Να διαμορφώσουμε ένα κόμμα που κοιτά προς το μέλλον, ζήτησε ο Α. Χαρίτσης

🕔14/07/2019 - 10:21

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, είπε ο βουλευτής του κόμματος

«Η δύναμη της Αριστεράς ήταν και παραμένει η ζωντανή και αδιαμεσολάβητη σχέση της με την κοινωνία, στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων και των νέων, στα κινήματα για το περιβάλλον και τις κινήσεις πολιτών για το δικαίωμα στην πόλη». Αυτό ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που αναφερόμενος στο μέλλον του κόμματός του, πρότεινε

«τομές και βήματα προς την κατεύθυνση που θα μας επιτρέψουν να μετουσιώσουμε το υψηλό ποσοστό των εκλογών, που καθιερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική δύναμη της χώρας μας, και σε ανάλογη κοινωνική γείωση». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Χαρίτσης συμπλήρωσε πως «το κόμμα μας πρέπει να βρει καινοτόμους τρόπους ενεργοποίησης των πολιτών και νέα οργανωτικά σχήματα που ενδυναμώνουν τη δημιουργική συμμετοχή. Αλλά ταυτόχρονα απαιτείται η προγραμματική ανανέωση, η σκιαγράφηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου σε μεγαλύτερη ανάλυση αλλά και η ανάδειξη των σύγχρονων τεχνολογικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων ως μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Να γίνει με άλλα λόγια το κόμμα, το όχημα κάθε δημοκρατικού πολίτη που θέλει να μπει η χώρα σε προοδευτική τροχιά».  

Διαβεβαίωσε δε πως «αυτό δεν σημαίνει κεντροαριστερή μετάλλαξη, όπως πολλοί σπεύδουν να προδικάσουν έχοντας στο μυαλό τους παρωχημένα σχήματα ανάλυσης». Άλλωστε, «η συζήτηση περί ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και μελών ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνει το πεδίο συνάντησης των προοδευτικών ανθρώπων, το οποίο μπορεί να είναι πολύ πιο πλούσιο και ευρύχωρο» είπε και, παίρνοντας θέση στη σχετική συζήτηση, ζήτησε «να διαμορφώσουμε έναν πιο ανοιχτό και δημοκρατικό, περισσότερο ριζοσπαστικό και αποτελεσματικό πολιτικό φορέα. Ένα κόμμα σύγχρονο και ελκυστικό που κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης, δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσει μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, ενώ αναφερθείς στα αίτια της ήττας, σημείωσε: «Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε το τελευταίο προεκλογικό διάστημα να μιλήσουμε οι ίδιοι με τον κόσμο και να αναστρέψουμε τη στρεβλή εικόνα που διαμόρφωναν τα κυρίαρχα ΜΜΕ για την κυβέρνηση, δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε όλους τους πολίτες». «Δεν υπάρχει ‘καλή’ ήττα για εμάς», αναγνώρισε με ειλικρίνεια ωστόσο επεσήμανε ότι «το σχέδιο για τη στρατηγική ήττα της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ήταν δρομολογημένη η ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ ή υπήρχαν, πράγματι περιθώρια ανατροπής;

Δυστυχώς χάσαμε τη μάχη με τον χρόνο. Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε το τελευταίο προεκλογικό διάστημα να μιλήσουμε οι ίδιοι με τον κόσμο και να αναστρέψουμε τη στρεβλή εικόνα που διαμόρφωναν τα κυρίαρχα ΜΜΕ για την κυβέρνηση, δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε όλους τους πολίτες. Αυτό το έζησα ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν πολλές φορές χρειάστηκε να εξηγήσω τι πραγματικά συμβαίνει, καθώς αρκετοί ήταν εκτεθειμένοι στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση όλων όσων κάναμε και προσπαθούσαμε να πετύχουμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας για πρώτη φορά διαφορετικές προτεραιότητες από το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση, είχε από την αρχή απέναντί της όλο σχεδόν το μιντιακό σύστημα και πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμήθηκε ανελέητα, με fake news, και καταστροφολογία την ίδια ώρα που η οικονομία αναπτυσσόταν για εννιά συνεχόμενα τρίμηνα, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης βελτιώνονταν και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αντιστάθηκε σε αυτό το κύμα κατασυκοφάντησης και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ένα πολύ υψηλό ποσοστό που τον καθιστά ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και του δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο για τη στρατηγική ήττα της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Υπεύθυνη αλλά δυναμική αντιπολίτευση, προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας. Τι σημαίνει αυτό; Αντιπολίτευση του 2012 ή του 2019; Αντιπολίτευση στους δρόμους ή στο Κοινοβούλιο;

Έχω τη γνώμη ότι σήμερα απαιτείται μια πιο σύγχρονη προσέγγιση αναφορικά με το ύφος και τη μεθοδολογία άσκησης πολιτικής και συνεπώς και αντιπολιτευτικής στάσης. Εμείς - και με την κυβερνητική εμπειρία που έχουμε πλέον - θα ασκήσουμε μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, πάντα στη βάση προγραμματικών θέσεων και με την απαραίτητη τεκμηρίωση. Μαχητική ως προς το σκέλος της αταλάντευτης υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας και όλων όσα καταφέραμε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια. Υπεύθυνη με την έννοια ότι οι θέσεις μας θα έρχονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη βάση στόχων και προτεραιοτήτων που θεωρούμε σημαντικές για την πορεία της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Η ΝΔ θα πρέπει να στοιχειοθετεί με επάρκεια κάθε της πρωτοβουλία. Η δική μας ισχυρή παρουσία όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει στη ΝΔ να θεωρεί ότι έχει λάβει λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει ενεργητική αντιπολίτευση, καθώς σχεδιάζουμε ήδη τη λήψη πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή των πολιτών, για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. 

Η διαπίστωση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπέστη στρατηγική ήττα το κόμμα σας, δεν ανησυχείτε πως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ολιγωρία, για παράταση των ήδη διαπιστωμένων αδυναμιών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να είναι η μεγάλη πολιτική δύναμη της Αριστεράς που υπερασπίζεται τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας. Συνεπώς, δεν υπάρχει «καλή» ήττα για εμάς. Το σημαντικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει τη δύναμη να υπερασπιστούμε αυτά που πετύχαμε. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση για τις αδυναμίες μας έχει τη δική της αυτόνομη αξία. 

Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος με νέα εργαλεία και δημιουργική διάθεση. Τώρα είμαστε πιο έμπειροι και πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη ζωντανή, πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή μας με τους πολίτες εκεί που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται. Η αναζωογόνηση της σχέσης μας τους πολίτες ξεκίνησε ήδη από την προεκλογική περίοδο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και πάλι δυναμικά στην κοινωνία. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική και αυτό είναι ένας δείκτης ότι όταν δίνεις τη δυνατότητα στους πολίτες να κινητοποιηθούν, τα αποτελέσματα είναι θετικά τόσο για τη δημοκρατία όσο και για τη χώρα. Η δύναμη της Αριστεράς ήταν και παραμένει η ζωντανή και αδιαμεσολάβητη σχέση της με την κοινωνία, στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων και των νέων, στα κινήματα για το περιβάλλον και τις κινήσεις πολιτών για το δικαίωμα στην πόλη. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε και πάλι, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Από το βράδυ των εκλογών ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε η επάνοδος της ΝΔ να μην γίνει αφορμή ρεβανσισμού. Αυτές τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης από την ΝΔ πώς τις είδατε;

Η βασική μου πολιτική εκτίμηση για τη νέα κυβέρνηση θα αφορά τις προγραμματικές της δηλώσεις και την ουσία της πολιτικής που δεν είναι άλλη από τις αποφάσεις - αναπτυξιακές και θεσμικές - που θα κληθεί να πάρει το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, οφείλω να ομολογήσω ότι μια σειρά ενεργειών της κυβέρνησης, χωρίς να έχει λάβει ακόμη τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής, δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει υπογραμμίσει την αναντιστοιχία αριθμού μελών του ΣΥΡΙΖΑ και αριθμού ψηφοφόρων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα σας έχασε ιστορική ευκαιρία όταν, κατά το παρελθόν, απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έβρισκαν πόρτες κλειστές. Εκτιμάτε πως θα έχετε πάλι την ευκαιρία;

Το ζητούμενο σήμερα είναι να βρούμε νέους τρόπους συμμετοχής των πολιτών σε πολιτικές διαδικασίες. Να διαμορφώσουμε σύγχρονους «δημόσιους χώρους» όπου οι πολίτες θα συμβάλουν στην παραγωγή πολιτικής με δημιουργικό τρόπο. Η συζήτηση περί ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και μελών ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνει το πεδίο συνάντησης των προοδευτικών ανθρώπων, το οποίο μπορεί να είναι πολύ πιο πλούσιο και ευρύχωρο.

Η πολιτική καινοτομία είναι το ζητούμενο σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και οι προκλήσεις μεγαλώνουν και όχι η ανάγνωση της κοινωνίας μέσα από παραδοσιακά κομματικά σχήματα. Η αξιοποίηση θεσμικών εργαλείων που φτιάξαμε ως κυβέρνηση - όπως ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων - για την ενδυνάμωση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προς τη δημιουργία συλλογικών εγχειρημάτων διαχείρισης κρίσιμων υποδομών και αγαθών είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο αναβαθμισμένος ρόλος των τοπικών κοινοτήτων που δημιουργεί ο Κλεισθένης και έχει ήδη ενεργοποιήσει νέες, δημιουργικές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, είναι επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο παρέμβασης για εμάς.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να οικοδομηθούν και ευρύτερες πολιτικές συσπειρώσεις των προοδευτικών δυνάμεων σε στέρεες βάσεις. Δυνάμεων που αποζητούν πραγματική δημοκρατία, χώρο έκφρασης των δυνατοτήτων τους και κοινωνική και περιβαλλοντική ωρίμανση. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει τον καταλύτη για την άνθιση τέτοιων κοινωνικών πρωτοβουλιών με σαφές προοδευτικό πολιτικό πρόσημο. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί η δημοκρατική παράταξη του αύριο να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στο συντηρητισμό και τις σύγχρονες προκλήσεις που απαιτούν δύσκολες και σύνθετες αποφάσεις: επενδύοντας στην απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ανθρώπων σε κοινωνικές πρωτοβουλίες με προοδευτικό πολιτικό πρόσημο. 

Αυτός ο προαναγγελθείς μετασχηματισμός τι θα σημάνει; Κάποιοι θα πουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πίσω του ιδεολογικές ρίζες και αναφορές.

Ο μετασχηματισμός αφορά νοοτροπίες, πρακτικές και οργανωτικές μορφές που πρέπει να αλλάξουν, ενσωματώνοντας τα νέα δεδομένα της σύγχρονης ζωής αλλά και των προτεραιοτήτων των ανθρώπων. Οι σύγχρονες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο που επικοινωνούμε, δουλεύουμε, μαθαίνουμε και διασκεδάζουμε, ενώ η ένταση της κλιματικής κρίσης έχει αναζωπυρώσει την κινητοποίηση επιστημόνων και νέων σε όλο τον κόσμο. Εκεί χτυπά η καρδιά του προοδευτικού κόσμου. Έχουμε να κάνουμε με νέους στόχους και εργαλεία, υπηρετώντας όμως τις ίδιες αξίες και αρχές, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

Τομές και βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θα μας επιτρέψουν να μετουσιώσουμε το υψηλό ποσοστό των εκλογών, που καθιερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική δύναμη της χώρας μας, και σε ανάλογη κοινωνική γείωση. Το κόμμα μας πρέπει να βρει καινοτόμους τρόπους ενεργοποίησης των πολιτών και νέα οργανωτικά σχήματα που ενδυναμώνουν τη δημιουργική συμμετοχή. Αλλά ταυτόχρονα απαιτείται η προγραμματική ανανέωση, η σκιαγράφηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου σε μεγαλύτερη ανάλυση αλλά και η ανάδειξη των σύγχρονων τεχνολογικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων ως μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Να γίνει με άλλα λόγια το κόμμα, το όχημα κάθε δημοκρατικού πολίτη που θέλει να μπει η χώρα σε προοδευτική τροχιά.

Αυτό δεν σημαίνει κεντροαριστερή μετάλλαξη, όπως πολλοί σπεύδουν να προδικάσουν έχοντας στο μυαλό τους παρωχημένα σχήματα ανάλυσης. Αντίθετα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρούνται έντονες διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία αποδεσμεύεται από τον νεοφιλελευθερισμό και στρέφεται προς τα αριστερά. Από κοινού, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας οφείλουμε να ανοικοδομήσουμε το πολιτικό μας υποκείμενο, ώστε να είναι ικανό να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Με ανοικτό πνεύμα όμως και διάθεση πειραματισμού μπορούμε να αξιοποιήσουμε διεθνείς πρακτικές συμμετοχής και συνεργασίας, ώστε να διαμορφώσουμε έναν πιο ανοιχτό και δημοκρατικό, περισσότερο ριζοσπαστικό και αποτελεσματικό πολιτικό φορέα. Ένα κόμμα σύγχρονο και ελκυστικό που κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλα

Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλαΝίκος Μωραΐτης Με τις εκλογές του Ιουλίου οι Έλληνες κατέστησαν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα τα fake news. Αφού τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δόγμα «εάν σας αρέσει» από συνδικαλιστές αστυνομικούς για το περιστατικό στο Θριάσιο

Δόγμα «εάν

σας αρέσει» από αστυνομικούς για το ΘριάσιοΔημήτρης Αγγελίδης Πλήρη κάλυψη δίνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής στους αστυνομικούς που...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ο Πούτιν παραδέχεται πως η μυστηριώδης έκρηξη οφειλόταν σε δοκιμή όπλων Ο Πούτιν παραδέχεται πως η μυστηριώδης έκρηξη οφειλόταν σε...

Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η έκρηξη στο Αρχάνγκελσκ, που στοίχισε την ζωή σε πέντε...

Νέα Τεχνολογίας Huawei Cares: Μειωμένο κόστος αντικατάστασης σπασμένης οθόνης Huawei Cares: Μειωμένο κόστος αντικατάστασης σπασμένης...

Γρατζουνιές στην οθόνη, αδυναμία μπαταρίας, ζημιά από νερό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές; Εμπιστευθείτε τους...

Κύπρος - Ειδήσεις Αστυνομία: Απόδοση ευθυνών για υπόθεση Μεταξά Αστυνομία: Απόδοση ευθυνών για υπόθεση Μεταξά

Για απόδοση ευθυνών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής βαθμίδας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής...

Ειδήσεις υγείας Ποιοι προτείνονται ως νέοι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδος Ποιοι προτείνονται ως νέοι διοικητές των Υγειονομικών...

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προτείνονται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Νέα γενιά πλαστικών από την FCA [video] Νέα γενιά πλαστικών από την FCA [video]

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα υλικά στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Το πλαστικό προσφέρει πολλά και...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Η καλύτερη κινηματογραφική εβδομάδα του καλοκαιριού! Η καλύτερη κινηματογραφική εβδομάδα του καλοκαιριού!

Οι Νέες Ταινίες της ΕβδομάδαςΓιώργος Ρούσσος Το θρίλερ της χρονιάς έρχεται στο «Μεσοκαλόκαιρο»και μαζί με τις...

Εκπαιδευτικά Νέα Ο Θ. Θεοδουλίδης εξελέγη νέος Πρύτανης του Παν. Δυτικής Μακεδονίας (με ποσοστό 67,8%) Ο Θ. Θεοδουλίδης εξελέγη νέος Πρύτανης του Παν. Δυτικής...

Ο Κοσμήτορας  της Πολυτεχνικής Σχολής Θεόδωρος Θεοδουλίδης εξελέγη νέος Πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο Ντόμπριτς Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο...

Με παγωτό από φρούτα δροσίζονται τον Αύγουστο οι αρκούδες «Berna» και «Kostadin» στον ζωολογικό κήπο στην...