Ναρκωτικά: Συμμαχία ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ εναντίον ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων!

🕔01/02/2012 - 21:01

Το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά και την αποποινικοποίηση της χρήσης του διχάζει το κοινοβούλιο με «συμμαχίες» που υπερβαίνουν την τριμερή κυβέρνηση. Αντεπιτίθενται σήμερα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ των αλλαγών στο νόμο, καταγγέλλοντας τις «συντηρητικές δυνάμεις», ότι «εθελοτυφλούν υποστηρίζοντας τη σημερινή αδιέξοδη πολιτική που έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους από πολύ μικρή ηλικία στη «ναρκωκουλτούρα», στο περιθώριο, στην παρανομία, στις φυλακές, στο θάνατο, αγνοώντας ηθελημένα την ανάγκη για σύγχρονα μέσα και μεθόδους αντιμετώπισης».

 

Από την άλλη, μετά τον «ανένδοτο» που κήρυξε κατά του νομοσχεδίου η Γ.Γ του ΚΚΕ χθες, σήμερα ο  ΛΑΟΣ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι εάν φτάσει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής, θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, το συμπεριέλαβε στα θέματα που δεν πρέπει να διαχειριστεί η «μεταβατική κυβέρνηση».

 

Ποια είναι όμως η αντίθετη άποψη και ποια κόμματα την υποστηρίζουν ζητώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στο χώρο των ναρκωτικών, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Δικαιοσύνης που εισηγούνται το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά;

 

Δύο κόμματα, αντί να μιλήσουν τα ίδια, βάζουν τις Νεολαίες τους να τοποθετηθούν με ανακοινώσεις τους:

 

Η Νεολαία του ΣΥΝ

 

«Η κατάθεση του νέου κώδικα ναρκωτικών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, ανοίγει σε ουσιαστικές βάσεις τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών.

Η χρόνια πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που βασιζόταν στην ελλιπέστατη ενημέρωση των νέων και στην αντιμετώπιση του χρήστη ως εγκληματία, οδήγησε χιλιάδες νέους είτε στις φυλακές είτε στην εγκατάλειψη να παλεύουν με τον εφιάλτη της εξάρτησης.

Η πολιτική της καταστολής τους μόνους που ωφέλησε είναι τα παράνομα κυκλώματα των εμπόρων της μαφίας των ναρκωτικών, οι οποίοι πλούτισαν πατώντας πάνω στις ζωές νέων ανθρώπων και στην ανεπάρκεια των μηχανισμών πρόληψης από πλευράς κράτους.

Το βασικό σκεπτικό που διέπει το νέο νομοσχέδιο, που διαχωρίζει εν μέρει το χρήστη από τον έμπορο και επιδεικνύει ανοχή στην κατοχή και καλλιέργεια μικροποσοτήτων κάνναβης για ίδια χρήση, κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η απουσία δομών που θα βοηθούν στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα.

Η Νεολαία Συνασπισμού δεν θεωρεί ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης μπορεί από μόνη της να αποτελέσει λύση, για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα. Η πρόληψη, η ενημέρωση, η μάχη για την άρση των κοινωνικών αιτιών που οδηγούν τη νεολαία σε τέτοιες επιλογές αλλά και η ενίσχυση των δομών απεξάρτησης πρέπει να είναι οι πυλώνες μιας νέας στρατηγικής από την πολιτεία και την κοινωνία συνολικά.

Σε αυτά τα πλαίσια, η συρρίκνωση της χρηματοδότησης - στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής - του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ που αποτελούν έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεχίζει η τρικομματική συγκυβέρνηση, είναι τροχοπέδη στην αντιμετώπιση του ζητήματος που αποπειράται να λύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Γνωρίζουμε ότι σε ένα περιβάλλον όπου ένας στους δύο νέους ανθρώπους είναι άνεργος προκαλώντας την απόγνωση και την εξαθλίωση, ο κίνδυνος διόγκωσης του φαινομένου των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων είναι ορατός.

Με βάση αυτά, η αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει σε έναν διαρκή αγώνα που θα διεκδικεί την συγκρότηση ουσιαστικών μηχανισμών πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων σπάζοντας των κοινωνικό συντηρητισμό και τις προκαταλήψεις που αναπαράγει η κυρίαρχη ιδεολογία.

Σε αυτό το στόχο, δεν βοηθούν η αντιπαραβολή συντηρητικών και αντεπιστημονικών θέσεων από την πλευρά του ΚΚΕ που συντάσσεται με την ακροδεξιά σε μια ιδιότυπη σταυροφορία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί στη διατήρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου το οποίο έχει καταστρέψει τις ζωές χιλιάδων νέων ανθρώπων.

Η Νεολαία Συνασπισμού θα συνεχίζει με σθένος και χωρίς περιστροφές να μιλάει για το ζήτημα των ναρκωτικών. Σε πείσμα όσων κατά καιρούς εξαπολύουν κατηγορίες περί ναρκοκουλτούρας, θα αντιπαλεύουμε κάθε πολιτική που διαιωνίζει και οξύνει το πρόβλημα, μια πολιτική που οδηγεί καθημερινά πολλούς νέους και νέες ακόμα και στο θάνατο».

 

Η Νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

«Οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς έχοντας σαν γνώμονα ότι ο χρήστης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασθενής και όχι ως εγκληματίας, κρίνουμε θετικά το σ/ν. Παράλληλα όμως ζητάμε την αναβάθμιση και όχι τη συρρίκνωση των δημόσιων δωρεάν θεραπευτικών δομών που πλήττει έναν πολύ ευαίσθητο νεανικό πληθυσμό και τις οικογένειές τους. Υποστηρίζουμε τον πλουραλισμό των μεθόδων θεραπείας και την ενίσχυση των προγραμμάτων επανένταξης των απεξαρτημένων.
Οι συντηρητικές δυνάμεις (ΝΔ - ΚΚΕ - ΛΑΟΣ) εθελοτυφλούν υποστηρίζοντας τη σημερινή αδιέξοδη πολιτική που έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους από πολύ μικρή ηλικία στη «ναρκωκουλτούρα», στο περιθώριο, στην παρανομία, στις φυλακές, στο θάνατο, αγνοώντας ηθελημένα την ανάγκη για σύγχρονα μέσα και μεθόδους αντιμετώπισης».

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Στην αλλαγή της πολιτικής για τα ναρκωτικά τάσσεται και το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων το οποίο ανακοίνωσε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη της Συμμαχίας "Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά" η οποία όπως αναφέρουν, «είναι μια άτυπη πολιτική συσπείρωση που αποτελείται από τους φορείς: Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης, Οικολόγοι Πράσινοι, Νέοι Πράσινοι, ΑΚΟΑ, Εφημερίδα Εποχή, επιτροπή δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, νεολαία Δημοκρατικής Αριστεράς, Φιλελεύθερη Συμμαχία».

Ωστόσο, σχολιάζοντας την απειλή του κ. Καρατζαφέρη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν κατατεθεί στην Ολομέλεια το Σ/Ν για τα ναρκωτικά, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε:
«Η απαγορευτική πολιτική που ταΐζει τους εμπόρους ναρκωτικών και σκοτώνει τους χρήστες βρήκε τον κορυφαίο υπερασπιστή της στο πρόσωπο του κ. Καρατζαφέρη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε διατυπώσει τις κριτικές μας στο νομοσχέδιο. Με τις εξελίξεις αυτές όμως πιστεύουμε πως η κατάθεσή του στην ολομέλεια θα προσφέρει διπλή υπηρεσία στη χώρα».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!