Νομοσχέδιο που θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου προανήγγειλε ο Ν. Μηταράκης

🕔23/03/2020 - 22:24

Στην αρμόδια Επιτροπή ο Γ. Κουμουτσάκος είπε πως η Ελλάδα δεν ήταν απούσα από την τηλεδιάσκεψη για το προσφυγικό

Την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε και ψήφισε υπέρ, κατά πλειοψηφία, της κύρωσης των πρόσφατων ΠΝΠ για την «επίταξη ακινήτων» σε νήσους υποδοχής μεταναστών και για την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου». Κατά τη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της πρόσφατης τηλεδιάσκεψής τους με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε σχετική κριτική, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν ήταν καθόλου απούσα ουσιαστικά, διότι ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει αναλυτική επιστολή στην κ. Μέρκελ και τον κ. Μακρόν με τις θέσεις μας, και σε ό,τι αφορά στην ελληνική/ευρωπαϊκή θέση για το τι συνέβη στα σύνορά μας, και τη σκοπιμότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τις ελπίδες απελπισμένων ανθρώπων για την επίτευξη γεωστρατηγικών στόχων της, εκβιάζοντας την Ευρώπη, και τη διάσταση της παραβίασης διατάξεων του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, με αναφορές, όχι μόνο στην παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά και στο γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η ευρωτουρκική συμφωνία επανεισδοχής, ούτε και η διμερής συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας του 2001».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η επιστολή περιλάμβανε επίσης συγκεκριμένους όρους που έπρεπε να πληρωθούν, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση στα σύνορα.

Βασικός όρος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «οι άνθρωποι που έχουν σπρωχτεί στα ευρωτουρκικά σύνορα πρέπει να πάνε σε άλλες περιοχές, πίσω από την οριογραμμή, και προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση του status quo ante (πρότερη κατάσταση), αυτοί που παρανόμως πέρασαν, να τους πάρει πίσω η Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε και τις ελληνικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει σε μια νέα ρύθμιση, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος:

-Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να έχει ενισχυμένη εντολή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει κοινές επιχειρήσεις του Frontex και της Τουρκίας στην ξηρά και στις τουρκικές ακτές,

-Να προβλεφθεί μηχανισμός αξιολόγησης της χρηματοδότησης, εάν σωστά ξοδεύεται ή όχι, και μάλιστα με μια διασύνδεση της απόδοσης του ελέγχου των ροών με τη χρηματοδότηση, στη λογική, «περισσότερη χρηματοδότηση για λιγότερες ροές, και λιγότερη/καθόλου χρηματοδότηση για ανεξέλεγκτες ροές».

-Να μπορεί να επιστρέφει η Ελλάδα εκείνους που έχουν φτάσει στη ενδοχώρα.

Όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, πρόκειται για μια πλήρη, πολύ ουσιαστική επιστολή, στην οποία υπήρχε αναφορά για το πως διαπραγματεύεται η Αθήνα εν ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Όλα γίνονται με φροντίδα, σοβαρότητα και επιμονή στις θέσεις αυτές. Να μην αμφιβάλει κανείς γι’ αυτό. Άλλωστε το έχουν επιβεβαιώσει οι τελευταίες ημέρες διαχείρισης της πολύ δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης είχε τονίσει ότι οι δύο ΠΝΠ που κυρώνει η Βουλή αποτελούν απάντηση στη διπλή κρίση, του μεταναστευτικού και της δημόσιας υγείας, που ειδικά στα νησιά αλλά και αλλού, συνδυάζονται έντονα. Αφού εξήγησε την κυβερνητική πολιτική υπέρ της μείωσης των μεταναστευτικών ροών και του περιορισμού της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε την επίτευξη της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου από 183 ημέρες σε 27, ενώ, όπως ανέφερε, το πρώτο δίμηνο του 2020, «έχουμε τριπλασιάσει τις επιστροφές». Ωστόσο, στηλίτευσε την πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας, παρά τις διμερείς δεσμεύσεις της, να μη δεχθεί «μία μεγάλη επιστροφή, προφασιζόμενη θέμα κορωνοϊού».

Για την προστασία της δημόσιας υγείας στα νησιά, είπε ότι η κυβερνητική στρατηγική περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των υπαρχόντων μεταναστών/προσφύγων από τις νέες αφίξεις, τον περιορισμό πρόσβασης στις δομές, τον περιορισμό της κυκλοφορίας, τη δημιουργία ειδικής υγειονομικής μονάδας στην περίμετρο, και την πολύγλωσση ενημέρωση.

Αναφερόμενος, δε, στους μετακινηθέντες στις Σέρρες και τη Μαλακάσα, είπε ότι ελέγχθησαν πριν και κατά την άφιξή τους εκεί, ότι ο Ελληνικός Στρατός τους εξέτασε ατομικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι ουδένα κρούσμα του νέου ιού υπάρχει.

Αντίθετοι με την κύρωση των δύο ΠΝΠ εμφανίστηκαν οι εισηγητές και αγορητές της αντιπολίτευσης, ενώ η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν και συμφωνούσε με τη δημιουργία κλειστών δομών «απλώς κλωτσούσε το τενεκεδάκι στον επόμενο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας ζήτησε να δοθεί μάχη από την Ελλάδα για δίκαιο καταμερισμό του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος από την ΕΕ. Αναφερόμενος στο θέμα του ιού, είπε ότι περίμενε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Πως πήρε 1.500 ειδικούς φρουρούς; Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με ιατρικό προσωπικό; αναρωτήθηκε ο κ. Βίτσας.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνης είπε ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου μόνο ως προσωρινό μέτρο μπορεί να νοηθεί: «Δεν γνωρίζω χώρα να εξωθεί κόσμο να παραβιάσει βίαια, τα σύνορα μιας άλλης χώρας» είπε ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος στη εξαιρετική προϋπόθεση της προσωρινής αναστολής.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα είπε ότι αποτελεί πρόκληση η ψήφιση της ΠΝΠ που «έφερε την αναστάτωση στα νησιά» τα οποία «ζητούν να παρθούν πίσω οι επιτάξεις». «Να μην κατασκευάσετε δομές σαν τον κλέφτη εν μέσω καραντίνας» είπε η κ Κομνηνάκα.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι η κυβέρνηση περνάει τα πάντα την ώρα που ο λαός είναι κλεισμένος στα σπίτια του, ενώ αμφισβήτησε τον υγειονομικό έλεγχο των μεταφερόμενων μεταναστών/προσφύγων.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι αντί να έρχονται στη Βουλή μέτρα κατά την εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, έρχονται οι συγκεκριμένες ΠΝΠ. Όχι στις φυλακές ψυχών, οι πρόσφυγες/μετανάστες να διαμοιραστούν στην ενδοχώρα, πρότεινε η κ. Μπακαδήμα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Χαρακόπουλος, όπως και όλοι οι ομιλητές, ευχαρίστησε όλους όσοι αυτές τις ημέρες μάχονται κατά του COVID-19, και θύμισε ότι ο πρώτος κυβερνήτης της νέας Ελλάδας Ιω. Καποδίστριας, σε ανάλογη περίπτωση, και παρότι πιστός Ορθόδοξος, δεν δίστασε να απαγορεύσει τις θρησκευτικές τελετές για την προστασία του πληθυσμού.

Με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται «να καλύψει το Δημόσιο τις δαπάνες των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, εκτός Ε.Ε, για την αντιμετώπιση του covid-19».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων για τον κορωνοϊό το 15αύγουστο – Τι είπε ο Στ. Πέτσας

07/08/2020 - 11:04 - Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τον...

Τρεις οι εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό, αλλά παίρνουμε μέτρα, είπε ο Στ. Πέτσας

06/08/2020 - 13:06 - Με αναφορά στο θέμα των πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ....

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown για τον κορωνοϊό, είπε ο Στ. Πέτσας

05/08/2020 - 11:32 - Για ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει την επιβολή τοπικών lockdown για να περιοριστεί η διασπορά...

Μίνι ανασχηματισμό ανακοινώνει σήμερα ο Στ. Πέτσας – Ποιες αλλαγές αναμένονται

04/08/2020 - 09:48 - Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινώσε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ....

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Ας περιοριστούν οι θριαμβολογίες, αφού μόνο κακό κάνουν

Χρήστος Καψάλης

Πολλές φωνές θριάμβου ακούμε και διαβάζουμε τελευταία και ίσως θα ήταν πιο συνετό να κρατήσουμε μικρό καλάθι για την εξέλιξη των επιπτώσεων της...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια