Κόντρα στη Βουλή για το τέμενος και την επιλογή διευθυντών στα σχολεία – Το βράδυ η ψηφοφορία

🕔25/05/2017 - 13:54

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έγινε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Η αντιπαράθεση είχε να κάνει τόσο με το θέμα του τρόπου επιλογής διευθυντών σχολείων, όσο και για το τέμενος. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο θα γίνει το βράδυ.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση από τη Βουλή:

 

 

Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για το τέμενος

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, έκανε δεκτή την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της χρηματοδότηση από άλλες πηγές πλην της κρατικής επιχορήγησης, για τη λειτουργία του Μουσουλμανικού Τεμένους (δείτε εδώ).

Έτσι, απέσυρε την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, και παραμένει σε ισχύ η διάταξη που είχε ψηφιστεί στο νόμο Γιαννάκου το 2006, η οποία αναφέρει: «οι πόροι του ΝΠΙΔ διακρίνονται σε α) τακτικούς που προέρχονται από επιχορήγηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία του Τεμένους και β) έκτακτους που προέρχονται από επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήσεις και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων κ.λπ.».

Σε σχόλιό τους, κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι «η σημερινή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για το καθεστώς χρηματοδότησης του Τεμένους υπήρξε καταλυτική. Προστατεύσαμε τη διαδικασία και πλέον θα πάμε σε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο που θα προστατεύει πλήρως τις συναλλαγές».


 

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ξεκίνησε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο να υπεραμύνεται του τρόπου επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ένα αξιοκρατικό διαφανές και αντικειμενικό σύστημα, και την εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως να ζητά την απόσυρση του, ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση και να κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχική λογική και λογική κομματοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στέφος είπε ότι «η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων πρέπει να είναι από τα σπλάχνα των εκπαιδευτικών, να έχουν διδακτική εμπειρία στη σχολική τάξη και την σχολική μονάδα» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υπερτιμούμε τα επιστημονικά προσόντα». 

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «κουβέντα δεν κάνει για τη συνάφεια και την καθαρότητα των πτυχίων», ενώ καταλόγισε μεγάλες ευθύνες τόσο στην ίδια όσο και στο ΠΑΣΟΚ, για τη διάλυση της εκπαίδευσης, όπως είπε, και για το αναξιοκρατικό σύστημα που εγκαθίδρυσαν. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το άρθρο 5 για το μουσουλμανικό τέμενος, ο κ. Στέφος, αφού σημείωσε ότι σύντομα αποπερατώνεται το κτίριο, τόνισε ότι από το 2006 που ψηφίστηκε ο νόμος Γιαννάκου προέκυψαν αλλαγές και κρίθηκε σκόπιμο να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία λειτουργίας του.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, καταλόγισε στην κυβέρνηση «προχειρότητα, ανικανότητα και πρακτική ψηφίζω-ξεψηφίζω απαξιώνοντας κάθε νομιμότητα». Εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών, τα κριτήρια μοριοδότησής τους, στα οποία περιλαμβάνεται και η συνέντευξη, καθώς και τη θεσμοθέτηση έκφρασης γνώμης των διδασκόντων. 

«Εμείς θέλουμε τον άξιο, όχι τον αρεστό. Ένα σχολείο που να βασίζεται στην αξιολόγηση, στην αριστεία των πολλών και όχι των λόγων και στην ενίσχυση της αυτονομίας. Εσείς θέλετε ένα σχολείο χωρίς αξιολόγηση. Για εσάς σημασία έχει πρωτίστως η αρχαιότητα και όχι τα επιστημονικά προσόντα» υποστήριξε.

Τέλος, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της «είναι σαφώς υπέρ της λειτουργίας μουσουλμανικού τέμενους και γιατί είναι υπέρ της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί ελπίζουμε ότι θα εξαλείψει παράνομους χώρους λατρείας που αυξάνονται επιθετικά».

 

 

«Όχι» από τους ΑΝΕΛ για το μουσουλμανικό τέμενος

Αντιπαράθεση υπήρξε και με αφορμή την άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το άρθρο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους.

Το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Γιάννη Δελλή, έκανε σαφές ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 5 για το τέμενος στην Αθήνα, γιατί «απλά πρέπει να λειτουργήσει», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Κατσίκης, επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του για υπερψήφιση, ενώ επιτέθηκε φραστικά σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζοντάς τους υποκρισία. «Η θέση μας είναι σαφής, σταθερή και διαχρονική και θα ήταν ασυμβίβαστο να το υπερψηφίσουμε όταν το 2016 είχαμε καταψηφίσει την ίδρυση και κατασκευή του» τόνισε και πρόσθεσε: «Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την καταψήφισή του είναι το γεγονός ότι η λειτουργία του θα επιβαρύνει τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό».

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης αντέτεινε πως το κόμμα του «έχει το προνόμιο να ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτή είναι η διαφορά του με τα άλλα κόμματα».

Απαντώντας στις επικρίσεις της εισηγήτριας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως που χαρακτήρισε «παράδοξο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις να το υπογράφει» ο κ. Κατσίκης σημείωσε: «Ο κύριος Ζουράρις είναι συνεπής στην προηγούμενη άποψη και θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος. Υπερψήφισε την κατασκευή και λειτουργία του το 2016. Η θέση του παραμένει ίδια και τώρα γι’ αυτό σήμερα υπογράφει το νομοσχέδιο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, είπε ότι «η λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα». Ακόμη, ανέφερε ότι η κατασκευή του συμβάλλει «τόσο στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, όσο και στην εμπέδωση της μέριμνας της Πολιτείας προς τους Έλληνες και λοιπούς κοινοτικούς πολίτες, που πρεσβεύουν το μουσουλμανικό θρήσκευμα για την απρόσκοπτη άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων».

Ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε ότι στις 6 Αυγούστου του 2016 «με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θέτοντας τέλος σε μια διαρκή εκκρεμότητα από το 1934 και εξής, η Βουλή των Ελλήνων ήρε τα εμπόδια για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα με μεγάλη πλειοψηφία και χάρη στην αγαστή συνεργασία όλων επίκειται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών».

«Σήμερα», πρόσθεσε, «με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας του, βάσει της ίδρυσης νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας), δηλαδή της "Διοικούσας Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών", με στόχο την παράδοσή του σε αυτήν το συντομότερο δυνατό».

Καταλήγοντας, ζήτησε από τα κόμματα να υπερψηφίσουν το άρθρο, γιατί έτσι θα ενισχύσουν «τη διεθνή παρουσία και εμβέλεια της χώρας, με  σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Το τέμενος θα λειτουργήσει γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πάνω από όλα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι δεν το ψηφίζουν λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, τον δε ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνά a la carte με τον «εθνικολαϊστη εταίρο», Πάνο Καμμένο.

«Πρόκειται για μία αυτονόητη διάταξη για κάθε χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, όμως, στην κυβέρνησή σας υπάρχουν, και όχι μόνο του συγκυβερνήτη των ΑΝΕΛ αλλά και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναχρονιστικές αντιλήψεις. Δεν κατανοούν ορισμένοι ότι η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Και ένα κόμμα που θέλει να αυτοαποκαλείται της ριζοσπαστικής αριστεράς συγκυβερνά μαζί τους», σχολίασε ο κ. Θεοχαρόπουλος, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα προγραμματικό συνδετικό ιστό, καμία στέρεη προγραμματική βάση. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα εθνικολαϊκιστικό κόμμα της δεξιάς και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Συγκυβερνάτε, λοιπόν, με το κόμμα που δεν ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης, δεν ψηφίζει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας ως προς τα βασικά δικαιώματα των πολιτών στη θρησκευτική ελευθερία. Να τους χαίρεστε!».

 

Δήλωση Ψαριανού για το τέμενος

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρ. Ψαριανός, με δήλωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του στο ζήτημα της ψήφισης για το μουσουλμανικό τέμενος και κάνει λόγο για γκαιμπελικές πρακτικές αφήνοντας αιχμές για κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Στη δήλωσή του ο κ. Ψαριανός κάνει λόγο για «δήθεν διαφοροποίησή του», «αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από το υπαρκτό και πραγματικό ζήτημα». «Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Ζητούσαμε, στηρίζαμε και ψηφίζουμε την κατασκευή του τεμένους και την ολοκλήρωσή του από την πρώτη στιγμή», τονίζει.

Ο κ. Ψαριανός ξεκαθαρίζει: «Στην Επιτροπή είπαμε ΝΑΙ στο Τέμενος με επιφύλαξη για τις λεπτομέρειες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ΔΣ, που η σχιζοφρενής αριστεροδεξιά κυβέρνηση μαγειρεύει όπως μόνο αυτή γνωρίζει. Και ενώ είναι καταφανής η σχιζοφρένεια και το καραγκιοζιλίκι υπουργού που υπογράφει την απόφαση για το Τέμενος ενώ το κόμμα του και ο ίδιος ως πρόεδρός του δεν την ψηφίζει, «δημοσιογραφικοί και άλλοι κύκλοι» ανακάλυψαν δήθεν διαφοροποίηση δική μου».

 

 

Τροπολογία για τις απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είκοσι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία ζητούν την ακύρωση της πρόβλεψης του πολυνομοσχεδίου για τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. 

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων και σε καμία περίπτωση της τριμελούς επιτροπής της παραγράφου 9 του άρθρου 56 του ν. 4472/2017 (σ.σ. νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο οποίος προβλέπει ότι για τη νομιμότητα καταγγελίας σύμβασης αποφαίνεται επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν πρωτοδίκες και εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ).

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι βουλευτές αναφέρουν ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα αφενός δεν συνιστούν διδακτική, παιδαγωγική ανεπάρκεια ή επαγγελματική ασυνέπεια εκ μέρους των εκπαιδευτικών, αφετέρου αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής ρύθμισης των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου οι οποίες δεν επιδέχονται παρεκκλίσεων και εξαιρέσεων. 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου - Δεν θα συμμετάσχουμε σε ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό

20/02/2020 - 15:24 - «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», ήταν η...

Αποχώρησε από συνεδρίαση επιτροπών του ΝΑΤΟ η ελληνική αντιπροσωπεία

19/02/2020 - 14:42 - Αποχώρησε, χθες, από συνεδρίαση επιτροπών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία...

Τσίπρας κατά της ΝΔ για το προσφυγικό - Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με αυταρχισμό (video)

18/02/2020 - 15:13 - Νέα κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, άσκησε ο πρόεδρος του...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!