Μόνο η δημοκρατική παράταξη είναι το αποκούμπι των εργαζομένων, είπε η Φ. Γεννηματά (video)

🕔14/02/2020 - 12:25

Μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει, είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους, αφήνοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας στη λειτουργία της αγοράς, είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που σημείωσε πως μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις, η κ. Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων γιατί η παράταξή σας είναι πάντα απέναντι τους. Μόνο εμείς η δημοκρατική παράταξη είμαστε το αποκούμπι τους», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στα εργασιακά, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως παρά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός «τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά»: «Στοιχείο πρώτο, 1.130.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔΗ ανεργία των νέων ξεπερνάει το 35%, είναι εφιαλτικό νούμερο και κανείς δεν μπορεί να δηλώνει από αυτό το έδρανο ικανοποιημένος» τόνισε και διερωτήθηκε: «Αυτή η άποψή σας για την κανονικότητα, οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί και οι άνεργοι χωρίς προοπτική;».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια, η επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας». Απευθυνόμενη δε και στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».

«Δεν χρειάζεται καμία βοήθεια στην εφαρμογή της πολιτικής της η κυβέρνηση πέραν αυτής που της προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο που συμφώνησε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βλέπει τα συνδικάτα ως εχθρό και κατασυκοφαντούνται οι κινητοποιήσεις τους με εντολή του Μαξίμου. Υποστήριξε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ζει και βασιλεύει και η κυβέρνηση περιορίζεται σε μακιγιάζ του, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Παρακολουθήστε την ομιλία της κ. Γεννηματά στη Βουλή:

 

 

 

Η δευτερολογία της Φ. Γεννηματά

Στη δευτερολογία της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Οι δήθεν κόντρες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας», προσθέτοντας πως «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κονταροχτυπιούνται κλείνοντας ο ένας το μάτι στον άλλο». Απάντησε, δε, στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός, μέρα που είναι. Ο κόσμος σάς έχει πάρει χαμπάρι. Χάσατε την ευκαιρία για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού όταν ήσασταν κυβέρνηση. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Μιλούν οι πράξεις».

Η κ. Γεννηματά επέμεινε στην πρότασή της να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τους κοινωνικούς εταίρους και να κατοχυρωθεί στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ακόμη, απευθυνόμενη αφενός στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρότεινε, αν επιθυμεί, να συζητήσουν στη Βουλή τη αναφορά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη συνέντευξή του για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 στη δημοσιονομική κρίση της χώρας, κι αφετέρου στον Αλέξη Τσίπρα αν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει.

Η κ. Γεννηματά διατύπωσε και οκτώ προτάσεις για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και δήλωσε ότι θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας αφού εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «το πρόγραμμά μας για τον κόσμο της εργασίας περιλαμβάνει δεσμεύσεις και όχι ανέξοδες υποσχέσεις. Δεσμεύσεις που έχουν πάρει τη μορφή συγκεκριμένων διατάξεων Νόμου, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας» και αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ είπε:

1ον Συνδέουμε άρρηκτα την Ανάπτυξη με τις θέσεις εργασίας.

• Θέτουμε «ρήτρες απασχόλησης» σε κάθε σύμβαση του Δημοσίου με ιδιώτες, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξιοποίηση του Εθνικού Πλούτου.

• Δίνουμε κίνητρα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για πρόσληψη νέων εργαζόμενων απαλλάσσεται από την φορολογία για 150.

2ον Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού περνά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να καθορίζεται μόνο με αποφάσεις των ίδιων των κοινωνικών εταίρων. Επιτέλους να σταματήσουμε με τις διατιμήσεις, τα αλιβερίσια, οι κοινωνικοί εταίροι είναι αυτοί που ξέρουν, που πρέπει να αποφασίσουν. Την χάσατε την ευκαιρία σας κ. Τσίπρα να το λύσετε το θέμα επί ημερών σας. Αφήστε τώρα τα λόγια του αέρα, στις πράξεις κρίνονται τα κόμματα.

3ον Ενισχύουμε τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφέροντας την υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις, είτε μετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις είτε όχι.

4ον Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, διάλογος για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με σεβασμό στην ανταποδοτικότητα των εισφορών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Κανονική 13η Σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, άρση των αδικιών για το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.

5ον Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής. Συγκροτούμε το Πρόγραμμα Δια Βίου Απασχόλησης, με την συνεργασία Κράτους, Ιδιωτικού Τομέα, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Κοινωνικών Εταίρων.

Παραχωρούμε κίνητρα αλλά και απαιτούμε ποσοτικοποιημένες υποχρεώσεις από τις επιχειρήσεις, για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι τους την «νέα γνώση», να ανταποκριθούν στην δημιουργία νέων επαγγελμάτων, στην ανάγκη νέων δεξιοτήτων

6ον Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, με την επιδότηση του από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Και παράλληλα δυνατότητα χρησιμοποίησης του ως «κίνητρο», ως επιδοτούμενη εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

7ον Αναβαθμίζουμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, για τον αποτελεσματικό έλεγχο και την πλήρη εφαρμογή του Νόμου, των Συμβάσεων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις και τους εργασιακούς χώρους.

Εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

8ον Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη ΛΑΡΚΟ κράτησε επιφυλάξεις για το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης εκφράζοντας ανησυχία για κλείσιμο της επιχείρησης ή τμηματικής πώλησης ή μεταφοράς του εργοστασίου στη Βόρεια Μακεδονία ή στην Τουρκία.

Δείτε τη δευτερολογία της κ. Γεννηματά:

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Ειδικός φρουρός τράβηξε όπλο στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ [Βίντεο]

24/02/2020 - 18:33 - Βίντεο στο οποίο φαίνεται εκτός υπηρεσίας αστυνομικός να έχει τραβήξει όπλο μέσα στο προαύλιο...

Πληρώνουν οι ομάδες 950 ευρώ για τη VAR γραμμή του οφσάιντ στα play offs

24/02/2020 - 17:54:00 -

Μικρό κοάλα που έχασε τη μαμά του στις φωτιές της Αυστραλίας αγκαλιάζει λούτρινο παιχνίδι που της μοιάζει (vid)

24/02/2020 - 17:53:00 -

Να αφήσει η κυβέρνηση τους μικροκομματικούς υπολογισμούς στο προσφυγικό, είπε ο Α. Χαρίτσης

24/02/2020 - 17:25 - «Να αφήσει τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να ακολουθήσει επιτέλους τον δρόμο της...

Η MMD λανσάρει την οθόνη Philips 243B1

24/02/2020 - 17:12:08 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Δάση: Εμπρηστικές προσδοκίες μισού περίπου αιώνα…

Δημήτρης Μάρδας

Το 2019 κλείνει με ένα νέο θλιβερό απολογισμό καμμένων δασών και δασικών εκτάσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αιτίες, ιδιαίτερες για κάθε χώρα, οδηγούν...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πει για τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Γιάννης Μαγκριώτης

Κάθε Σεπτέμβριο οι πρωθυπουργοί εξαγγέλλουν από τη ΔΕΘ την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους και τα σχέδιά τους για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!