Με αφορμή τον κορωνοϊό μπαίνουν σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

🕔02/04/2020 - 17:36

«Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ κατά την ομιλία του στη Βουλή

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ελληνικός λαός να βγει όρθιος από αυτή τη δοκιμασία προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του και τα δικαιώματά του μέσα στους τόπους δουλειάς» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, και σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» επισήμανε.

Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακυρώνει τις πάνω από 100.000 απολύσεις τον μήνα Μάρτιο και την ίδια στιγμή δίνει «νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας» και υπογράμμισε ότι η λύση είναι μία: «Πάγωμα όλων των αντεργατικών σχεδίων αμέσως, να μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε καμία μείωση προσωπικού, καμία μείωση μισθών, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες και επισήμανε ότι αρκετές κατηγορίες αυτών δεν εντάσσονται για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου στους δικαιούχους «του πενιχρού έστω έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισής τους, όπως δεν λαμβάνονται και μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων».

Είπε ότι η κυβέρνηση «στο όνομα της 'ατομικής ευθύνης', φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή που μάχεται για τα οξυμένα προβλήματα και αναδεικνύει τις ελλείψεις και τις ευθύνες, και αυτή η φίμωση αφορά και πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, και τους υγιειονομικούς και άλλους εργαζόμενους και τα σωματεία τους».

Επίσης, τόνισε ότι η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν «συμβαδίζει με την συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και όταν «ένα κράτος, μια κυβέρνηση που έχει την κύρια και πρωταρχική ευθύνη λύνει εδώ και τώρα τα επείγοντα προβλήματα που αφορούν στην υγεία και τα δικαιώματα του λαού».

Κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει να κουνά το δάχτυλο της 'ατομικής ευθύνης' στο λαό» και με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες είπε «πάρτε τώρα μέτρα για πάγωμα οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση δόσεων των δανείων, προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δείτε πώς αμέσως θα σταματήσει και ο συνωστισμός και οι ουρές».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι η στρατηγική της αναγωγής των πάντων στην «ατομική ευθύνη» έχει στόχο να «κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις οποίες ευθύνεται συνολικά η πολιτική της ΕΕ, της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης», τις οποίες υιοθέτησαν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα και να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα των υγειονομικών. Ακόμη, είπε ότι «ο μύθος για αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας έχει ήδη αποκαλυφθεί» και υπογράμμισε ότι «αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης». Ο κ. Κουτσούμπας προσέθεσε ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει νέα δώρα και στους κλινικάρχες και επιχειρηματίες της Υγείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ και σε καναλάρχες και σε ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης επίταξης των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, «και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη», της επίταξης όλων των αναγκαίων υλικών και τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών, της προμήθειας των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι υγειονομικοί, το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ, των αναγκαίων προσλήψεων υγεινομικού προσωπικού.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απρίλη» τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καθώς και μέτρα προστασίας των στρατευμένων και των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, υλοποιώντας και αξιοποιώντας τις 11 προτάσεις του ΚΚΕ και 37 ερωτήσεις που κατέθεσε για το θέμα. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όλων των φορέων με δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

Ζήτησε το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και επίσημη τοποθέτηση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, «αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην βαθιά ύφεση στην οποία μπαίνει η ελληνική οικονομία, ενώ είχε προηγηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες και σημείωσε ότι την κρατική, κεϋνσιανού τύπου παρέμβαση στην οικονομία που εκθειάζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση για να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία «θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα μόνιμα υποζύγια, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις νέες δανειοδοτήσεις».

«Κρατήστε μικρό καλάθι και μην πανηγυρίζετε ούτε για ευρωομόλογα, ούτε για διάφορες αστικές μορφές διαχείρισης που θα μας οδηγήσουν ως λαό, τα λαϊκά στρώματα, δεν εννοώ τους μεγάλους ομίλους σε χειρότερη κατάσταση ακόμα κι απ' τη σημερινή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας και ασφάλειας, της αλληλεγγύης. έχει πια αποκαλυφθεί» είπε, τονίζοντας ότι «σήμερα ο κάθε λαός, μόνος του δίνει τη μάχη να επιβιώσει απ' αυτή την πανδημία».

«Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα μέσα σε τραγικές στιγμές για τους λαούς της Ευρώπης, ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση για το συμφέρον των λαών, αλλά ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών, κι αυτό τα λέει από μόνο του όλα» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Γι' αυτό και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών. Κι αυτό μόνο είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12-5-2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (11/5/2020) Σημαντικά φαίνεται πως ανησυχούν οι πολίτες για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19, αφού το 74% εμφανίζεται θετικό και μάλλον θετικό στην... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!