Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

🕔28/04/2021 - 12:24

Συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Ποια ήταν τα θέματα που συζήτησαν

Το Ταμείο Ανάκαμψης, η επιχείρηση «Ελευθερία» αλλά και η σημασία των self test ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των μηνιαίων, ενημερωτικών συναντήσεών τους.

Ο πρωθυπουργός στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και της έδωσε ένα στικάκι με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη επιχείρηση «Ελευθερία» και στο άνοιγμα του εμβολιασμού στις παραγωγικές ηλικίες άνω των 30 ετών, ενώ έστειλε και ένα αισιόδοξο μήνυμα ενόψει Πάσχα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημασία των self test.

Αναλυτικά, αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». «Κατατέθηκε δεύτερο στη σειρά των ευρωπαϊκών χωρών εξ όσων γνωρίζουμε. Σας έχω φέρει εδώ ένα στικάκι το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο του σχεδίου, είναι παραπάνω από 4.100 σελίδες, είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από Έλληνες για Έλληνες, ένα σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στη ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις για ζητήματα κοινωνικής συνοχής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι μία μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί. «Είχα δηλώσει και όταν είχαμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διαθέσει σημαντικούς πόρους στα κράτη μέλη με τη μορφή των επιχορηγήσεων και των δανείων, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τους πόρους αυτούς να τους σπαταλήσουμε. Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδος. Και θεωρώ ότι αυτόν τον κεντρικό σκοπό υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σας το παραδίδω λοιπόν, ξέρω ότι δεν θα το διαβάσετε όλο, αλλά αξίζει νομίζω να δείτε τον βαθμό λεπτομέρειας της δουλειάς η οποία έχει γίνει και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου οι οποίοι δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σχέδιο αυτής της λεπτομέρειας και αυτής της ποιότητας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως η δεύτερη είδηση της εβδομάδας αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολιασμών σε νεότερους συμπολίτες μας. «Όπως ξέρετε ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 30-39, έχουμε ξεπεράσει τις 100.000 και άμεσα θα ανοίξουν και οι ηλικίες από τα 40 έως τα 49. Είναι πολύ θετικό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πηγαίνει πια στις παραγωγικές ηλικίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή ακόμα μια φορά να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. Έχω πει πολλές φορές - το επαναλαμβάνω - το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε προστατευμένοι εμείς οι ίδιοι από τις επιπτώσεις μιας αρρώστιας η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη αλλά κάνουμε πράξη και το κοινωνικό χρέος βοηθώντας την προσπάθεια της χώρας να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας. Τα στοιχεία τα οποία έχουμε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τις διασωληνώσεις είναι καταλυτικά, το 95% των συμπολιτών μας είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Κατά συνέπεια είναι πιστεύω χρέος όλων μας να στείλουμε το μήνυμα, ειδικά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ότι ο εμβολιασμός τους προστατεύει από μία αρρώστια η οποία, όλοι πρέπει να το γνωρίζουμε πια, ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ότι προφανώς είναι μία ιατρική πράξη η οποία είναι απολύτως ασφαλής. Ο όποιος απειροελάχιστος κίνδυνος παρενεργειών από το εμβόλιο είναι απείρως μικρότερος από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εάν κάποιος ασθενήσει με κορωνοϊό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα θέλω να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας αυτές τις άγιες ημέρες τη Μεγάλη Εβδομάδα, απ' τη μία να αναλογιστούμε τις δοκιμασίες τις οποίες περάσαμε συνολικά ως κοινωνία αυτόν τον χρόνο, από την άλλη να ατενίσουμε το μέλλον με την αισιοδοξία που μας αξίζει. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε ότι ειδικά την ημέρα του Πάσχα, μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα με τους κανόνες που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Όμως το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται και οι εμβολιασμοί προχωράνε γρήγορα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει οποιοδήποτε εφησυχασμό. Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τηρούνται σχολαστικά και βέβαια έχουμε πια και στη φαρέτρα μας το πολύ μεγάλο όπλο των self test τα οποία έχουν λειτουργήσει υποδειγματικά και έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες οι οποίοι επιδεικνύουν και μεγάλη αίσθηση ατομικής ευθύνης στο πώς τα αξιοποιούν. Και θα είναι μαζί μας τα self test για αρκετό διάστημα ακόμα, ένα πρόσθετο εργαλείο προκειμένου να μπορούμε να εντοπίζουμε νωρίτερα κρούσματα κορωνοϊού κυρίως σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, έτσι ώστε και αυτοί να προστατεύονται και φυσικά να προστατεύουμε και τους οικείους τους, τους ανθρώπους που αγαπούν».

«Κύριε Πρόεδρε ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε ακόμα ένα Πάσχα σε συνθήκες πανδημίας αλλά αυτό είναι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα καθώς όλοι θέλουμε όσο γίνεται νωρίτερα να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους φίλους μας», είπε παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα κατέθεσε από τις πρώτες το δικό της σχέδιο. «Από εδώ και πέρα πιστεύω είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσουν όσο γίνεται οι ρυθμοί σε επίπεδο Ε.Ε, να γίνουν οι κατάλληλες εκταμιεύσεις ώστε να μπορέσει η οικονομία να ξεκινήσει και πάλι, να ενισχυθούν οι πιο ευάλωτοι και ό,τι άλλο έχετε σχεδιάσει, φαντάζομαι αφορά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε.

Επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι θετικό και μας γεμίζει ελπίδα ότι αρχίζει σιγά σιγά η χαλάρωση των περιορισμών και θα επιστρέψει η κοινωνική και η οικονομική ζωή «αρκεί βεβαίως - συμφωνώ μαζί σας - να μην εφησυχάσουμε, να μην παρασυρθούμε σε υπέρμετρο ενθουσιασμό από την επιστροφή της ελευθερίας μας. Χρειάζεται μέτρο, χρειάζεται προσοχή από όλους». Και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα παρήγορο, αισιόδοξο μάλλον, βρίσκω ότι έχει τεράστια επιτυχία, προχωρά εξαιρετικά το πρόγραμμα εμβολιασμών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας και νομίζω και με τους νέους ελπίζω θα αποδειχθεί αυτό τώρα, έχει πειστεί ότι είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω το θαυμασμό μου για την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και όλων των αφανών ηρώων στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό που όλο αυτό το διάστημα, αυτούς τους πολλούς μήνες σηκώνει το βάρος και δίνει καθημερινά τη μάχη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και καθώς οι μέρες αυτές του Πάσχα είναι συνδυασμένες με την αγάπη και την αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας, πιστεύω ότι οι σκέψεις και οι ευχές μας πρέπει να συνοδεύουν όλους εκείνους, τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα στην πανδημία αυτή χωρίς να μπορέσουν να τους συμπαρασταθούν ή να τους αποχαιρετήσουν όπως θα έπρεπε και όπως θα ήθελαν. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα είναι το τελευταίο Πάσχα που περνάμε χωρίς τις παραδοσιακές μας συνήθεις και τις χαρές που συνήθως το συνοδεύουν».

 

ΜέΡΑ25: Ευχολόγια, απορυθμίσεις, πολλά χρήματα για πολύ λίγους

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός με μία ακόμα επικοινωνιακή φιέστα σήμερα, παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ‘στικάκι’ με το σχέδιο της χώρας για την αξιοποίηση του δήθεν Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Ένα σχέδιο που πέρα από ευχολόγια, περιλαμβάνει μόνο απορυθμίσεις, με πολλά χρήματα για πολύ λίγους, τα οποία είναι κοινωνικά και μακροοικονομικά ασήμαντα».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια