Οι δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

🕔21/06/2016 - 17:05

Σε σειρά δεσμεύσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας προχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις με χαμηλή φορολογία και περιορισμένο ρόλο του κράτους και δεσμεύτηκε για: 

- Μάχη με συνέπεια και αποφασιστικότητα για εμπέδωση στην κοινωνία της αντίληψης ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας. Μόνο όταν κερδηθεί αυτή η μάχη, θα μετατραπεί η κοινωνία σε σύμμαχο της επιχειρηματικότητας, τόνισε.

- Στήριξη των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα οποία χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα. «ΝΔ σημαίνει νέες δουλειές», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετεί συνολικά αυτή την κεντρική προτεραιότητα και αποκλίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές. 

- Παραγωγή, από το κράτος, ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών: παιδεία, υποδομές, ενέργεια, χωροταξία. «Δεσμεύομαι ότι η εξασφάλιση αυτών των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποτελεί πρωταρχικό μου μέλημα» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη περιορισμού της ρυθμιστικής γραφειοκρατίας. 

- Προστασία της επιχειρηματικότητας από αθέμιτο ανταγωνισμό. 

- Ειδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, ο κ. Μητσοτακης σημείωσε: «Περιμένω μετά από αυτά εσείς να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας, να βάλετε τα κεφάλαια να δουλέψουν προς όφελος δικό σας, των εργαζομένων σας και τελικά της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ζήτησε από τους επιχειρηματίες: 

- Μέσα από αυτορύθμιση κλάδων που συμμετέχουν να προστατεύσουν τον καταναλωτή. Σημείωσε πάντως ότι αυτό εξαρτάται και από την πολιτεία.

- Προστασία και ανάδειξη του ελληνικού περιβάλλοντος.

- Αυξημένη κοινωνική ευθύνη, στήριξη φορέων που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

- Να προστατεύσουν διεθνώς το προϊόν τους.

- Αυξημένη κοινωνική ευθύνη μέσα από τη χορηγική δράση. «Η φιλανθρωπία στις μέρες μας δεν είναι μία κίνηση που συμβάλλει στον καθωσπρεπισμό. Το κέρδος είναι ο αυτοσκοπός κάθε επιχειρηματικής δράσης αλλά η ευθύνη σας δεν πρέπει να εξαντλείται σε μία εκκλησία στο χωριό σας ή στη δημοσίευση ενός εταιρικού κοινωνικού απολογισμού».

Υπογράμμισε τη σημασία οι επιχειρηματίες να συμπράξουν με τους εργαζόμενούς τους και να τους αντιμετωπίζουν σαν συμμέτοχους σαν εταίρους.

Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ, εκτίμησε κατά την έναρξη της ομιλίας του κ. Μητσοτάκης και ζήτησε από τους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για μία νέα συμφωνία αλήθειας που πρέπει να περιλαμβάνει τους πολίτες αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα.

Τόνισε ότι πολλοί αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, εκτιμώντας ότι δεν έχουν δίκιο καθώς η ανάπτυξη θα έρθει από τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η καχυποψία δεν είναι εντελώς αβάσιμη καθώς σε παλαιότερα χρόνια «σε ένα σφικταγκαλιασμένο ταγκό πολιτικές δυνάμεις και κάποιοι επιχειρηματίες υπονόμευσαν την παραγωγική δύναμη της χώρας».

Επανάληψη της κρατικοδίαιτης αντίληψης του χθες από την κυβέρνηση

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση καθώς όπως υποστήριξε η πρακτική και οι επιλογές της αποτελούν επανάληψη της κρατικοδίαιτης αντίληψης του χθες.

«Ζείτε καθημερινά τη ζημία που έκανε στην οικονομία η κυβέρνηση» ανέφερε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι με βάση τις προβλέψεις το 2016 θα έκλεινε με το ΑΕΠ στα 196 δισ. ενώ πλέον εκτιμάται ότι θα κλείσει κατά 20 δισ. μειωμένο ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνήσης.

Σημείωσε ότι στο α' τρίμηνο του 2016 καταγράφηκαν τα περισσότερα λουκέτα της κρίσης, ενώ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει μία πραγματική εξέλιξη που να γεννά πραγματική αισιοδοξία της σημερινής κατάστασης».

Έκανε λόγο για αργοπορημένο κλείσιμο της αξιολόγησης που σε σχέση και με το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε μία φαινομενική σταθερότητα, «κατά την άποψή μας επίπλαστη» σχολίασε.

«Η πρακτική και οι επιλογές αυτής της κυβέρνησης αποτελούν επανάληψη της κρατικοδίαιτης αντίληψης του χθες» υπογράμμισε και ανέφερε ότι ενισχύεται μία νέα διαπλοκή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να κλείσει την αξιολόγηση με επιβολή υφεσιακών μέτρων. «Είναι προφανές ότι σε τέτοιο περιβάλλον είναι δύσκολη η προσέλκυση επιχειρήσεων και η διατήρηση ατόμων υψηλής εξειδίκευσης» πρόσθεσε. 

Ακόμα έκανε αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι «ούτε μία φορά ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε τη λέξη επιχείρηση ή επιχειρηματικότητα».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Διάλογος και σχέδιο για τα λεφτά της ΕΕ, και όχι κομματικές συγκρούσεις

Γιάννης Μαγκριώτης

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του κ. Ντομπρόβσκις: «Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στο πακέτο των 32 δις ευρώ», σήμανε νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB (2/7/2020) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία πολύ μεγάλο μέρος των ερωτώμενων... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata (29/6/2020) Στις 14 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!