Μήνυμα Προέδρων Δημοκρατίας της Ε.Ε: Δεν μπορεί η Ευρώπη να μένει απαθής στην εισβολή

🕔11/10/2019 - 20:37

Δηλώσεις του Π. Παυλόπουλου για την κοινή διακήρυξη και την ανάγκη της γρήγορης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Με κοινή διακήρυξη ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να μένει απαθής» και στο «περιθώριο» για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και «να αφήνει να τραυματίζεται, να παραβιάζεται, το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ, τόσο βαθιά, τόσο παράλογα», ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος των μη εκτελεστικών αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αθήνα. Στην ίδια διακήρυξη, αλλά και στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και των άλλων ηγετών, υπογραμμίζεται η ανάγκη ταχύτερης ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ώστε να μην αφεθεί η Ε.Ε να παρακμάζει.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 15ου «ARRAIOLOS GROUP» ο Έλληνας Πρόεδρος και οικοδεσπότης Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

«Απευθύναμε μια Κοινή Διακήρυξη. Διακήρυξη για την Ευρώπη, την οποία οραματιζόμαστε, αλλά και για την Ευρώπη την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε. Την Ευρώπη που θα ολοκληρωθεί, την Ευρώπη, η οποία θα αποτελέσει αυτό που ήταν το όνειρο των Πατέρων οι οποίοι ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Οικοδομήματος, το οποίο δεν χτίζεται μόνο για να υπηρετεί τους Λαούς του, αλλά είναι για να παίξει έναν Πλανητικό ρόλο, σε ό, τι αφορά την υπεράσπιση βασικών Αρχών, όπως είναι εκείνες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και ιδίως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Συναντηθήκαμε εδώ και απευθύναμε αυτή την Διακήρυξη σε πολύ κρίσιμες ώρες, ώρες που δοκιμάζεται ο Άνθρωπος, δοκιμάζεται η Ειρήνη, για να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει, πια, να παραμείνει στο περιθώριο, όταν τέτοιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχουν, και υπάρχουν δίπλα της, κοντά της. Είναι μεγάλο το κενό που έχει δημιουργηθεί, όταν η Ευρώπη αφήνει να τραυματίζεται, να παραβιάζεται, το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ, τόσο βαθιά, τόσο παράλογα. Δεν μπορεί να παραμείνουμε απαθείς, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε βασικούς πυλώνες που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μαζί με το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και τις βασικές Αρχές της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.
Έχουμε χρέος μέσα από το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα που θα είναι ενιαίο, να διαμορφώσουμε ελεύθερους Ευρωπαίους πολίτες. Γιατί μόνο ένας πραγματικά Ελεύθερος πολίτης είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να πει όχι στον πόλεμο, αυτός ο οποίος μπορεί να πει όχι στην τρομοκρατία, αυτός ο οποίος μπορεί να υπερασπισθεί τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να εξαλείψουμε τις αιτίες εκείνες που έχουν κάνει την Ευρώπη να μη μπορεί να προχωρήσει. Είμαστε εδώ -και είμαστε αποφασισμένοι- για να πούμε: Θα πάμε μπροστά, θα ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε μία Ευρώπη που παρακμάζει, αντιθέτως οραματιζόμαστε μια Ευρώπη αντάξια της Ιστορίας της και του Πολιτισμού της.

Οι αρχηγοί των κρατών

"Χρειάζεται μια ενωμένη, ισχυρότερη Ευρώπη" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα. "Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ, είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας, εκπροσωπούμε τους λαούς μας. [...] Για εκείνους δουλεύουμε και περιμένουν πολύ περισσότερα από εμάς".

"Είναι ανάγκη να προστατέψουμε τη θεμελιώση αρχή της αλληλεγγύης," επεσήμανε ο Ιρλανδός Πρόεδρος, Μάικλ Ντ. Χίγκινς. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρειο Συρία, ο Ιρλανδός πρόεδρος επεσήμανε: "Ως Πρόεδρος της Ιρλανδίας, μοιράζομαι με τους συναδέλφους μου τη βαθιά ανησυχία για το τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία και τη μονομερή παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή. Αρνούμαι να δεχτώ κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής επιστροφής των προσφύγων και υπογραμμίζω με τον πιο έντονο τρόπο την άποψη ότι κάθε απόπειρα δημογραφικής αλλαγής είναι απαράδεκτη".

"Καλώ την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική διαπραγματευτική προσέγγιση, η οποία θα αποφεύγει την στρατιωτική παρέμβαση και την επακόλουθη ανθρωπιστική αγωνία και δυστυχία" πρόσθεσε.

"Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας στον άλλον," επεσήμανε η Πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ.

"Πρέπει να μετασχηματιστούμε από μια κατάσταση που δυσκολευόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις σε ένα σύστημα με εγκαιρες αποφάσεις" σημείωσε με τη σειρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, υπογραμμίζοντας ότι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη είναι η απομάκρυνση από τις αρχές της.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Ούγγρος Πρόεδρος, Γιάνος 'Αντερ, επεσήμανε ότι η "υφιστάμενη πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν προάγει την αλληλεγγύη [..] δεν επιτρέπει στους κατοίκους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να μείνουν στις εστίες τους".

Τέλος, ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς επεσήμανε ότι ίσως είναι η ώρα για την Ευρώπη να αναλογιστεί μια νέα ευρωπαϊκή σύμβαση, και ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Χειρουργικά χτυπήματα και επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών καταγγέλλει η Ε. Αχτσιόγλου

19/01/2020 - 14:18 - «Χειρουργικά χτυπήματα» στον κόσμο της εργασίας και επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών...

Κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας για τη Λιβύη και την επίσκεψη του Χ. Χάφταρ

19/01/2020 - 12:52 - Η επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφτερ στην Αθήνα βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο...

Θα υπάρξουν αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, είπε ο Γ. Βρούτσης

19/01/2020 - 11:49 - Τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 επιβεβαιώνει η αναλογιστική μελέτη, που...

Μόνο θετικά μέτρα στο νέο ασφαλιστικό, δεσμεύτηκε ο Σ. Πέτσας

18/01/2020 - 12:06 - Μόνο θετικά μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό, που κατατίθεται τις επόμενες μέρες...

Οι κυβερνοεπιθέσεις εκθέτουν το επιτελικό κράτος της δεξιάς, είπε ο ΣΥΡΙΖΑ

18/01/2020 - 11:27 - Εξηγήσεις για τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρονται να δέχθηκαν ελληνικές κυβερνητικές...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!