Μια σειρά νομοσχεδίων συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο

🕔31/07/2020 - 16:54

Το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε νομοσχέδια των Μ. Χρυσοχοΐδη, Κ. Τσιάρα, Γ. Γεραπετρίτη και ελήφθησαν μια σειρά από αποφάσεις

Με μια σειρά νομοσχεδίων ασχολήθηκαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό της έργο, για να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Μετά από την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη (δείτε εδώ), παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας», από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στόχος του οποίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να μπει «φρένο» στην κατάχρηση του συστήματος αδειών, να πατηθεί «γκάζι» στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων:

- Επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία εισαγωγής των κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα. Εφεξής, οι ασθενείς κρατούμενοι θα εισάγονται μόνο με εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής, ή ψυχιατρικής μονάδας σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης.

- Εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας, ενώ παράλληλα τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και στην κεντρική αποθήκη υλικού φυλακών. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. στους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

- Προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου «Επάνοδος» σε διάφορες πόλεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο υποστηρικτικό πλέγμα, με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων.

- Αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των καταστημάτων κράτησης.

- Εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του προσωπικού εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης, καθώς σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση δικών ν. 3869/2010, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Με αυτό επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια κι έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν - προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 - περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις, με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο που φτάνει ακόμη και μετά το 2027, σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της χώρας.

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας 6 μηνών από τη συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και η προετοιμασία ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας, που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, πέραν της θέσπισης νέας νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, που θα ακολουθείται κατά τη θέσπιση νέων κανόνων δικαίου, ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Πρόκειται για εγχείρημα θεμελιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και κακονομίας και κατ’ επέκταση τόσο για τη θεσμική, όσο και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Έχει ήδη συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ). Επίσης, καταρτίστηκε διεξοδικό εγχειρίδιο που περιέχει τη μεθοδολογία κωδικοποίησης και τους νομοτεχνικούς κανόνες για τη σύνταξη των κωδίκων και την αναμόρφωση της νομοθεσίας.

Η διαδικασία κωδικοποίησης ξεκινά με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, ύστερα από σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπουργείων ή της ΚΕΚ. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως επίσης της νομοθεσίας αρμοδιότητας των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού. Σχεδιάζεται η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για τη δασική νομοθεσία, τη νομοθεσία για τον πολιτισμό, τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και ς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε τη μελέτη του Παρατηρητηρίου Covid-19 με θέμα «Αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με αυτή, ως προς τους άξονες Υγείας και Οικονομίας για το διάστημα που συντελέστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, δηλαδή από τις 4 Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου, διαπιστώνεται πως, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν περιορίσει τη διασπορά του ιού σε παρεμφερή επίπεδα και πραγματοποίησαν αντίστοιχες στρατηγικές για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο αντίκτυπος στο επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας ήταν σαφώς μικρότερος.

Με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε τη νομική σύμβουλο του Κράτους Νίκη Μαριόλη ως αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ως πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τον Μενέλαο Τσουπλάκη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και ως μέλη τη Μαρία Γαβουνέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Βασίλειο Κουγέα, καθηγητή στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Ανδρέα Παπαστάμου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, και τον Νικόλαο Δουλαδίρη, ειδικό επιστήμονα στον Συνήγορο του Πολίτη.

Κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε συνέχεια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον διορισμό του Θεόδωρου Πελαγίδη, καθηγητή στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για εξαετή θητεία.

Όπως αποφασίστηκε, ενεργοποιείται για πρώτη φορά ο ν. 4488/2017 με τη σύσταση στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη δύο θέσεων συνεργατών, εξειδικευμένων σε θέματα αναπηρίας, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑμΕΑ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

του Νάσου Μπράτσου Σε άλλες εποχές μας «ταξιδεύει» η απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού της Ικαρίας με τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια