Αισιοδοξία Μητσοτάκη για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης - Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου για τη ΔΕΘ (video)

🕔08/09/2019 - 13:09

Ολοκληρώθηκε η παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης

Την αισιοδοξία ότι η χώρα μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πως η κυβέρνηση έχει στο μέρος της τα επιχειρήματα ώστε να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη και με την οποία ολοκληρώθηκε η παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού:

 

 

Ξεκινώντας τη συνέντευξη και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομία και τις εξαγγελίες που έκανε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική», ενώ υποστήριξε, επίσης, πως «η κατάσταση στα δημοσιονομικά που παραλάβαμε δεν ήταν τόσο ρόδινη» και πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. «Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. Να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε.

Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη».

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και τη ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του». Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Θα ήθελα να είχαμε 300 ψήφοι». Μάλιστα, γνωστοποίησε πως σκοπεύει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία.

Τόνισε, επίσης, ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας και υπογράμμισε ότι «δεν συνδέω τον εκλογικό νόμο με την αλλαγή του Συντάγματος. Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι η δυνατότητα σε ένα κόμμα που έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία, είναι κάτι καλό για την σταθερότητα και την οικονομία. Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τακτική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με όσα είχε πει προεκλογικά. «Είχα πει προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικήσω από την αρχή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε διευκρινίζοντας ότι είχε πει ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει «αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία». «Το θέτω στο τραπέζι γιατί αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα. Διεκδικούμε πολιτική αξιοπιστία, παρουσιάζουμε τη διαφορετική μακροοικονομική πραγματικότητα στους εταίρους μας», είπε. Ακόμη, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση. Ήδη έχει συζητηθεί το ζήτημα ανεπίσημα και πιστεύουμε πως το 2020 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα χθες. Για το 2019 θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο».

Σε ερώτηση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα τον συναντήσω τον κ. Ερντογάν στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Παρά την ένταση που υπάρχει πρέπει να συνομιλούμε. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί με το προσφυγικό. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. Να γίνει συζήτηση όχι όμως με απειλές, τσαμπουκάδες και μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε καλή γειτονία». Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Σε ό,τι έχει να κάμει με τις εξεταστικές επιτροπές και την αποστροφή του ότι «δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε», ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν σκοπεύω να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Η διενέργεια επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν ξεχνάμε, αλλά το μυαλό μου είναι στο μέλλον και εκεί θα εστιάσω όλη μου την ενέργεια», είπε.

Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «παραλάβαμε μια επιχείρηση σε τραγική κατάσταση. Όδευε με ταχύτητα προς χρεοκοπία» και πρόσθεσε πως «είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και πως κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται.

Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ενώ πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. «Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος», τόνισε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα Εξάρχεια αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν καταργήσαμε το άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει. Η αστυνομία κάνει ήδη επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες. Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Όπως στα Εξάρχεια. Γίνονται επιχειρήσεις, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό όχι κακό».

Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «επαναλαμβάνω αυτό που έλεγα και προεκλογικά, είναι μια επιζήμια συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει κατά το δοκούν γιατί έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή». και εξήγησε ότι «η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα». Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία». Ακόμη, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντησή του με τον Ζ, Ζάεφ, «αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα τον συναντήσω».

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές που έχουν πυκνώσει, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό σε σχέση με την προηγούμενη. Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου. Οι επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν. Έχουν προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Υπάρχει και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών».

Σε ερώτηση για τη ραγδαία πτώση των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες και το κατά πόσο αλλάζει πλέον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς και το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά. «Θέλουμε τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα», είπε και ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ». Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, υπογραμμίζοντας ότι το επιτόκιό τους είναι υψηλό και πως με την αποπληρωμή τους «θα γλιτώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως».

Σχετικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «διασκεδαστική η ερώτηση». Τόνισε ότι «προφανώς θα εξαντλήσω την τετραετία», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». Επισήμανε, ωστόσο, ότι  Σημείωσε πάντως ότι «εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής».

Για την επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το θέμα έχει συζητηθεί» και πως είναι «εύλογο να συνδεθεί με την αξιολόγηση. Λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη για να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. Να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως θεωρώ ότι είναι η μείωση των φόρων».

Σε ερώτηση για τις αλλαγές στα εργασιακά και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τα επιδόματα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «κανένα επίδομα δεν καταργείται». Είπε, επίσης, ότι «είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».  Επανέλαβε, ακόμη, ότι από την 1η Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα αναδρομικά, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» και πρόσθεσε ότι «θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Σε ερώτηση για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Θέλουμε περισσότερα λεωφορεία... χθες. Έχουμε 315 λεωφορεία σε κυκλοφορία. Έχω ζητήσει από το υπουργείο ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την λύση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το φόρο στα καύσιμα και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, είπε ότι «μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, εντός του 2019, είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες μας. Και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι λοιπόν στις προτεραιότητές μας και σύντομα θα έχουμε κάποια νέα για το θέμα».

Για τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε κατά την ομιλία του για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και το δημοσιονομικό κόστος τους, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα. Ό,τι έχουμε εξαγγείλει είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Η μείωση στον φόρο των επιχειρήσεων θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα. Μας έχει ασκηθεί κακοπροέραιτη κριτική από την αντιπολίτευση που ταυτίστηκε με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου. Οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, ισχύει το πάγιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

Για τον ποινικό κώδικα και πότε θα γίνουν οι αλλαγές που θέλει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «την Πέμπτη θα πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσω την πρόοδο που έχει γίνει. Πρόθεσή μας είναι να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου». Ακόμη, σημείωσε ότι «υπήρχαν χτυπητές αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν. Δώσαμε λίγο παραπάνω χρόνο στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Για το Μάτι και τη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο αριθμός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «η χρήση του είναι απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση του αριθμού δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση για την προειδοποίηση των πολιτών, κάνοντας λόγο για ενημέρωση «πόρτα με πόρτα ή να χτυπήσουν οι καμπάνες». Ακόμη, είπε ότι «είχαμε πολλές φωτιές και δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής και τον κ. Χαρδαλιά.

Σχετικά με τις τράπεζες και την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υιοθετούμε ένα μοντέλο αντίστοιχο με της Ιταλίας για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαχθούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες προσαρμόζονται στα δεδομένα της αγοράς. Καλώ τις υπόλοιπες τράπεζες να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους. Πρέπει να υπάρχει τρόπος και ο συνεπής δανειολήπτης να έχει μια επιβράβευση».

Αναφερόμενος εκ νέου στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων. Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι θα δει την ταινία του Γαβρά, αν και την χαρακτήρισε «επαρκώς μονομερή» και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη. Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, είπε ότι «δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία», προσθέτοντας ότι «οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι «προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές». Διευκρίνισε, επίσης, ότι «δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα».

Σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης και το θέμα με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση» και πρόσθεσε: «Δεν ήταν κοστολογημένη και ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Συζήτησα με όλους του φορείς και προχωράμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες» και πρόσθεσε: «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση». Ακόμη, είπε ότι η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι' αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών. «Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.

Ακόμη, σημείωσε ότι «στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής», τονίζοντας πως «συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τα περιστατικά κακοποίησης ζώων προσβάλουν την κοινωνία μας. Οι προηγούμενες προτάσεις για τα ζώα συντροφιάς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, καθώς είχε ακουστεί και ότι αποτελεί, πως είναι φορολογικό τεκμήριο, το να έχει κανείς ένα ζώο συντροφιάς» και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. Υπογράμμισε, ότι «θα υπάρξει συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα. Το σύγχρονο πλαίσιο θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους και η ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών».

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και...

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε σήμερα τo νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τον...

Νέα Τεχνολογίας  Μπαρνιέ: ΕΕ και Βρετανία έχουν συμφωνήσει για όλα τα ανοικτά ζητήματα πλην ΦΠΑ Μπαρνιέ: ΕΕ και Βρετανία έχουν συμφωνήσει για όλα τα...

Kατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της...

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video) 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video)

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση σπόρων και ξηρών καρπών έχει εκπληκτικά οφέλη για την...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Volvo είναι γεγονός [video] Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο...

Στο μέλλον οι πελάτες μας θα πρέπει να απαντούν σε μια θεμελιώδη ερώτηση: Θέλουν ένα αυτοκίνητο με καλώδιο, ή...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada

Μια παράσταση για τα αρνητικά συναισθήματα  το bullying, αλλά και την αξία της αγάπης με αφορμή το γνωστό...

Εκπαιδευτικά Νέα Τι είπε στη Βουλή η προεδρεύουσα  της Συνόδου Πρυτάνεων Τι είπε στη Βουλή η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων

Τις ευχαριστίες της διατύπωσε  η προεδρεύουσα  της Συνόδου Πρυτάνεων Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται πραγματικότητα (trailer) Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται...

Στη νέα διασκευή, σε σκηνοθεσία Charlie Bean και σενάριο Andrew Bujalski δανείζουν τις φωνές τους οι Justin...