Μέτρα ελάφρυνσης από τις ανατιμήσεις στην οικονομία, προανήγγειλε ο Γ. Οικονόμου

🕔17/10/2021 - 12:06

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους λογαριασμούς ρεύματος και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σειρά παρεμβάσεων και μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ. Εκτός από τη στήριξη των περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Μπάλλος», ο κ. Οικονόμου μίλησε για τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, το διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, αλλά και «όσο τα πράγματα πάνε καλά» την προοπτική για περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα για τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο κ. Οικονόμου είπε: «Από την πρώτη στιγμή τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στην Ιθάκη όπως και παντού ήταν άμεσα και γρήγορα, και πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να νιώθει όχι μόνο τύποις αλλά και ουσιαστικά ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι στο πλευρό της για να στηρίζει στη διαχείριση των συνεπειών και καταστροφικών φαινομένων, αλλά και ευρύτερη στήριξη. Ο κ. Στυλιανίδης κι ο κ. Τριαντόπουλος πήγαν από την πρώτη στιγμή εκεί μαζί με τον δήμαρχο της Ιθάκης, μαζί με τους ανθρώπους εκεί επιθεώρησαν τα μέρη όπου είχε γίνει ζημιά, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον δήμαρχο, ο οποίος πήρε μία σπουδαία πρωτοβουλία, την απόφαση δηλαδή να γκρεμίσει τα τοιχεία για να φύγουν τα νερά στο λιμάνι και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Ο κρατικός μηχανισμός και διαχειρίζεται τα φαινόμενα στη σφοδρότητά τους την ώρα της κρίσης, με τον σωστό εντοπισμό, την πρόληψη, την κινητοποίηση και αμέσως μετά, στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν πληγεί, με αποζημιώσεις, με έργα αποκατάστασης και βεβαίως με μακροπρόθεσμα έργα για να μη συμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο πράγματα σαν αυτές τις εικόνες, οι οποίες προφανώς και δεν είναι τιμητικές για κανέναν», τόνισε. «Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που με τέτοια ταχύτητα έχει ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός, που δεν τους κάνει καμία χάρη, δεν το λέμε για να μας πει ο κόσμος τι καλοί που είστε, αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους: όταν απ' τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει η ζωή σου, από μια πλημμύρα, μια πυρκαγιά, έναν σεισμό, οφείλει το κράτος που το στηρίζεις με τους φόρους σου που το υπηρετείς, οφείλει να στέκεται στο πλευρό σου. Αυτό κάναμε, γρήγορα χωρίς γραφειοκρατία, ο κόσμος να αποζημιώνεται και σε ουσιαστικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, να καταλαβαίνει ότι είμαστε στο πλευρό του».

Σχετικά με τα κοινωνικκά ζητήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία του πολίτη που βλέπει τον προϋπολογισμό του, τα χρήματα που έχει υπολογίσει για να μετακινηθεί, για να ζεσταθεί, για να περάσει, να μην του φθάνουν. Από την πρώτη στιγμή δεν καθίσαμε απλώς να παρατηρούμε το φαινόμενο, αλλά είπαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους -παρά την υποστήριξη-, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, για να μην του έρθουν όλα μαζί, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε. Κι εμείς έχουμε αποδείξει ότι πρώτοι μπήκαμε σε αυτήν την ιστορία της στήριξης του κόσμου, πρωταγωνιστήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης, με τους Ισπανούς με τους Ιταλούς και νομίζω ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά το τι θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σ' αυτή την κατεύθυνση. Και δεν μείναμε μόνο στο ρεύμα».

Είπε, επίσης, ότι η «γκρίνια» του πρωθυπουργού είναι για την καθημερινότητα των πολιτών έτσι όπως αυτή εκφράζεται και στην ποιότητα της ζωής τους αλλά και στις ανάγκες τους, τις ανησυχίες τους, το πώς θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ξεκίνησε μια χρονιά που έχει διαφορές από την προηγούμενη. Έφυγαν τα παιδιά από την επαρχία και πήγαν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια που πέρασαν. Αυτό σημαίνει για τις οικογένειες δεύτερο σπίτι, καινούργιο ενοίκιο κι άλλοι λογαριασμοί. Άρα στήριξη, άρα υλοποίηση αυτών που η κυβέρνησή μας έχει ψηφίσει», τόνισε και έκανε μία αναφορά σε σχετικά μέτρα και πρόνοιες που έχουν ληφθεί.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επισημαίνοντας ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται χρήματα και να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου. Γιατί όσο αξίζει ένα δράμι πράξης, όσο αξίζει ότι έχουμε 70, 80 χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία, δεν αξίζει ένας τόνος θεωρία».

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να δοθεί πιο νωρίς, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο κόσμος να σπεύσει να δηλώσει στην πλατφόρμα για να πάρει την επιδότηση. «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος θέρμανσης. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά», συμπλήρωσε. «Η ανάπτυξη είναι για όλους κι αυτό το για όλους πρέπει να γίνεται πράξη και να το νιώθει ο καθένας στην τσέπη του», είπε.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, καθώς ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ για τον κατώτατο μισθό ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στη σωστή του έκταση και ένταση», προσθέτοντας ότι είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης η αύξηση. «Ό,τι εξαγγέλλουμε και υλοποιούμε δεν είναι στον αέρα. Είναι γιατί γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε και -προσέξτε- δεν είναι από λεφτά που δεν έχουμε ή από φόρους που βάζουμε. Είναι από το μερίδιο, από τον πλούτο, από το περιθώριο που δημιουργεί η ανάπτυξη και φροντίζεις να πάει δίκαια σε όλους. Αυτή είναι η κολοσσιαία διαφορά με το παρελθόν. Μόνο έτσι κάνεις ουσιαστική κοινωνική πολιτική».

Ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα και τις τουρκικές προκλήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε με μια εκτενή αναφορά στις διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με τα Εμιράτα και με τη Γαλλία και διευρύναμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην οποία για πρώτη φορά αποτυπώνονται πράγματα όχι με καθαρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά με 'καμπάνες', ουσιαστικές απαντήσεις στο casus belli. Αναγνωρίζουν για πρώτη φορά γραπτώς οι ΗΠΑ τα δικαιώματά μας στη θάλασσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα», τόνισε. «Προσθέστε σ' αυτό και την πολύ πετυχημένη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση γεωπολιτική και ενεργειακή».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί πάρα πολύ. «Και το αποτύπωμά της το διπλωματικό, το κύρος, αλλά και η αποτρεπτική της δυνατότητα με βάση τις συμμαχίες της, τις συμφωνίες της, έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που της προκαλεί εκνευρισμό. Από την άλλη πλευρά, εμείς στεκόμαστε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με την αποτρεπτική μας δύναμη και ισχύ ενισχυμένη. Σας είπα μέσα σε δύο χρόνια γίνανε στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον Έβρο που, όπως είπε, είναι και ενεργειακό κέντρο και αποτελεί την πύλη για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, «οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα στενά και επιλέγουν τη χώρα μας. Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία γίνεται καθώς οι Αμερικάνοι έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία λένε στην Ευρώπη ότι επιλέγουν την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα είναι ένα μήνυμα τεράστιας σημασίας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι ΗΠΑ με την Ελλάδα συνομολογούν πλέον πράγματα τα οποία είναι εγγυήσεις πολύ πάνω απ' αυτές που μας έδινε η παρουσία μας στο ΝΑΤΟ μαζί με μία χώρα η οποία μας απειλούσε γιατί είναι και μία ιδιαιτερότητα του ΝΑΤΟ. Να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι όλες αυτές οι πολιτικές που αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργούν για πρώτη φορά ένα φοβερά αναβαθμισμένο πλαίσιο επιρροής, προστασίας, ασφάλειας για τη χώρα και τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. Έκανε επίσης λόγο για προσχήματα που χρησιμοποίησε η αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να μην ψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία, λόγω αντιπολιτευτικού μένους και εμμονής, όπως είπε, του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη, στις εθνικές επιτυχίες που πετυχαίνει ο πρωθυπουργός.

«Εμείς απαντάμε με τις πολιτικές μας, εμείς συνομιλούμε με την κοινωνία, εμάς η αγωνία μας είναι να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Όπως θέλουμε να κάνουμε ασφαλέστερη τη χώρα, την ίδια σημασία δίνουμε και στα κοινωνικά ζητήματα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πως να δω την επισκεψιμότητα του site (για WordPress)

09/12/2021 - 13:56:41 -

Θα λογοδοτήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για τα περί διαχωρισμού των ασθενών στις ΜΕΘ, είπε ο Γ. Οικονόμου

09/12/2021 - 13:49 - «Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος κάθε...

Να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης προς τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

09/12/2021 - 13:29 - Στα Ιωάννινα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με...

Συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία της γαλλικής Γερουσίας

09/12/2021 - 13:07 - Η «στενότατη συνεργασία στον αμυντικό τομέα» με βάση την ευρεία συναντίληψη αναφορικά με την...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες Γιαννάκου περί VIP ΜΕΘ που παραμένουν σκόπιμα κλειστές

09/12/2021 - 12:17 - Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια