Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ έχει αλλάξει, είπε ο Θ. Λιβάνιος

🕔08/02/2021 - 19:32

Ο κ. Λιβάνιος απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση

«Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ έχει αλλάξει», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση, και τα όσα μεταδόθηκαν από τα δελτία της για τα τεκταινόμενα στην Ικαρία.

«Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις στη ραδιοτηλεοπτική αγορά και τις διατάξεις για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, διατυπώθηκαν οι επικρίσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη ότι τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ φτιάχνονται από τον ίδιο αόρατο αρχισυντάκτη που φτιάχνει και τα δελτία ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση.

Ο κ. Λιβάνιος σχολίασε τις καταγγελίες για τον τρόπο που μεταδόθηκαν τα γεγονότα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, λέγοντας: «Άκουσα τον κ. Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) να λέει ‘το τριήμερο στην Ικαρία!’. Κοιτάζω τα δελτία Τύπου της Παρασκευής, και ήταν μονοήμερο ταξίδι», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και συνέχισε: «Ακούμε ότι υπήρξε ‘πλήθος αποδοκιμασιών’. Ήταν 15 με 20 άτομα. Και μάλιστα τους συνάντησε ο πρωθυπουργός. Πήγε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία που έχει μια συγκεκριμένη εκλογική παράδοση, και διαμαρτυρήθηκαν 20 άτομα, τους άκουσε, πήρε το ψήφισμα και έγινε μια κουβέντα σε πολιτισμένο επίπεδο. Και μετά φτάσαμε στο εξής καταπληκτικό. ‘Δεκάδες, λέει, συνδαιτημόνες φάγανε...’. Πάλι μετρούσα στη φωτογραφία τα άτομα. Ούτε 50 ούτε 60 άτομα είδα, ούτε 70 άτομα έβλεπα».

Σε σχέση με την παρουσίαση των γεγονότων στην Ικαρία από τον κρατική τηλεόραση, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «η ΕΡΤ, χθες στο μεσημεριανό δελτίο, και στις 12.00 και στις 15.00, και φωτογραφία έδειξε και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέδωσε και στις 9.00 το βράδυ έπαιξε την απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο. Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο. Έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. «Το να πούμε, για ακόμη μια φορά, πόσο πολύ έχει αλλάξει η ΕΡΤ, νομίζω ότι παρέλκει, γιατί το καταλαβαίνει και ο κόσμος, βλέπουμε πόσο έχει ανέβει το επίπεδο», είπε ο κ. Λιβάνιος και τόνισε ότι «προφανώς η διοικητική ιεραρχία της ΕΡΤ δεν είναι χρωματισμένη κομματικά».

Καθώς οι διατάξεις για τις αποδοχές των στελεχών στην ΕΡΤ δέχθηκαν πολλές επικρίσεις, ο κ. Λιβάνιος επέμεινε ότι απαιτείται μισθολογικό καθεστώς που να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. «Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί στην ΕΡΤ ένα ικανό προσωπικό», είπε και ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται και δεν υπάρχει θέμα bonus».

«Όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία, μας έχουν διδάξει πολλά. Δεν θα γυρίσουμε να κάνουμε τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Λιβάνιος και υπογράμμισε ότι το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ «δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ».

«Αυτό», τόνισε, «γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια» και προσέθεσε: «Υπενθυμίζω κάτι άλλα εκπληκτικά πράγματα. Τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλείται "φασίστας". Εκπομπές... Αν θυμάμαι καλά, μετά τις ευρωεκλογές, εκπομπή που είχε καλεσμένο εκπρόσωπο, υποτίθεται, τον κάτοχο μυστικών δημοσκοπήσεων αμερικανικών και άλλων πρεσβειών, που έδειχναν άλλο αποτέλεσμα κλπ. Αυτό ήταν το μοντέλο που υπήρχε τότε και αυτό έχει αλλάξει, με νέες παραγωγές, με άνοιγμα στο τηλεοπτικό κοινό. Και κερδίζει το άνοιγμα αυτό σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα η αξιοπιστία της». Όπως εξάλλου επισήμανε, πλέον και το EΡTFlix κάνει απίστευτα νούμερα, ιδίως κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αναφερόμενος στις διατάξεις για τη στήριξη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, διατάξεις που έχουν δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, επανέλαβε ότι «και αυτός ο κλάδος θέλει στήριξη όπως στηρίχθηκαν, εν μέσω πανδημίας, και οι άλλοι κλάδοι». Σχολιάζοντας δε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Θοδωρής Λιβάνιος επισήμανε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε από 20% σε 5% τον φόρο τηλεόρασης, το έτος 2017, με συνέπεια ετήσια απώλεια εσόδων 20 εκατομμύρια ευρώ. «Εσείς δε κάνατε και το εξής καταπληκτικό. Τα παίρνατε από τη μια τσέπη και τους τα γυρίζατε από την άλλη τσέπη», είπε για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και προσέθεσε: «Αυτά δεν ήταν όμως τότε δωράκια. Τώρα τα λέτε δωράκια, τώρα που έχουμε την πανδημία, τώρα που έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία χρόνια, που έχει πλήξει όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, τώρα είναι δωράκια. Τότε, το 2017 που η Ελλάδα ‘ανάσαινε’, που ‘έβγαινε από τα μνημόνια’, που..., που..., που..., τότε δεν ήταν δωράκια. Και έρχεστε το Μάιο του 2019, με φαρδιές πλατιές υπογραφές και επεκτείνετε τη μείωση του φόρου 5% και σε άλλους τομείς, όπως τα περιφερειακά κανάλια κλπ. Δύο εβδομάδες, πριν τις ευρωεκλογές, διότι τότε ‘βγήκατε από τα μνημόνια!’».

Απαντώντας στην κριτική για τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, ο κ. Λιβάνιος προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναγνώσει τα στοιχεία για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιες θέσεις κατατασσόταν η Ελλάδα, όταν δηλαδή έφτανε το 2016 στην 89η θέση και σήμερα είναι στην 65η θέση.

Στην κριτική ότι τα «κρατικά μέσα είναι για πρώτη φορά υπαγόμενα στον πρωθυπουργό», ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ σχολίασε: «Προσπαθώντας να θυμηθώ τι συνέβαινε στο παρελθόν, είδα τον Θοδωρή Ρουσόπουλο ο οποίος το 2004 ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας και είχε την εποπτεία των ΜΜΕ, της Γενικής Γραμματείας. Θα μου πείτε, ‘πάλι η ΝΔ ήταν κυβέρνηση’. Μάλιστα. Το 2010-11, ο κ. Μόσιαλος, υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είχε από κάτω του, την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, πάλι υπαγόμενη στον πρωθυπουργό. Εντάξει. ‘Τέτοιοι είσαστε’ που θα έλεγε και ο κ. Κουτσούμπας. Το 2015 όμως, ο κ. Παππάς τι ορκίστηκε; Υπουργός Επικρατείας δεν ήταν ο κ. Παππάς; Τα ΜΜΕ δεν είχε στην εποπτεία του; Πρώτη φορά το είδατε ότι στην προεδρία, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο ευρύτερο Μέγαρο Μαξίμου, υπάγονται τα ΜΜΕ; Ποια η διαφορά; Στον πρωθυπουργό υπάγονταν. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε 1,5 χρόνο μετά».

Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης, είπε και υπογράμμισε: «Τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση συνδιοίκηση και συγκυβέρνηση δεν θα κάνει. Καθένας έχει το ρόλο του. Η διοίκηση ασκεί τη διοίκηση. Οι συνδικαλιστές προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συνδιοίκηση όμως, να διοικούμε μαζί, όπως είχε κάνει τότε ο κ. Τσακνής την περιβόητη καταγγελία, φεύγοντας από την ΕΡΤ, δεν πρόκειται να γίνει».

 

Τι ζήτησαν οι φορείς

Να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο αριθμός των εργαζομένων στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, ζήτησε ο κλάδος των δημοσιογράφων, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το σχέδιο νόμου με τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Την ίδια ώρα, η Ένωση των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας επικαλέστηκε μείωση εσόδων 50% την περίοδο της πανδημίας και διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να οδηγήσουν στη μείωση του μόνιμου προσωπικού στα κανάλια. Ο εκπρόσωπος των Ιδιωτικών Σταθμών επισήμανε όμως ότι ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, θεσμοθετήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για την πραγματική κατάσταση των τηλεοπτικών σταθμών.

Στην επιτροπή της Βουλής που εξελίσσεται η συζήτηση και επεξεργασία των νέων διατάξεων, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επιφυλάξεις για την Ολομέλεια διατηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσε το ΚΚΕ.

«Εδώ και μια δεκαετία ο κλάδος των δημοσιογράφων έχει χτυπηθεί αλύπητα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έφερε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των αποδοχών και αύξησε τα ήδη σημαντικά υψηλά ποσοστά ανεργίας», επισήμανε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου και τόνισε πως ενώ «με πολύ κόπο και προσπάθεια, το 2016 ο κλάδος κατόρθωσε να επιτύχει την πρόβλεψη ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, ως αναγκαίο όρο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ως μέσο διασφάλισης της ποιότητας της ενημέρωσης, σήμερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις, ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας στους αδειούχους σταθμούς μειώνεται και πλέον στον συνολικό αριθμό θα προσμετρώνται και εργαζόμενοι με συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών παραγωγής». Η κ. Ριζεάκου αναγνώρισε ότι η διάταξη κατατέθηκε βελτιωμένη στη Βουλή, σε σχέση με τη διάταξη που αρχικά είχε τεθεί σε διαβούλευση, αφού εισάγει περιορισμό 15% του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού. Υπογράμμισε όμως, ότι και η διάταξη αυτή αποτελεί πρόβλημα γιατί θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων, επιφέροντας πλήγμα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Προέβλεψε ότι οι δημοσιογράφοι θα πιεστούν να δεχθούν μειώσεις αποδοχών και ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων, ενώ προειδοποίησε ότι το πλήγμα θα είναι ισχυρό και στον ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΔΟΕΑΠ. Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ζήτησε να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί μείζονα προβλήματα στον χώρο της ενημέρωσης, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και επισήμανε ότι ο νόμος που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ προβλέπει 400 θέσεις εργασίας, ως ελάχιστο αριθμό εργαζομένων αλλά θα μειωθεί στους 340. Όπως είπε η Μαρία Αντωνιάδου, 60 δημοσιογράφοι που σήμερα εργάζονται σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και όλοι βιώνουν την ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα κληθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταφερθούν στις εταιρείες παραγωγής. «Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να αφαιρέσει τη διάταξη την οποία απορρίπτει στο σύνολό του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», είπε η Μαρία Αντωνιάδου και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε επίσης να αφεθούν τα δελτία ειδήσεων και εν γένει οι ενημερωτικές εκπομπές, σε εταιρείες παραγωγής, όπου οι συνάδελφοί μας σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας θα κληθούν να υπηρετήσουν την ενημέρωση η οποία αποτελεί πυλώνα για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτό θα συμβεί την ίδια ώρα που με άλλη διάταξη, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, αντί να καταβάλουν τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, ευνοούνται με επενδυτικά κίνητρα».

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για τις αποδοχές στελεχών στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις στις αμοιβές στελεχών από την αγορά, αλλά οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ανέμεναν να αναγνωριστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας τους, αλλά αυτή δεν αναγνωρίζεται, με συνέπεια να μην μπορούν να ενταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια τους. «Πρέπει να τεθούν ποσοτικά και ποιοτικά όρια, αξιοκρατικά κριτήρια για τις επιπλέον αμοιβές στελεχών και τα πρόσωπα που θα τις λάβουν, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, με υπέρογκους μισθούς τα οποία αξιοποιήθηκαν από όσους επιθυμούσαν να στοχοποιήσουν τη δημόσια τηλεόραση και το στελεχιακό της δυναμικό, σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τις αμοιβές αυτές», είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Σε σχέση με τις διατάξεις για τη συνδρομητική τηλεόραση, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις.

Αναφορικά με τις διατάξεις για την ενίσχυση του έντυπου τύπου, η κ. Αντωνιάδου επισήμανε ότι η ΕΣΗΕΑ είχε προτείνει μέτρα εδώ και 4,5 χρόνια, αλλά μολονότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούσαν, το υπουργείο καθυστερούσε, χωρίς προφανή λόγο. Σήμερα, τόνισε, απαιτείται διάλογος με την ΕΣΗΕΑ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, προκειμένου η εφαρμογή των μέτρων να προχωρήσει αντικειμενικά, με αξιοκρατικά και όχι συγκυριακά κριτήρια. Ένα από τα μέτρα αυτά, είπε, θα μπορούσε να είναι η μείωση του ΦΠΑ στην κυκλοφορία των εφημερίδων στο ίδιο επίπεδο που εφαρμόζεται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Σε σχέση με την Οδηγία που ενσωματώνεται στο σχέδιο νόμου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν σημαντικά και τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ιδίως για τα ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, η Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η κυβέρνηση τον διάλογο για τη νομοθέτηση ειδικού φόρου στους παρόχους του διαδικτύου, προκειμένου τα δικαιώματα που παράγονται να αποδίδονται στους δημιουργούς τους, όπως είναι οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερς.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Πάνος Κυριακόπουλος, έσπευσε να επισημάνει ότι η διάταξη για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για τους αδειοδοτημένους σταθμούς (σσ νόμος Παππά), δεν είχε μελέτη επιπτώσεων ούτε και μελέτη πραγματικής κατάστασης. Όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, το άρθρο που φέρνει σήμερα προς ψήφιση η κυβέρνηση, δεν αφορά το μόνιμο προσωπικό. «Το προσωπικό των 400 ατόμων που αναφέρει ο ισχύων νόμος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε τηλεοπτικός σταθμός έχει περίπου 250 με 270 άτομα μόνιμο προσωπικό, το οποίο απασχολείται σε συγκεκριμένες διοικητικές, τεχνικές και δημοσιογραφικές θέσεις, για την παραγωγή των δελτίων ειδήσεων, για τη μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος, για τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού. Το υπόλοιπο προσωπικό που απασχολείται στις παραγωγές, μπορεί να φτάσει με τους προαναφερόμενους στα 600 με 700 άτομα. Αυτό το προσωπικό αλλάζει ανά εξάμηνο, αλλάζει με βάση το πρόγραμμα που αποφασίζει κάθε τηλεοπτικός σταθμός ότι θα μεταδώσει», είπε ο κ. Κυριακόπουλος και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα τροποποιείται σε κάθε τηλεοπτική σεζόν. Όπως είπε, η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αφορά την προαναφερόμενη κατηγορία προσωπικού και διαβεβαίωσε ότι «ουδείς εργαζόμενος στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα έχει οιαδήποτε επίπτωση, λόγω του νομοσχεδίου» και πρόσθεσε ότι «εκείνοι που θα έχουν επίπτωση θα είναι όσοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 6 μηνών, όσοι δηλαδή είναι μια τηλεοπτική σεζόν, οι οποίοι απασχολούνται σε προγράμματα όπως τα ριάλιτι, οι σειρές κοκ. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι πιθανόν και ηθοποιοί που εργάζονται για μια σειρά και μετά εργάζονται για μια άλλη σειρά ενδεχομένως». 

«Το άρθρο που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, σας διαβεβαιώ ότι δεν αφορά κανένα δημοσιογράφο, τεχνικό ή διοικητικό υπάλληλο των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό θα το δούμε και στην πράξη», είπε ο κ. Κυριακόπουλος.

Αναφερόμενος στη διάταξη για τη μείωση της δόσης του τιμήματος που οφείλουν να καταβάλουν οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι οι σταθμοί είχαν μείωση εσόδων 50% την περίοδο του Covid. Και ενώ, όπως σημείωσε, υπήρξαν οριζόντια μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, σε κανένα από τα μέτρα αυτά, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί επειδή τα μέτρα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους. «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί λόγω μεγέθους και λόγω οικονομικών στοιχείων, δεν υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. 'Αρα δεν υπήρξε καμία ενίσχυση του κλάδου. Ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας είχαν κάποιου είδους ενίσχυση. Η λύση των 3,5 εκατομμυρίων ήταν μια λύση η οποία είχε εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως στις φαρμακοβιομηχανίες. 'Αρα δεν είναι ένα μέτρο ειδικό για την τηλεόραση. Έχει εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ και προειδοποίησε ότι «εάν δεν ενισχυθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα που θα πρέπει να μειωθεί».

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν την απόφαση του ΣτΕ για την εισφορά υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και υπογράμμισε ότι πρέπει να μείνει αναλλοίωτος ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς «γιατί, άλλωστε, διαφορετικά μειώνεται η ασφαλιστική ύλη με μείωση του αριθμού των εργαζομένων». Ο κ. Καπάκος χαρακτήρισε σημαντικές τις διαβεβαιώσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ ότι δεν θα μειωθεί ο αριθμός, «άλλο όμως οι διαβεβαιώσεις και άλλο ο νόμος». Ο κ. Καπάκος επανέφερε το αίτημα να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου (οικονομικά και θεσμικά μέτρα). Αναφορικά με το πρόγραμμα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, επικαλέστηκε το γαλλικό πρότυπο, με βάση το οποίο η στήριξη της Πολιτείας δίνεται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, με βάση την ιστορικότητα και με βάση τα φύλλα που εκδίδει κάθε έντυπο. Σε σχέση με τη διάταξη για την απαλλαγή προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Καπάκος ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα γίνει αρχή μιας τακτικής του "δεν πληρώνω-δεν πληρώνω"». Σημείωσε δε, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θέλει να βοηθούν οι επιχειρήσεις επ' ωφελεία των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Πάντως, ο κ. Καπάκος υπογράμμισε ότι η Βουλή έχει με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίσει τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ. «Ο ΕΔΟΕΑΠ ανταπέδωσε αυτή τη στήριξη. Ο Οργανισμός έκανε τεστ Covid σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, έκανε και δεύτερο και τρίτο πρόγραμμα τεστ. Αυτά είναι προγράμματα, μαζί με τις αλλαγές που έκανε ο Οργανισμός για να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του. Συνεπώς ο ΕΔΟΕΑΠ προετοιμάστηκε και ανταπέδωσε τη στήριξη», είπε ο Σταύρος Καπάκος και τόνισε πως σήμερα όσοι βρίσκονται σε μάχιμη ενημέρωση, βοηθούνται από τον ΕΔΟΕΑΠ, με τα τεστ που διενεργούνται. Σημείωσε τέλος, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ εφαρμόζει εδώ δύο χρόνια, διεθνή λογιστικά πρότυπα, εκσυγχρονίζεται πιο γρήγορα από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχει ετησίως αναλογιστική μελέτη, έχει έκθεση φερεγγυότητας, πρώτος εφάρμοσε την άϋλη συνταγογράφηση στην Ελλάδα, έχει κάνει ηλεκτρονική την υποβολή των αιτημάτων εργαζομένων πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους.

Ο Αντώνης Δημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, υπογράμμισε τη συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και στην ανάπτυξη της περιφέρειας και εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αποσκοπούν στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων που υφίστανται οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, σημειώνοντας μάλιστα οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου δίνουν μεγάλη ανάσα στους περιφερειακούς σταθμούς. Με το νομοσχέδιο, οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί απαλλάσσονται από την καταβολή του 1,5% και του ειδικού φόρου διαφήμισης συντελεστή ύψους 5% έως τις 31.12.2022. Ανάσα χαρακτηρίζει ο κλάδος και τις διατάξεις για τις οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών. «Είχαμε ενημερώσει και την προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε αποδεχθεί, ότι εμείς με παλάσκες και σακίδια δεν θα πηγαίναμε σε κλειστά δωμάτια, ούτε τα χρήματα είχαμε, ούτε κονταροχτυπήματα θέλαμε για να πάρουμε μέρος σε μια δημοπρασία, για ένα δημόσιο αγαθό, που δεν είναι άλλο αυτό από τη δημόσια συχνότητα, η οποία ήδη έχει δοθεί, έχει πληρωθεί νομίμως με διαγωνισμό. Όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. υπουργός και ήδη δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει διαγωνισμός. Έχουμε καιρό να μιλήσουμε και να καταλήξουμε γι' αυτό», είπε ο κ. Αντωνίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, Γιώργος Κατσαΐτης, χαιρέτισε τη διάταξη για τις οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ, που όπως τόνισε, «αφορά στη ρύθμιση των οφειλών απέναντι στον ΕΔΟΕΑΠ και τις οφειλές που προήλθαν από την επιβάρυνση του 2% και από τις οφειλές που προήλθαν από τις εργοδοτικές εισφορές». «Από την αρχή είχαμε δηλώσει ότι η επιβάρυνση με επιπλέον εισφορά του 2% είναι εκτός από άδικη, και δυσβάσταχτη. Έρχεται ο εισηγητής αυτού του νομοσχεδίου, το δυσβάσταχτο χαρακτήρα να τον αναγνωρίσει, διότι διαφορετικά για ποιο λόγο έρχεται να υποσχεθεί, ότι μέσω του προγράμματος στήριξης θα εξοφληθούν οι οφειλές της περιόδου 2017-2020», είπε ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, σημείωσε ωστόσο ότι ο περιφερειακός Τύπος πρέπει να εξαιρεθεί από την εισφορά αυτή, διαφορετικά να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα στήριξης με ισόποση χρηματοδότηση. Υπενθύμισε εξάλλου, ότι κεντρική θέση του συνδέσμου είναι η δημιουργία μητρώου

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, επέκρινε με δριμύτητα τις διατάξεις του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στην ΕΡΤ ρουσφετολογικού χαρακτήρα, με συνέπεια να στοχοποιείται όλο το προσωπικό της ΕΡΤ. «Είναι οξύμωρο να λέτε, ότι η ΕΡΤ πάει καλά, ενώ παραμένει βέβαια στο 5,8%. Σε τι πάει καλά; Πάει καλά, πράγματι, στην αδιαφάνεια, στη ρουσφετολογία, στη μονομέρεια, στη λογοκρισία στο ότι έχουν αποκλειστεί όλα τα κοινωνικά κινήματα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η δεύτερη φωνή. Ένας αόρατος αρχισυντάκτης βγάζει όλα τα δελτία ειδήσεων και των ιδιωτικών, αλλά και των δημόσιων στην ΕΡΤ για τις ειδήσεις», κατήγγειλε ο κ. Καλφαγιάννης και μίλησε για υπερκοστολογημένες παραγωγές, για «στρατιές αρίστων», για αναξιοκρατία, απουσία οργανογράμματος, απουσία συλλογικών συμβάσεων. «Η λέξη φέουδο της ΝΔ, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ιδίως για την απελευθέρωση των αποδοχών στελεχών στην ΕΡΤ, ο κ. Καλφαγιάννης προειδοποίησε πως είναι μια θρυαλλίδα που θα φέρει την ΕΡΤ στις εποχές 2012-2013. «Εδώ θα υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι και δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό θα παραμείνει σε καθεστώς πραγματικότητας. 'Αλλο που δεν θέλει διοίκηση να φύγει όλο το προσωπικό που το θεωρεί βαρίδι, να νοικιάζει όλες τις υπηρεσίες της, να μπορεί να έχει ευέλικτες μορφές εργασίας, να μην έχει συνδικαλισμό και βέβαια να μην καταγγέλλεται καμία ενέργειά της για όλα αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ, τα οποία είναι πάρα πολλά», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Αναφερόμενος τέλος στο ανταποδοτικό τέλος, είπε ότι «ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, από το 2012, είναι να δίνει το ανταποδοτικό τέλος, παράνομα και καταχρηστικά, με οποιονδήποτε τρόπο προς τους ανθρώπους της ενέργειας».

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, είπε ότι με το νομοσχέδιο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που περιλαμβάνονται στο οικείο μητρώο του ΕΣΡ, συνεχίζουν να εκπέμπουν νόμιμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών. Όπως όμως τόνισε, το μητρώο των ραδιοσταθμών έχει διαμορφωθεί «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, χωρίς εμπειρία με ισχυρές δόσεις αυτοσχεδιασμών και κατά τρόπο που δεν παρέχει μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, για την ακρίβεια και την πληρότητα. Υπόκειται σχεδόν καθημερινά σε αλλαγές, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει ακλόνητη βάση δεδομένων για τον πρόσθετο λόγο της νομικής αβεβαιότητας, με την έννοια κάποιων καταγραφών». Ο κ. Κουτρομάνος είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στο ΕΣΡ ευάριθμες αιτήσεις ενδιαφερομένων που ζητούν να εγγραφούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τους στο μητρώο. Σε εξέλιξη υπάρχουν εξάλλου και διαδικασίες διαγραφής ραδιοφωνικών σταθμών, από το μητρώο του ΕΣΡ και αιτήσεις χορήγησης βεβαιώσεων νομίμου λειτουργίας. Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος του ΕΣΡ επισήμανε ότι το ΣτΕ έχει από ετών νομολογήσει ότι η παράταση της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών με τυπικό νόμο είναι αντισυνταγματική και προειδοποίησε ότι η διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο (άρθρο 40 παρ.1) μπορεί να προκαλέσει καταιγισμό αιτήσεων που θα θέτουν σοβαρά ζητήματα συνταγματικής τάξης. Με το άρθρο 40 παρ.1 του νομοσχεδίου, «οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που περιλαμβάνονται στο οικείο μητρώο του ΕΣΡ, εποπτευόμενοι ως νομίμως λειτουργούντες, συνεχίζουν να εκπέμπουν νόμιμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών». 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο, για τα άτομα με αναπηρία διότι «συνδέεται άρρηκτα με το δικαίωμα στην πληροφόρηση, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση» και αυτό πρέπει να διασφαλίζεται από όλους τους παρόχους. Ο κ. Βαρδακαστάνης είπε ότι η ΕΡΤ με τα κανάλια της και τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς, όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρέπει να γίνουν ναυαρχίδες της προσβάσιμης ενημέρωσης, και ως προς την προσβασιμότητα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων και ως προς την ηλεκτρονική προσβασιμότητα στο προϊόν που παράγουν και μεταδίδεται. Ιδίως σε σχέση με την ΕΡΤ, είπε ότι υπάρχει έλλειμμα στοχευμένης πληροφόρησης-ενημέρωσης, στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια