Μέσα σε 4 χρόνια αλλάξαμε ριζικά το πολιτικό σκηνικό, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

🕔25/01/2019 - 18:33

Τι ανέφερε το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του για την επέτειο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση

Για ιστορική ημερομηνία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στην οποία σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πρώτη φορά που η αριστερά στην Ελλάδα ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες.

«Η 25η Ιανουαρίου 2015 αποτελεί ιστορική ημερομηνία για την πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας. Με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών, ο ΣΥΡΙΖΑ χάραξε μια νέα πορεία, αλλάζοντας ριζικά το πολιτικό σκηνικό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα, σύσσωμο το παλιό πολιτικό σύστημα, πολέμησε με όλα του τα όπλα την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ελπίζοντας στην άμεση κατάρρευσή της, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια παρένθεση που θα κλείσει πολύ σύντομα. Οι προβλέψεις τους διαψεύστηκαν, όπως και κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διακίνησαν, όλα αυτά τα χρόνια, από την εφαρμογή του «κόφτη» και τη μείωση των συντάξεων, μέχρι την ρητορική τους περί ψεύτικης εξόδου από τα μνημόνια, και την προσφυγή σε τέταρτο μνημόνιο, κάτι που, βέβαια, αποτελεί τον διακαή τους πόθο, για να δικαιολογήσουν τις αντιλαϊκές τους εξαγγελίες».

Αναφερόμενο στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η 21η Αυγούστου είναι ακόμη μια ημερομηνία σταθμός για τη διακυβέρνησή του. «Είναι η μέρα που η χώρα βρέθηκε οριστικά εκτός των προγραμμάτων λιτότητας που έφτασαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Από εδώ και πέρα η Κυβέρνηση μπορεί και εφαρμόζει πολιτικές που αποφασίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι ανάγκες της κοινωνίας και το όφελος όλων των πολιτών».

Παράλληλα, σχετικά με την ελληνική οικονομία τονίζει πως «η οικονομία μας μπορεί πλέον και στέκεται στα πόδια της και ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, που θα συνεπάγονταν ένα νέο μνημόνιο».

Τέσσερα χρόνια μετά, -συνεχίζει το κυβερνών κόμμα- «η ανεργία έχει μειωθεί σχεδόν δέκα μονάδες από το υψηλότερο ποσοστό της, από το 28% στο 18%. Παράλληλα η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου, η δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας και η υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, δίνουν ανάσα σε κάθε εργαζόμενο και ειδικά στους νέους, οι οποίοι βίωσαν στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

Όπως αναφέρει: «Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επανορθώνοντας αδικίες του παρελθόντος, μειώνοντας τις εισφορές και τις επιβαρύνσεις, οικοδομώντας ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δίκαιης ανάπτυξης.

» Διασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

» Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους συνταξιούχους, αποκρούσαμε τη μείωση των συντάξεων και θωρακίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει περήφανος για τις μάχες που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει. «Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την αύξηση και δικαιότερη θεσμοθέτηση των οικογενειακών επιδομάτων, τα σχολικά γεύματα, την αύξηση των θέσεων για την πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το επίδομα στέγης, την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση των εισφορών για νέους ως 25 ετών, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε και διόγκωσε η κρίση των προηγούμενων ετών».

Σε ό,τι αφορά την υγεία, επισημαίνει πως «η ιστορική μεταρρύθμιση, με τη συγκρότηση των ΤΟΜΥ, οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, η πρόσβαση όλων των ασθενών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι πράξεις που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι για μας η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό».

«Προχωράμε με πυξίδα τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο, με συνολικά 15.000 προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού την επόμενη 3ετία στα σχολεία. Αυξήσαμε τα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την έρευνα, ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο», αναφέρει και προσθέτει: «Βάλαμε τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατούσε στο τηλεοπτικό τοπίο, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, εξασφαλίζοντας τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τους εργαζόμενους».

Στον τομέα των Δικαιωμάτων, όπως σημειώνει «προχωρήσαμε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Δόθηκε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, εξανθρωπίστηκε το σωφρονιστικό σύστημα, προχώρησε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, θεσπίστηκαν μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Συνταγματική Αναθεώρηση: «μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και τον 'Κλεισθένη', συνεχίζουμε με τις μεγάλες θεσμικές τομές στο Σύνταγμα, καθώς και με τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας».

 «Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο προσφυγικό παλεύουμε με σύμμαχο την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, για την επικράτηση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας το ότι κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Η σημερινή ημέρα όμως αποτελεί για ορόσημο για έναν ακόμη λόγο. Σήμερα, ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που δίνει τέλος στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς του παρελθόντος. Προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Αφήνουμε πίσω μας την πατριδοκαπηλία και το μίσος, και με αυτοπεποίθηση και θάρρος ανοίγουμε νέους δρόμους, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας».

«Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε το πολιτικό τοπίο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Με ιστορικές μεταρρυθμίσεις, που κάποια χρόνια πριν φάνταζαν αδιανόητες. Η Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή. Βρίσκεται όμως και απέναντι σε νέες προκλήσεις. Είναι χρέος και καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης, πιο δημοκρατικής και κοινωνικής. Προχωράμε μπροστά, με πείσμα και αγώνες, με όραμα και σχέδιο για τις ανάγκες των πολλών», καταλήγει το κυβερνών κόμμα.

 

Τι σχολίασε ο Π. Σκουρλέτης

«Τα τέσσερα χρόνια παρουσίας της Αριστεράς στην κυβέρνηση συμπίπτουν με την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή μιας ιστορικής συμφωνίας που ανοίγει μια νέα σελίδα για την ειρήνη στα Βαλκάνια και τη θέση της χώρας μας. Πρέσπες, έξοδος από τα μνημόνια, μια νέα εποχή για τον λαό μας», έγραψε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε ανάρτηση του στο twitter.

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!