NSA: Κέντρο υποκλοπών η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα – Πάγκαλος: Παρακολουθούσαμε κι εμείς!

🕔29/10/2013 - 12:37

Ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών, κατονομάζει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη. Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η Αθήνα.

 

Πάγκαλος: «Κι εμείς παρακολουθούσαμε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, καλούμενος από το ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο της NSA, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι και η Αθήνα παρακολουθούσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι επί υπουργίας του στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονταν παρακολουθήσεις και «στόχος» ήταν ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα.
«Δεν μάθαμε τίποτε καινούριο, γιατί ξέραμε τα πάντα, αλλά ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούμε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα να μιλάει με τον πρεσβευτή στην Άγκυρα και το Στέιτ Ντιπαρτμεντ με ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις», είπε ο κ. Πάγκαλος.

Σημείωσε ακόμη ότι «κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν».

Ερωτηθείς αν οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες απάντησε: «Πλάκα μου κάνετε; Μα, τι με ρωτάτε τώρα; Προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Κι αν το έστελναν μόνον στον υπουργό Εξωτερικών; Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ – που μπορεί να είναι ο υπουργός Εσωτερικών ή Προεδρίας, διότι κάποτε ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος».

Απ. Κακλαμάνης: Συγκαλύπτουν ότι δεν σταμάτησαν ποτέ οι παρακολουθήσεις

 

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας  Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, έκανε την παρακάτω δήλωση:

 «Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ευρωπαϊκών ή και άλλων κυβερνήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που ήλθαν εις φως εξ αιτίας του απαγχονισμού ή δολοφονίας του μηχανικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, το Φεβρουάριο 2005.

Τούτο προκύπτει πολύ καθαρά από τη μελέτη του υλικού που, αν και επιμελώς και παρανόμως «κρατήθηκε στο σκοτάδι» επί ένα έτος, συγκέντρωσε η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και από τις εκθέσεις της, καθώς και από το υλικό καταθέσεων και άλλων στοιχείων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της οποίας υπήρξα μέλος καθ’ όλη την επί τριετία και πλέον ενασχόλησή της με την υπόθεση.

Η πρώτη υπόθεση που έρχεται τώρα εις φως, μετά την «απόδραση» στη Ρωσία του Αμερικανού Σνόουντεν, συνδέεται με την πρακτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ από μακρού χρόνου παγκοσμίως, ως δόγμα στρατηγικής τους,  με μέσα υψηλής τεχνολογίας και ανάλογη στελέχωση των μυστικών τους υπηρεσιών, σε συνεργασία με εταιρίες τους  που καλύπτουν όλες τις εντός και εκτός διαδικτύου επικοινωνίες ανά τον κόσμο.

Είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι για ένα τέτοιας εμβέλειας και σημασίας έργο χρησιμοποιήθηκαν κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα… καρτοκινητά  που κάποιοι Αμερικανοί αγόραζαν από μαγαζάκια ηλεκτρονικών ειδών της Ακτής Θεμιστοκλέους στον Πειραιά!.. Και ότι στήθηκαν ένα  «εργαστήριο δοκιμών» στην Παλλήνη και τρία κέντρα παρακολούθησης στον Κηφισό και τη λεωφόρο Συγγρού!...

Λυπάμαι γιατί διαπιστώνω ότι, με αφορμή την πρώτη υπόθεση, συνεχίζεται ανανεούμενη η προσπάθεια οριστικής συγκάλυψης των ευθυνών, πολιτικών και ποινικών, κυβερνητικών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, σε συνεργασία με παράγοντες της Δικαιοσύνης για τις ευρείας  έκτασης παρακολουθήσεις – που άλλωστε δεν έπαψαν ποτέ στην Ελλάδα- από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες όχι 106 κινητών τηλεφώνων, όπως ανακοινώθηκε τότε από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα και Τύπου κ. Ρουσόπουλου, αλλά πολλών χιλιάδων, όπως προκύπτει ως δυνατότητα του συστήματος υποκλοπών, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που «νομιμοποιήθηκε» με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχίστηκε και μετά τη λήξη τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2005, όπως και ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη, συνεχίζει να παραμένει  «στο αρχείο» … Όπως συμβαίνει με τα μεγάλα εγκλήματα  - οι παλαιότεροι θυμούνται τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ και της Αγγλίδας δημοσιογράφου Τσάπμαν - για τα οποία αυτό επιβάλλει, τάχα, το «εθνικό συμφέρον»!

 

Θ. Δρίτσας: Ο Πάγκαλος προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

 

Σχόλιο του Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ για τις  δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου:  

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Αντιπροέδρου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την παρακολούθηση των συνομιλιών του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και την Άγκυρα, επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για την λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα.

 

Όταν ο κ. Πάγκαλος … διασκεδάζει (!), ακούγοντας τον αμερικανό πρέσβη να ανταλλάσσει ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πόσοι και ποιοι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι επιλέγουν τον ίδιο τρόπο «διασκέδασης».

 

Έναν (1) χρόνο μετά το «μαύρο χιούμορ» του σημερινού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την φύλαξη από τον ίδιο των απόρρητων αμυντικών σχεδίων της χώρας, ο προκάτοχός του στο ίδιο κυβερνητικό αξίωμα κονιορτοποιεί ένα άλλο απόρρητο, εκείνο που αφορά τις τηλεπικοινωνίες.

 

Καλά, μόνον στην περίπτωση των σκανδάλων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κρατούσαν τα μάτια και τα αυτιά τους ερμητικά κλειστά; Γιατί για όλα τα άλλα φαίνεται ότι αναλάμβαναν με ευκολία τον ρόλο του ωτακουστή.

 

Μήπως όμως αλλού βρίσκεται η ουσία;

 

Μήπως ο … «έμπειρος» κ. Πάγκαλος δια της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει και τελικά να καλύψει την σημασία των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου της NSA, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών;»

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Η ΝΔ εκπροσωπεί την πιο ακραία και παλαιοκομματική αντίληψη, είπε ο Χ. Σπίρτζης

20/02/2019 - 18:54 - Πανικό καταλόγισε στη ΝΔ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορώντας την...

Εκκολάπτουν αυγά, τροφοδοτούν νεογέννητα του φιδιού, υποστήριξε ο Σ. Καλαφάτης

20/02/2019 - 18:30 - Σε καιροσκοπικά, ακραία και ναζιστικά μορφώματα στρέφεται πλέον ένα σημαντικό τμήμα των...

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην ομιλία του Α. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

20/02/2019 - 18:23 - Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό...

Ο Νανούρης σκηνοθετεί την Λαζαρίδου στα "6 μονόπρακτα"!

20/02/2019 - 18:22:52 -

Την επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση στο ΕΠΑΛ Περάματος επισημαίνει η ΕΛΜΕ

20/02/2019 - 18:16:42 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Αγροτικά Νέα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν...

Η κυβέρνηση προχωρά με ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία της πρωτογενούς παραγωγής με σαφείς στόχους...

Πολιτιστικά Νέα Μια συζήτηση για τους «ιδανικούς αυτόχειρες» της λογοτεχνίας Μια συζήτηση για τους «ιδανικούς αυτόχειρες» της λογοτεχνίας

Μια συζήτηση για τους «ιδανικούς αυτόχειρες» της λογοτεχνίας Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στις 18:00 ο...

Εκπαιδευτικά Νέα Την επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση στο ΕΠΑΛ Περάματος επισημαίνει η ΕΛΜΕ Την επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση στο ΕΠΑΛ Περάματος...

«Δεν πέρασε ένας μήνας από το γεγονός της πτώσης τμήματος του ταβανιού στο σχολικό κτήριο της Ιωνιδείου και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Τεράστιας αξίας τα νέα ταφικά αριστουργήματα που εμπλούτισαν τη συλλογή του νέου μουσείου που θα βρίσκεται...

Επιστήμη - ειδήσεις Περιφερειακός διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής στα Τρίκαλα (video) Περιφερειακός διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής στα Τρίκαλα...

Μαθητές και μαθήτριες σχολείων από τη Θεσσαλία, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, έδειξαν το ψηφιακό...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...