Μήνυμα Προέδρων Δημοκρατίας της Ε.Ε: Δεν μπορεί η Ευρώπη να μένει απαθής στην εισβολή

🕔11/10/2019 - 20:37

Δηλώσεις του Π. Παυλόπουλου για την κοινή διακήρυξη και την ανάγκη της γρήγορης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Με κοινή διακήρυξη ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να μένει απαθής» και στο «περιθώριο» για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και «να αφήνει να τραυματίζεται, να παραβιάζεται, το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ, τόσο βαθιά, τόσο παράλογα», ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος των μη εκτελεστικών αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αθήνα. Στην ίδια διακήρυξη, αλλά και στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και των άλλων ηγετών, υπογραμμίζεται η ανάγκη ταχύτερης ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ώστε να μην αφεθεί η Ε.Ε να παρακμάζει.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 15ου «ARRAIOLOS GROUP» ο Έλληνας Πρόεδρος και οικοδεσπότης Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

«Απευθύναμε μια Κοινή Διακήρυξη. Διακήρυξη για την Ευρώπη, την οποία οραματιζόμαστε, αλλά και για την Ευρώπη την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε. Την Ευρώπη που θα ολοκληρωθεί, την Ευρώπη, η οποία θα αποτελέσει αυτό που ήταν το όνειρο των Πατέρων οι οποίοι ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Οικοδομήματος, το οποίο δεν χτίζεται μόνο για να υπηρετεί τους Λαούς του, αλλά είναι για να παίξει έναν Πλανητικό ρόλο, σε ό, τι αφορά την υπεράσπιση βασικών Αρχών, όπως είναι εκείνες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και ιδίως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Συναντηθήκαμε εδώ και απευθύναμε αυτή την Διακήρυξη σε πολύ κρίσιμες ώρες, ώρες που δοκιμάζεται ο Άνθρωπος, δοκιμάζεται η Ειρήνη, για να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει, πια, να παραμείνει στο περιθώριο, όταν τέτοιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχουν, και υπάρχουν δίπλα της, κοντά της. Είναι μεγάλο το κενό που έχει δημιουργηθεί, όταν η Ευρώπη αφήνει να τραυματίζεται, να παραβιάζεται, το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ, τόσο βαθιά, τόσο παράλογα. Δεν μπορεί να παραμείνουμε απαθείς, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε βασικούς πυλώνες που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μαζί με το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και τις βασικές Αρχές της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.
Έχουμε χρέος μέσα από το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα που θα είναι ενιαίο, να διαμορφώσουμε ελεύθερους Ευρωπαίους πολίτες. Γιατί μόνο ένας πραγματικά Ελεύθερος πολίτης είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να πει όχι στον πόλεμο, αυτός ο οποίος μπορεί να πει όχι στην τρομοκρατία, αυτός ο οποίος μπορεί να υπερασπισθεί τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να εξαλείψουμε τις αιτίες εκείνες που έχουν κάνει την Ευρώπη να μη μπορεί να προχωρήσει. Είμαστε εδώ -και είμαστε αποφασισμένοι- για να πούμε: Θα πάμε μπροστά, θα ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε μία Ευρώπη που παρακμάζει, αντιθέτως οραματιζόμαστε μια Ευρώπη αντάξια της Ιστορίας της και του Πολιτισμού της.

Οι αρχηγοί των κρατών

"Χρειάζεται μια ενωμένη, ισχυρότερη Ευρώπη" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα. "Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ, είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας, εκπροσωπούμε τους λαούς μας. [...] Για εκείνους δουλεύουμε και περιμένουν πολύ περισσότερα από εμάς".

"Είναι ανάγκη να προστατέψουμε τη θεμελιώση αρχή της αλληλεγγύης," επεσήμανε ο Ιρλανδός Πρόεδρος, Μάικλ Ντ. Χίγκινς. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρειο Συρία, ο Ιρλανδός πρόεδρος επεσήμανε: "Ως Πρόεδρος της Ιρλανδίας, μοιράζομαι με τους συναδέλφους μου τη βαθιά ανησυχία για το τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία και τη μονομερή παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή. Αρνούμαι να δεχτώ κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής επιστροφής των προσφύγων και υπογραμμίζω με τον πιο έντονο τρόπο την άποψη ότι κάθε απόπειρα δημογραφικής αλλαγής είναι απαράδεκτη".

"Καλώ την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική διαπραγματευτική προσέγγιση, η οποία θα αποφεύγει την στρατιωτική παρέμβαση και την επακόλουθη ανθρωπιστική αγωνία και δυστυχία" πρόσθεσε.

"Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας στον άλλον," επεσήμανε η Πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ.

"Πρέπει να μετασχηματιστούμε από μια κατάσταση που δυσκολευόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις σε ένα σύστημα με εγκαιρες αποφάσεις" σημείωσε με τη σειρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, υπογραμμίζοντας ότι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη είναι η απομάκρυνση από τις αρχές της.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Ούγγρος Πρόεδρος, Γιάνος 'Αντερ, επεσήμανε ότι η "υφιστάμενη πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν προάγει την αλληλεγγύη [..] δεν επιτρέπει στους κατοίκους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να μείνουν στις εστίες τους".

Τέλος, ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς επεσήμανε ότι ίσως είναι η ώρα για την Ευρώπη να αναλογιστεί μια νέα ευρωπαϊκή σύμβαση, και ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Για προκλήσεις που απαιτούν δράση σήμερα όχι συζήτηση αύριο μίλησε στον ΟΗΕ ο Κ. Μητσοτάκης

25/09/2020 - 20:59 - Στις προκλήσεις που «απαιτούν δράση σήμερα, όχι συζήτηση αύριο» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός,...

Αντίδραση του Ν. Φίλη μετά την επαναφορά των προγραμμάτων σπουδών του 2002 στην Ιστορία

25/09/2020 - 16:07 - Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα νέα προγράμματα σπουδών Ιστορίας στο...

Ομόφωνο «Ναι» από το ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

24/09/2020 - 12:34 - Το «πράσινο φως» στη μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό...

Αντιδήμαρχος Φαιστού: Ήμουν αρνητής της μάσκας, αλλά κινδύνευσα να πεθάνω

23/09/2020 - 23:25:01 -

Οι «Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής» έρχονται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

22/09/2020 - 21:58:33 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια