Κόντρα στη Βουλή για τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση

🕔04/03/2020 - 13:09

Αντιπαράθεση σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, αλλά και τα νησιά

Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, την κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά, αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκανε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας (δείτε εδώ). Η κυβέρνηση, συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «κυβίστηση» του κ. Τσίπρα, προκειμένου να προσχωρήσει «στην εθνική θέση η οποία ήταν ανέκαθεν η θέση της ΝΔ», ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησαν ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου εκθέτει τη χώρα και ζητούν την επιβολή του νόμου, χωρίς εκπτώσεις, στις ομάδες που λειτουργούν ως «τάγματα εφόδου», το τελευταίο διάστημα στα νησιά.

Αναλυτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «κωλοτούμπα» τη θέση που εξέφρασε χθες ο κ. Τσίπρας στην πολιτική των κλειστών συνόρων, την οποία πάντως χαιρέτισε διότι, όπως είπε, «προσχωρεί, εκ των πραγμάτων, στην ορθή θέση για τη διαχείριση του προβλήματος». «Αντιλαμβάνομαι ότι εκ των πραγμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να πάρει μια θέση, την οποία η πολιτικοκοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την καλύπτει», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι αυτές τις ημέρες αναμετρήθηκαν δύο διαφορετικές λογικές. «Η μια λογική είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν δικαιώματα και είτε είναι 10.000 είτε είναι 30.000, είτε τους εργαλειοποιεί ο Ερντογάν είτε δεν τους εργαλειοποιεί, είτε τους χρησιμοποιεί είτε όχι, εμείς πρέπει να τους δεχθούμε, να τους διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους. Αυτοί ήταν η δική σας λογική το πρώτο εξάμηνο του 2015 που πέρασαν οι 800.000 και απομονωθήκαμε από όλη την Ευρώπη που έκλεισε τα σύνορα. Ήταν η δική σας λογική στα 4,5 χρόνια. Η λογική σας ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών άρα η προώθησή τους στην ενδοχώρα και άρα ποτέ επιστροφή. Και στα 4,5 χρόνια μόνο 1.500 επαναπροωθήσεις, όλες οικειοθελείς. Τώρα υπάρχει άλλη λογική. Κλείνουμε τα σύνορα, υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, δεν περιοριζόμαστε σε μια καταγραφή. Κλείνουμε τα σύνορα, υπό την έννοια ότι δεν παίρνουμε αιτήσεις ασύλου. Και δεν καταγράφουμε γιατί τους γυρνάμε, χωρίς καταγραφή. Αυτή είναι μια άλλη λογική και καταλαβαίνω ότι αναγκαστήκατε εκ των πραγμάτων να μεταβάλλετε θεαματικά την άποψή σας, μια νέα κωλοτούμπα», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Εγώ θα πω ευτυχώς που την κάνατε. Μπράβο σας γιατί προσχωρείτε στην ορθή θέση για τη διαχείριση του προβλήματος. Αλλά όχι να μας βγαίνετε και από πάνω. Είχατε πολιτική των διάτρητων και ανοιχτών συνόρων».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα στα νησιά, με τους πολίτες να προπηλακίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, να χτυπούν εργαζόμενους σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους. «Είναι ανατριχιαστική η εικόνα αυτού που είπε στην έγκυο "δεν σε αφήσαμε εμείς έγκυο, να γυρίσεις πίσω εκεί που σε άφησαν έγκυο". Αυτή δεν είναι η δική μας Ελλάδα, αυτές δεν είναι δικές μας αξίες της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε αυτά που έπρεπε για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Πού είναι αυτό το σχέδιο με το 1%; Πώς η Λέσβος θα αποσυμφορηθεί αν δεν πάρω κι εγώ κάποιους στη γειτονιά μου ή σπίτι μου; Κι εσείς στη γειτονιά σας ή σπίτι σας, και ο κ. Κέλλας, και ο κ. Μαμουλάκης, και ο κ. Αποστόλου και όλοι;», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας: «Πώς γίνεται να είναι, αυτή τη στιγμή, 25.000 στη Μόρια όταν εμείς αφήσαμε 5.000 και να έχει μπλοκάρει το σύστημα συνολικά; Μπλοκάρετε τη διαδικασία του ασύλου, δημιουργείτε μια νέα μικρή δομή στο λιμάνι της Λέσβου. Οι κάτοικοι από μόνοι τους έχουν κλείσει το δρόμο προς τη Μόρια. Χτυπούν κάποιοι κάτοικοι ΜΚΟ, χτυπούν κάποιοι άλλοι δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ. Πού είναι το κράτος, πού οι κανόνες και που η συντεταγμένη πολιτεία; Οι δικές μας αξίες είναι οι αξίες της φιλοξενίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης, να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προσκλήσεις».

«Το 2015, μόνο από τα νησιά του Αιγαίου πέρασαν 878.000. Και μόνο από τη Λέσβο πέρασαν 514.000. Το 2014 ήταν μόνο 67.000», αντέτεινε ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Η Ευρώπη δεν παίρνει τις ευθύνες της και στο προσφυγικό και στις αιτίες που το γεννούν», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, που τόνισε ότι καλώς ενεργοποιήθηκε η Συνθήκη της ΕΕ για την προστασία των συνόρων, σημειώνοντας όμως ότι το ίδιο άρθρο ενεργοποιήθηκε το 2015 για να υπάρξουν άμεσες μετεγκαταστάσεις πληθυσμού στην Ευρώπη, πράγμα που δεν έγινε σήμερα. Ο κ. Ψυχογιός κατήγγειλε την αναστολή των αιτημάτων ασύλου. «Είστε δικηγόρος και υπερθεματίζετε αυτή την απόφαση η οποία καταγγέλθηκε από ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, δεν προβλέπεται από καμία εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή διάταξη. Ο πρόεδρός μας ήταν σαφής. Είπε ότι στην αναστολή των αιτημάτων ασύλου 'είμαστε αντίθετοι'. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που είπε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε δε ότι «με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα κράτη δεσμεύονται ρητώς από την αρχή της μη επαναπροώθησης ανθρώπων που περνούν στο έδαφός τους και λέει ότι δεν μπορεί, ακόμη και με έκτακτες συνθήκες, να δικαιολογηθεί προσφυγή σε πρακτικές εκτός της συνθήκης της Γενεύης. «Αυτό που κάνετε είναι αδικαιολόγητο και νομικά και εκθέτει τη χώρα διεθνώς». Είπε επίσης ότι «ομάδες που λειτουργούν ως τάγματα εφόδου το τελευταίο διάστημα στα νησιά, ακροδεξιοί θύλακες, πρέπει να τύχουν της αντιμετώπισης του νόμου, χωρίς εκπτώσεις».

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πλέον έχει μετατραπεί σε προσπάθεια παράνομης εισβολής χιλιάδων ανθρώπων, με τη μορφή επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, καθοδηγούμενη από την Τουρκία, με στόχο τον εκφοβισμό και εκβιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, και υπογράμμισε πως πρόκειται για διεθνές ζήτημα, για ζήτημα προστασίας των συνόρων και διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, πήραν άμεσα μέτρα. Προφυλάξαμε τα σύνορα μας, κερδίσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών θεσμών που δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο Σπήλιος Λιβανός και πρόσθεσε: Η αξιωματική αντιπολίτευση, «με μια κυβίστηση πέρασε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, και ενέσκηψε στην εθνική και την κοινή λογική. Ψέλλισαν διάφορα μπερδεμένα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν τη νέα κωλοτούμπα». «Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε χθες να κάνει νέα στροφή και να προσχωρήσει στην εθνική θέση που ήταν πάντα η θέση της ΝΔ», είπε ο Σπήλιος Λιβανός.

 

Αντιπαράθεση και για την αναστολή του Ασύλου

Αντιπαράθεση υπήρξε και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μα την οποία ανεστάλη το άσυλο για ένα μήνα. «Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα και εξέδωσε ΠΝΠ. Τι σημαίνει κλείνω τα σύνορα; Αν υποθέσουμε ότι έχουμε στα σύνορα μια ουρά 20.000 ανθρώπων, η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα αιτήματα ασύλου; Η Ελλάδα γι' αυτό εξέδωσε την ΠΝΠ ώστε νομίμως να αρνείται να παραλάβει το αίτημα. Τι μας λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Μας λέει ότι καλά κάναμε που κλείσαμε τα σύνορα αλλά μας λέει ταυτοχρόνως ότι κακώς εκδώσαμε την ΠΝΠ», είπε ο Μάκης Βορίδης κάνοντας λόγο για ευτελείς ψευδό-ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο κ. Τσίπρας, από τη μια επικαλείται τον ρεαλισμό για το κλείσιμο των συνόρων και από την άλλη να κλείνει το μάτι στους δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε σήμερα ο κ. Ψυχογιός, διαφωνεί με την αναστολή των αιτήσεων ασύλου, ουσιαστικά μας λέτε ότι μπορούν όλοι αυτοί να διέρχονται από τα σύνορα. Αυτό που σταματάει και κλείνει τα σύνορα είναι η ΠΝΠ», είπε ο Μάκης Βορίδης.

«Κύριε Βορίδη, ξεχνάτε ότι είστε κυβέρνηση; Πριν από λίγο μας λέγατε ότι προφυλάσσετε τα σύνορα. Και εμείς σας απαντούσαμε ότι πάντα προφυλάσσονται τα σύνορα, ιδίως στην περιοχή του Έβρου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και υπογράμμισε ότι η ΠΝΠ είναι διάρκειας ενός μήνα. «Το κάνετε για ένα μήνα διότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να έχετε αυτή τη δυνατότητα. Με το μήνα αυτό που αναστέλλετε το άσυλο να ξέρετε ότι θα διογκώσετε το πρόβλημα. Θα αυξηθεί η παραμονή εκείνων που θα υποβάλουν τα αιτήματα», είπε ο κ. Αποστόλου και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα γιατί δεν δίνουν λύση. «Σας λέμε και τώρα, ζητήστε Σύνοδο Κορυφής, ζητήστε να επιβληθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας αντιγράφετε αλλά κάνετε λάθη οικτρά», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Μας αντιγράφετε. Αυτό που σας λέγαμε από τον Ιούλιο, τώρα πάτε να το κάνετε, αλλά το κάνετε λάθος», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι η ΝΔ, «τους δύο πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, διπλασίασε τις ροές, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και την κυρία Σία που έλεγε να έρθουν οι κακομοίρηδες». «Για να τελειώνει το παραμύθι», είπε ο κ. Βελόπουλος, «γιατί δεν κλείνετε τους Κήπους; Που περνάνε τα τουρκικά φορτηγά με τα εμπορεύματα στην Ευρώπη κι έτσι μπορεί να πονέσει ο Ερντογάν». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέμεινε ότι «πρέπει να φτιαχτεί πραγματικός τσιμεντένιος τοίχος στον Έβρο, γιατί ο σημερινός φράχτης είναι για κοτέτσια», ζήτησε να γίνει «πραγματικό pushback στο Αιγαίο, να μεταφερθούν οι λαθροεισβολείς σε ακατοίκητα νησιά». Πρότεινε επίσης να οργανωθεί σοβαρή εθνοφυλακή και πολιτοφυλακή. Είπε δε να συνάψει η ελληνική κυβέρνηση συμφωνία με τον Χαφτάρ ώστε «όλους τους Αφρικανούς που έρχονται στην Ελλάδα να τους πάμε εκεί και ο Χαφτάρ να τους πάρει να τους πάει όπου θέλει». Ζήτησε εξάλλου να κατάσχεται το κινητό τηλέφωνο όποιου μπαίνει στη χώρα παράνομα. Αναφερόμενος στην αναστολή αιτήσεων ασύλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε ότι το μέτρο είναι «σαν το γάλα που έχει ημερομηνία λήξεως», αφού η διάρκεια του θα είναι για ένα μήνα. «Δεν υπάρχουν μέτρα με ημερομηνία λήξεως. Η λήξη θα είναι όταν θα λήξει και το πρόβλημα», είπε ο κ. Βελόπουλος.

«Δεν ξέρω αν σας χαροποιεί στην κυβέρνηση που σας επικροτεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, και προσέθεσε ότι ενώ είναι πολύ κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, του ενός στον άλλον. «Πέρα από την επίδειξη πυγμής, εσωτερικής κατανάλωσης, που επιχειρείται επί δύο μέρες στην αίθουσα της Βουλής, είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε τι ζητήσατε από τους Ευρωπαίους εταίρους. Δηλαδή αν ζητήσατε αναστολή ή κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο, αν ζητήσατε να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ή απλά δηλώνετε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, χθες στον Έβρο, που είπαν ότι θα ενισχύσουν τη Frontex και με κάποια εκατομμύρια ευρώ, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη διαχείριση των χιλιάδων ροών;», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

του Νάσου Μπράτσου Σε άλλες εποχές μας «ταξιδεύει» η απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού της Ικαρίας με τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλάζει η Ευρώπη μετά τη συμφωνία για το «Πακέτο Στήριξης»;

Eίναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιουλίου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια