Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους, είπε ο Κ. Μητσοτάκης (video)

🕔18/12/2019 - 22:57

«Στόχος είναι να πετύχουμε ανάπτυξη 2,8% και να έχουμε 100.000 λιγότερους ανέργους» - Προανήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

«Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ και απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι «βρίσκεται στο στάδιο του θυμού» και του ευχήθηκε «να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας».

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου», είπε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:


 

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις» είπε, ακόμη, ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού και υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις, ενώ τόνισε ότι «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε, επίσης, ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη και είπε ότι η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. «Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Ακόμη, είπε ότι στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ και σημείωσε ότι η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Είπε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας και πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κάθε αλλαγή του προσανατολισμού της χώρας, προϋποθέτει και αλλαγή στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και στον τρόπο σκέψης των πολιτών», τονίζοντας ότι πρέπει «να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα από ξεπερασμένους μύθους που μας κρατούσαν καθηλωμένους».

Πρώτος μύθος είπε, είναι ότι η δήθεν ευνοϊκή φορολόγηση των επιχειρήσεων ευνοεί μόνο τους επιχειρηματίες ενώ η αλήθεια είναι η ακριβώς ανάποδη. «Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας, αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο», είπε με έμφαση.

Δεύτερος μύθος, συνέχισε, είναι τα αποκαλούμενα υπερπλεονάσματα. «Στο 3ο αχρείαστο μνημόνιο, οι πιστωτές επέβαλαν σκληρή λιτότητα. Εσείς την πήρατε και την κάνατε συριζαϊκή υπερλιτότητα. Βάλατε παραπάνω φόρους, γίνατε μνημονιακότεροι των μνημονιακών», είπε τονίζοντας πως η χώρα δεν χρειάζεται πλεόνασμα φορολογίας αλλά πλεόνασμα επενδύσεων.

Ακόμη, υπενθύμισε επίσης ότι η προεκλογική του δέσμευση ήταν πρώτα να κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά να διεκδικήσουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αυτό είχα πει, αυτό κάνω τώρα ως πρωθυπουργός. Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021», είπε και παράλληλα, ρώτησε γιατί ο ειδικός λογαριασμός για αυτό το λόγο -που είχε πει ότι ανοίγει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η προηγούμενη κυβέρνηση- δεν άνοιξε ποτέ. «Πού είναι αυτός ο λογαριασμός; Στη φαντασία σας; Και μετά μιλάτε για απάτη.. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη. Τίποτα δεν είχατε συμφωνήσει με κανένα. Και το ξέρετε καλά, και εσείς και ο υπουργός σας», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αν ίσχυε πως ό,τι καλό οφείλεται στο χθες, γιατί σας γύρισαν την πλάτη οι πολίτες; Σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως στόχος του προϋπολογισμού είναι να πετύχουμε ανάπτυξη 2,8% στο τέλος του 2020 και να έχουμε 100.000 λιγότερους ανέργους τον επόμενο χρόνο. Επιπρόσθετα, μίλησε για την ανάγκη και τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας πως οι μεγάλες αλλαγές οφείλουν να είναι ακαριαίες, όχι ακραίες, και να εφαρμόζονται.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. «Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές» είπε και σημείωσε ότι «την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση«, είπε. Ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η κοινωνία είναι πιο ώριμη και έτοιμη για μεγάλες αλλαγές από ποτέ, κάτι που έδειξε με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τη στροφή στην ανακύκλωση και με το κίνημα για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Μόλις χθες εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν γιατί 21 υπάλληλοι του μετρό άλλαξαν πόστο με βάση τις ανάγκες του εργοδότη τους. Σπεύσατε φυσικά να τους υπερασπιστείτε. Ζήτησα πρώτος συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών. Αναλαμβάνω δράση για να αλλάξω τα κακώς κείμενα και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συγγνώμη μπορεί να γίνει σύνθημα ανάτασης των πολλών στην αυθαιρεσία των λίγων. Θα πλαισιωθεί με ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη διαμαρτυρία ορισμένων, αλλά θα υπερασπίζεται και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών», ξεκαθάρισε. Ακόμη, είπε ότι απαιτείται μεγαλύτερος αλληλοσεβασμός, μαζί με νομοθετική ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία και σημείωσε πως «η κυβέρνηση του θα διορθώνει λάθη, κάτι που κάνει εδώ και πέντε μήνες σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λάθη εδώ και πέντε χρόνια και επιμένει σε αυτά».

Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού», είπε. Ακόμη, υπογράμμισε ότι μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσβαλε τα 4 χρόνια.

Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, είπε ότι θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα όπως πχ ο ΒΟΑΚ αλλά και τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.

«Μέσα στο χρόνο - τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε - ξεκινά η πυλωτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, λέγοντας ότι όταν μιλά για μεσαία τάξη αναφέρεται στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, που δεν προσδιορίζονται αποκλειστικά από το εισόδημα αλλά και από τη διάθεση να εργαστούν και να προκόψουν. «Είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, αλλά ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει», ανέφερε.

Περνώντας στα εθνικά θέματα, είπε ότι ισχυρή οικονομία σημαίνει και ισχυρή πατρίδα και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η ένταση της διπλωματικής μας δράσης συνεχίζεται αμείωτη», συνέχισε και προσυπόγραψε απόλυτα την προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα να κατεβάσει τους τόνους όταν νωρίτερα μίλησε για αυτά τα θέματα και να μιλήσει για την ανάγκη εθνικής ενότητας.

«Δεν διέκρινα σε αυτά που είπαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από τη επεκφρασμένη θέση της κυβέρνησης στον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική τους τελευταίες μήνες. Επαναλαμβάνω την αταλάντευτη θέση μας: Η Ελλάδα είναι πιστή στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα, δεν εκχωρεί τίποτα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν την εθνική μας ακεραιότητα και κυριαρχία», τόνισε.

Είπε επίσης ότι ουδέποτε η κυβέρνηση σκέφτηκε να αναστείλει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ότι προσερχόμαστε στο διάλογο αλλά όχι πιεζόμενοι, ή από θέση αδυναμίας. «Έχουμε δίκιο, αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες», τόνισε και αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ενώ μίλησε και για τη σχέση μας με τις ΗΠΑ: «Δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι κάνατε θεαματική στροφή στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ΗΠΑ και όσα πιστεύατε. Πολύ καλά κάνατε», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως με εξαίρεση το ΚΚΕ, διαμορφώνεται για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, πλατιά διακομματική συμμαχία που θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στρατηγικής συμμαχίας.

«Δεν είμαστε δεδομένοι, όχι για τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε δεδομένοι για κανένα. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό. Οι καλοί σύμμαχοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές», τόνισε και υπενθύμισε πως από αμερικανικής πλευράς έχει υπάρξει ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από το State Department. Πρόσθεσε πως η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοικτή για οποιαδήποτε ενημέρωση στα εθνικά θέματα, και αν κρίνει θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. «Ας κρατήσουμε το κεκτημένο της ενιαίας εθνικής γραμμής», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τον pροϋπολογισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά να ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική μακριά από τις ακρότητες του παρελθόντος. Μιλώντας για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είπε ότι οι πολίτες ψήφισαν και ξαναψήφισαν, δοκίμασαν όλους και όλα. «Η πατρίδα μας άντεξε. Βρήκαμε το δρόμο μας. Στο χέρι όλων μας είναι ποτέ ξανά να μην τον ξαναχάσουμε», τόνισε.

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους. Σε χώρες δημοκρατικές, όπου...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια