Ο κορωνοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, είπε στη Βουλή η Φ. Γεννηματά (video)

🕔02/04/2020 - 15:47

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Την εκτίμηση ότι μέχρι τώρα φαίνεται πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Φ. Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του ιού, ωστόσο άσκησε κριτική, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε».

αναλυτικά, κατά την ομιλία της η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «με έκπληξη είδα την επιλεκτική αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δείχνει ένα έλλειμμα γενναιοδωρίας, κύριε πρωθυπουργέ που δεν ταιριάζει σε αυτό που βιώνει τώρα η χώρα και στη στάση όλων μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό και μας βάζει όλους σε σκέψεις σε σχέση με τις δεύτερες σκέψεις που σας οδήγησαν σε αυτή τη στάση».

Στη συνέχεια είπε πως «όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχω να παρατηρήσω ότι πραγματικά χαίρομαι που εδώ και τώρα δέχεται τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το τι πρέπει να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια». «Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Αρκετά», είπε η Φ. Γεννηματά και συμπλήρωσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε».

Υπενθύμισε, επίσης, και κατέθεσε χρονολογικά όλες τις έγκαιρες προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα της για την κρίση, από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, για την βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του ΕΣΥ, καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. Υπογράμμισε ότι «βεβαίως υπάρχει και ζήτημα ατομικής ευθύνης. Αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις».

Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι μέχρι τώρα φαίνεται πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επιμένοντας στην ενίσχυση του ΕΣΥ που είναι η ναυαρχίδα, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Πρόσθεσε ότι «ο κορωνοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές κι ο ρόλος μας είναι να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις κι αυτό συνιστά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις διαπιστώσεις τις οποίες επισημαίνει και στην εφαρμογή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι στηρίζει πλήρως από την αρχή τις υποδείξεις και τα μέτρα της επιστημονικής Επιτροπής και ανέπτυξε προτάσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και συγκεκριμένα:

• Να γίνει πράξη η πρότασή μας για το δίκτυο της πρώτης γραμμής, με την συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι, όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ.

• Τεστ. Για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Για να υπάρξει καλύτερη εικόνα της διασποράς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Θα χρειαστούν ιδιαίτερα και στη δεύτερη φάση.

• Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται και πόσα κρεβάτια νοσηλείας είναι διαθέσιμα ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συστήματος αλλά και για λόγους διαφάνειας και αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.

• Να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση μας για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Και να επεκτείνει το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, σε όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή. Είναι η ώρα η τροπολογία που τρεις φορές καταθέσαμε να γίνει αποδεκτή.

Σχετικά με τα μέτρα για τις οικονομικές συνέπειες που έχουν ληφθεί, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολλά από αυτά είναι στις προτάσεις μας. Όμως είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή». Υποστήριξε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, την έκδοση «κορωνο-ομολόγου» και τον κάλεσε να μην υποχωρήσει.

Επεσήμανε ότι «υπάρχουν δυνατότητες, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν πια για το 2020. Επιπλέον, συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει να σταματήσουν οι χρεώσεις από τις Τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και διατύπωσε προτάσεις στοχευμένες για επιχειρήσεις και ανθρώπους που δοκιμάζονται. Όπως είπε η κ. Γεννηματά:

• Είναι αναγκαίο ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις.

• Οι αγρότες έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Η εξαγγελία για 150 εκατ. ευρώ συνολικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι απαράδεκτη.

• Επιπλέον δημιουργούνται μεγάλα θέματα με το κυβερνητικό αλαλούμ για την ένταξη επιχειρήσεων στους ΚΑΔ που προστατεύονται. «Κάποιοι αγνοούν φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία», τόνισε.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ζήτησε να αποφασισθεί ότι θα μειωθούν δραστικά τα ένσημα που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζομένους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι το «μάρμαρο» δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας από κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών η συντάξεων. «Ζητήσαμε και ζητάμε να καταργηθεί το απαράδεκτο άρθρο 9 της ΠΝΠ με το οποίο ευνοείται η εργοδοτική ασυδοσία και οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι διορθώσεις που έγιναν δεν αρκούν, οι ερμηνείες πολλές, ο αρνητικός συμβολισμός είναι ισχυρός», υποστήριξε και επεσήμανε ότι δεν έχει δοθεί καμία παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών.

Δείτε την ομιλία της κ. Γεννηματά:

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12-5-2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (11/5/2020) Σημαντικά φαίνεται πως ανησυχούν οι πολίτες για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19, αφού το 74% εμφανίζεται θετικό και μάλλον θετικό στην... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!