Νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά – Φωτογραφία Ερντογάν με χάρτη που δείχνει ως τουρκικό το μισό Αιγαίο

🕔02/09/2019 - 17:17

Πώς αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, και τι σχολίασε για την αύξηση των προσφυγικών ροών

Νέο κύκλο έντασης στα ελληνοτουρκικά μοιάζει να προκαλεί φωτογραφία του προέδρου της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, ο οποίος στέκεται μπροστά σε χάρτη που εμφανίζει ως τουρκικό μεγάλο μέρος του Αιγαίου και θαλάσσια περιοχή ως την ανατολική Κρήτη, για την οποία υπήρξε έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών!

Πρόκειται για φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας και στην οποία φαίνεται ο Τ. Ερντογάν ενώ υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ενώ στο φόντο εμφανίζεται μεγάλος κορνιζαρισμένος χάρτης στον οποίο αποτυπώνονται οι επιθυμίες τις Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, στο χάρτη φαίνεται τι περιλαμβάνει η «γαλάζια πατρίδα» έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία είναι τουρκικά τα ύδατα γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, θαλάσσιος χώρος ανατολικά της Κρήτης και τμήμα των Κυκλάδων.

Η φωτογραφία είναι από τις εκδηλώσεις εορτασμού για την τουρκική νίκη στην Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία κατέληξε στην Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης. Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαλύσει όλα τα εμπόδια που την απειλούν στην βόρεια Συρία, το Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο.

 

Σκληρή απάντηση Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σχολίασε την επίμαχη φωτογραφία σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και για το χάρτη αλλά και για την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας επισήμανε πως το ίδιο το γεγονός ότι γυρίσαμε πάλι στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας της με την ΕΕ του 2016 για το μεταναστευτικό, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την φωτογραφία του Ρ.Τ Ερτογάν, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις πράξεις αυτές ως «απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων» επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας «απλώς εδραιώνουν την εικόνα της ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Κάλεσε δε την Άγκυρα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αποσαφηνίζοντας επίσης ότι «εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορά μας, ο κ. Δένδιας είπε ότι η παρουσία του «έχει την έννοια της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου και στην προσπάθεια ανθρωπιστικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση». Επισήμανε, δε, ότι «και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι κομμάτι του συνολικού μηχανισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συμμετέχει σε αυτή τη συνολική και συλλογική προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε «εξαιρετική κατάσταση» την οποία έφτασε «σε μία φοβερή αθλιότητα». «Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μία κατάσταση την οποία παραλάβαμε, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε και χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις κατηγορίες προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι καλύτερα να συμπαραταχθεί, να ομολογήσει τα όσα πολλά σφάλματα έκανε και έργω και λόγω να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα μέτρα που έλαβε επ΄ αυτού η ΕΕ και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί ώστε να μην υπάρχουν σκληρότερα μέτρα, τόνισε: «Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι «εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν την διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση για τη σταθερότητα είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όπως ισχύει και όχι όπως θα μπορούσε να το ερμηνεύσει οποιοσδήποτε ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να επρόκειτο για πίνακα νεοσουρεαλισμού». Συμπλήρωσε πως «εμείς θα θέλαμε να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους», αποσαφηνίζοντας όμως ότι «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε βαλκανοποίηση ξανά της ζωής της περιοχής, ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν». Και προσέθεσε: «Καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής. Δεν βοηθά αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία".

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το Καστελόριζο, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Ουδείς έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ουδείς διαχρονικά. Κατά συνέπεια με νηφαλιότητα πάντοτε, αλλά είναι καλό αυτό να μην παρεξηγείται. Το ότι εμείς δεν φερόμαστε σαν βαλκανικός ταραξίας δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δικαιώματα. Εμείς είμαστε μία σοβαρή, στέρεη, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα».

Ως προς τη δυνατότητα μίας σοβαρής συζήτησης με την Τουρκία εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία δεν θέλει να συζητήσει σοβαρά μαζί μας, τονίζοντας ότι «πλαίσιο διαλόγου δεν μπορεί να είναι το πλαίσιο νεοσουρεαλιστικών διεκδικήσεων οι οποίες εκφράζονται ως πίνακας και φωτογραφίζονται για να αποσταλούν εμμέσως ως μήνυμα στην Ελλάδα»

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε επίσης ότι για να γίνει μία συνάντηση πρέπει να είναι και επωφελής βάσει ενός σοβαρού πλαισίου. «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων», τόνισε και σημείωσε: «Σαφώς θα ήθελα να συναντήσω τον κ. Τσαβούσογλου, είναι άνθρωπος με τον οποίο συνδέομαι και φιλικά, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο. Εάν η Τουρκία συνεχώς δημιουργεί προβλήματα, τι πλαίσιο συνάντησης να φτιάξουμε;».

Aπαντώντας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αποδοχή της από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Τόνισε και ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υποχρεωθεί η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει τη συμφωνία διευκρινίζοντας ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε παρεκκλίσεις», όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε στον κ. Ντιμιτρόφ, καθώς, όπως είπε, διακρίνει από την άλλη πλευρά μία προσπάθεια να την εφαρμόσει αλλά και κάποιες αντιστάσεις τού εκεί κρατικού μηχανισμού. «Δεν θα είμαστε επιεικείς ερμηνευτές, θα είμαστε ακριβείς παρατηρητές» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, τέλος, αν η κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» σε περίπτωση που τεθεί τον Οκτώβριο στην ΕΕ εκ νέου θέμα ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Εάν έχουν τηρήσει τα συμφωνημένα με αυστηρό τρόπο ερμηνευόμενα». Παράλληλα επισήμανε ότι «βεβαίως θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε μία καινούρια σχέση, αλλά βεβαίως να καταβληθεί και το κεφάλαιο καλής θέλησης και αξιοπιστίας από την άλλη πλευρά. Η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει. Εμείς είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Θα εξάγουμε αυτή την ευρωπαϊκή αντίληψη και στις γειτονικές μας χώρες, αλλά πρέπει και αυτές να συμμεριστούν αυτή την αντίληψη».  

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και...

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε σήμερα τo νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τον...

Νέα Τεχνολογίας  Μπαρνιέ: ΕΕ και Βρετανία έχουν συμφωνήσει για όλα τα ανοικτά ζητήματα πλην ΦΠΑ Μπαρνιέ: ΕΕ και Βρετανία έχουν συμφωνήσει για όλα τα...

Kατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της...

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video) 5 καρύδια κάθε μέρα: Τα οφέλη για την υγεία σας (video)

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση σπόρων και ξηρών καρπών έχει εκπληκτικά οφέλη για την...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Volvo είναι γεγονός [video] Volvo XC40 Recharge: To πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο...

Στο μέλλον οι πελάτες μας θα πρέπει να απαντούν σε μια θεμελιώδη ερώτηση: Θέλουν ένα αυτοκίνητο με καλώδιο, ή...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada «Το Μήλο της Χιονάτης» από τη θεατρική ομάδα La Strada

Μια παράσταση για τα αρνητικά συναισθήματα  το bullying, αλλά και την αξία της αγάπης με αφορμή το γνωστό...

Εκπαιδευτικά Νέα Τι είπε στη Βουλή η προεδρεύουσα  της Συνόδου Πρυτάνεων Τι είπε στη Βουλή η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων

Τις ευχαριστίες της διατύπωσε  η προεδρεύουσα  της Συνόδου Πρυτάνεων Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται πραγματικότητα (trailer) Το remake της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης» γίνεται...

Στη νέα διασκευή, σε σκηνοθεσία Charlie Bean και σενάριο Andrew Bujalski δανείζουν τις φωνές τους οι Justin...