Ο Α.Τσίπρας στο debate: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκπροσωπήσει την ξεχασμένη κοινωνία

🕔22/09/2009

 Στην ερώτηση σε τι διαφέρουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων για την έξοδο από την κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας είπε ότι είναι διαφορετικά τα προγράμματα. Στη ΔΕΘ, είπε ο κ. Τσίπρας, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκαναν ουσιαστικά τις ίδιες προτάσεις. Αυξήσεις που δεν δίνουν ώθηση στην οικονομία, παρά την παραγωγή πλούτου, και έχουμε δανειστεί. Που πήγε ο πλούτος. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού που δεν μπορούν να κάνουν την οικονομία να κινηθεί.

   Στη χώρα παράγεται πλούτος, αλλά ο πλούτος αυτός πηγαίνει στις τσέπες λίγων οικογενειών, εφοπλιστών, εργολάβων μεγαλοεκδοτών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και τάχθηκε υπέρ ουσιαστικών αυξήσεων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινηθεί η οικονομία είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικές προς τις προτάσεις των άλλων κομμάτων.

   Στην ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει συνεργασία όπως κάνουν άλλα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. για την ανάγκη να υπάρξει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα, όμως η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητική.

   Κοινωνική Πολιτική

   Στην ερώτηση σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας λόγω των πολλών διαδηλώσεων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι ότι δεν μπορούν να δουλέψουν τα καταστήματα λόγω των πορειών και των διαδηλώσεων, αλλά η οικονομική ασφυξία.

   Υπάρχουν αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, πάνω από 2 δισ. ακάλυπτες επιταγές και ενώ οι τράπεζες εισέπραξαν 28 δισ., οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια, οι τράπεζες πνίγουν τον εμπορικό κόσμο. Έρχονται δύσκολες ημέρες, είπε ο κ. Τσίπρας, και η κοινωνία θα διεκδικήσει. Το χειρότερο, πρόσθεσε, είναι να συζητήσουμε για απαγόρευση διαδηλώσεων. Είναι συνταγματικό δικαίωμα που υπερασπιζόμαστε. Από την άλλη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τα συνδικάτα οφείλουν να κινηθούν για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις.

   Στην ερώτηση σχετικά με την μεγάλη άνοδο και στη συνέχεια την μεγάλη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε αυξημένη προσδοκία του κόσμου από την Αριστερά και παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη και απογοήτευσε τον κόσμο.

   Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και στους κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας, είπε, και τώρα είμαστε ενωμένοι και στοχεύουμε να δώσουμε φωνή και δύναμη σε όσους δεν έχουν, ώστε να είναι δυνατή η κοινωνία την επομένη των εκλογών.

   Εξωτερική Πολιτική

         Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ευρωπαϊκής συμμετοχής της χώρας δήλωσε ότι η παράταξη αγωνίζεται στο ευρωπαικό πλαίσιο, σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα και κινήματα για την αλλαγή της ΕΕ. 

         Το πρόβλημα, όμως, πρόσθεσε, είναι η κυριαρχη πολιτική εντός της ΕΕ και η Ελλάδα ούτε έξω πηγαίνει καλά, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί ακολουθησε πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

         Επίσης,είπε ο κ.Τσίπρας,η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη και στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας υπέρ της οποίας τάχθηκε και ενώ σήμερα ο Πρόεδρος Ομπάμα την έχει ακυρώσει.

         Η χώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, έμεινε εγκλωβισμένη σε αυτά που ορίζουν ΕΕ,ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Πάντως,είπε ο κ. Τσίπρας,δεν είμαστε αισιόδοξοι με κυβερνητική εναλλαγή, ότι, δηλαδή,θα αλλαξει κάτι προς το καλύτερο.

         Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις και παραβάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε οτι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μπεί σε μιά εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ισόρροπη μείωσή τους, πόσο μάλλον που σήμερα αντιμετωπίζουμε και μεγάλη οικονομική κρίση.

   Περιβάλλον

   Στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα οικολογικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο θέμα της "Πράσινης Ανάπτυξης" ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η πράσινη ανάπτυξη ακούγεται πλέον από όλα τα κόμματα και όλα τα κόμματα λένε ότι έχουν περιβαλλοντική πολιτική". Εμείς, πρόσθεσε, ενσωματώνουμε στις θέσεις μας την οικολογική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: Θα πρόκειται για μια προσπάθεια για αποκατάσταση του περιβάλλοντος ή θα έχει προσανατολισμό το κέρδος, γιατί αν ισχύσει το δεύτερο, συμπλήρωσε, τότε θα είναι η μεγάλη φούσκα της νέας εποχής.

   Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, είμαστε υπέρ ενός οικολογικού μετασχηματισμού. Ωστόσο, κατέληξε, για να κάνεις περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να έρθεις σε ρήξη με τα συμφέροντα που εμείς συγκρουστήκαμε, όπως συνέβη με τον Ασωπό, τον Βοτανικό όπου θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού αλλά όχι το εμπορικό κέντρο και έτσι θα συνεχίσουμε.

   Στην ερώτηση πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο ιδιωτικών επενδύσεων στον οικολογικό τομέα ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει σημασία σε ποιά παραγωγική βάση θα αναπτυχθεί η Πράσινη Οικονομία. Γιατί, όπως είπε, αν οι πολυεθνικές θα κλείσουν τις μεγάλες συμφωνίες θα έχουμε ανάπτυξη οικολογική, αλλά θα έχει κοινωνικό κόστος και χαμένες θέσεις εργασίες, ενώ εμείς υποστηρίζουμε ένα μοντέλο στην υπηρεσία της κοινωνίας.

   Παιδεία

   Στην ερώτηση αν σε περιπτώσεις βανδαλισμών σε πανεπιστήμια θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία ή όχι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για μια συζήτηση εκ του πονηρού, γιατί η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου θεσμοθέτησε νόμο που επιτρέπει σε δημόσια αρχή να παρεμβαίνει όταν συντελούνται αδικήματα κατά της ζωής. Το θέμα είναι, είπε ο κ. Τσίπρας, αν θα υπάρχει ένα πανεπιστήμιο χωρίς διεκδικήσεις και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατέψει και να προστατευθεί από τέτοια περιστατικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι και την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλάι των φοιτητών.

   Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρες και ότι θα υπερασπιστεί μια δημοκρατική κατάκτηση όπως είναι το πανεπιστημιακό άσυλο.

   Δημόσια Διοίκηση

         Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε την επετειο από τα επεισόδια που σημειώθηκαν περυσι τον Δεκέμβριο και τί θα συμβούλευε τους νέους ή και την αστυνομία, δήλωσε ότι κατ΄αρχήν πρέπει να συγκρατήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στα περυσινά επεισόδια και οδήγησαν χιλιάδες νέους στους δρομους.

         Εμείς κατηγορηθήκαμε βάναυσα, είπε ο κ.Τσίπρας, αλλά το κόμμα μας ήταν που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση.

         Οι νέοι, είπε ο κ. Τσίπρας, δίκαια εξεγείρονται γιατί αντιμετωπίζουν σειρά μεγάλων προβλημάτων στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σπουδάζουν,παίρνουν πτυχία, αλλά είναι άνεργοι, ενώ είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την Παιδεία και είμαστε μιά χώρα που εχθρεύεται τη νεολαία.

         Αν οι νέοι βρεθούν ξανά στο δρομο θα έχουν δίκιο και οι αστυνομικές δυναμεις πρέπει να τους αντιμετωπίσουν όχι με ξύλο αλλά με ευπρέπεια, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

         Στην ερώτηση γιατί στο πρόγραμμα του κόμματος υπάρχει θέση κατά των προφυλακίσεων,ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι αδιανόητο να βρίσκεται στη φυλακή κάποιος και ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να γίνονται οι δίκες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φυλακές στενάζουν από προφυλακισμένους και αυτό πρέπει να σταματήσει,κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

   Γενική Τοποθέτηση

   Στην τελική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας είπε ότι η σημαντικότερη εμπειρία που έχει ζήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως πρόεδρος του κόμματος, είναι η επαφή του με τον κόσμο. Όλη αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, συναντήθηκε με νέους με πτυχίο που πηγαίνουν στα βουλευτικά γραφεία ζητώντας ρουσφέτια, νοσηλεύτριες που εργάζονται επί δυο χρόνια συνεχώς χωρίς ρεπό, νέους επιστήμονες που περιμένουν να πάρουν ειδικότητα αλλά απογοητεύονται και φεύγουν στο εξωτερικό, απογοητευμένους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους.

   Υπάρχουν όμως και ενεργοί πολίτες που αντιστέκονται και διεκδικούν μια άλλη ποιότητα ζωής, είπε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον κόσμο θέλει να εκπροσωπήσει. Την ξεχασμένη κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Την επομένη των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά το θέμα είναι αν θα έχουν φωνή και δύναμη όλοι αυτοί, δηλαδή η ξεχασμένη κοινωνία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κατέληξε λέγοντας ότι "είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε".

Πηγή: ΑΠΕ

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη  αλλάζει τη ζωή μας  Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια