Λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά το Πάσχα, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

🕔06/04/2021 - 13:21

Με προϋπόθεση το να μην έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση – Τι είπε για τα σχολεία και τα self test

Την εκτίμηση ότι «εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα» εξέφρασε ο Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος», ενώ σε ό,τι αφορά τους μαθητές ειδικότερα σημείωσε πως «υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία», δυνατότητα που συνέδεσε ευθέως με τα self test, με τη διευκρίνιση ότι μιλά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια. Επιπλέον, πρόσθεσε, «εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «απόλυτη εγρήγορση» της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στην Αττική. Υπάρχει μια μικρή υστέρηση αναμονής σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ. Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλα τα κρούσματα βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, τους παρέχεται απόλυτη ιατρική κάλυψη. Υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα».

Ακόμη, είπε ότι «η σκέψη για μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρότατη κόπωση πλέον στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία, πράγματι, λειτουργούν επί μακρόν». Κατά τον ίδιο, η βασική θέση της κυβέρνησης είναι ότι, «δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα», υποστήριξε ο υπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία μιας συμφωνίας «εμπιστοσύνης και αλήθειας με τους πολίτες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία».

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά ‘όπλα’, τα οποία μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος». Τα «όπλα» αυτά, συνέχισε, είναι: «Το μεγάλο ρεύμα εμβολιασμού, τα self test τα οποία πλέον έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην αγορά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και έχουμε και τον καιρό, ο οποίος βελτιώνεται και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιδημιολογική εξάπλωση».

 

Για τα self test και τις υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα

Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα self test, είπε ότι «εκείνο το οποίο η επιτροπή έχει ήδη συζητήσει, είναι ότι θα πάμε σε άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Έως αύριο, το αργότερο μεθαύριο, εκτιμούμε ότι θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας». Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία». Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια». Στον αντίποδα, «η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν ανοιχτή για μεγαλύτερο διάστημα και υπάρχει η δυνατότητα να επιμηκυνθεί η σχολική περίοδος, πράγμα που δεν είναι εύκολο σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Ως εκ τούτου, συνέχισε, «και οι δύο εβδομάδες των σχολείων που ελπίζουμε να ανοίξουμε μέχρι το Πάσχα, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, και μαθησιακή και ψυχολογική, για τα παιδιά». Όπως επίσης και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, είπε.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε, επίσης, ότι και ενδεχόμενη δυνατότητα «να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά, θα είναι μια μεγάλη ανάσα», προσθέτοντας ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες περιλαμβανομένης και της εστίασης», εν τούτοις «θα είναι μια σημαντική ανάσα να έχουμε έστω και αυτή τη διέξοδο». Παράλληλα, ζήτησε από όλους «να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μπορέσουμε σε τρεις εβδομάδες να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως η συζήτηση είναι ακόμη πρώιμη, ωστόσο «εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να υπάρχει η υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες» Πάντως, κατέληξε, «το λογικό είναι, περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογική επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση προκρίνει δυο ταχύτητες σε λιανεμπόριο και εκπαίδευση, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι αυτό είναι «συνθήκη επιτυχίας», υπό την έννοια ότι η συνθήκη αυτή είναι «να έχεις μια εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Είναι κάτι που έχουμε ακολουθήσει πιστά, θα συνεχίσουμε να το υιοθετούμε, θα συνεχίσουμε να ακούμε με προσήλωση τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, θα συνεχίσουμε να έχουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση στα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη σημείωσε ότι «η εισήγηση που έγινε από τους επιδημιολόγους την Παρασκευή στηρίχθηκε σε ένα πολύ βασικό γεγονός, ότι τα δεδομένα δύο ημερών που αξιολογήθηκαν, έδειχναν μια εκθετική αύξηση», σε αντίθεση μάλιστα με την Αττική, που ήταν σε υψηλά μεν, αλλά σταθερά επίπεδα.

 

«Διαρθρωτικές παρεμβάσεις στους δασικούς χάρτες»

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στους δασικούς χάρτες, κάνοντας λόγο για «οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες», με στόχο την επιστροφή της κατάστασης στο ορθόν, όπως είπε. Για το θέμα αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, έγινε μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από τη μεγάλη εικόνα, όπως είπε, «το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε δασικούς χάρτες στο σύνολο της Επικράτειας, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα (...) Το να έχουμε δασικούς χάρτες, όπως και κτηματολόγιο, είναι συνθήκη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», σημείωσε με έμφαση. Και εν προκειμένω, «πράγματι, σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες υπήρχαν περιπτώσεις όπου υπήρχε υπερβολική κατηγοριοποίηση δασών. Αυτό παρατηρήθηκε κατ' εξοχήν στα νησιά, όπου και είναι ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες λόγω των χορτολιβαδικών εκτάσεων».

Όμως, «ο πρωθυπουργός ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία, έγινε χθες μια μεγάλη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανέφερε επίσης. Διαβεβαίωσε δε, τους πολίτες, και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ υψηλής ευαισθησίας για αυτούς, όπως ανέφερε, ότι «θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αποκαταστήσουν τα πράγματα.

Δηλαδή θα έχουμε μια αναδιάταξη σε ό,τι αφορά τη λογική των δασικών εκτάσεων, άρα οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια, όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθόν, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με ενστάσεις να αποκαταστήσουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις», υπογράμμισε κλείνοντας τη σχετική αναφορά.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ξεσκέπασαν κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα: Πώς δρούσαν

anixneuseis

Μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 25/06/2022  20:43 Τη δράση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την...

Δείτε όλο το άρθρο
Βαγγέλης Γεωργίου: Γαλλίδα αρχικατάσκοπος «απαντά» σε Ακάρ, Ερντογάν, Φουκτάι

anixneuseis

Η θαμμένη έκθεση Φουρκάντ που αναγνωρίζει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών   Βαγγέλης Γεωργίου, Αρθρογράφος Ερευνητής – Δημοσιογράφος...

Δείτε όλο το άρθρο
Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά!

Βασίλης Βιλιάρδος

Στη σύμβαση με τη Ν. Κορέα, αναφέραμε πως ενώ το 1975 το ΑΕΠ της σε τρέχουσες αξίες ήταν 22 δις $ και της Ελλάδας 28 δις $, το 2020 της Κορέας ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο φόβος της ακυβερνησίας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή

Ο φόβος της ακυβερνησίας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή Γιάννης Α. Μυλόπουλος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ο φόβος και η ελπίδα είναι δύο αντίθετες...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (30-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (25-5-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 10,4 %.  Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια