεωρεί και πως η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη στην κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Τα ψηφοδέλτια για την πρόταση κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας ή ομάδας βουλευτών, που έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό, θα είναι αυτοτελή. Κάθε κόμμα συνεπώς θα συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο, όπως θεωρεί σωστότερο, με την κατεύθυνση ή όχι.

 

Κόντρα για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη

Με την έναρξη της συνεδρίασης την Τετάρτη, τα κόμματα τοποθετήθηκαν εκτενώς στο κατά πόσο η παρούσα -η προτείνουσα- Βουλή δεσμεύει την επόμενη. Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, διαφώνησαν ότι θα πρέπει στα ψηφοδέλτια να αναφέρεται και η κατεύθυνση για την αναθεώρηση κάθε άρθρου. Διαφώνησαν, επίσης, ότι η παρούσα Βουλή θα δεσμεύει την επόμενη. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρακτική αξία αυτή η συζήτηση δεδομένου ότι η επόμενη Βουλή θα ενεργήσει με βάση ποια πλειοψηφία θα έχει διαμορφωθεί.

Αναλυτικά, στη συζήτηση που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν στο θέμα ως εξής:

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι είναι άλλο πράγμα η κατεύθυνση, που πρέπει οπωσδήποτε να προσδιοριστεί από την παρούσα Βουλή για τα υπό αναθεώρηση άρθρα, και είναι άλλο πράγμα το περιεχόμενο το οποίο θα προσδώσει η επόμενη Βουλή, η Αναθεωρητική, στις συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος, που θα αναθεωρηθούν. «Κατεύθυνση είναι η διαπίστωση της ανάγκης για να αλλάξει κάποια διάταξη. Για ποιο λόγο πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση κάποιου άρθρου, και τον προσανατολισμό της ρύθμισης», είπε.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε για παράδειγμα ότι στην Αναθεώρηση του 1985, κρίσιμο θέμα ήταν η αναθεώρηση στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και η κατεύθυνση ήταν πως αυτές οι αρμοδιότητες πρέπει να μειωθούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό έγινε δεκτό σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, τουλάχιστον ως πολιτική δέσμευση», είπε και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Για το άρθρο 32 συμφωνούμε να απεμπλακεί η εκλογή από τη διάλυση της Βουλής. Δεν συμφωνούμε στο ό,τι εμείς θέλουμε ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η ΝΔ λέει να γίνει με 151 ψήφους. Αυτή είναι κρίσιμη διαφορά. Διότι αυτό που ζητάει η ΝΔ είναι αντίθετο στον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αντίθετο στη γενική προσπάθεια να αποτυπώνονται συναινέσεις. Μάλιστα, η ΝΔ ισχυρίζεται, μέσω του φιλικού της Τύπου, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ‘δεξιά παρένθεση’. Ξεχνάτε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας στο αξίωμα αυτό. Ακριβώς επειδή εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε πλειοψηφία, σας ζητάμε συναίνεση».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της δεσμευτικότητας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «όταν λέμε ότι η κατεύθυνση δεσμεύει την επόμενη Βουλή, εννοούμε ότι θα γίνει Αναθεώρηση σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή ή δεν θα γίνει Αναθεώρηση. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η πρώτη τη δεύτερη Βουλή, αν υπάρχει αντίθετη πλειοψηφία. Και αυτό είναι το νόημα του Συντάγματος. Θέλει η συναίνεση να έχει διάρκεια και να καλύπτει δύο Βουλές και να επιβεβαιώνεται από το εκλογικό Σώμα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, είπε κατά την ομιλία του πως «ας υποθέσουμε ότι αυτή η Βουλή, με ψήφους περισσότερες από 180, αποφασίζει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργού στην κατεύθυνση της ποινικής λογοδοσίας των υπουργών, η οποία σήμερα είναι ανέφικτη. Μπορεί να έρθει η επόμενη Βουλή και να αναθεωρήσει το άρθρο με τρόπο που θα γίνεται ακόμη πιο στεγανή η ευθύνη των πολιτικών απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη; Είναι παράλογο. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ούτε πολιτικά ούτε επιστημονικά».

Η ΝΔ, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κώστα Τζαβάρα, είπε ότι αυτό που αποφασίζει η παρούσα Βουλή είναι η διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης ενός άρθρου και τίποτα άλλο. «Η Αναθεώρηση γίνεται από δύο Βουλές στις οποίες έχει καταμεριστεί το αναθεωρητικό εγχείρημα με πολύ σαφή τρόπο. Η πρώτη Βουλή έχει διαπιστωτική αρμοδιότητα της ανάγκης Αναθεώρησης. Με την απόφασή της πρέπει να καθορίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις ειδικά. Δηλαδή, να αναφέρει τον αριθμό του άρθρου, την παράγραφο και το εδάφιο» και πρόσθεσε ότι η επόμενη Βουλή, η Αναθεωρητική, θα αποφασίσει τα σχετικά με την αναθεώρηση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεσμευτικότητα, ο κ. Τζαβάρας είπε: «Από καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι υπάρχει σχέση εντολής από την πρώτη στη δεύτερη Βουλή. Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση εντολής, διότι αν υπήρχε τέτοια σχέση, η εντολοδόχος Βουλή θα βρισκόταν σε υποδεέστερη θέση, από πλευράς σοβαρότητας και κύρους, από την προτείνουσα Βουλή». Καταλήγοντας, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η προτείνουσα Βουλή διατυπώνει πρόταση η οποία δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ούτε στην κατεύθυνση ούτε στον προσανατολισμό».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «αντί να παραδεχθούν ότι θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων, εφηύραν μια καινοφανή θεωρία περί δεσμευτικότητας. Θέλετε να επιβάλλετε πολιτικές εξελίξεις. Αλλά ο λαός και η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της Αναθεώρησης του Συντάγματος».

Το Κίνημα Αλλαγής, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή, η προτείνουσα, δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ως προς τα άρθρα και ειδικά ως προς τις διατάξεις που προτείνεται να αναθεωρηθούν. Η προτείνουσα Βουλή, όμως, δεν υπαγορεύει την Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, δηλαδή, δεν μπορεί να τη δεσμεύσει. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε και ένα πολιτικό ζήτημα, λέγοντας ότι «στην τελευταία αυτή Σύνοδο της παρούσας Βουλής, η πλειοψηφία που αναδείχθηκε, με τρόπο σαφή το 2014, σήμερα είναι ασθενέστερη. Συνεπώς, η δημοκρατική νομιμοποίηση από ουσιαστικής πλευράς έχει ρωγμές».

«Η δεύτερη Βουλή, η Αναθεωρητική, δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της πρώτης Βουλής, γιατί παρεμβάλλεται το εκλογικό σώμα, γιατί εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία», ανέφερε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι και στις τρεις Αναθεωρήσεις από το 1975 και μετά, δεν διατυπώθηκαν κατευθύνσεις από την προτείνουσα Βουλή, απλώς, αποφασίστηκε η ανάγκη αναθεώρησης και προσδιορίστηκαν αριθμητικά τα άρθρα, οι παράγραφοι, τα εδάφια στις αναθεωρητέες διατάξεις. «Άλλωστε όλα κρίνονται από τη δημοκρατική αρχή. Το εκλογικό σώμα παρεμβάλλεται και αποφασίζει αν υπάρχει διαφωνία για την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης ανάμεσα στα κόμματα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση για το αν δεσμεύει ή δεν δεσμεύει η κατεύθυνση των άρθρων και των διατάξεων που τίθενται για αναθεώρηση, δεν έχει καμία πρακτική αξία και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. «Είναι θέμα πολιτικού συσχετισμού. Είτε μας αρέσει είτε όχι, τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη, η Αναθεωρητική Βουλή», είπε ο Γιάννης Γκιόκας και επισήμανε ότι το ΚΚΕ δήλωνε και δηλώνει, για το λόγο αυτό, ότι δεν πρέπει σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις να συγκεντρώνονται 180 ψήφοι για να μην έχει λευκή επιταγή η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αντίθετη με τη δεσμευτικότητα δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια