Ο πρωθυπουργός θέλει να αποδράσει, γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό που έρχεται, είπε ο Αλ.Τσίπρας

🕔22/06/2022 - 17:44

Συνέντευξη στο πλαίσιο της Γ.Σ του ΣΕΠΕ- Τι είπε για στις συνεργασίες και τον τουρισμό

Βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός θέλει να «αποδράσει» γιατί «δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό που έρχεται». Ως προς την δική του πολιτική εστίασε στην ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές.

Την εκτίμησή του αυτή, του κ. Τσίπρα, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου και του ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλ. Τσακαλώτος.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς και στον τουρισμό μεταξύ των οποίων στην αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων και στους κακοπληρωμένους, όπως είπε, εργαζόμενους. Τι είπε:

Για τις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «ένας πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε πρόωρες εκλογές για δύο λόγους: είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι θα κερδίσει, είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το διαχειριστεί και αποφασίζει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να «αποδράσει», να βγάλει από τα χέρια του την καυτή πατάτα, είτε να καταφέρει να επανεκλεγεί αλλά να πει ότι «εντάξει, έχω νωπή την εντολή», είτε να χάσει και να φύγει». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πώς «αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με βεβαιότητα, νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ανόητους συμβούλους γιατί το μεγάλο θέμα συζήτησης το βράδυ των εκλογών θα είναι πόσο έξω έχουν πέσει όλες οι προβλέψεις».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις που απηύθυνε χθες προς τον πρωθυπουργό, για ανακοίνωση από τώρα της ημερομηνίας των εκλογών, ορισμό υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, να τεθεί σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να υπάρξει ισομερής κατανομή στο χρόνο προβολής των θέσεων των κομμάτων.

Για την συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων

Είπε ότι δεν είναι ομαλό ούτε υγιές να συνεργάζονται οι δύο μεγάλοι πόλοι του πολιτικού συστήματος, αλλά είναι απολύτως υγιές ο έκαστος εκ των δυο πόλων με άλλες δυνάμεις σε μια προγραμματική βάση να συγκροτούν ένα πρόγραμμα 4ετίας και μια κυβέρνηση σταθερότητας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι απευθύνεται στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και οι οποίες «θα πρέπει να απαντήσουν κάποια στιγμή πρώτον αν θέλουν να συμμετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα και δεύτερον αν θέλουν να θέσουν τους όρους και να δείξουν σε ποια κατεύθυνση θέλουν μια κυβέρνηση». «Δεν μπορούν να το ξορκίζουν, ούτε να λένε γενικόλογα «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Τι θα πει «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»; Εγώ δεν το κατανοώ αυτό. Ένα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε μεγάλα θέματα, προγραμματικούς όρους θα συζητήσουμε». Τόνισε ότι «η συζήτηση πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση και επίσης οι συγκλίσεις ή αποκλίσεις πρέπει να έχουν βάση τα προγράμματα και το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο ελληνικός λαός, αυτός είναι που θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει, ποιοι θα κυβερνήσουν, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός».

Για τα ελληνοτουρκικά και την Ουκρανία

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν φοβάται ότι μπορεί να ζήσουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, για να απαντήσει ότι «όλοι είμαστε ανήσυχοι γιατί βλέπουμε ότι φέτος είναι χρονιά πολύ μεγάλης έντασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ίσως η χειρότερη και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά ανησυχητικές». Ανέφερε ότι η κριτική που ασκεί στον πρωθυπουργό είναι ότι οι επιλογές του «μας κάνουν μέρος της κρίσης, ενώ η χώρα ήταν πάντα μέρος της λύσης». Είπε ειδικότερα ότι δεν θα έπρεπε χωρίς να ρωτήσει κανέναν να αποστείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία από τα νησιά μας. «Δεν τολμά η Γερμανία να στείλει και στέλνουμε εμείς», σχολίασε. Τόνισε ότι «βεβαίως πρέπει να καταδικάσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και να πάρουμε το μέρος του αμυνόμενου, αλλά η Ελλάδα να γίνει μέρος της κρίσης, να έχει τέτοια εμπλοκή;». Σχολίασε ότι ο Ερντογάν φαίνεται ως ο «ειρηνιστής» και «εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε αυτό που μας ορίζουν τρίτες δυνάμεις και μας εμπλέκουν με πολύ άσχημο τρόπο», ενώ «την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν δέχεται καμία πίεση ούτε καν για να εφαρμόσει κυρώσεις στην Ρωσία».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «κίνδυνος εμπλοκής πάντοτε υπάρχει και υπάρχει ακόμα και από ένα ατύχημα». «Αλλά αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να γίνει ένα ατύχημα και να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεννόησης προκειμένου αυτό το ατύχημα να αποσοβηθεί και πόσο δύσκολο είναι σήμερα που απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κανένας δίαυλος». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι και ο ίδιος είχε βρεθεί πολλές φορές απέναντι σε μια αδιάλλακτη στάση, αλλά πάντοτε δούλευε ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας «και δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε διαύλους επικοινωνίας». Σημείωσε ότι αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον προκειμένου να μην έχουμε ένα ατύχημα που θα μετεξελιχθεί σε κρίση. Πρόσθεσε ότι «αν είναι επιλογή η κρίση, δεν την αποφεύγεις. Αλλά το ατύχημα να μετεξελιχθεί σε κρίση τότε αυτό είναι αμεριμνησία που δεν μπορεί αν έχει μια κυβέρνηση της χώρας».

Για την ακρίβεια και την ενέργεια

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια, λέγοντας ότι «έχουμε μια διπλή αισχροκέρδεια στην οικονομία εις βάρος όλων, αλλά κυρίως των αδύναμων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης». Αυτή στο χώρο της ενέργειας και την «αισχροκέρδεια του κράτους». Σημείωσε ότι τα ταμεία του κράτους έχουν γεμίσει το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους γιατί παραμένει σταθερός ο ΦΠΑ ενώ έχουμε αυξήσεις στα προϊόντα. «Αυτό δεν είναι έντιμο», είπε, «να γεμίζεις τα ταμεία λεηλατώντας τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, κρατώντας τόσο υψηλό τον ΦΠΑ και με τόσο υψηλό πληθωρισμό», κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι το κάνει για να δίνει επιδόματα προεκλογικά. «Μας κατηγορούσε εμάς στα χρόνια των μνημονίων ο κ. Μητσοτάκης ότι είχαμε επιδοματική πολιτική, αλλά είχαμε διότι είχαμε την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας και δεν μας άφηνε να κάνουμε πολιτική. Έρχεται ο ίδιος τώρα και τα κάνει που χειρότερα χωρίς καμία τρόικα πάνω απ' το κεφάλι του, τα παίρνει από το ένα χέρι από τους αδύναμους, τους μικρομεσαίους και τους επιχειρηματίες και δίνει στοχευμένα με το άλλο».

Είπε ότι «για να ανασάνουμε από το τρομακτικό κύμα της ακρίβειας πρέπει να πάμε σε γενναίες παρεμβάσεις που δεν γεμίζουν τα ταμεία, αλλά δεν θα δημιουργούν αυτή την ανέντιμη ανακύκλωση», τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και ο ΕΦΚ για τα καύσιμα. Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα του πρωθυπουργού -κατά την ερώτηση- ότι αν γίνει αυτό επιβραβεύονται οι κατέχοντες και ότι αυτά τα μέτρα έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρώτο επιχείρημα είναι πολύ φτωχό γιατί όταν ένας πλούσιος και ένας φτωχός επιβαρύνονται το ίδιο από την αύξηση στη βενζίνη, η επιβάρυνση στον φτωχό θα είναι πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος του από ό,τι η επιβάρυνση στον πλούσιο. «Αν θέλει η κυβέρνηση να ακολουθήσει πιο δίκαιη πολιτική ας υλοποιήσει τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ας φορολογήσει τους έχοντες και κατέχοντες με άμεσους φόρους», σημείωσε. Ως προς το δεύτερο επιχείρημα είπε ότι η κυβέρνηση λέει πως η μείωση του ΕΔΚ σε ετήσια βάση κοστίζει 1,5 δισ. και πως δεν καταλαβαίνει γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση απ' τη στιγμή που δεν είχε ούτε μνημόνια, ούτε τρόικα, ούτε περιορισμούς για πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. «Γιατί εμμένει σε αυτή την πολιτική που δημιουργεί αυτές τις μεγάλες ανισότητες; Αν το κάνει για να μαζεύει χρήματα και να τα δίνει στοχευμένα ενόψει εκλογών, είναι μια λαθεμένη και ανέντιμη στρατηγική», σχολίασε.

Για τον τουρισμό

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «και φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία κοινωνικά και οικονομικά ο τουρισμός να είναι ένα αποκούμπι». Ωστόσο υποστήριξε ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον τουρισμό δεν θα πρέπει να συγκριθούν με εκείνες του ‘21 και του ‘20, της περιόδου της πανδημίας, αλλά ο πήχης να μπει ψηλά «και να συγκριθούν με τις επιδόσεις του 2019 που ήταν εξαιρετικά υψηλές και όλης της δικής μας τετραετίας , παρότι διαχειριστήκαμε μνημόνια». Ανέφερε ότι το 2014 οι αφίξεις στη χώρα ήταν 24,2 εκατ. και μετά έφτασαν στα 34 εκατ., ότι υπήρξε «πολύ μεγάλη αύξηση περίπου 35% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και περίπου 3% η αύξηση στο ΑΕΠ της συμβολής του τουριστικού προϊόντος στην οικονομία και σταθερά διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος από τους ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν είναι ικανοποιημένες φέτος και οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού, γιατί η αύξηση του τουρισμού στη χώρα δεν είναι γραμμική αλλά όλων των ταχυτήτων -δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη- και διότι «το κρίσιμο αποτύπωμα στο τέλος της ημέρας είναι όταν θα κάνουν ταμείο οι επιχειρήσεις, αν τα έσοδα αφαιρουμένων των εξόδων βγάζουν ένα αποτέλεσμα που θα είναι καλύτερο από των προηγούμενων χρόνων». Σημείωσε ότι το «τρομακτικό πρόβλημα για όλη την οικονομία είναι η τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και ο πληθωρισμός». Χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες το τουριστικό προϊόν αντέχει και ευχήθηκε να ξεπεραστεί και ο πήχης του ‘19. «Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους του τουρισμού είναι η έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του μη μισθολογικού κόστους», συμπλήρωσε. Σε σχέση με τη θέση του για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό και στον τουρισμό είναι ο πιο σημαντικός κρίκος και πως το γεγονός ότι υπάρχει «τεράστια έλλειψη» εργατικού δυναμικού και σε αυτόν τον τομέα οφείλεται σε έναν βαθμό και στο γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας -και αυτό είναι ευθύνη εκείνων που βάζουν το πλαίσιο- είναι άσχημες. Σημείωσε ότι θα πρέπει να μειωθούν άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό κόστος, να υπάρχει πλαίσιο εργασίας που θα αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος».

Σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ομιλία του

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:
«Ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις εκλογές. Ούτε η επιλεκτική ερμηνεία, ούτε πολύ περισσότερο η διαστρέβλωση της τοποθέτησης του έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στο δημόσιο διάλογο, τους πολίτες και την Πατρίδα. 'Αλλωστε τα ζητούμενα των πολιτών είναι άλλα. Για αυτό και  η Κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην προσπάθεια ανακούφισης της κοινωνίας, στήριξης των επιχειρήσεων και διασφάλισης των εθνικών δικαίων. Στη δική μας κλίμακα αξιών ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της ζωής όλων. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, εθισμένος στον παλαιοκομματικό τακτικισμό, δεν βλέπει μπροστά του ανθρώπους, αλλά «κουκιά». Τον ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον, το δικό του και του κομματικού του μηχανισμού. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, με την αντιθεσμική του τοποθέτηση, να αφήσει άθλια, «τραμπικού» τύπου, υπονοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα. Είναι ολοφάνερο ότι στην προσπάθεια του να οικοδομήσει γραμμή εσωκομματικής άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο δεν έχει κανένα φραγμό, θεσμικό και πολιτικό».

Απάντηση Ευκλ. Τσακαλώτου στην κυβέρνηση 

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απάντηση στην ΝΔ:
«Ήξερα ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της ΝΔ είναι μειωμένη, ήξερα ότι θα κάνουν προπαγάνδα με οτιδήποτε. Αλλά αν δεν κατανοούν ότι η δημοκρατία σημαίνει να ακούς την λαϊκή ετυμηγορία, αν δεν κατανοούν ότι εμείς απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τότε δεν κατανοούν τι θα πει πολιτική.
Έχουμε σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και καλούμε όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές ανοιχτά και δημόσια.  Δεν μιλήσαμε προνομιακά για κανέναν χώρο. Αυτό είναι σαφές. 
Η ΝΔ παρότι καταλαβαίνει τι λέμε προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ότι γυρνάμε στο 2015 γιατί φοβάται την ανατροπή της από μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως φοβούνται οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. 
Αν ωστόσο συνεχίζουν να ψάχνουν για το ποιοι κατέστρεψαν τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ψάξει είτε στην κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Ή ακόμα και στη σημερινή κυβέρνηση που παλεύει με αξιώσεις να καταστρέψει πάλι τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Δηλώσεις Πολιτικών αρχηγών και ΠτΔ για την εορτή της Παναγίας

15/08/2022 - 19:48 - Κυρ. Μητσοτάκης: «Μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα η ενότητα» Μήνυμα ενότητας έστειλε ο...

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον

15/08/2022 - 19:43 - Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο θέτει στο...

Ουκρανία: Νάρκη έσκασε στη θάλασσα – Δύο νεκροί από την έκρηξη στην Οδησσό

15/08/2022 - 15:49:59 -

Τέσσερις γυναίκες του ζωδιακού που πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους και τα θέλω τους στον έρωτα

15/08/2022 - 12:00:00 -

ΑΕΚ: «Παζάρι με Μπεσίκτας για Λιβάι Γκαρσία»

15/08/2022 - 11:55:44 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η δημοκρατία κινδυνεύει, από τους κάθε είδους ευησυχασμούς.

Γιάννης Μαγκριώτης

Η μετεμφυλιακή περιορισμένη δημοκρατία , δεν μπόρεσε να γίνει δημοκρατία , δεν της το επέτρεψαν οι πολιτικές και οι κοινωνικές δυνάμεις του...

Δείτε όλο το άρθρο
Στον Έβρο και στην Τήνο

Στον Έβρο και στην Τήνο Κλείδωμα Άρθρου:  Free Η Αντιγόνη παραβίασε το νόμο γιατί γεννήθηκε για να αγαπά, όπως είπε στον Κρέοντα που την...

Δείτε όλο το άρθρο
Εβρος: Η ντροπή των Ελληναράδων τουρκοφάγων

Εβρος: Η ντροπή των Ελληναράδων τουρκοφάγων Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Στην κορυφαία ίσως ραψωδία της Ιλιάδας, ο Πρίαμος βασιλιάς...

Δείτε όλο το άρθρο
Άρθρο Αικ. Παπανικολάου στην «Κ»: Ελλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας

Τα κενά στη διαδικασία άρσης του απορρήτου και τα όρια του ελέγχου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Τα τηλέφωνα πάντα μπορούσαν να...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το ΘΕΜΑ, 24-7-2022 Το εκλογικό σκηνικό δείχνει παγιωμένο, σύμφωνα  με νέα δημοσκόπηση της Marc για το "Θέμα". Σύμφωνα με την ανάλυση  της δημοσκόπησης οι... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll για tomanifesto (19-7-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για tomanifesto. Προβάδισμα ΝΔ με 8,9 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ


Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...


Δείτε θέμα και σχόλια