Με το τέλος του προγράμματος ανοίγει ο δρόμος για τη στήριξη των αδύναμων, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος

🕔16/07/2018 - 13:53

Στις οικονομικές δυνατότητες που θα έχει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στο θέμα με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, αλλά και τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm».

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το τέλος των μνημονίων συνεπάγεται την επιστροφή των κλειδιών της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και διευκρίνισε ότι η «μόνη υποχρέωση για τη χώρα τη διατήρηση του στόχου 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα - πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής για τη στήριξη των αδύναμων και για την κοινωνική συνοχή».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης με αφορμή το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση και τη στάση του Βερολίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «μια ακραία δεξιά ομάδα στο κυβερνών κόμμα (της Γερμανίας) για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας θεώρησε ότι πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της συγκεκριμένης κίνησης από τη μεριά της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής».

Επίσης, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος». «Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά η κυβέρνηση αποκτά τα ‘κλειδιά’ της άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με ένα και μόνο περιοριστικό όρο, να τηρείται το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση της συμφωνίας που έχουμε κάνει με τους θεσμούς, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε ανάλογα μέτρα» τόνισε. Συμπλήρωσε πάντως πως, λόγω της δυνατότητας που θα αποκτήσει η Ελλάδα, η κυβέρνηση θα μπορεί να συζητά και να αποφασίζει για το ποια μέτρα είναι τα πιο αποτελεσματικά και ποια μέτρα είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνική συνοχή και τη στήριξη.

 

Για τους Ρώσους διπλωμάτες

Αναφερόμενος στο θέμα με τους ρώσους διπλωμάτες, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε πως λεπτές και ευαίσθητες τις υποθέσεις αυτές, δηλώνοντας το εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτικής, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς».

Πρόσθεσε επίσης πως «στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της ελληνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται».

Ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας «από τη δίκη μας μεριά δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».

Καταλήγοντας ο τόνισε ότι «πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν». Υπογράμμισε ωστόσο πως η απέλαση των δυο διπλωματών δεν σημαίνει πως η Ελλάδα αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη στάση που κράτησε η Ελλάδα τόσο στις πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της ΕΕ για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Σεργκέι Λαβρόφ πως πίσω από τις απελάσεις κρύβεται αμερικανικός δάκτυλος, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε λάθος την εκτίμηση του Ρώσου ΥΠΕΞ και τόνισε: «Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική Πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας - τέλεια και παύλα».

 

Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την αντίδραση ΑΝΕΛ

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ στη συνέντευξη του κ. Κοτζιά αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή είπε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση ότι φιλοδοξούμε στο κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία γι' αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία η οποία κλείνει ένα θέμα 25ετίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και εκτίμησε πως η συμφωνία θα περάσει.

Πρόσθεσε πως ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει μια πρόταση για μια πιο διευρυμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο 180 βουλευτών και αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι.

Αναφορικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, ότι θα σταματήσουν τη συμφωνία ακόμα και ρίχνοντας την κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στάθηκε στη θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ότι θα πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της 4ετίας.

Τέλος επανέλαβε πως θα διαψευσθούν όλα τα εκλογικά σενάρια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία θα είναι πολύ περισσότεροι από 151.

 

Για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν

Δύσκολη χαρακτήρισε τη συνάντηση των δυο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως το τελευταίο τετράμηνο υπήρξε ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς τόσο οι εκλογές στη γείτονα αλλά και οι δυσκολίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησαν στη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η σύλληψη αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ζήτημα καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμώ όμως ότι η διάθεση έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δυο ηγετών πριν από λίγες μέρες είναι μάλλον καλύτερη σε αυτή τη φάση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως «από αυτό το σημείο -την καλή διάθεση στις σχέσεις- μέχρι το να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες που θα τείνουν προς την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών υπάρχει μεγάλη απόσταση».

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Για το ζήτημα του μουφτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «δεν θα συζητούσε ο πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν για τον τρόπο που θα οργανωθεί η θρησκευτική και η κοινωνική ζωή στη μειονότητα της Θράκης».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Κοινή προσπάθεια των ΚΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

18/10/2019 - 12:38 - «Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός...

Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

17/10/2019 - 16:48 - Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία

«Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη...

Νέα Τεχνολογίας H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV

Γνωρίζαμε από τον Ιούλιο ότι βρισκόταν υπό κατασκευή νέο Shield TV, δεν γνωρίζαμε όμως πως η Nvidia σχεδιάζει...

Κύπρος - Ειδήσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την...

Ειδήσεις υγείας 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video) 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του Λονδίνου Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των...

Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του ΛονδίνουΕνάμισι χρόνος έχει περάσει από την...

Αγροτικά Νέα  Το Βερολίνο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω Συρίας Το Βερολίνο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω...

Δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην εφημερίδα “Bild Am Sonntag.”

Πολιτιστικά Νέα  Το Βερολίνο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω Συρίας Το Βερολίνο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω...

Δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην εφημερίδα “Bild Am Sonntag.”

Εκπαιδευτικά Νέα A A

A

Τουρισμός - Ειδήσεις A A

A

Επιστήμη - ειδήσεις A A

A

Ξεχωριστές ειδήσεις A A

A