Ν/Σ για διαδηλώσεις με νέες τροπολογίες Χρυσοχοϊδη & δριμύ «κατηγορώ» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

🕔06/07/2020 - 19:10

Τις αλλαγές που ζητούσε το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ο υπουργός. Άρθρο Δ. Κουτσούμπα, Κριτική Γ. Ραγκούση

Νέες τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδης, ενώ την προσεχή Τετάρτη ξεκινά η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη, ψηφίζεται, μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Παρέμβαση με προσωπικό του άρθρο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και τίτλο «Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν... αλλά νηστικοί θα μείνουν», πραγματοποίησε για το θέμα των διαδηλώσεων ο Γ. Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Για «ψέματα» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης.

Αναλυτικότερα:

Οι τροπολογίες Χρυσοχοϊδη

Σε αλλαγές που «δείχνουν» ευρύτερες συναινέσεις, προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο πλαίσιο της β' ανάγνωσης του νομοσχεδίου για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο υπουργός υποστήριξε ότι με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για την πλήρωση θέσεων συνοριοφυλάκων που δεν καλύφθηκαν από την προηγούμενη προκήρυξη για τις εναπομείνασες κενές θέσεις «με υποψήφιους από γειτονικές περιφέρειες για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά».

Συγκεκριμένα, κατέθεσε τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:

Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον ...».

Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.

Τέλος, αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.

Το άρθρο του Δ. Κουτσούμπα

«Η πιο σωστή πρόταση για το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, είναι η εξής: να αποσυρθεί τώρα!
Έκτρωμα δεν το καθιστούν μόνο οι αντιγραφές από διατάγματα της Χούντας, ούτε το σαθρό έως γελοίο των επιχειρημάτων που αξιοποιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή. Γιατί προφανώς τα 200.000 λουκέτα σε μικρές κι ατομικές επιχειρήσεις, τα προηγούμενα χρόνια, μπήκαν λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Για τους μειωμένους τζίρους δε φταίνε οι συγκεντρώσεις, αλλά το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.
Έκτρωμα, κυρίως, καθιστά το νομοσχέδιο, πέρα από τις γενικευμένες απαγορεύσεις και διώξεις, το βαθιά αντιδραστικό ιδεολογικό αποτύπωμα που το διαπερνά από την αρχή ως το τέλος. Είναι διατάξεις για τη λεγόμενη "ιδεολογία της βίας" και το "ριζοσπαστισμό", που μάλιστα τον τσουβαλιάζουν με διάφορες μορφές υπαρκτής βίας, όπως την ενδοοικογενειακή ή την ενδοσχολική βία. Μάλιστα, προβλέπει τη σύσταση αρμόδιας υπηρεσίας που θα προωθεί την «αποριζοσπαστικοποίηση» με έναν σύγχρονο ιδεολογικό, κατασταλτικό, χαφιεδίστικο μηχανισμό, για να συκοφαντήσει, να ποινικοποιήσει τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου. Αυτά δε συνιστούν πρωτοτυπία της ΝΔ. Ατόφια βρίσκονται σε κείμενα της ΕΕ, που με πρόσχημα την ασφάλεια επιδιώκει να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις. Μόλις πριν 6 μήνες σε έκθεση της ΕΕ καταγράφονταν για πρώτη φορά ρητά οι "λαϊκές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας", ως κίνδυνος για την ασφάλεια. Οι επικίνδυνες προεκτάσεις τέτοιων διατάξεων δεν είναι φαντασία, αλλά είναι ήδη πραγματικότητα. Είναι η επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, ο αντικομμουνισμός που είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, που σε πολλές χώρες της διώκονται η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, ακόμα και το σφυροδρέπανο, ως σύμβολο. Αυτά καταγράφονται ήδη στη ζωή και όχι απλά σε κείμενα.
Γραμμή προς γραμμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει να παρουσιάσει όσους συμμετέχουν- και τους πολλούς περισσότερους που σκέφτονται τη συμμετοχή - σε συγκεντρώσεις ως εν δυνάμει συμμετέχοντες σε εγκληματικές ενέργειες.
Είναι ψέμα ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τις διαδηλώσεις χιλιάδων, ειδικά τις «περιφρουρημένες μεγάλες διαδηλώσεις» του ταξικού κινήματος, όπως λέγεται. Στοχεύει και ποινικοποιεί εν δυνάμει κάθε λαϊκή διαμαρτυρία. Ήδη ασφαλιστικές εταιρίες διαφημίζουν πακέτα για προστασία από διαδηλώσεις και αποζημιώσεις, με την περιβόητη αστική ευθύνη του διοργανωτή, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Αυτός θα σέρνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αυτός θα εξοντώνεται ηθικά και οικονομικά, για ενέργειες προβοκατόρικων στοιχειών που καμιά σχέση δεν έχουν με το κίνημα, αντίθετα δρουν χρόνια τώρα με την ανοχή και την κάλυψη του κράτους.
Το βήμα έντασης της καταστολής θα ήταν μετέωρο αν δεν είχαν προηγηθεί άλλα βήματα. Αν δεν είχαν προηγηθεί ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα μάλιστα πάλι της απαράδεκτης λογικής περί "μειοψηφιών που ταλαιπωρούν"! Αν δεν είχε προηγηθεί η μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο αδίκημα (επίσης από την ίδια κυβέρνηση), αν δεν υπήρχε όλο το απαράδεκτο νομικό οπλοστάσιο των τρομονόμων, πού φτιάχτηκαν για να τυλίγονται άνθρωποι σε μια κόλλα χαρτί. Αυτούς τους νόμους δεν τους κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προτάσεις του ΚΚΕ. Αυτήν την επικίνδυνη νομοθεσία επεκτείνει τώρα η ΝΔ.
Οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε τον υπουργό Λάσκαρη να δηλώνει όλος καμάρι πως "θα καταργήσουμε την πάλη των τάξεων". Φυσικά αυτά δε γίνονται σε μια βαθιά ταξική κοινωνία, όσους νόμους και διατάγματα και αν υπογράψει ο οποιοσδήποτε. Από τότε που οι καταπιεσμένοι άρχισαν να παλεύουν ενάντια στην αδικία ισχύει ένα πράγμα: "το δίκιο κρίνεται στους δρόμους του αγώνα". Και η ιστορία είναι γεμάτη από βρικολακιασμένους νόμους, που ήθελαν να βάλουν σε γύψο την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση, αλλά τελικά έμειναν στα χαρτιά. Ίσως μόνο για χρήση άλλη από τους καταπιεσμένους στον «απόπατο» και της ιστορίας και κάθε λογικής».

Ο Γ. Ραγκούσης

Ο Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τόνισε:

«Μην φέρετε στην Ολομέλεια αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο Νομοσχέδιο. Ιδού δύο Γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που το καθιστούν και κατάφωρα αντισυνταγματικό»

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «βασίσατε την εισαγωγή αυτού του νομοσχεδίου στη Βουλή σε ψέματα, την κατηγόρησε για «δειλία» καθώς δεν λέει «ότι στην Ελλάδα του 2020 πρέπει να επιβληθεί περιορισμός στην άσκηση αυτού του αναφαίρετου συνταγματικού δικαιώματος» και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Ποιος είπε ότι ο εκτελεστικός νόμος που χρειάζεται είναι ο νόμος ο δικός σας; Αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό εξάμβλωμα; Το Σύνταγμα δεν λέει ότι θα κάνετε εκτελεστικό νόμο με αυτές τις αχαρακτήριστες νομοθετικές προβλέψεις που έχετε εισάγει. Η χούντα προέβλεπε αυτά που προβλέπετε εσείς. Γνωστοποιείς; Μπορώ να στο επιτρέψω. Δεν γνωστοποιείς; Είσαι παράνομος, μπορώ να σε διαλύσω. Αυτό που προβλέπετε κι εσείς.
Η χούντα προέβλεπε ότι πρέπει να υπάρχει οργανωτής. Και αυτός μαζί με τους ομιλητές σε περίπτωση διάλυσης θα μπορεί να φορτώνεται όλο το κόστος της πραγματοποίησης μιας απαγορευμένης πορείας και συνάθροισης. Αυτό που προβλέπετε κι εσείς».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Να μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αν υφίσταται ή όχι το Σύνταγμα, ζήτησε το ΜέΡΑ25

06/03/2021 - 18:00 - Για «όργιο βίας και καταστολής κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας» έκανε λόγο ο...

Στα 2.301 τα νέα κρούσματα – 41 θάνατοι και 452 διασωληνωμένοι

06/03/2021 - 17:53 - Σε 2.301 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν...

Τα νέα μέτρα δεν είναι έξυπνα, αλλά αστεία και εξοργιστικά, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

06/03/2021 - 17:30 - «Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία μόνο έξυπνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά...

Αποδείξαμε ότι μπορούν να συνυπάρξουν ο κορωνοϊός και ο τουρισμός, είπε ο Χ. Θεοχάρης

06/03/2021 - 15:29 - «Όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το...

Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

06/03/2021 - 14:54 - Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ανώτατη εκπαίδευση: Το χάος των κακοτεχνιών με κορυφή τα επαγγελματικά προσόντα!

Δημήτρης Μάρδας

Σ την ανώτατη εκπαίδευση το μεγάλο λάθος άρχισε με την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Η ταφόπλακα που ετοιμαζόταν εδώ από την έναρξη της δεκαετίας το 2000,...

Δείτε όλο το άρθρο
40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΟΧΙ στη Γερμανική Ευρώπη

Νότης Μαριάς

Συμπληρώθηκαν  40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) την 1 η Ιανουαρίου 1981, μια ένταξη η οποία...

Δείτε όλο το άρθρο
Μεταναστευτικό-προσφυγικό, διεθνοποίηση της εργασίας, κέρδη και μισθοί

Δημήτρης Μάρδας

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχουμε την πρώτη μεγάλη προσπάθεια με σκοπό την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου των βιομηχανικών προϊόντων μέσω...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι άλλο μπορεί να δικαιολογήσει ο κορωνοιός;

Γιάννης Μαγκριώτης

Διάβασα προχθές σε τοπικό έγκυρο ενημερωτικό site αποκλειστική είδηση από την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι, μετά την συνάντησή της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Prorata, για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (28-2-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (24-2-2021) Δημοσκόπηση της Opinion Poll. Προβάδισμα ΝΔ με 17.1%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια