Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη Συμφωνία των Πρεσπών, βλέπει ο Δ. Τζανακόπουλος

🕔02/01/2019 - 13:49

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου – Τι είπε σχετικά με τη ΝΔ και το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας

Την άποψη ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της με ψήφο ανοχής σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει πως οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», ο κ. Τζανακόπουλος άφησε, και αιχμές για τη στάση της ΝΔ σε μια σειρά ζητημάτων όπως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο ευρύ ανασχηματισμού στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ.

Αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που αφορούν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα σημειώνοντας πως «το πρωτόκολλο θα κυρωθεί με απόσταση λίγων ημερών από τη στιγμή που θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή, εφόσον υπερψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και είναι προφανές ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι όλα όσα λέγονται σε σχέση με πιθανή μετάθεση της ψήφισης του πρωτοκόλλου για την είσοδο στο ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές είναι απολύτως ανοησίες».

Επίσης, επανέλαβε πως ο στόχος της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του κ. Θεοδωράκη, έχουν ταχθεί θετικά υπέρ της Συμφωνίας. «Δεν θεωρώ ότι με τον τρόπο που εξελίσσεται η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξουν την τοποθέτησή του και κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι καλοδεχούμενη, αναμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να επαναλάβει την κίνηση που έκανε τον προηγούμενο Ιούνιο για να λάβει την ίδια ακριβώς απάντηση».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή οποίος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, - θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή». Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ισπανία με τους Σοσιαλιστές και της στήριξη των Ποδέμος.

Ακόμη, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως εδώ και τρία χρόνια επιμένει στην ανάγκη για πρόωρες εκλογές και σημείωσε «αυτό το κάνει γιατί δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της για να μην μπορέσει ο ελληνικός λαός να συγκρίνει την τετραετία 2015-2019 με την τετραετία 2010-2015 -αυτό είναι και κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να γίνει». Πρόσθεσε πως η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία, να την φέρει σε ρυθμούς ανάπτυξης -η οποία τονώνεται όλο και περισσότερο-, κατάφερε να δημιουργήσει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας, κατάφερε να ρίξει την ανεργία στο 18% κατάφερε να δημιουργήσει όρους επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας και έβαλε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Τζανακόπουλος έθεσε και το δίλημμα των επόμενων εκλογών σημειώνοντας πως στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός θα επιλέξει εάν θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -που προασπίζεται το κοινωνικό κράτος- ή εάν επιθυμεί να επιστρέψει στην αγκαλιά του παλιού πολιτικού καθεστώτος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις, επανέλαβε ότι κυρίως λειτουργούν ως πολιτικό εργαλείο και εκτίμησε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν, σημειώνοντας πάντως πως η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα δείχνει να μειώνεται σταθερά.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανασχηματισμός, είπε πως η φιλοσοφία του πρωθυπουργού δείχνει ότι επιθυμεί να ενεργοποιούνται δυνάμεις και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο απέκλεισε ευρύ ανασχηματισμό στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ. Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ και τις δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη σημείωσε πως είπε το αυτονόητο για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και καταλόγισε στην ηγεσία του κόμματος απομάκρυνση από την πρόοδο. «Φαίνεται να λειτουργεί ως συμπλήρωμα μιας ακραίας Δεξιάς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το άρθρο 16 ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει την αναθεώρησή του και σημείωσε ότι πρόκειται για πρόφαση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημείωσε πως το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία και ζητεί ευρεία πλειοψηφία. Συμπλήρωσε δε πως «εάν για κάποια διάταξη δεν υφίσταται συναίνεση, αυτή απλώς δεν αναθεωρείται. Τούτο όμως δεν μπορεί να προσφέρει ή να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός επιχειρήματος που λέει ότι επειδή δεν συμφωνούμε στην Α’ διάταξη δεν θα συμφωνήσουμε και στη Β’ διάταξη. Η γνώμη μου είναι ότι η ΝΔ ψάχνει μια αφορμή ή μια πρόφαση να αποχωρήσει από τη διαδικασία γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν θέλει την αναθεώρηση ιδιαίτερα εκείνων των άρθρων του Συντάγματος που προσφέρουν ιδιαίτερα προνόμια και προστασία στο πολιτικό προσωπικό έναντι του φυσικού δικαστή» τόνισε.

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια στη συνταγματικής αναθεώρησης -συζήτηση και ψήφιση προς τροποποίηση άρθρων- στην ολομέλεια της Βουλής να υπερψηφίσει την τροποποίηση του άρθρου 86, στην οποία στα λόγια συμφωνούμε όλοι. Εάν δεν το κάνει, τότε δεν θα έχει καμία σημασία, θα έχει εμπεδώσει, με τη στάση του, το θεσμικό πλαίσιο ατιμωρησίας και αυτό θα είναι ένα πολιτικό ατόπημα που θα τον ακολουθεί» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για το πού θα κριθούν οι εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι εκλογές θα κριθούν και στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία και στα όσα έχει κάνει στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους και στα όσα έχει κάνει στο επίπεδο της θεσμικής θωράκισης της Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς». Προσέθεσε δε ότι οι εκλογές θα κριθούν από το «κατά ποσό η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες που βαραίνουν τη χώρα για παρά πολλά χρόνια -όπως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Αλλά από το κατά ποσό η κυβέρνηση θα έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τα σκάνδαλα διαφθοράς».

Επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστηρίζει αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές λέγοντας «από τη στιγμή που κατέρρευσε το αφήγημα του περί 4ου μνημονίου ιδιαίτερα μετά τη μη περικοπή των συντάξεων τον Δεκέμβρη, άλλαξε το μοτίβο της αντιπολιτευτικής του πολιτικής και πλέον λέει μεν ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε στην περικοπή των συντάξεων, αλλά επιχειρηματολογεί με βάση την υποτιθέμενη αδυναμία της χώρας να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Ο κ. Τζανακόπουλος παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία των ελληνικών ομολόγων σημειώνοντας «η χώρα δεν έχει αδυναμία πρόσβασης στις αγορές το 5ετές ομόλογο κινείται κοντά στο 3%, το 7ετές κοντά στο 3,3%, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε απολύτως τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια πολύ καλύτερα από εκείνα που μας δάνειζε το ΔΝΤ, και ωστόσο για την κυβέρνηση που λειτουργεί με γνώμονα μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση του χρέους η έξοδος στις αγορές δεν είναι για επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως ήταν για την κυβέρνηση της ΝΔ το 2014». «Αντιθέτως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΧ) ο οποίος παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το πρόγραμμα για το 2019 , θα επιλέξει εκείνος (ο ΟΔΔΧ) ποτέ είναι η καταλληλότερη στιγμή για να βγει η χώρα στις αγορές, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2019-2020 είναι απολύτως καλυμμένες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του επί των οικονομικών στοιχείων της χώρας ο υπουργός Επικράτειας προχώρησε στη σύγκριση των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων σήμερα με εκείνα του 2005-2006 όποτε η χώρα ήταν εκτός κρίσης τα οποία κινούνταν στα ίδια, με τα σημερινά επίπεδα.

Τέλος για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη περί νέων μέτρων και νέας χρηματοδότησης που θα χρειαστεί η χώρα είπε «πιθανόν ο κ. Σημίτης -ηθελημένα ή μη- να ταυτίστηκε με τις επιθυμίες του κ. Μητσοτάκη ή με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή να προετοιμάζει το έδαφος για μια υποτιθέμενη -στο δικό του μυαλό- κυβέρνηση και θέλει να οδηγήσει ο κ. Μητσοτάκης τη χώρα για ακόμα μια φορά στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έτσι να προετοιμάζεται το έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη. Τα πράγματα όμως δεν έχουν καθόλου έτσι. Το ελληνικό χρέος πλέον μετά τη ρύθμιση του Ιουνίου του 2018 έχει καταστεί απολύτως βιώσιμο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες μέχρι το 2020, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, πράγμα που δίνει απολύτως πρόσβαση στην Ελλάδα στις αγορές, τα δημοσιονομικά είναι εξαιρετικά, είμαστε ίσως στην καλύτερη δημοσιονομική φάση που ήταν ποτέ η χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Για κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά μίλησε ο Γ. Κατρούγκαλος – Συνάντηση με τον Ν. Δένδια

29/10/2020 - 11:38 - Θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία...

Στα €11 δισ. η στήριξη της οικονομίας τους τελευταίους 9 μήνες, λένε Σταϊκούρας και Γεωργιάδης

29/10/2020 - 11:09 - Στα περίπου €11 δισ., σε χρονικό διάστημα 9 μηνών, θα διαμορφωθεί η συνολική στήριξη στην...

Τον Απρίλιο η πληρωμή του ΦΠΑ Οκτωβρίου για τις επιχειρήσεις στις κόκκινες περιοχές

29/10/2020 - 10:37 - Για το τέλος του Απριλίου του επόμενου έτους μετατίθενται οι προθεσμίες για την καταβολή του...

Μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

29/10/2020 - 10:23 - Μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα...

Στο κόκκινο από σήμερα Σέρρες και Ιωάννινα - Ποια είναι τα μέτρα που προβλέπονται

29/10/2020 - 07:08 - Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια