Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

🕔17/04/2019 - 12:29

Με τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά τις αλλαγές στο λύκειο, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αναμένεται έως το μεσημέρι της Παρασκευής να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.  Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια και στόχος φέρεται να είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι και τι μεγάλη Τετάρτη. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 15:00.

Για να δείτε αναλυτικά όλο το νομοσχέδιο, πατήστε εδώ.

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η απόφαση να χαρακτηριστεί επείγον προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε με τον πιο απερίφραστο τρόπο «τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου» κάνοντας λόγο για μία κυβέρνηση και έναν υπουργό Παιδείας «σε αποδρομή». Το νομοσχέδιο είναι 226 άρθρων και 1.120 σελίδων, με τους βουλευτές να έχουν στη διάθεσή τους τρεις με τέσσερις εργάσιμες ημέρες.

«Σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων και για το οποίο έχουν υποβληθεί 1390 σχόλια στη διαβούλευση, η Κυβέρνηση προκλητικά αποπειράται να ελαχιστοποιήσει το διάλογο και να αποσιωπήσει τις αντίθετες φωνές» τονίζει η κ. Κεραμέως και συμπληρώνει: «Τους καλούμε, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, να επιδείξουν το δέοντα σεβασμό στη Βουλή και τις διαδικασίες της».

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «τελευταία πράξη του δράματος που εκτυλίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης με πρωταγωνιστές – θύτες τους υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και ως θύμα τη νέα γενιά».

Επίσης, ασκεί κριτική στον υπουργό Παιδείας, για το γεγονός ότι «κατά την προσφιλή του πρακτική, κατέθεσε αργά χθες το βράδυ το αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος μέσα στις διακοπές του Πάσχα».

Όπως επισημαίνει, με το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνονται οι συγχωνεύσεις των ΑΕΙ με τα ΑΤΕΙ με τον χειρότερο τρόπο, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ακαδημαϊκά κριτήρια. «Σε πολλές πόλεις κλείνουν αξιόλογα Τμήματα με την υπόσχεση ότι θα λειτουργήσουν άλλα χωρίς να έχουν όμως σαφή επιστημονικό αντικείμενο. Απειλούνται  ευθέως και  εκβιάζονται  οι κατά τόπους πρυτανικές αρχές προκειμένου να συναινέσουν στις ρυθμίσεις του κ. υπουργού» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτοντας πως «κάποιες συγχωνεύσεις οδηγούν σε τερατογενέσεις όπως αυτή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου  Πατρών με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας».

Το Κίνημα Αλλαγής κάνει επίσης λόγο για εξυπηρέτηση των κομματικών φίλων του κ. Γαβρόγλου και υποστηρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο «αποτελειώνει» τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και «αποδυναμώνει» τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία.

Καταγγέλλει ακόμη πως «διαλύεται εντελώς το Λύκειο αφού, αν ψηφιστούν οι διατάξεις του, θα χαθούν και τα τελευταία ψήγματα του μορφωτικού και παιδαγωγικού του ρόλου» και επισημαίνει πως με τo νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «οι  εξετάσεις δεν καταργούνται, οι γονείς και οι μαθητές εξαπατούνται, οι σχολές διαχωρίζονται και  η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πλήττεται καθώς δεν έχει κανένα λόγο  για τον τρόπο εισαγωγής των μελλοντικών της φοιτητών και φοιτητριών».

«Το πολυνομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου δεν βελτιώνεται, μόνο καταγγέλλεται και καταργείται» τονίζει το κόμμα στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας την εκτίμηση πως «σύντομα ο ελληνικός λαός θα κλείσει την αυλαία της παράστασης του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και το ΤΕΕ

Σημειώνεται ότι την απόσυρση του νομοσχεδίου προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πρώτα, ζήτησε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Το ΤΕΕ αντιδρά στην κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών, σημειώνοντας ότι αυτή διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας, όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους.

 

Γ. Μαυρωτάς: Η κυβέρνηση παίρνει άριστα στις fast track νομοθετικές διαδικασίες

Σχολιάζοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, σημείωσε πως «εκεί που παίρνει άριστα η κυβέρνηση είναι στις fast track νομοθετικές διαδικασίες». Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του «νομοσχεδίου-μαμούθ» όπως το χαρακτήρισε, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως «αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάζει ως δόλωμα προσδοκίες μαθητών, φοιτητών, καθηγητών με μοναδικό στόχο να αλιεύσει ψήφους, χωρίς να τον ενδιαφέρει η ζημιά που κάνει».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η ύφεση θα είναι βαθιά - Χρειαζόμαστε σχέδια στήριξης αλλά και αναδιάρθρωσης της οικονομίας

Χρήστος Καψάλης

Στις 30 Μαρτίου ο κ. Σταικούρας δήλωνε ότι εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους δύο μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β'...

Δείτε όλο το άρθρο
Στις αποφάσεις των αρμοδίων πειθαρχούμε, δεν σταματάμε όμως, να σκεπτόμαστε…

Γιάννης Μαγκριώτης

Πειθαρχούμε στις αποφάσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων, μένουμε σπίτι, δεν εφησυχάζουμε για κανένα λόγο, ούτε όμως υποκύπτουμε στον φόβο και τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας ιός ήταν αρκετός, για να αποδειχθεί ότι οι κοινωνίες είναι απροστάτευτες

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Τώρα όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν  επαρκείς υποδομές για να περιθάλψουν  το σύνολο των πολιτών που τυχόν θα προσβληθούν από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κορωνοϊός: Η «βόμβα» της αποκάλυψης των στρεβλώσεων της οικονομίας;

Δημήτρης Μάρδας

Μια βόμβα οποιασδήποτε μορφής μπορεί να τινάξει τον τουρισμό κάθε χώρας στον αέρα για μια ολόκληρη χρονιά! Το ίδιο συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη...

Δείτε όλο το άρθρο
Το τελευταίο σύμβολο της μετεμφυλιακής Ελλάδας

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου «Στο χωριό μου είμαστε όλοι επαναστάτες, ό,τι μας λέει ο άλλος λέμε όχι αμέσως. Έμαθα στο χωριό μου αυτό το πράγμα το...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!