Ο Κ. Μητσοτάκης είχε θέσει θέμα άρσης της πατέντας για τα εμβόλια από τον Απρίλιο του 2020, υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης

🕔06/05/2021 - 12:08

Για σταδιακή απεμπλοκή από τα sms για τις μετακινήσεις έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας

Δηλώσεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και μια σειρά από πρακτικά ζητήματα όπως τα sms και τις μετακινήσεις έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Παράλληλα, ο κ. Γεραπετριτης, αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανοίξει σχετικά με την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είχε θέσει το θέμα από τον Απρίλιο του 2020!

Αναλυτικά, κατά τις δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση πηγαίνει καλά», αλλά «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμη μέσα στην πανδημία, είμαστε ακόμη μέσα στη δίνη του ιού», ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε «να είμαστε προσεκτικοί για ένα διάστημα ακόμη, να τηρούμε τα μέτρα», εξάλλου «τα sms έχουν τη λειτουργία, να μεταδίδουν ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη προσεκτικοί, το ίδιο και το πέρας του ωραρίου».

Ειδικά  για τα sms είπε πως «το θέμα θα επαναξιολογηθεί και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, σταδιακώς θα απεμπλακούμε και από την αποστολή των μηνυμάτων», προανήγγειλε σχετικώς, ενώ πιο συγκεκριμένα για το γραπτό μήνυμα που αφορά τη χρονική διάρκεια των αγορών, ο υπουργός απάντησε ότι «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί, θα αξιολογηθούν και τα δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «η εκτίμηση είναι ότι από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σταδιακή άμβλυνση σε ό,τι αφορά την αποστολή του μηνύματος».

Καλούμενος να σχολιάσει αν θα υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη στο κομμάτι των μετακινήσεων, εξήγησε ότι το σχετικό πρωτόκολλο «θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες όταν θα έχουμε και κάποια περισσότερα στοιχεία», η αίσθησή του πάντως είναι ότι «δεν θα υπάρχει διάκριση επί τη βάσει του αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι».

Σχετικά με με τους παιδικούς σταθμούς, ο Γ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες γονέων εργαζομένων που έχουν παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», εξηγώντας ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δύσκολα τηρούν μέτρα προστασίας ενώ υπάρχει δυσκολία και για την εφαρμογή των τεστ σε τόσο μικρά παιδιά.

Όμως ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε και ότι «σήμερα και αύριο θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις μέτρων από όλα τα αρμόδια Υπουργεία», συγκεκριμένα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το κομμάτι της αγοράς, των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, από το Υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα των κολεγίων, των ΙΕΚ και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια. Ενώ έκανε γνωστό ότι «με βάση την εισήγηση της επιτροπής όλα τα κέντρα ξένων γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις, θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία».

Για το ωράριο, μετά την αρχική παρατήρηση ότι «είναι καλό να μη μεταπίπτουμε από τον απόλυτο περιορισμό στην απόλυτη ελευθερία κίνησης διότι αυτό εκπέμπει τελείως λάθος μήνυμα, είναι καλό να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε απεγκλωβιστεί από τον ιό και να μην εφησυχάζουμε», κατέστησε σαφές ότι «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά», και στη συνέχεια αν όλα πάνε καλά μπορεί να υπάρξει συνολική απελευθέρωση. «Η 11η βραδινή θα επαναξιολογηθεί, να δούμε αν μπορούμε να πάμε ως τα μεσάνυχτα ή λίγο μετά», ανέφερε επίσης.

Για τον τουρισμό παρατήρησε ότι «φέτος, όπως και πέρυσι, θα είναι μια ειδική χρονιά τουρισμού», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι και οι τουρίστες θα αντιλαμβάνονται ότι το πρώτο και το βασικό είναι η υγειονομική ασφάλεια.

Για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε με έμφαση ότι σε ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα «η Ελλάδα απεδείχθη ότι μπορεί να διεκπεραιώσει αυτής της κλίμακας εγχειρήματα», με την πρόσθετη επισήμανση, «χθες μόνο περίπου 108.000 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν, χθες μόνο, ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάστηκε, καταλαβαίνετε την πολύ μεγάλη διάσταση του εγχειρήματος».

Στη συνέχεια της συνέντευξης μίλησε για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, εκεί όπου «ήδη έχει υπάρχει πρόβλεψη για οριζόντιο εμβολιασμό, ήδη εμβολιάζονται και θα εμβολιαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες όλοι οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας». Αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά, πρόσθεσε, είναι σε εξέλιξη σχεδιασμός για κατά το δυνατόν σύντομο και ασφαλή εμβολιασμό.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (πρώτη δόση), δήλωσε ότι «θα κάνουν τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο», αφού η ελληνική Πολιτεία έχει ήδη προνοήσει για τις δεύτερες δόσεις, χωρίς να εξαρτάται από μελλοντικές παραλαβές. Άλλωστε, «δεν είναι ενδεδειγμένο ιατρικά να αλλάζει η ποιότητα του εμβολίου στη δεύτερη δόση», συμπλήρωσε. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας παραλαμβάνει και θα παραλάβει ακόμη περισσότερα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson, τα οποία «θα είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα», ευκολότερα στη χρήση τους, επιπλέον θα αξιοποιηθούν για τους κατάκοιτους συμπολίτες μας.

 

Για τις πατέντες των εμβολίων

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα σχετικά με τις πατέντες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με αφορμή και τη σχετική τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (δείτε εδώ), ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «εκείνος ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν, από τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ο πρωθυπουργός: όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ, είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει τα εμβόλια να καταστούν οικουμενικά, δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το επανέλαβε και τον Απρίλιο, το επανέλαβε σε όλες τις εκδοχές που μίλησε για το ζήτημα». Παράλληλα, «και ο καθηγητής κ. Μόσιαλος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας στα διεθνή fora είχε πολύ εγκαίρως τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας  αντέτεινε: «Εμείς είχαμε πει ότι αυτό που είναι αδύνατον, δεν ήταν η άρση ή η μερική άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η δυνατότητα να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν γραμμές παραγωγής στη χώρα που να μπορούν να καταστήσουν την παραγωγή πολύ πιο μαζική. Αυτό είναι αδύνατον να υποστηριχθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είχε γίνει η σχετική διαβούλευση, για το λόγο αυτό είναι προφανές ότι ήταν μια αλυσιτελής πρόταση», αντέκρουσε ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι «χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που δεν διαθέτουμε, παρότι πολύ ισχυρή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία». Και, κλείνοντας για το θέμα αυτό, εκτίμησε ότι «από το φθινόπωρο θα υπάρχει απόλυτη επάρκεια και ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών» και χωρίς να καταργείς τα κίνητρα που χρειάζεται η έρευνα, εν τέλει «για λόγους οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους των μεγάλων εταιρειών έτσι ώστε να καταστεί προσβάσιμο το προϊόν από παντού».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Εξαντλήσαμε κάθε μέθοδο πειθούς – Τα όρια του συνταγματικού δικαιώματος είναι σχετικά, είπε ο Γ. Οικονόμου

30/11/2021 - 19:38 - «Προχωρήσαμε σε αυτή την υποχρεωτικότητα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την...

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

30/11/2021 - 19:25 - Tο νομοσχέδιο για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο για τον...

Έρχεται clamshell foldable της Huawei με μεντεσέ νέας γενιάς

30/11/2021 - 19:12:52 -

Δωρεάν το επί πληρωμή Spotify για 3 ολόκληρους μήνες – Έτσι το κάνεις!

30/11/2021 - 19:04:17 -

Οκτώ αλλαγές στον ΕΦΚΑ παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης

30/11/2021 - 18:54 - Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, οι...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια