Ο Κ. Μητσοτάκης διαχειρίστηκε την πανδημία με μικροπολιτική σκοπιμότητα, είπε ο Α. Τσίπρας

🕔19/10/2021 - 19:46

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανήσυχος γιατί κάθε εβδομάδα χάνεται περίπου ένα χωριό, και από τον Αύγουστο είμαστε στις χειρότερες θέσεις στους θανάτους

Μικροπολιτική σκοπιμότητα στη στρατηγική του για τη διαχείριση της πανδημίας, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος, επειδή χάνεται περίπου ένα χωριό κάθε εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι από τον Αύγουστο βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, ωστόσο η κυβέρνηση έχει «σφυρίξει τη λήξη» της πανδημίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει τους επιστήμονες και εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας για τους εμβολιασμένους. Υπενθύμισε δε πως το ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών είναι στο 25%. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καμπάνια που δεν είχε στόχο να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά να αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης.

«Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι στην όλη του στρατηγική «είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος». 

 

Επεσήμανε δε ότι ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματικός, σημειώνοντας ότι «δεν πείθονται έτσι οι ανεμβολίαστοι».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και κατά πόσο αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν εν μέσω πανδημίας όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι θετικός στην πραγματοποίηση των παρελάσεων, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να γίνουν με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και πού βρισκόμαστε. Πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών. Οι οικογένειες δεν έχουν να βγάλουν τον μήνα. Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν φτάσει σε τιμές ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα κύμα ανατιμήσεων τη στιγμή που ο μισθός είναι καθηλωμένος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Επειδή δε θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες. Είναι μία κυβέρνηση εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το συμφέρον των πολλών».

Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λίστα Πέτσα και Opinion Poll, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβιάζει το Σύνταγμα. «Έχουμε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια με κρατικό χρήμα και για μία υπόθεση δημοσκοπικής εταιρείας που πήρε κρατικό χρήμα και έχει παράξενα αποτελέσματα. Ζητήσαμε να ελεγχθεί και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να ελεγχθεί», είπε και πρόσθεσε: «Ουδείς εξ ημών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις. Δεν ανοίξαμε όταν το 2015 έπεσαν 24 μονάδες έξω στο δημοψήφισμα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση από τη στιγμή που καταθέσαμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή και που όλα τα κόμματα είπαν ότι θα την υπερψηφίσουν, βρίσκεται σε ένα πανικό και ξεχνά όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχουμε θέσει και επικεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι θέμα δημοκρατίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Δεν έδωσε δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ. Αντιθέτως κατηγορήθηκε επειδή θέλησε να εισπράξει χρήματα από ΜΜΕ προς το δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει δικογραφία στη Βουλή, έρευνα από την οικονομική εισαγγελία για την εταιρεία με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Όταν ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε δύσκολη θέση και πετάει την μπάλα στην εξέδρα και ζητά διεύρυνση, τι θέλει; Να εξεταστεί και άλλη εταιρεία; Βεβαίως, να εξεταστεί. Έρχεται στη Βουλή και λέει να φτιαχτεί μία άλλη διατύπωση. Παρά το γεγονός ότι έχει πλειοψηφία στην επιτροπή δεν το αντέχει και θέλει μία ουδέτερη διατύπωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την κατηγορία της κυβέρνησης ότι δεν επιδεικνύει συναίνεση σε κανένα θέμα και ότι η αντιπολιτευτική του τακτική συνίσταται σε στείρα άρνηση, απάντησε: «Εμείς δεν προτείναμε κοινό υπουργό Υγείας και συνεννόηση όλων των κομμάτων για κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας; Εγώ δεν είχα εποικοδομητική στάση την ώρα που καιγόταν η χώρα. Δεν βγήκα στα κεραμίδια όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης αλλά κατέθεσα προτάσεις». Στην συνέχεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνες, δεν μπορεί να ρίχνει τις ευθύνες μονίμως στους πολίτες. Δεν μπορεί να υπάρχουν 11 εκατομμύρια ευθύνες και να μην υπάρχει μόνο η ευθύνη του πρωθυπουργού. Είχα πει στο τέλος του πρώτου κύματος ότι η χώρα πέτυχε στην αντιμετώπιση και το πιστώνεται η κυβέρνηση. Όταν πετυχαίνει το πιστώνεται όταν αποτυγχάνει δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση;».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν είμαι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Πρέπει όμως να σας πω ότι ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές είτε γιατί είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται. Όσο πάει ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο και πάμε ολοταχώς στο δεύτερο».

Αναφορικά με την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση θα ζητήσει την αναθεώρησή της. «Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν καμιά δουλειά να πολεμάνε Τζιχαντιστές στις εμπόλεμες ζώνες της υποσαχάριας Αφρικής, στο Σαχέλ, απ' όπου πρόσφατα γύρισαν 53 φέρετρά τυλιγμένα με τη Γαλλική σημαία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά και την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας αφού εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στην κυρία Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ωστόσο θα ήταν άκομψο να εκφράσω άποψη ή επιλογή υπέρ κάποιου υποψηφίου»

 

 

Γ. Οικονόμου: Ο Α. Τσίπρας δεν κατάφερε να πει κάτι

«Στη σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα ένα πράγμα ξεχώρισε, περισσότερο ακόμα και από την πρωτοφανή απουσία πρακτικών πολιτικών προτάσεων, η αδυναμία του να εκφέρει λόγο συγκροτημένο, με βάθος και τεκμηρίωση» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Επεσήμανε ότι «στο ζήτημα της πανδημίας ο κ. Τσίπρας, αφού υπέθαλψε για μήνες την συμπαράταξη στενών του συνεργατών με τον πυρήνα των αντιεμβολιαστών, συνέχισε την τακτική του να μηδενίζει και να απορρίπτει χωρίς να προτείνει το παραμικρό».

«Στα εθνικά μας θέματα θέλει μια Ελλάδα μικρή, φοβισμένη και περιθωριοποιημένη, εκτός δικτύου διεθνών συμμαχιών. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, σε μια οβιδιακή μεταμόρφωση και μετά όλο αυτό το θόρυβο που προκάλεσε με την πρόταση εξεταστικής επιτροπής, μάθαμε απόψε ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις των στελεχών του κόμματός του για την υποτιθέμενη αναξιοπιστία τους» πρόσθεσε και κατέληξε αναφέροντας ότι «ο κ. Τσίπρας μιλούσε πολλή ώρα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει κάτι να πει. Δεν τα κατάφερε».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια