Ό,τι πιο κοντινό σε τείχη στα νησιά για να μην περνάνε πρόσφυγες και μετανάστες είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος

🕔23/09/2019 - 19:18

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως στόχος είναι η αποτροπή, τονίζοντας πως σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα «λουριά»

Ό,τι πιο κοντινό σε τείχη θα κάνουμε στα νησιά για να μην περνάνε πρόσφυγες και μετανάστες, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που σημείωσε πως σε όλο το μήκος και πλάτος των χερσαίων και θαλασσίων ελληνικών συνόρων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης.

Μιλώντας στον Alpha, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «από τον Έβρο περνάνε πλέον πολύ λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς, γιατί θα σφραγιστεί. Κάτι τέτοιο, όμως, δε μπορεί να γίνει στα νησιά, εκεί δεν μπορούμε να υψώσουμε τείχη, θα κάνουμε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό».

«Σκοπός είναι η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη κι εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν λίγο τα ‘λουριά’» είπε και υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη έξαρση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

«Όταν το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα - ασχέτως πότε θα εκδικαστούν, που πάνε πολύ αργά, λόγω της δομής της διαδικασίας του δικαστικού μας συστήματος - και έρχονται 1.000, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο, μαζεύεται δηλαδή κόσμος στα νησιά» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «ο Έβρος είναι πιο εύκολος ως προς την επιτήρησή του, διότι είναι χερσαία σύνορα. Υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και θα γίνει ακόμα αυστηρότερη, με περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερες διαδικασίες επιτήρησης και παρατήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού. «Ήδη, ο Έβρος δεν είναι μεγάλο σημείο εισόδου. Το πρόβλημά μας είναι κυρίως στα νησιά» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Αναφερόμενος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε ότι «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Επομένως, ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια - και υπάρχουν πολλά στα νησιά του Αιγαίου - με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό του Στρατού, με ό,τι μέσο διαθέτουμε. Υπό την επιτήρηση πάντα του Λιμενικού, γιατί αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις» είπε.

Όπως συμπλήρωσε, τα 15 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανεπτυγμένα από τη Λέσβο μέχρι και τη Ρόδο. «Όλα τα μικρότερα σκάφη μας είναι εκεί. Θα προωθηθούν μάλλον κάπως πιο μπροστά, όχι δυτικά της Λέσβου, για παράδειγμα, αλλά ανατολικά, σε διάφορα σημεία απ’ όπου θα επιτηρούν. Θα δανείσουμε, κατά κάποιο τρόπο, στο Λιμενικό πλωτά μέσα, που θα περιπολούν. Πάντα όταν αυξάνονται κι εντείνονται οι περιπολίες πλωτών μέσων, με στελέχωση φυσικά και από το Λιμενικό που έχει πάντα την εποπτεία των επιχειρήσεων, πάντα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Όχι σε βάθος χρόνου, αλλά αρχικά τουλάχιστον λειτουργεί αποτρεπτικά. Πρέπει να δείξουμε εντονότερη παρουσία σε κάθε επίπεδο. Πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά, πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι κάποιοι (πρόσφυγες και μετανάστες) θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν, με κάποιες συνθήκες. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας. Το δικό μας κομμάτι είναι να αυξήσουμε την επιτήρηση, τα μάτια και τα αυτιά που ‘σκανάρουν’ το Αιγαίο και την παρουσία μας εκεί αποτρεπτικά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς πόσο έτοιμος είναι ο ελληνικός στρατός για την περίπτωση που «επιχειρήσουν κάτι οι Τούρκοι στο Αιγαίο», ο υπουργός απάντησε ότι «είναι έτοιμος, αλλά η προσπάθειά μας είναι να τους πείσουμε να μην επιχειρήσουν. Η προσπάθεια είναι διαρκής, παρά τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, λύνονται δυναμικά. Διότι τα οπλικά συστήματα παλιώνουν, καθίστανται αναχρονιστικά κι επομένως διαρκώς υπάρχει ανάγκη να κάνεις παρεμβάσεις προκειμένου να τα έχεις σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση».

Όπως συμπλήρωσε, και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσιμα ελληνικά drones-μη επανδρωμένα σκάφη. «Διαπραγματευόμαστε τόσο με τους Αμερικανούς, όσο και με τους Ισραηλινούς την απόκτηση μερικών ακόμα, με διαφορετικές δυνατότητες το καθένα, με αγορά ή με leasing. Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση και τα δύο ζητήματα. Τα ισραηλινά έχουν άλλες δυνατότητες, τα αμερικανικά άλλες, μεγαλύτερες όσον αφορά την εμβέλεια, καλύπτουν δηλαδή περισσότερο χώρο. Είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε. Και επιπλέον, Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, συγκεκριμένα με τον αρμόδιο υπουργό για την Έρευνα και την Καινοτομία, τον κ. Δήμα, με τον οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones, ελληνικής τεχνολογίας. Είναι βασική στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, διότι είναι η ραχοκοκαλιά που υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ.

Εξήγησε δε πως αυτή τη στιγμή «’τρέχουν’ πάρα πολλά πράγματα, πολύ εντατικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις. ‘Τρέχει’ το πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16 στην κατηγορία Viper, που είναι ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει, αν εξαιρέσουμε τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, κάτι το οποίο, όταν συμβεί, θα αναβαθμίσει μεταξύ άλλων και τις δυνατότητες της ΕΑΒ, της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία αυτή τη στιγμή ζητά ένα έναυσμα για να βγάλει δουλειές και να αποκτήσει ακόμα περισσότερες. Είναι τα καράβια, οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί, πολλά πράγματα που ‘τρέχουν’».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, αλλά στους επαγγελματίες του Στρατού «εκεί θα κάνουμε παρεμβάσεις για να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας. Χρειάζονται πολύ επιλεκτικά προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους» είπε ο ΥΠΕΘΑ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!