Πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η Συμφωνία των Πρεσπών

🕔22/01/2019 - 11:38

Να κατατεθεί το τελικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ζήτησε και πάλι η ΝΔ

Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου ξεκίνησε στις 5 απόγευμα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου και στο διάστημα που ακολούθησε μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.

Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια προκειμένου, αύριο, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου προς Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.

Να κατατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής το συνολικό κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ζήτησε εκ νέου η ΝΔ κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», απάντησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους, τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς», «τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «όπως έχει πολλές φορές εξηγηθεί και σαφώς αναφέρεται και στη ρηματική ανακοίνωση, η Συμφωνία δεν αναφέρεται σε εθνότητα, αλλά σε ιθαγένεια». Άλλωστε, πρόσθεσε, «σε όλα τα διεθνή κείμενα, ξεκινώντας από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ιθαγένεια, ρητά ο όρος ‘ιθαγένεια’ αποδίδεται με τον όρο ‘nationality’ και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου».

«Στο διεθνές δίκαιο», όπως αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «δεν υπάρχουν γενικώς παραδεδεγμένα χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του έθνους ή του λαού. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι δικαίωμα αναγκαστικού δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συμβατικής ρύθμισης», Συνεπώς, τόνισε, «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει ‘μακεδονικό έθνος’ ή ‘λαό’ με αυτή τη Συμφωνία».

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου, την ίδια στιγμή, δεν θα μπορούσε η χώρα μας να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών του γειτονικού κράτους». «Η συμφωνία, όμως, διευκρινίζει ότι οι γείτονές μας αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά στο άρθρο 7(4) ότι και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά (δηλαδή πολιτιστικά, εθνοτικά κ.λπ.) της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά, την κουλτούρα και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της ελληνικής Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση «παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, που τόνισε: «Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της από το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε περιληφθεί η σύνθετη γεωγραφική ονομασία». «Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012, με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ετίθετο το ίδιο θέμα. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν το 2014 ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής θύμισε ότι τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία και διερωτήθηκε τι άλλαξε έκτοτε. «Η ΝΔ πώς μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη πολιτική της αντίφαση; Γιατί άλλαξε τη θέση της;» είπε για να συμπληρώσει «Σπέρνετε ανέμους αλλά θα θερίσετε θύελλες».

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως «ακόμη και τώρα η ΝΔ δεν έχει καταγγείλει τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε βάρος του κοινοβουλίου». Χαρακτήρισε παράλληλα «ισορροπημένη και εθνικά επωφελή» τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως επισήμανε, «υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως επιζήμια για τη χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκχωρεί στην ΠΓΔΜ εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας. «Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ο βουλευτής επανέλαβε ότι στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού, όπως είπε, δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα. «Διαλύσατε δύο κόμματα για τους μικροπολιτικούς σκοπούς σας αποκαλύπτοντας ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που μας κραδαίνετε, δεν υπάρχει. Στο τέλος της διακυβέρνησής σας δεν μπορεί να πηγαίνετε απέναντι στον ελληνικό λαό» επεσήμανε και υποστήριξε ότι από τη Συμφωνία η Ελλάδα πήρε ήσσονος σημασίας ανταλλάγματα.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προτού -όπως είπε- «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους έξι πρόθυμους βουλευτές δεσμεύσουν τη χώρα σε μια μη αναστρέψιμη πορεία» και κατήγγειλε πως υπάρχουν «και άλλα θέματα σε αυτήν την άκρως προβληματική Συμφωνία που σκοπίμως δεν θέλει να θίξει η κυβέρνηση», όπως τι θα γίνει με τα εμπορικά προϊόντα.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή όπως τα Βαλκάνια σε περίπτωση που μια άλλη κυβέρνηση των Σκοπίων εγείρει αλυτρωτικά θέματα».

«Η ευθύνη στην κυβέρνηση είναι συλλογική αλλά όχι απρόσωπη. Και υπάρχει στο πρόσωπο κάθε βουλευτή που θα βάλει την υπογραφή του σε αυτήν τη βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, που έθεσε θέμα δημοκρατικής νομιμότητας της σημερινής κυβέρνησης, ενώ την κατηγόρησε ότι επιλέγει για ένα ιδεολογικό ζήτημά της να αντιτίθεται απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. «Ζούμε ιστορικές στιγμές σήμερα στη Βουλή, που καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο ζήτημα, το οποίο για πολλές δεκαετίες απασχόλησε την πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη. Δεν προκάλεσε έκπληξη ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η λύση του προβλήματος με τα Σκόπια είναι για αυτά ιδεολογικό ζήτημα. Πόσο, όμως, δημοκρατικό είναι μία κυβέρνηση να κάνει επιλογή για ένα ιδεολογικό της ζήτημα και να αντιτίθεται στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης;» σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολλά ζητήματα που δεν έχουν απαντηθεί από την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι «αρνείται να καταθέσει στη Βουλή μαζί με το Σύνταγμα των Σκοπίων και το προίμιο της Συμφωνίας, και αρνείται, επίσης, να δώσει απαντήσεις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που την υπέγραψε, και να καταθέσει και την επιστολή παραίτησής του».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι είπε «μισές αλήθειες που παραπέμπουν στο ψέμα», κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο εμπιστοσύνης, καταθέτοντας «τη ρηματική ανακοίνωση των Σκοπίων αλλά αποφεύγοντας να πει ότι υπάρχει σε αυτήν δύο φορές αναφορά στον μακεδονικό λαό». «Είναι προφανές ότι εγκαταλείφθηκε μία πολιτική 150 χρόνων που αφορούσε το πώς μπορούσε μία χώρα να διεκδικήσει τη μοναδικότητά της από τις αλυτρωτικές διαθέσεις μίας άλλης χώρας» πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.

Επίθεση εξαπέλυσε και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντας όψιμη την αποχώρησή του από τη συγκυβέρνηση, αφού, όπως είπε, πρώτα της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα που διαλύθηκε το κόμμα του της ασκεί σφοδρή αντιπολίτευση. «Στην πραγματικότητα εκθέτει και τον ίδιο και εσάς που τον χρησιμοποιήσατε για να κυβερνήσετε» συμπλήρωσε.

Τέλος, έθεσε ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ζήτημα πραγματικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση στηρίζεται σε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα. Αυτό σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα το δεχόσασταν, εκτός και αν εσείς οι ίδιοι είστε η κυβέρνηση».

Είναι εθνική και όχι κομματική η επιλογή μας να προχωρήσουμε σε επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης υποστήριξε: «Είναι εθνική και όχι κομματική η επιλογή μας να επιλύσουμε το ζήτημα με τα Σκόπια. Η συμφωνία έγινε με την έννοια του δημοκρατικού πατριωτισμού, και με μια δημοκρατική αντιεθνική οπτική ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε λύση. Δεν θέλουμε, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, να ξοδεύουμε στους μιζαδόρους αλλά να ξοδεύουμε για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι ήδη από το 1992 είναι κατοχυρωμένη η ονομασία Μακεδονία στους γείτονες μας, τονίζοντας ότι όσοι επικαλούνται αντίθετα επιχειρήματα, το κάνουν για να δημιουργήσουν το νέο αφήγημά τους.

«Είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ η αντίληψη της συνεννόησης για να λύνονται τα ζητήματα και να μην αφήνονται αφορμές για επιτήδειους» επισήμανε και πρόσθεσε: «Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική. Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Η γεωγραφική Μακεδονία έχει μοιραστεί σε τρία κράτη, με βάση τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Όσοι υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία είναι μία και μοναδική εκλαμβάνονται ως αμφισβητούντες τη συνθήκη. Όταν ακούγεται η ιαχή η Μακεδονία είναι μία και ελληνική εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός».

«Προτιμάς σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία;. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Συμπλήρωσε, δε, πως η μεγάλη απάτη που έστησε πολιτικές, δημοσιογραφικές και εκκλησιαστικές καριέρες, αλλά και δημιούργησε ή πολλαπλασίασε περιουσίες, στις μέρες μας ήρθε ως εξής: Θέλεις τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής σου χώρας;

Ο κ. Δανέλλης τόνισε πως με τη μυωπική διαχείρισή μας, όπου μέλημα ήταν το ψηφοθηρικό-μικροκομματικό συμφέρον και όχι το εθνικό, καταλήξαμε σήμερα το μεγάλο ζητούμενό μας να έχει περιοριστεί στη διασφάλιση της μη μονοπώλησης, της μη αποκλειστικής χρήσης από τη γειτονική χώρα του όρου Μακεδονία.

«Ο γνήσιος πατριωτισμός απαιτεί αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων» επισήμανε ο βουλευτής για να συμπληρώσει: «Όχι μόνο δεν πουλάμε ή χαρίζουμε, αντιθέτως προσπαθούμε να πάρουμε πίσω».

Αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας τη συζήτηση, και δήλωσε πως γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σέβεται, «σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους ‘Μακεδονομάχους ΑΕ’», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αφού επισήμανε ότι ο διάλογος προϋποθέτει ειλικρίνεια, τόνισε ότι δεν διαπίστωσε, από πολλούς ομιλητές, την αναγκαία ευθύτητα, κάτι που απέδωσε τόσο στην πενία επιχειρημάτων όσο και στην πολιτική πίεση που υφίστανται η ΝΔ αλλά και η ΔΗΣΥ, τα δύο δηλαδή κόμματα τα οποία συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Δικαιούμαι να μιλήσω για έλλειψη παρόμοιας ειλικρίνειας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος επικαλούμενος παραδείγματα παρερμηνείας, όπως η κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν προσκόμισε στην Επιτροπή τις συνταγματικές τροποποιήσεις της γείτονος, ενώ - όπως είπε - από την αρχή τις κατέθεσε στη διαδικασία σε επίσημη ελληνική και αγγλική μετάφραση. Το ίδιο έγινε - ζητήθηκε δηλαδή από τα κόμματα και κατατέθηκε - και με το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως και για το ενιαίο κείμενο που θα ενσωμάτωνε τις νέες τροπολογίες, συμπλήρωσε. Για τις τροπολογίες, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι τις έθεσε ενόψει του Σώματος, ενώ ήδη εξήγησε - και γι’ αυτό τον λόγο προσκόμισε και το αντίγραφο του Συντάγματος της πΓΔΜ- ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη γείτονα χώρα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης, αλλά της παράθεσης στο τέλος του συνταγματικού κειμένου, των συνταγματικών τροποποιήσεων.

«Και παρόλα αυτά, διάβασα ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη Συμφωνία και αρνήθηκε να καταθέσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις» είπε ο αν. υπουργός Εξωτερικών και διερωτήθηκε: «Γιατί αυτή η ανάγκη να γίνεται αυτή η επίκληση σε κάτι που δεν υπάρχει; Από πού προκύπτει η πίεση αυτή;».

«Είναι προφανές ότι στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αυτό προκύπτει από τη συνύπαρξη δυνάμεων οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη στο ζήτημα αυτό. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση και συνυπάρχουν τώρα με αυτούς που μιλούσαν για ‘κωλοτούμπες πρωθυπουργούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία’. Πώς μπορείτε να έχετε ενιαία θέση και μάλιστα με τις διαδοχικές παλινδρομήσεις του κ. Μητσοτάκη, που άλλα λέει στο εξωτερικό κι άλλα στο εσωτερικό είναι δύσκολο κι οι βουλευτές οι ίδιοι να καταλήξουν σε αυτό που αποτελεί την θέση τους» εκτίμησε.

Για δε «το άλλο κόμμα που συνδιαμόρφωσε την εθνική θέση στο παρελθόν», το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κι εκεί βλέπουμε μια αντίστοιχη πολιτική πίεση που προκύπτει αμάχητα από το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου - ουσιαστικά όλοι πλην της αρχηγού του κόμματος - είχαν διατυπώσει αρχικά μια αρχική διάθεση για τη Συμφωνία που μετά δεν επιβεβαιώθηκε.

Αναφερόμενος ο κ. Κατρούγκαλος στα ζητήματα που αφορούν στη νομική εγκυρότητα της Συμφωνίας και απαντώντας στα ερωτήματα των εκπροσώπων των κομμάτων, κατέθεσε δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ο οποίος αναφέρεται στη ρηματική ανακοίνωση, η οποία - όπως ανέφερε - επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος είπε για την ολοκλήρωση της κύρωσης και της διαδικασίας και της συνταγματικής τροποποίησης στη γειτονική χώρα με βάση τη Συμφωνία. «Πέραν αυτών, που ανέφερα ότι η ρηματική ανακοίνωση δεσμεύει - σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης - τη γειτονική χώρα, έχουμε πλέον και τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού» τόνισε.

Δεδομένου ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ζητήθηκε από εκπροσώπους των κομμάτων η απόφαση της Διάσκεψης του 1977 για το θέμα της γλώσσας, ο κ. Κατρούγκαλος την κατέθεσε στην Επιτροπή, όπως και την πιο πρόσφατη ενημέρωση, λέγοντας πως «με πανηγυρικό τρόπο φαίνεται γλώσσα μακεδονική και μακεδονική κυριλλική» και επισημαίνοντας «για να μην ψαρεύουμε σε θολά νερά και τα επιχειρήματά μας να βασίζονται στην πραγματικότητα».

Όπως μάλιστα παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, είχε δίκιο αναφέροντας ως τρεις σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, ως τους βασικούς στόχους για την επίλυση του Μακεδονικού διότι - όπως υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος - αυτά έχουν όλα εξασφαλιστεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

- Πρώτον, να εξασφαλίσουμε τη μη μονοπώληση του ονόματος και του χώρου της Μακεδονίας το οποίο λύθηκε ως προς το όνομα με το άρθρο 1, με το άρθρο 7 ως προς τα ταυτοτικά θέματα,

- Δεύτερον, να εμποδίσουμε τον σφετερισμό στοιχείων του Πολιτισμού και της Ιστορίας, κάτι που γίνεται στα άρθρα 7 και 8 παρ. 2, και

- Τρίτον, να αποφύγουμε έστω και σκιά για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, κάτι που εξασφαλίζεται στα άρθρα 3 και 4 παρ. 3

«Έχει επομένως σαφώς απαντηθεί τι κερδίζουμε από τη Συμφωνία. Πέραν του αυτονόητου ότι άλλαξαν το όνομά τους, άλλαξαν το Σύνταγμα τους, άλλαξαν ήδη το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής οδού και μόλις κυρώσουμε εμείς και θέσουμε σε ισχύ τη Συμφωνία, θα πρέπει να αλλάξουν οτιδήποτε αναφέρεται σε "Μακεδονία" κι έχει είτε δημόσιο χαρακτήρα είτε ακόμη κι ιδιωτικό. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε καν σε καιρό πολέμου μετά από πλήρη νίκη της άλλης πλευράς» είπε συμπερασματικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της Συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αφού είπε ότι το άθροισμα όλων των βαλκανικών χωρών είναι μικρότερο από το ΑΕΠ της χώρας μας, ενώ το ΑΕΠ της γείτονος είναι 17 φορές μικρότερο, τόνισε ότι η Ελλάδα καθίσταται ο πρώτος οικονομικός εταίρος. «Είναι προφανές λοιπόν ότι αν βάλουμε στην άκρη μια πικρή διαφορά που δηλητηρίαζε τις σχέσεις των λαών, οι δυνατότητες που έχουμε να είμαστε μια από τις βασικές οικονομικές δυνάμεις είναι προφανής» παρατήρησε και προσέθεσε πως οι διατάξεις της Συμφωνίας είναι απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με την εμπορική συμφωνία, τη Διεθνή Σύμβαση της Μαδρίτης για την εμπορική ιδιοκτησία.

Σχετικώς με το θέμα των «εμπορικών σημάτων», ο αν. υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν χάνουν τίποτα όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και ως προς τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (αυτά δηλαδή που προστατεύονται με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο). Συμπλήρωσε δε πως όχι απλώς μόνο τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν κατοχύρωση, αλλά δεν θα είναι δυνατόν και στο μέλλον παρά μόνον ελληνικά προϊόντα να έχουν παρόμοια κατοχύρωση, διότι προϊόντα ονομασίας προέλευσης έχουν πάντοτε προστασία σε σχέση με μια γεωγραφική περιφέρεια όπως είναι η ελληνική Μακεδονία κι όχι με ολόκληρα κράτη, όπως είναι η Βόρεια, στο μέλλον, Μακεδονία.

Και προφανώς - προσέθεσε - κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας (ακριβώς επειδή η υποχρέωση σε κάθε κράτος είναι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου) θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε και σε αυτό το σημείο και σε όλα τα άλλα, την πορεία συμμόρφωσης των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. «Εγώ νομίζω δεν θα χρειαστεί, επειδή ακριβώς ο σκοπός της Συμφωνίας είναι να θεμελιώσει εκείνο το περιβάλλον που θα έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις συνεργασίας και πραγματικής φιλίας μεταξύ των λαών», εκτίμησε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο ρητά προβλέπεται ότι η έναρξη της διαδικασίας ένταξης συμφωνείται με τις Πρέσπες κι όχι η εξέλιξη. Σε κάθε σημείο, σε κάθε στάση της ευρωπαϊκής ένταξης θα μπορούμε να έχουμε τον αναγκαίο λόγο», είπε.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος απηύθυνε έκκληση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για ένα διάλογο στην Ολομέλεια με επιχειρήματα χωρίς διαστρεβλώσεις, παρατηρώντας πως «μιλάμε όχι τόσο πολύ για τη γειτονική χώρα, αλλά για το δικό μας πολιτικό σύστημα και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε και να συνδιαλεγόμαστε μεταξύ μας, αλλά και απέναντι στους πολίτες που μας ακούνε εισπράττοντας πολιτικό κόστος». Σχολίασε δε τους ισχυρισμούς περί κατασκευασμένων αντιθέσεων με τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας «Εκπλήσσομαι. Ήρθε τάχα εδώ ο κ. Καμμένος, στο πλαίσιο μιας σικέ διαμάχης;».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΘεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 οι αλλαγές και το μεγάλο στοίχημα

Γεώργιος Λασθιωτάκης

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάιου του 2019 θα σηματοδοτήσουν την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού άσκησης της τοπικής εξουσίας. Ο ν....

Δείτε όλο το άρθρο
Αμαρτωλός συνδικαλισμός Α.Ε.

Αμαρτωλός συνδικαλισμός Α.Ε. Oι αποκαλύψεις του Tvxs.gr  για το «αμαρτωλό» Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού με την αδιαφανή διαχείριση και τη...

Δείτε όλο το άρθρο
Και εσείς γιατί καταπιέζεται τους μαύρους...

Και εσείς γιατί καταπιέζεται τους μαύρους... Ανδρέας Πετρόπουλος Το γνωστό (και αντιρατσιστικό) ανέκδοτο το ξέρετε, νομίζω...Είχα από μέρες κατά νου...

Δείτε όλο το άρθρο
Ταμπουρωμένη απόγνωση

Ταμπουρωμένη απόγνωση Τάσος Παππάς Τις τελευταίες μέρες έχουμε θετικά σχόλια από Ευρωπαίους αξιωματούχους και καλά δημοσιεύματα για την ελληνική...

Δείτε όλο το άρθρο
21η Απριλίου 1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και η απαγορευμένη πορεία ειρήνης

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί η 21η Απριλίου να συνδέεται στις μνήμες των πολλών με το πραξικόπημα του 1967, αλλά λίγα χρόνια πριν, ίσως και σαν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (7-4-2019) Ξεκάθαρο προβάδισμα υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου αλλά και για τις εθνικές εκλογές , καταγράφει... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (4-4-2019) Προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και 8,1 μονάδων για τις βουλευτικές εκλογές , καταγράφει η δημοσκόπηση της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Αγροτικά Νέα ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται η προκήρυξη για την εξισωτική αποζημίωση 2019 ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται η προκήρυξη για την εξισωτική αποζημίωση...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός του επόμενου διαστήματος προβλέπεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το Μέτρο 13, που αφορά τις...

Πολιτιστικά Νέα O Γιάννης Αγγελάκης και το παραμύθι για ενήλικες «Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος» O Γιάννης Αγγελάκης και το παραμύθι για ενήλικες «Μέχρι να...

Το θεατρικό παραμύθι για ενήλικες «Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος» που υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκης, κάνει...

Εκπαιδευτικά Νέα Εξεταστικά Κέντρα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2019 Εξεταστικά Κέντρα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας...

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ο πίνακας με τα Εξεταστικά Κέντρα του...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας 42.000 ετών Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας...

Ένα άλογο της εποχής των πάγων, ηλικίας 42.000 ετών, βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας από Ρώσους και...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...