Με πράξεις και όχι με δηλώσεις γίνεται η διεθνοποίηση του προσφυγικού, είπε ο Α. Χαρίτσης

🕔11/03/2020 - 15:10

Ο κ. Χαρίτσης είπε πως στο Βερολίνο δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ελλάδας ούτε ανάληψη ευθύνης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που σημείωσε πως «η διεθνοποίηση του προσφυγικού γίνεται με πράξεις, όχι μόνο με δηλώσεις». «Από συμβολισμούς και λόγια καλής θέλησης χορτάσαμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Χαρίτσης σχολίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο, επισημαίνοντας πως «δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, αλλά ούτε υπήρξε η ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία».

Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή των Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η χώρα μας δεν μπορεί να είναι απούσα από εξελίξεις που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα»,  υπενθυμίζοντας την απουσία της Ελλάδας και κατά τη Σύνοδο του Βερολίνου για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. «Δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό πρόβλημα, ενώ είναι θέμα ευρωπαϊκών διαστάσεων. Ως τέτοιο το είχε αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πετύχαμε το 2015-2016, ασκώντας τις απαραίτητες πιέσεις, την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και όχι Ελλάδας-Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα η Τουρκία  παραβιάζει μονομερώς την κοινή δήλωση».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να διεκδικήσει από την Ευρώπη «ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που θα εγγυάται τη μεταφορά των βαρών του προσφυγικού σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και τις αναγκαίες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα». Θα πρέπει, επιπλέον, να διεκδικήσει «τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και τη μη καταστρατήγηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρίτσης επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη και για τη στάση της σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, επισημαίνοντας πως «παραμένει κατώτερη των περιστάσεων», και κάλεσε για «μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και άρση των δημοσιονομικών περιορισμών σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, αλλά και υπέρ της λήψης συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να λάβει «δημοσιονομικά και αναπτυξιακά μέτρα θωράκισης της εύθραυστης ακόμη ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις του κορωνοϊού». «Η ελληνική οικονομία έχει ήδη πληγεί από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2,8% στο 1% το δ΄ τρίμηνο του 2019 λόγω της πολιτικής της ΝΔ», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη «προώθησης συγκεκριμένων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επανεκκίνησης σημαντικών έργων υποδομής που έχουν ‘κολλήσει’, καθώς και λήψης μέτρων ειδικά για τον τουρισμό ο οποίος θα υποστεί σημαντικό πλήγμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε θωράκιση της ελληνικής οικονομίας με τη διευθέτηση του χρέους και τη δημιουργία του ‘μαξιλαριού’ ασφαλείας, τα οποία αυτή την κρίσιμη περίοδο αποδεικνύονται σωτήρια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στη στάση της Ιεράς Συνόδου τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Το μείζον, όμως, είναι τι κάνει η Πολιτεία. Δυστυχώς, εισπράττουμε μία σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία οφείλει σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας να αφήνει στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες και να λειτουργεί με γνώμονα το καλό της κοινωνίας και των πολιτών». «Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η ύπαρξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Απαιτείται σχεδιασμός και καθοδήγηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με προσλήψεις -τις οποίες είχαμε δρομολογήσει ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας στο δεκαπλάσιο από το ποσό που ανακοινώθηκε», κατέληξε.

 

Α. Χαρίτσης: Να μαζέψει ο Κ. Μητσοτάκης τα στελέχη του και να πάρει μέτρα χωρίς να εξαιρεί την Εκκλησία

Αργότερα, σε δήλωσή του, σημείωσε πως «με τη δημόσια Υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε», και κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να μαζέψει τα στελέχη του και να πάρει άμεσα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για την Εκκλησία».

«Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, μέτρα που περιλαμβάνουν και την αναστολή ή τροποποίηση των θρησκευτικών τελετών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η κυβέρνησή της δεν τολμά να πει και να πράξει το αυτονόητο: να εφαρμόσει χωρίς καμία εξαίρεση τα μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «βουλευτές της ΝΔ προπαγανδίζουν ανεύθυνα πως μεταλαμβάνουν, ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Ανάπτυξης λέει με το γνωστό παραληρηματικό του ύφος και χωρίς ντροπή πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία επειδή είναι ‘άπιστοι’».

«Δεν είναι θέμα ευσέβειας και θρησκευτικής πίστης αλλά κοινωνικής ευθύνης», υπογράμμισε. «Μετά τη σωστή απόφαση για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μαζέψει τα στελέχη του και να πάρει άμεσα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για την Εκκλησία» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας: «Κάθε εξαίρεση ακυρώνει στην πράξη τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, λέει το ΚΙΝΑΛ

12/08/2020 - 20:05 - Ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των εντεινόμενων προκλήσεων της Τουρκίας...

Εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας ζήτησε ξανά από τον Κ. Μητσοτάκη η Φ. Γεννηματά

11/08/2020 - 13:39 - «Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει...

Να μην επιτρέψει η κυβέρνηση στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα, ζήτησε η Φ. Γεννηματά

10/08/2020 - 21:49 - «Να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας...

Αποκαρδιωτική και εξοργιστική η εικόνα στην Εύβοια, καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ

10/08/2020 - 20:50 - Τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, Λευκαντί, Βασιλικό και Ψαχνά επισκέφθηκε κλιμάκιο του...

Ενημέρωση των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε ο Α. Λοβέρδος

10/08/2020 - 16:14 - Να ενημερωθούν τα κόμματα από την κυβέρνηση για τις «επιθετικές πρακτικές της Άγκυρας», ζήτησε...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις