Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

🕔18/03/2020 - 18:52

Δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ύφεσης που έρχεται, είπε ο Α. Χαρίτσης – Με ψίχουλα δεν θα υπάρξει ανάσχεση της κρίσης, είπε το ΜέΡΑ25

Ως «ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Η σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο και αυτονόητο βήμα, το οποίο όμως είναι και ανεπαρκές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της».

Παράλληλα, κατέθεσε «τις απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών», στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η κυβέρνηση «χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρξει η «πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος», καθώς, όπως σημείωσε, «το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων». 

Παρατήρησε δε ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν», τονίζοντας ότι «απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, επεσήμανε ότι «τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν», αλλά «απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας». Αναγκαία είναι επίσης και η «επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα, καθώς και η απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής)». Απαιτείται επίσης «ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορωνοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων» και «να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ), καθώς έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους - γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία».

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών» καθώς και «να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για τους οποίους δεν υπήρξε καμία μέριμνα». Τέλος επεσήμανε, πως πρέπει «άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπή, ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας». 

«Άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει για αυτό, δημιουργώντας το μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία, αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία», τόνισε, υποδεικνύοντας τα 35 δισ. ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση «ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή». «Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτήρισε τα μέτρα ως ανεπαρκή και ζήτησε απαγόρευση των απολύσεων και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. 

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε: «Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι εκρηκτική, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα έκρηξης της ανεργίας. Ήδη τον μήνα Μάρτιο υπήρξε απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Τούτο σημαίνει πολλαπλάσιο αριθμό απολύσεων μέσα σε ένα μήνα! Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να κατανοήσει το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με ανεπαρκή μέτρα, συστάσεις και επιμέρους επιδόματα δεν επιλύεται το πρόβλημα». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε «γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων καθώς και απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, πλήρη καταβολή μισθών και κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος». «Τα δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες οριζόντιες παρεμβάσεις υπάρχουν. Η υιοθέτηση των μέτρων αυτών είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής επιλογής και βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία», κατέληξε.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τα νέα κυβερνητικά μέτρα διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κάνοντας λόγο για «κάποια πενιχρά μέτρα για τους εργαζόμενους, ορισμένες αναβολές φόρων και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και ευνοϊκό δανεισμό για τις τελευταίες».

Στην ίδια ακριβώς «λογική» με την οποία για άλλη μια φορά η ΕΕ αποδεικνύεται εγκληματικά κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κριθαρίδη «κάνει μία ακόμα τρύπα στο νερό με ισχνή έως μηδαμινή ενίσχυση της οικονομίας, των εργαζομένων και του δημοσίου συστήματος υγείας».

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι «με αναστολές πληρωμών, δανεισμό, ‘ψίχουλα’ και απλή μεταφορά ορισμένων ελαχίστων κονδυλίων από τον ένα τομέα στον άλλο, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανάσχεση της πρωτοφανούς κρίσης» προσθέτοντας ότι χρειάζεται άμεσα δημοσιονομική επέκταση πέρα και έξω από την εμμονή στην ατολμία και τη «μη λύση» από την EE και το Eurogroup.

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η προστασία των υγειονομικών η στάση των τραπεζών και η κατάργηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είναι τα θέματα που σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ στον καθημερινό Ρυθμό Επικαιρότητας του κόμματος.

«Τα μέτρα θα κριθούν από το αποτέλεσμά τους και το αποτύπωμά τους στην αγορά εργασίας. Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς. Η νέα κρίση δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για το ξεχείλωμα της εργασίας και την εγκαθίδρυση της επισφάλειας ως βασικό μοντέλο απασχόλησης. Επισημαίνουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε συστάσεις προς τις τράπεζες, αντί να ανακοινώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, και την επέκταση της αναστολής των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα που είναι σήμερα ως 31-12- 2019» σημείωσε το ΚΙΝΑΛ συνεχίζοντας: «Το οικονομικό επιτελείο δεν είπε κουβέντα για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τράπεζες και funds. Τα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα και να μην επιβαρύνουν εκ νέου το τραπεζικό σύστημα».

Στο παραπάνω πλαίσιο, κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει σθένος και αποφασιστικότητα, ώστε να μετατοπίσει το κέντρο λήψης αποφάσεων στην πολιτική. «Αν το επιλέξει, είναι βέβαιο ότι θα βρει συναίνεση και στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η συγκρότηση και λειτουργία της διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο», σημείωσε.

Ταυτόχρονα επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι στελέχη του ζητούν «την κατάργηση του μαξιλαριού ρευστότητας». Σύμφωνα με το Κίνημα, η πρόταση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. «Όταν σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας 'τραβούν την ανηφόρα', είναι κατανοητό το τι θα γίνει αν 'πούμε' στις αγορές ότι καταργούμε κάθε πρόβλεψη 'ασφάλειας' στην οικονομία. Και ποια αδιέξοδα θα δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα ιδιαίτερα αν η χώρα αντιμετωπίσει υφεσιακά φαινόμενα (λόγω της κρίσης). Το θέμα αυτό πρέπει να προσεγγίζεται με πολύ μεγάλη προσοχή και όχι λαϊκίστικα» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη διακοπή των ελέγχων και στο υγειονομικό προσωπικό, «σε αντίθεση με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.», το ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως πρόκειται για ολέθριο λάθος καθώς τα στελέχη του ΕΣΥ με συμπτώματα ίωσης, πρέπει να κάνουν τεστ αμέσως, ανεξάρτητα από την καραντίνα. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την άμεση τροφοδοσία με αντιδραστήρια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλασματικής εικόνας που οδηγεί σε εφησυχασμό. Ζητάμε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά μέτρα. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, ότι αυτό που μετράει, είναι η πιστή εφαρμογή τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους. Ταυτόχρονα, φτάνουν από παντού φωνές αγωνίας για την κατάσταση των μονάδων Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά της χώρας. Έχει σχέδιο η κυβέρνηση, ή θα αφήσει τις μικρές κοινωνίες μόνες τους απέναντι στον ιό;» επεσήμανε.

Τέλος, σχολίασε αρνητικά την «συρρίκνωση» του κοινοβουλευτικού έλεγχου από την κυβέρνηση. «Ο περιορισμός του μόνου μέσου κοινωνικού ελέγχου προφανώς δεν έγινε λόγω κορωνοϊού αλλά με πρόφαση αυτόν» παρατήρησε.

 

---------------------------------------------

Δείτε τον πλήρη Οδηγό ενημέρωσης για τον κορωνοϊό  ο οποίος ενημερώνεται καθημερινά με όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τον κορωνοϊό

Στην αρχική σελίδα του eklogika.gr δείτε live infographic του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

-----------------------------------------------Πηγή: https://www.eklogika.gr/news/Tesseris-oi-nekroi-apo-ton-korwno%CF%8Ao-sthn-Ellada--Pethane-enas-53xronos--15-03-2020

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια