Ν. Παππάς: «Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ενθαρρυντικά»

🕔26/05/2017 - 11:38

«Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ενθαρρυντικά και τα βλέπει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τη βουλευτή της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου περί αποτυχίας της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Παππάς είπε ότι οι μόνοι που δεν βλέπουν τα στοιχεία αυτά είναι «οι κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών» και η ΝΔ και σημείωσε: «Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για την ελληνική οικονομία δεν τα βλέπουν οι κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι μια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση βγάζει τη χώρα από την λάσπη, στην οποία τη βύθισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και βεβαίως η ΝΔ, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε ένα αφήγημα, το οποίο στερείται οποιουδήποτε ερείσματος στην πραγματικότητα».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι η αξιολόγηση κλείνει «και πάμε παρακάτω», ενώ σχετικά με τις αναφορές για αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, ο κ. Παππάς απευθύνθηκε στη βουλευτή της ΝΔ, λέγοντας: «Προς θεού μην μας κάνετε κριτική για τα ζητήματα του χρέους. Εσείς αναζητούσατε πιστοποιητικά γύρω τριγύρω, εμείς λέμε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο, για να επιβεβαιωθούν και να γίνουν ακόμη πιο σταθερά τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας στην κριτική της κ. Ασημακοπούλου, σε σκωπτικό τόνο, ότι το πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», ο κ. Παππάς είπε πως «το πρόγραμμά μας είναι καλό και αληθινό». «Καλωσορίζω τις διατυπώσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες μας σπρώχνουν στο να το γενικεύσουμε και δεσμεύομαι ότι αυτό θα το εξετάσουμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Παππάς, ανέφερε ότι το 2014 έκλεισε με ύφεση 1,2%, η Ελλάδα είχε σαφές χρηματοδοτικό πρόβλημα - το οποίο το έχουν ομολογήσει στελέχη της ΝΔ, για τον Μάρτιο του 2015 - ενώ η χώρα είχε δεσμευτεί σε πλεονάσματα, τα οποία, κατά τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, δεν έβγαιναν. Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα έχασε μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας κατά την διακυβέρνηση Παπανδρέου, 250.000 θέσεις κατά την διακυβέρνηση Σαμαρά κι έχει κερδίσει 200.000 θέσεις εργασίας με την δική μας διακυβέρνηση.

«Στη δική μας διαπραγμάτευση - κι αυτό πλέον είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, έχουμε δώσει αγώνα για να βγάλουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού όλες τις επώδυνες δεσμεύσεις» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Παππάς.

 

Δορυφορική τηλεοπτική κάλυψη για 16.000 νοικοκυριά

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα της δορυφορικής τηλεοπτικής κάλυψης για χιλιάδες νοικοκυριά στις παραμεθόριες περιοχές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες πολίτες στις παραμεθόριες περιοχές ήδη έχουν εγκαταστήσει τα δορυφορικά τους πιάτα και, μέχρι τον Οκτώβριο, 16.000 νοικοκυριά ή 80.000 πολίτες στις παραμεθόριες περιοχές θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναζητούνται πόροι για την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές. Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα «αποτελεσματικότατο πρόγραμμα», στο οποίο εντάχθηκε η χώρα με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και για την επέκταση του οποίου αναζητούνται πόροι.

Ακόμη, απέκρουσε τις αιτιάσεις της βουλευτή της ΝΔ περί απένταξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του προγράμματος τηλεοπτικού σήματος από την Ψηφιακή Σύγκλιση, «για την οποία είχε προνοήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση» και κατηγόρησε τη ΝΔ ως «απολύτως υπόλογη» για την αεροπειρατεία που συντελέστηκε στη χώρα εις βάρος του Δημοσίου.

«Η ΝΔ είχε προνοήσει για να καλύψει τις απομακρυσμένες περιοχές, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου όπου είχε εγκριθεί ένα έργο με πόρους από την Ψηφιακή Σύγκλιση 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο σε έξι μήνες, το 2015 θα έλυνε το πρόβλημα για 200.000 μόνιμους κατοίκους. Ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το απένταξε και το ενέταξε εκ νέου με προϋπολογισμό 60% πάνω (1,9 εκατ. ευρώ) και από κρατικούς πόρους της ΕΕΤΤ, με πληθυσμιακή κάλυψη 75%, δηλαδή από 200.000 κατοίκους στους 42.000, ενώ άφησε έξω την Καβάλα και την Δράμα, την Λέσβο και την Μυτιλήνη», κατηγόρησε η κ. Ασημακοπούλου την κυβέρνηση.

 

«Θα στηρίξουμε τα περιφερειακά ΜΜΕ»

Ο κ. Παππάς απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη, για την επαναλειτουργία της Σαμιακής τηλεόρασης και την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών ΜΜΕ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των περιφερειακών σταθμών, καλώντας όμως και τους περιφερειακούς σταθμούς να βρίσκονται σε εγρήγορση, σε συνέργειες και διαρκή ενημέρωση σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, τα δικαιώματά τους και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μείζονα ζητήματα δημιουργεί για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών η «λεόντειος σύμβαση με την Digea», σύμβαση που έχει οδηγήσει σε κλείσιμο περιφερειακούς σταθμούς και έχει καταστήσει «λευκές» ιδίως τις παραμεθόριες περιοχές. Σημείωσε, όμως, ότι η πολιτεία θα είναι εδώ για την αναζήτηση των πόρων, ενημερώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει κυρώσεις για τους φορείς του δημοσίου που δεν τηρούν τη νομοθεσία για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης και στα περιφερειακά μέσα σε ποσοστό 30%.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Σεβαστάκης, ανέφερε ότι η σαμιακή τηλεόραση είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός του νομού που λειτουργεί αδιαλείπτως από τη δεκαετία του '90, απέκτησε και θεμελίωσε μια εγκυρότητα, αλλά δυστυχώς η σύμβαση και τα συνδρομητικά βάρη χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας της Digea, πίεσαν τον σταθμό σε βαθμό που σταμάτησε να εκπέμπει. Σήμερα έχει βρει μια ενδιάμεση αλλά θνησιγενή λύση ενώ, όπως επισήμανε ο βουλευτής, ένα μεγάλο μέρος του φάσματος σήμερα εξαφανίζεται και δεν ακούγονται ελληνικά. «Έχω μεγάλη γνώση του μουσικού γούστου των Dj από την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Σάμο» επισήμανε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Δυστυχώς παραλάβαμε μια σύμβαση λεόντειο, εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου. Η σύμβαση δηλαδή για την παροχή ψηφιακού σήματος στην επικράτεια από μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία συμπυκνώνει αυτό που ορίζεται ως σύγκρουση συμφερόντων. Δηλαδή, ο πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου. Υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ένα παρά πολύ σοβαρό πολιτικό οικονομικό μάθημα από αυτή την ιστορία. Ότι μεγάλες υποδομές δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να αναπτύσσονται με βάση μόνο ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι το ιδιωτικό συμφέρον δεν βρίσκει λογική να αναπτυχθεί καλά το δίκτυο σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εμπορικά χρήσιμη μάζα καταναλωτών. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή και αυτά τα απότοκα αυτών των επιλογών ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε. Είναι πάρα πολλές λοιπόν οι λευκές περιοχές».

Ο κ. Παππάς είπε, εξάλλου, ότι με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η Digea με το ελληνικό δημόσιο, η ισχύουσα ανώτατη οριακή τιμή για τα προγράμματα περιφερειακής εμβέλειας, που εκπέμπουν μέσω της πλατφόρμα της Digea, υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμιακό παράγοντα. Συνεπώς, σε περιοχές με μικρό πληθυσμό οι περιφερειακοί σταθμοί καταβάλλουν μικρότερο ποσό σε σχέση με σταθμούς σε περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό. Ο υπουργός επισήμανε πως οποιαδήποτε περιοχή και αν επισκέπτεται, γίνεται δέκτης ανάλογων παραπόνων. Τόνισε ότι αρμόδια για τον καθορισμό της ανώτατης οριακής τιμής είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), λέγοντας πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου έχουν συσταθεί δύο ομάδες εργασίας για την κάλυψη στις παραμεθόριες περιοχές: η πρώτη ομάδα εξετάζει τεχνικά ζητήματα, μέσω της βελτιστοποίησης των παραμέτρων του χάρτη συχνοτήτων και την προσθήκη κέντρων εκπομπής. Η δεύτερη ομάδα εξετάζει θέματα τεχνικοοικονομικά, μεταξύ των οποίων και η επίδραση της ανώτατης οριακής τιμής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης επισήμανε ότι είναι αναγκαία η αποσαφήνιση της λειτουργίας των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ώστε αυτά να λειτουργούν με διαφάνεια και υψηλού επιπέδου δημοσιογραφικό λόγο, με επαγγελματισμό και με τρόπο που να διασφαλίζεται η οικονομική τους ευστάθεια. Υπογράμμισε δε ότι ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές είναι πολύ σημαντικό τα περιφερειακά ΜΜΕ να επιτελούν το έργο τους, διότι η πρόσβαση στην δημοκρατική ενημέρωση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών. Ο βουλευτής ζήτησε σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών μέσων, που να εξασφαλίζει τον πλουραλισμό και την ανεξάρτητη και διαφανή λειτουργία τους και ως προς την εταιρική σύνθεση και ως προς τη δεοντολογία. Ζήτησε, επίσης, να ενεργοποιήσει η πολιτεία οικονομικές και άλλες συνδρομές για να στηρίξει αυτά τα μέσα, μέσω και της ενίσχυσης τους με διαφημίσεις και της στάθμης των επιβαρύνσεων των τοπικών μέσων.

«Έχουμε ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουμε με ψυχραιμία» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταλήξουμε στη βέλτιστη, για την κοινωνία και το δημόσιο, λύση. Συμπλήρωσε πως, όπως στη Σάμο, μπορεί κάποιος να ακούει με ευκολία το πρόγραμμα των Τούρκων Dj, χωρίς να μπορεί να ακούσει ελληνικό πρόγραμμα, έτσι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον Έβρο.

«Συνεπώς χρειάζεται η ανάπτυξη ενός κεραιοσυστήματος, όχι με βάση πάλι κάποιο επιχειρηματικό πλάνο που θα κρίνει αν είναι επικερδές ή όχι για να αναπτυχθεί το δίκτυο. Χρειάζεται όμως και συντονισμός και γι΄ αυτό η Ελλάδα συμμετέχει στις εν εξελίξει συζητήσεις για τον καθορισμό των χαρτών συχνοτήτων» είπε ο Νίκος Παππάς , για να υπογραμμίσει ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η απόλυτη στήριξη των περιφερειακών σταθμών.

«Θέλω λοιπόν να καλέσω και εσάς και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επικοινωνήσουν με τα μέσα της Περιφέρειας και να είναι σε εγρήγορση για να τηρηθεί η πρόβλεψη του "νόμου Βενιζέλου" για το 70/30, δηλαδή για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την υποχρέωση οποιουδήποτε φορέα του δημοσίου έχει διαφημιστικό κονδύλι να διοχετεύει τουλάχιστο το 30% της δαπάνης σε μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας, όμως, πως «το ταγκό χρειάζεται δύο», δηλαδή «και η πολιτεία να στηρίζει, αλλά και τα περιφερειακά μέσα να αντιληφθούν τις νέες πραγματικότητες».

Είπε, στο σημείο αυτό, πως για την παραγωγή αξιόλογου προγράμματος χρειάζονται συνεργασίες, ενώ και για τη διασφάλιση του συμφερόντός τους, σε σχέση με την κρατική διαφήμιση, είναι καλό να συντονιστούν και «να χτυπούν από κοινού τις πόρτες των κρατικών φορέων που έχουν διαφημιστική δαπάνη». Κάλεσε εξάλλου τους περιφερειακούς σταθμούς να επενδύσουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για τη μετάδοση του περιεχομένου τους.

«Εμείς στηρίζουμε και με τη ρύθμιση του 70/30 τα περιφερειακά μέσα» υπογράμμισε ο κ. Παππάς και ενημέρωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπονται κυρώσεις για τους φορείς του δημοσίου που δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση και για μια ακόμη φορά έκανε έκκληση και στους βουλευτές και στα μέσα ενημέρωσης της επαρχίας για εγρήγορση, ώστε να διασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα τους.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι στο μητρώο των μέσων ενημέρωσης που ρυθμίζει το διαδίκτυο, ήδη 400 ιστοσελίδες έχουν πιστοποιηθεί και οι μισές από τις ιστοσελίδες αυτές είναι στην επαρχία.

«Ανοίγει λοιπόν μια τεράστια δυνατότητα που χρειάζεται εγρήγορση, νέα σκέψη και κινητοποίηση από τους περιφερειακούς σταθμούς» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «και οι ανώτατες οριακές τιμές πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε στα περιφερειακά μέσα να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη κάθε περιοχής. Εμείς είμαστε εδώ για να βρεθούν οι πόροι, αλλά και από την άλλη πλευρά χρειάζεται κινητοποίηση».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα ΜΜΕ ο covid-19 και η Ικαρία

του Νάσου Μπράτσου Έντονες συζητήσεις και ανησυχία έχει δημιουργήσει στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους παραθεριστές στην Ικαρία, τόσο η εμφάνιση...

Δείτε όλο το άρθρο
H Kίνα & ο κόσμος: Δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη

Με το να βρίσκονται στη μέση της αντιπαράθεσης Κίνας-ΗΠΑ, πολλές χώρες της Ευρώπης αναζητούν μια ενδιάμεση οδό, ώστε ούτε τα εθνικά τους συμφέροντα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα Φορέων Δημοσίου
Δείτε περισσότερα...