Κυρώσεις στην Τουρκία για το προσφυγικό ζήτησε η Φ. Γεννηματά

🕔17/10/2019 - 13:34

Τι είπε η πρόεδρος του κόμματος στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες συμμετέχει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, η οποία προσερχόμενη στη συνεδρίαση είπε πως «είναι ώρα να βάλει η Ευρώπη stop στις τουρκικές προκλήσεις. Με συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις. Με πρώτο βήμα το embargo όπλων προς την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε επικίνδυνο διεθνή ταραξία».

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η Ευρώπη πρέπει και μπορεί ν' αντιδράσει αποτελεσματικά. «Να φυλάξουμε τα σύνορα της Ένωσης με σχέδιο, άμεση ενίσχυση της Frontex και την μετατροπή της σε συνοριοφυλακή. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Συμπλήρωσε ότι το προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό θέμα και όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Επίσκεψη στη Σάμο

Νωρίτερα, από το Κίνημα Αλλαγής είχε γίνει γνωστό πως η κ. Γεννηματά πρόκειται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη Σάμο, για να διαπιστώσει τα προβλήματα και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νησί εξ αιτίας της αύξησης των προσφύγων-μεταναστών.

Το Κίνημα Αλλαγής, εξάλλου, δεν μπαίνει στην ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, στην εβδομαδιαία συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες που έγινε το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Χρηστίδης χαρακτήρισε «αστειότητες τα όσα ακούγονται περί υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά». Διέψευσε για μια ακόμη φορά ότι έγινε συζήτηση για συγκεκριμένα πρόσωπα στην πρόσφατη συνάντηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.«Όπως είπαμε από τη πρώτη στιγμή η συζήτηση ήταν θεσμικού χαρακτήρα και όταν ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τη Φώφη Γεννηματά αν έχει υπόψη του κάποιο πρόσωπο είπε ότι θα το σκεφτεί τα Χριστούγεννα», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης.

Κατέστησε σαφές ακόμη πως για το Κίνημα Αλλαγής δεν τίθεται ζήτημα να συζητηθούν πακέτο ο εκλογικός νόμος, η προεδρική εκλογή και η αναθεώρηση του Συντάγματος. «Είναι χωριστά κι ως χωριστά εμείς τα συζητάμε», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος, με αφορμή τα υπερπλεονάσματα, ο κ. Χρηστίδης τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στο να δοθεί μέρισμα κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι τέσσερις προτάσεις της Φ. Γεννηματά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού παρουσίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την παρέμβασή της στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η κ. Γεννηματά σημείωσε:

«Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνο διεθνή ‘ταραξία’. Οι ενέργειές της θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Τόσο με την παράνομη εισβολή στη Συρία, όσο και με τις γεωτρήσεις που προσβάλλουν βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Είναι ώρα να πούμε Stop στις Τουρκικές προκλήσεις, να αντιδράσουμε αποφασιστικά! Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αδιαφορεί στην επιθετικότητα της Τουρκίας και να εγκαταλείπει κυνικά τους συμμάχους μας τους Κούρδους, στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ISIS. Οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ξεκινώντας από την καθαρή απόφαση για embargo όπλων προς την Τουρκία. Θα πρέπει επίσης η Ένωση να εξετάσει σοβαρά την τοποθέτηση ειδικού εκπροσώπου (υψηλού επιπέδου) για το θέμα της Αν. Μεσογείου.

Αποτέλεσμα της γενικότερης στάσης της Τουρκίας είναι και η αύξηση, των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος μόνη της. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό. Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής επιδεινώνεται, τα προβλήματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κέντρα όπως στη Μόρια, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «είναι ώρα να παρέμβουμε ως Ε.Ε. αποφασιστικά» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε σε τέσσερις προτάσεις:

«Πρώτον: Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα. Άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.

Δεύτερον: Να αλλάξουμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!

Τρίτον: Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Τέταρτον: Να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

του Νάσου Μπράτσου Σε άλλες εποχές μας «ταξιδεύει» η απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού της Ικαρίας με τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια