H πρώτη μέρα συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

🕔15/01/2019 - 12:24

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η συζήτηση ξεκινά με ομιλίες από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βρει τα 151 «ναι» που χρειάζεται για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να τη στηρίξουν, επίσης οι Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις, και Σπ, Δανέλλης.

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία τα παρεμπίπτοντα ζητήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση αναφορικά με το μάκρος της συζήτησης της πρότασης εμπιστοσύνης. «Η σχέση μας με τη δημοκρατική Αρχή ορίζεται επακριβώς από τα όρια, από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας στις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βούτσης, σημείωσε με νόημα ότι «ευχαριστεί για όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες αλλά έχει αρκετή εμπειρία για να κρατηθεί η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και στις ανθρώπινες και πολιτισμένες σχέσεις» και υπογράμμισε ότι για μια διαφορετική διαδικασία, προϋπόθεση είναι να είχε υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει και τον σχετικό αριθμό να υποβάλει την πρόταση δυσπιστίας. «Τότε πράγματι θα ήταν λυμένο απολύτως, όπως και τώρα είναι λυμένο απολύτως το πως πρέπει να προχωρήσουμε, εφόσον προχωράμε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην πρόταση επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής. Το Σύνταγμα είναι σαφές» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και θύμισε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, για να σημειώσει ότι και πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφιση του προϋπολογισμού και άρα «σήμερα το θέμα είναι πολιτικό που τέθηκε με την πρωτοβουλία και ευαισθησία του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης». 

Η διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης εμπιστοσύνης (σ.σ. δύο ημέρες) ήταν το πρώτο σημείο τριβής στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας και από τη ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος είπαν ότι πρέπει να εξαντληθεί η συζήτηση σε τρεις συνεδριάσεις. Και οι δύο είπαν ότι ο Κανονισμός της Βουλής προσδιορίζει ως ανώτατο όριο της συζήτησης στην πρόταση εμπιστοσύνης τις τρεις ημέρες, διότι στη σκέψη του νομοθέτη το τριήμερο είναι ο ενδεδειγμένος και απαραίτητος χρόνος προκειμένου να ακουστούν οι γνώμες όλων στην κορυφαία αυτή διαδικασία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έθιξε και μια ακόμη παράμετρο. «Η κυβέρνηση έχει τέσσερις κενές θέσεις. Προσλαμβάνω ότι προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση χωρίς πρόθεση, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση αυτή, σε πλήρωση των κενών θέσεων. Διότι αν υπάρχει τέτοια σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού, αυτό θα σημαίνει ότι υφίσταται καρότο. Η κυβέρνηση στο σύνολο της έρχεται και οφείλει η κυβέρνηση στο σύνολό της, να δώσει τις τρεις μέρες στους βουλευτές να τοποθετηθούν» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η σχέση της με τη δημοκρατική Αρχή είναι από αδύναμη έως ανύπαρκτη. Είπε δε ότι δε υπάρχει προηγούμενο να μην εξαντλήθηκαν οι τρεις ημέρες σε συζητήσεις προτάσεων εμπιστοσύνης που έγιναν στο παρελθόν.

Αλλά και το ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη, τάχθηκε υπέρ της εξάντληση του τριημέρου. «Πρόκειται για σημαντικό θέμα και πρέπει να μπορούν όσο το δυνατό περισσότεροι. Γιατί αρνείστε αφού όλοι απαιτούν να γίνει σε τρεις ημέρες η συζήτηση;» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι είπε ότι πρέπει να εξαντληθεί το ανώτατο όριο των τριών ημερών, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, όπως η ποιότητα της δημοκρατίας με δεδομένες τις μεταγραφές βουλευτών.

 

Ν. Βούτσης: Παραλήρημα και αλυτρωτισμός από τη Χρυσή Αυγή

Παραληρηματικές παρεμβάσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα από τη Χρυσή Αυγή στο θέμα της ΠΓΔΜ στιγμάτισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια.

Είχε μόλις κατέβει από το βήμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε τον λόγο για να υπογραμμίσει: «Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την αίθουσα να ακούγεται αυτό το παραλήρημα περί προδοσίας και περί προδοτών, όταν μάλιστα αυτό εδράζεται όχι σε μια ρητορική ακραίου διχασμού, αλλά σε μια λογική έγκλησης για αλυτρωτική, από μέρους μας, αντίληψη και για παρέμβαση στρατιωτική για να διαλυθεί η γείτονα χώρα. Είναι θέμα που ομολογημένα και ανομολόγητα από διάφορες πλευρές έχει τεθεί και στο παρελθόν. Δηλαδή ένας αλυτρωτισμός για στρατιωτικές επεμβάσεις και στρατιωτικές περιπέτειες. Αποτελεί ακραία πρόκληση» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι τέτοιες θέσεις είναι άκρως διχαστικές και επικίνδυνες για όλη την περιοχή και επίσης ανιστόρητες.Τι είπαν οι ομιλητές των κομμάτων

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, είπε πως «έχετε χάσει την εμπιστοσύνη της οικονομίας. Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και κάθε μέρα που περνάει πέφτετε ακόμη πιο χαμηλά, εκθέτοντας την πατρίδας μας» και πρόσθεσε ότι «όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η γελοία παράσταση τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

«Να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για τα επιτεύγματά σας; Για το ότι μας κάνατε πρωταθλητές στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ; Επειδή έγιναν σχεδόν 5 εκατομμύρια κατασχέσεις και 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, άνοιξαν μια μέρα το νλογαριασμό τους και είδαν ότι το υπουργείο Οικονομικών τούς έχει κατασχέσει τα χρήματά τους; Επειδή οι επενδύσεις είναι στο 1/3 των επενδύσεων του 2007; Επειδή οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της μετοχικής τους αξίας;» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Να σας δώσουμε ψήφο επειδή είμαστε τελευταίοι στην αντιμετώπιση της φτώχειας; Επειδή η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας ή μήπως επειδή οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι στα πανεπιστήμια και ο Ρουβίκωνας αλωνίζει στην Αθήνα και η κυβέρνηση παριστάνει τον τροχονόμο ή μήπως επειδή οι κακοποιεί δραπετεύουν από τις φυλακές χωρίς να τους πάρει κανείς πρέφα, ενώ οι καταδικασμένοι της 17 Νοέμβρη και ο Κουφοντίνας κάνει περίπατο στο κέντρο της Αθήνας;».

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, η κυβέρνηση ζητάει εμπιστοσύνη για τη φιλαλήθεια της, «γιατί έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και έφερε το τρίτο μνημόνιο, επειδή έλεγε ότι θα επαναφέρει τη 13η και 14η σύνταξη αλλά έκανε 17 περικοπές συντάξεων, επειδή έκανε 29 αυξήσεις φόρων αν και έλεγε ότι θα προστατεύσει τους αδύναμους και επειδή έκοψε τελείως το ΕΚΑΣ, περιόρισε σημαντικά το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης».

«Μήπως θέλετε να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο ήθος που φέρατε στην πολιτική ζωή; Για τη γάτα Ιμαλαϊων, για τον μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας, για τους διαγωνισμούς για τηλεοπτικές άδειες με εγγυήσεις βοσκοτόπια, για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ με τις χαριστικές πράξεις υπέρ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ζητάει εμπιστοσύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών αν και «παραχωρεί στους γείτονες μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, μία συμφωνία που χρησιμοποιήθηκε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, μία συμφωνία που στάθηκε αφορμή να βαφτίσει η κυβέρνηση εθνικιστή όποιον ήταν απέναντί της».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πρόταση εμπιστοσύνης αποτελεί κωμικοτραγικό χειρισμό μίας κωμικοτραγικής κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να γελάσουμε με τις θεατρικές σας παραστάσεις, όσο γελοίες και αν είναι» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η γελοία παράσταση τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

«Για να κάνει κανείς αυτά που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται ούτε ηρωισμός ούτε θάρρος, χρειάζονται προϋποθέσεις και ιδιότητες που δεν θα αναλύσω, γιατί αν τα αναλύσω θα πάρω διαγωγή κοσμία στο κοινοβούλιο», ήταν το σχόλιο της Αλέκας Παπαρήγα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει πολιτικό κόστος και προχωρά με θάρρος.

«Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε για μια πορεία τόλμης, θάρρους, γενναιότητας και ρίσκου και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Είναι κανείς να αναρωτηθεί: όταν έχεις υπογράψει και εσύ μνημόνιο, όπως και οι προηγούμενοι, όταν κρατάς σε ισχύ τους χιλιάδες νόμους των μνημονίων, όταν έχεις μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο στρατιωτικών εκβιαστικών επιχειρήσεων και προετοιμασίας πιο γενικευμένων πολεμικών αναμετρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, αυτό είναι θέμα τόλμης;», είπε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Εμείς οι κομουνιστές ξέρουμε, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, ριζοσπάστες, ακόμα και πολίτες με συντηρητικές κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις, όταν μιλάνε για τόλμη, θάρρος, ανδρεία το συνδέουν πάντα στο πεδίο της σύγκρουσης και αναμέτρησης με ένα πολύ ισχυρό και επικίνδυνο αντίπαλο. Μας είπε ότι έχει το θάρρος να πάρει το πολιτικό κόστος. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόταν στο λαό. Όταν συμφωνεί με ό,τι του λέει ο ΣΕΒ, με τις αποφάσεις της κ. Μέρκελ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν έχει πολιτικό κόστος απέναντι σε αυτούς, το πολιτικό κόστος είναι απέναντι στο λαό. Όταν λοιπόν δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, με το δάχτυλο του απευθύνεται στον λαό. Σηκώνει το χέρι του απέναντι στο λαό. Όχι μόνο τον απειλεί. Του λέει ότι ‘ναι' κινδυνεύει να έχει εκλογικό κόστος αλλά του λέει και ‘έχω τη δυνατότητα να σε τουμπάρω'».

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, προέταξε το έργο της κυβέρνησης, για την προστασία της εργασίας και την μείωση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί αυτή η κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως ο κ. Ηλιόπουλος, είπε πως δεν πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση αυτή, «αν θέλετε να καταργήσετε τις συμβάσεις εργασίας και να επιστρέψετε στην μνημονιακή πειθαρχία του μία πρόσληψη κάθε πέντε απολύσεις και να διαλύσετε τον δημόσιο τομέα». «Δεν πρέπει να στηριχθεί αυτή η κυβένρηση, αν θέλετε μια κυβέρνηση τύπου Όρμπαν», είπε.

Ο υφυπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης μειώθηκε η ανεργία 8% και η αναλογία στις θέσεις εργασίας είναι 70% πλήρους απασχόλησης και 30% μερικής απασχόλησης. Δηλαδή - όπως είπε - 380.000 περισσότεροι, σε σχέση με το 2014, εργάζονται σε αυτή τη χώρα. Ακόμη, έγινε επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, η Επιθεώρηση Εργασίας «που ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης» κατέστη μηχανισμός υπέρ των εργαζόμενων και υπήρξαν καταλυτικές αλλαγές στα Προγράμματα για την ανεργία.

Ακόμη, ο κ. Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του μισθού, κάτι το οποίο είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακής στρατηγικής. «Γιατί όλα τα νεοφιλελεύθερα συστήματα δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα της κρίσης» προσέθεσε και απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΝΔ, λέγοντας «Μειώσατε σε ένα βράδυ 23% τον μισθό και 32% τον υποκατώτατο και η ανεργία έφτασε στο 27% δεν μειώθηκε η ανεργία».

«Το ζήτημα της εργασίας είναι και ζήτημα Δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη» είπε ο υφυπουργός Εργασίας επισημαίνοντας πως σήμερα γίνονται στην Πολωνία διαδηλώσεις ενάντια στην δολοφονία του Πάβελ Αντάμοβιτς, που δολοφονήθηκε γιατί ήταν ένας δήμαρχος που είχε υποστηρίξει τους μετανάστες, τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Κι όλη η ρητορική του μίσους των ανθρώπων με τους οποίους η ΝΔ συνομιλεί και μέσα στη χώρα και στο ΕΛΚ οδήγησε σε αυτή τη δολοφονία. Γιατί το να είναι κάποιος πατριώτης σημαίνει ότι αγαπάει έναν τόπο και σέβεται τους ανθρώπους του και δεν μπορείς να σέβεσαι έναν τόπο και τους ανθρώπους του αν δεν σέβεσαι τα δικαιώματα όλων. Δεν μπορείς να αγαπάς έναν τόπο και τους ανθρώπους του αν, όπως ο Όρμπαν, πιστεύεις ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν σαν σκλάβοι 300 ώρες παραπάνω και να πληρώνονται μέσα στην επόμενη τριετία» τόνισε.

Αναφορικά με το τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως η ΝΔ δεν πιστεύει αυτά που λέει διότι στις Ευρωεκλογές θα υποστηρίξει για Πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Βέμπερ που την γειτονική χώρα την λέει «Μακεδονία». «Αν η ΝΔ πίστευε αυτά που λέει για την Συμφωνία θα έφευγε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα πήγαινε στην αγκαλιά του Σαλβίνι και της Λεπέν σε αυτή την ευρωομάδα. Το ΕΛΚ που από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζει αυτή τη Συμφωνία, και πολύ καλά κάνει γιατί είναι μια Συμφωνία μιας στρατηγικής ήττας του εθνικισμού στα Βαλκάνια, μια Συμφωνία για την σταθερότητα και την ειρήνη» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Ηλιόπουλος.

Δίκαιη καθαρή και απόλυτα συμβατή με την συνταγματική και κοινοβουλευτική διαδικασία, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση.

«Τόσο το διακύβευμα της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και η ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, τίθενται στη κρίση της Βουλής. Και δεν βλέπω άλλη συνταγματική ή κοινοβουλευτική διαδικασία που να προσφέρει αυτή τη δίκαιη, καθαρή, λιτή και απόλυτα συμβατή λύση που προτείνει η κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Και είναι έτοιμη να δεχτεί το όποιο αποτέλεσμα μιας καθαρής τόσο συνταγματικά όσο και κοινοβουλευτικά, διαδικασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ, ότι δεν διατυπώνουν κανένα ουσιαστικό επιχείρημα ως προς τους λόγους που ζητάνε πρόωρες εκλογές. «Κανένα ουσιαστικό επιχείρημα δεν διατυπώνεται από τη ΝΔ. Κουβέντα δεν έχουμε από πλευράς της για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος για την οικονομία που ανακάμπτει. Ξέχασε η ΝΔ το τέταρτο μνημόνιο», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπεραμύνθηκε της «συμφωνίας των Πρεσπών», κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα και τόνισε ότι όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. «Επιβάλλεται η παρούσα κυβέρνηση, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει το έργο της στο σκέλος της συμφωνίας των Πρεσπών. Μόνο θετικό μπορεί να είναι να θέλει να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό βήμα και να κριθεί από αυτή τη βουλή στο πλαίσιο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι έχουν το χαρακτήρα της φυγής από την πραγματικότητα και τόνισε ότι οι ισχυρισμοί περί καταστροφικών αποφάσεων και οι εκφοβισμοί είναι πρακτικές ξένες προς τον κοινοβουλευτικό βίο. «Με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάμε, αναδεικνύονται πράγματι οι διαχωριστικές μας γραμμές, όχι όμως με το στοιχείο της πόλωσης του ελληνικού λαού, αλλά με αυτές που διαμόρφωσαν την Ελλάδα και έκλεισαν τον κύκλο των μνημονίων. Και αυτές οι διαχωριστικές γραμμές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία», τόνισε ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε: «Απέναντι στον εθνικισμό υπάρχει μια σαφής υπαρκτή διαχωριστική γραμμή, που απαντά με συγκεκριμένο τρόπο ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την περίοδο της εθνικιστικής προσέγγισης και μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας».

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης μίλησε για άλλες τρεις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν και αναδεικνύονται με τη συζήτηση, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και αφορούν όπως είπε:

• Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών που με την σημερινή κυβέρνηση ενισχύονται είτε από θεσμικές πρωτοβουλίες που πήρε ή θα πάρει το επόμενο διάστημα, είτε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης

• Την ανάκαμψη της οικονομίας και με τι τρόπο θα γίνει ώστε να μην διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και

• Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τα δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία, και η δημόσια υγεία.

«Αυτές οι τέσσερις διαχωριστικές γραμμές είναι που διαμορφώνουν και τη νέα διάταξη των πολιτικών δυνάμεων και δεν αφορούν μόνο το σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα των εκλογών», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

 

Ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, είπε ότι «η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο» και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην επικείμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι θα γίνει Καμμένος στη θέση του Καμμένου ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτορραπτική», είπε επίσης ο κ. Μαυρωτάς που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεκδικώντας επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης με 151 ψήφους και συνδέοντας τη με τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσε «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο Ποτάμι υφαρπάζοντας του έναν βουλευτή.

«Η κυβέρνηση λέει πώς γίνεται να μην δίνει το Ποτάμι ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρούμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά για τη χώρα μας και γι' αυτό τη στηρίζουμε. Για να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα, ανατρέποντας ένα de facto τετελεσμένο: Το μονοπώλιο του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ και μάλιστα αναγκάζοντας τους να αλλάξουν και το σύνταγμα. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς αδικαιολόγητες φοβίες ώστε να παίξουμε τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης και του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», είπε αρχικά ο Γιώργος Μαυρωτάς προσθέτοντας όμως: «Το πιο αρνητικό όμως κομμάτι της συμφωνίας είναι η εργαλειοποίησή της που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στην αρχή, εργαλοιοποίηση από την κυβέρνηση για να διεμβολίσει την αντιπολίτευση και στη συνέχεια από την αντιπολίτευση για να μη διαρραγεί η ενότητά της. Έτσι χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα στα αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μέσα στο μπούλινγκ. Η γνωστή ασπρόμαυρή Ελλάδα».

«Η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να μπει ως μακιγιάζ, να μπει ως φερετζές στις τραγικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Η αποσκίρτηση του κ. Δανέλλη από την ΚΟ του Ποταμιού, δίνει δυστυχώς τροφή σε όσους θέλουν να πλάθουν σενάρια περί δανεισμού βουλευτών. Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι γίνεται Καμμένος στη θέση του Καμμένου. Ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτοραπτική. Η ψήφος εμπιστοσύνης περνάει και με κάτω από 151 ψήφους. Το όριο των 151 δεν ήταν απαραίτητο και γι' αυτό θεωρούμε χτύπημα κάτω από τη ζώνη προς το Ποτάμι, ένα κόμμα που έχει βάλει πλάτη στη συμφωνία και στο οποίο αποβλέπει η κυβέρνηση για την ψήφισή της, το γεγονός ότι η κυβέρνηση υφαρπάζει έναν βουλευτή του για να του δώσει αέρα να κυβερνήσει ως τον Οκτώβριο», είπε επίσης ο Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε: «Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, είπε πως «είναι υποχρέωση μας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για τη συμφωνία των Πρεσπών να δώσουμε αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο η συμφωνία να ακυρωθεί».

Η κ. Κόλλια - Τσαρουχά, υπεραμύνθηκε της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι το κόμμα της βοήθησε στο να βγει η χώρα από τα μνημόνια αλλά και να δοθεί η μάχη κατά της διαπλοκής και της συναλλαγής, ωστόσο, όπως είπε, αυτή η πορεία σταμάτησε καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έφερε «εκβιαστικά» τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Τότε που δίναμε τη μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, επέλεξε εκβιαστικά ο κ. Κοτζιάς να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και, ενώ διαβεβαίωνε ότι θα ήταν μια συμφωνία που θα την αποδεχόταν ο ελληνικός λαός, έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια τη θέση των ΑΝΕΛ και έβαζε τον όρο Μακεδονία. Έδωσε έτσι την ευκαιρία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης και να κρύβουν τις δικές τους ευθύνες για την οικονομική κρίση που δημιούργησαν στη χώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν φοβηθήκαμε, δεν κάναμε πίσω, επιτρέψαμε να πάρουν πίσω οι Έλληνες εκείνα που τους στέρησαν οι ίδιοι που εξαιτίας της συμφωνίας υποδύονται σήμερα τους πατριώτες».

Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα επικυρώσει συμφωνία με την πΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία και την κατηγόρησε ότι σιωπά και δεν απαντά στη σχετική πρόταση του Πάνου Καμμένου, ώστε να συνυπογράψουν οι ΑΝΕΛ την πρόταση δυσπιστίας. «Μόνο ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τη συμφωνία των Πρεσπών είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών. Θα κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ρόλο και την ευθύνη μας. Και σας διαβεβαιώνω ότι η βάση των ΑΝΕΛ παραμένει ισχυρή» κατέληξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, είπε ότι «η ΝΔ με σκοπό την καταστροφή των πολιτικών της αντιπάλων, χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταστρέφει την ίδια τη χώρα και την κοινωνία» και επισήμανε πως την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

«Ως Κασσάνδρες όμως αποτύχατε πλήρως», είπε προς την πτέρυγα της ΝΔ και προσέθεσε πως αυτό δεν έχουν καταλάβει είναι πως κάθε πράξη και κάθε προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι συγχρόνως ένα βαρύ κατηγορώ στον τρόπο που διοίκησε το παλιό πολιτικό σύστημα τη χώρα, δηλαδή «ένα δημόσιο υποτελές και υπάλληλος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, σε μια εξουσία που αντί να φροντίζει την κοινωνία βάζει σαν πρώτο και κύριο καθήκον το να αυτοναπαραχθεί».

Σχολιάζοντας δε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βίτσας είπε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πανελλήνια μετάδοση πίεσε και τρομοκράτησε τους βουλευτές, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη ύβρη» την αναφορά του για τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας λέγοντας: «Σήμερα είναι πολιτικός του αντίπαλος, αλλά πρέπει να συγκρατηθεί και να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στον ναύτη που πάνω του στηρίζουμε εν πολλοίς τα σύνορά μας».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στο παλιό σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τί σημαίνει Δεξιά» για να πει ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι αυτό, είναι ότι η Δεξιά δεν ξεχνά τί σημαίνει Δεξιά «στις πρακτικές και τις ρίζες της».

Αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Βίτσας προέτρεψε την παράταξη της ΝΔ να κοιτάξει το παρελθόν της. Διερωτήθηκε δε, «Ποιοί είναι αποστάτες πραγματικά; Όσοι νομίζουν ότι θα έχουν μικροκομματικά οφέλη ή αυτοί οι οποίοι μένουν και επιμένουν ότι εθνικό είναι ότι είναι αληθινό και σήμερα αναγνωρίζουν ότι πρέπει να πάμε με τη διπλωματία του εδάφους κι όχι με τη διπλωματία του αίματος;».

«Θλίβομαι που σε αυτή τη λογική προσχωρούν και αριστερά κόμματα. Από πότε η ταξική και η λαϊκή πάλη επιβάλλει να αξιοποιούμε ακόμη και ζητήματα που ξεπερνούν το εθνικό για να απαγορεύσουμε σε έναν άλλο λαό να επιλέξει κάτι διαφορετικό στο οποίο δεν συμφωνούμε;» είπε εξάλλου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Βίτσας αφού είπε ότι «οι Συριζαίοι είμαστε σκληρά καρύδια», προσέθεσε ότι στις εκλογές που θα γίνουν στη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης «έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι θα ακουμπήσει και πάλι με εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα και τον ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και της δίνει ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο. Κάποιοι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται να αναβαθμιστεί η χώρα μας», σχολίασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς, είπε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής και προωθεί μια θετική ατζέντα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα πανεπιστήμια κ.ά., των δύο κρατών.

«Δεν τα παίρνουν όλα αυτά υπόψη τους, διότι... φοβούνται! Άκουσα σήμερα το πρωί ότι η FYROM θα φτάσει μέχρι το Αιγαίο. Και λέω, τόσο φοβιτσιάρηδες είναι; Η Βόρεια Μακεδονία έχει σε ισχύ αμυντική μόλις το 1,8% της Ελλάδος. Αν με 1,8% ισχύ μας πάρουν παραμάσχαλα, τι να σας πω; Έχει μόνο το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδος και το 1/8 του πραγματικού πληθυσμού. Γιατί αυτός ο φόβος;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Ξέρετε από τι κινδυνεύει ο Βορράς της Ελλάδας; Κινδυνεύει να μετατραπεί η FYROM-Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, σε κομμάτι μιας δαγκάνας κάβουρα που προσπαθεί να μας περικυκλώσει από ανατολάς και από τον βορρά. Σας πειράζει να μην αφήσουμε να επηρεάζει άλλο η Τουρκία αυτή την περιοχή;» είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αναρωτήθηκε: «Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά; Θέλετε να έχει μεγαλύτερη επιρροή η Τουρκία για να παριστάνετε ότι είστε πατριώτες;».

«Τελειώσαμε πλέον με τον αλυτρωτισμό», είπε εξάλλου ο κ. Κοτζιάς για να επισημάνει: «Οι πρωθυπουργοί που πέρασαν, έχουν ζητήσει από τους γείτονες να μην βάζουν ζήτημα μειονότητας, ζήτημα που τελείωσε και αυτό με τη συνταγματική αλλαγή. Να μην διεκδικούν σύνορα. Ολόκληρο κεφάλαιο έχει για την αναγνώριση των συνόρων. Να μην έχουν σύμβολα εις βάρος μας. Τελείωσαν και αυτά. Τι έγινε λοιπόν; Δέχθηκαν το διεθνές δίκαιο. Σας ενοχλεί αυτό;».

«Δεν συζητάμε για τη Μακεδονία της αρχαιότητας. Τη Μακεδονία της αρχαιότητας την πήραμε εμείς. Και στη συμφωνία αναγνωρίζεται ότι είναι αποκλειστικά ελληνική, ότι δεν έχουν καμία σχέση ως λαός και ως γλώσσα με την ελληνική κληρονομιά» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε: 

«Επειδή μερικοί μας λένε προδότες. Ακούστε να σας πω. Προδότες είναι αυτοί που παρέδωσαν στο βουλγάρικο φασισμό, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την Καβάλα που πήραμε πίσω το 1913. Προδότες είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με το γερμανικό φασισμό. Προδότες είναι αυτοί που παρέδωσαν την Κύπρο. Δεν θα μου μιλάει εμένα η ελληνική ακροδεξιά περί προδοσίας, όταν, όπου μπορέσανε και όπου είχαν επιρροή, κάνανε προδοσίες πραγματικές και όχι μεταφυσικές», ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε εξάλλου, ότι «η μέγιστη κόκκινη γραμμή της ΝΔ ήταν το 2008-2012, 'σύνθετη ονομασία erga omnes με αλλαγή Συντάγματος', αλλά δεν πίστευε ότι αυτά θα γίνονταν ποτέ. Γίνανε όμως αυτά, και το erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος. Και αφού γίνανε, ανακαλύψατε πρόβλημα με την γλώσσα και την υπηκοότητα. Στη Βόρεια Μακεδονία έγινε μια συνταγματική αλλαγή που ήταν συμφωνημένη και που λέει ότι η υπηκοότητα και η ιθαγένεια δεν είναι εθνότητα», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Για το ζήτημα της γλώσσας, η Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζει ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα».

«Δεν υπάρχει ούτε πρόβλημα ιθαγένειας, η γλώσσα είχε δοθεί 40 χρόνια πίσω - και οι διπλωμάτες έγραφαν και ο ΟΗΕ έχει υπογραμμίσει, ότι αυτό δεν αλλάζει - και αυτό που αλλάξαμε ήταν να βάλουμε τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα και για Σλάβους. Η χώρα μας αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και αντί να έχουμε τις βόρειες περιοχές εχθρούς μας και φίλους της Τουρκίας, θα τους έχουμε μαζί μας, να λύσουμε από κοινού όλα τα ζητήματα στην περιφέρεια μας» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιστιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (26-5-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis. Προβάδισμα ΝΔ με 13,9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (24-5-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 13,2%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια